0

Η ιστορία του 22χρονου Ουρουγουανού wonderkid που πριν λίγα χρόνια συγκρίνονταν με τον Μέσι για τις διεισδύσεις, τις αλλαγές κατεύθυνσης και τα γρήγορα μέτρα με τη μπάλα. Πώς έφτασε στη Γιουνάιτεντ και γιατί επέλεξε τον Παναθηναϊκό.

Γράφει ο Κώστας Μανωλιουδάκης

Γεννημένος στα περίχωρα του Μοντεβιδέο και εμπνευσμένος από όσα βίωνε οικογενειακώς από… μωρό για την Πενιαρόλ, με πατέρα λογιστή και μητέρα παιδίατρο, ο Φακούντο Πελίστρι δεν είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Θα έλεγε κανείς ότι μεγάλωσε σε μία ευκατάστατη οικογένεια, έχοντας εξ αρχής έλξη και δραστηριότητες με πολλά αθλήματα, με το ποδόσφαιρο να είναι πάντοτε το κυρίαρχο όλων.

Το πλήρες όνομά του είναι Φακούντο Πελίστρι Ρεμπόγιο. Εχει ισπανικό διαβατήριο εξαιτίας της Ισπανίδας γιαγιάς του, με καταγωγή από την Κορούνια και νονός του είναι ο Ουρουγουανός ροκ σταρ των La Vela Puerca, Σεμπαστιάν Τεϊσέρα.

Ο σκύλος του ονομάζεται «Τόκιο» ελέω «Casa de Papel». Οδηγεί Mercedes και μιλάει εξαιρετικά αγγλικά.

Θαυμάζει όσο κανέναν άλλον τον Μέσι, έχοντας παραδεχτεί ότι προσπαθεί να του μοιάσει σε όλα, κι έχει ως ίνδαλμα από άποψη προσωπικότητας τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του στην Εθνική, Λουίς Σοάρες.

Είναι το μοναδικό αγόρι της οικογένειας, έχοντας δύο αδερφές και πατέρα «άρρωστο» με το ποδόσφαιρο. Κάθε βδομάδα παρακολουθούσε τοπικούς αγώνες στη γειτονιά μαζί με τον Φακούντο ενόσω η Πενιαρόλ ήταν κάτι σαν θρησκεία στο σπίτι.

Το 2011 ο Μαρσέλο Πελίστρι πήρε μαζί του τον 10χρονο γιο του και πήγαν στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας για τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μεταξύ της Ιντερνασιονάλ και της Πενιαρόλ. Μιλάμε για παράνοια.

Πήραν το λεωφορείο και ταξίδεψαν σερί δεκατέσσερις ώρες, μαζί με άλλους 4.000 φίλους της Πενιαρόλ. Στο τέλος πανηγύρισαν ξέφρενα τον τίτλο. Ο πατήρ Πελίστρι, παρεμπιπτόντως, ακόμη «καταπίνει» χιλιόμετρα για την αγαπημένη του ομάδα.

Μάλλον φυσιολογικά, το πρώτο όνειρο του Φακούντο ήταν να παίξει στην Πενιαρόλ. Το ταξίδι ξεκίνησε γρήγορα.

Με την πρώτη ομάδα έκανε το ντεμπούτο του όταν ήταν 17 χρόνων, στις 11 Αυγούστου 2019, στο 2-2 με την Ντιφενσόρ Σπόρτινγκ.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ακολούθουσε μία φυσιολογική διαδρομή ενός ταλαντούχου εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή. Οταν ήταν τεσσάρων ετών εντάχθηκε στην ακαδημία La Picada. Ακολούθησε η Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο, στη συνέχεια μεταπήδησε σε μία τοπική/θυγατρική ομάδα της Πενιαρόλ, ώσπου τον απέκτησε η… κανονική Πενιαρόλ για την Ακαδημία της το 2015. Στα 14 του.

Μέσα σε τρία χρόνια έπαιξε με τις ομάδες U14 έως και U17, σημείωσε 45 γκολ σε 115 αγώνες, ενώ την τελευταία του χρονιά αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος, για τα καθοριστικά γκολ και τις ενέργειές του, καθώς έκανε τη διαφορά ακόμα και με τους μεγαλύτερους παρότι αρκετά πιο αδύνατος και μικροκαμωμένος απ’ αυτούς.

Το έλεγε η ψυχή του και τα γρήγορα πόδια που διαθέτει, σε συνδυασμό με την τεχνική και τα κάθετα και παράλληλα μέτρα με τη μπάλα «κολλημένη» στη δεξί του πόδι, τον έκαναν να «λαμπυρίζει».

Ενα χρόνο μετά, το 2020, έπεσε πάνω στο ξεκίνημα της προπονητής καριέρας του Ντιέγκο Φορλάν. 

Ο Ουρουγουανός θρύλος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πενιαρόλ και μόλις αντίκρισε τον Πελίστρι ενθουσιάστηκε. Κόλλησε.

Τον έχρισε βασικό πριν κλείσει τα 17 του χρόνια. Ο Πελίστρι έκανε πάταγο.

Ακόμη και μετά την αποχώρηση του Φορλάν από τον πάγκο της Πενιαρόλ, είχε τέτοια εμμονή με τον Πελίστρι που πήρε τηλέφωνο τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ και του είπε να τον πάρει στο «θέατρο των ονείρων» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο παλαίμαχος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τέως συμπαίκτης του -προπονητή των κόκκινων διαβόλων εκείνη την περίοδο- Σόλσκιερ φέρετε να του είπε: «αγοράστε τον όσο και να είναι το κόστος, σε μερικά χρόνια όλοι θα μιλούν για αυτόν…». 

Ο Πελίστρι, ασφαλώς, είχε ήδη εντοπιστεί από τους σκάουτερ όχι μόνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, πλην όμως τη διαφορά στη μετακίνησή του του από την Πενιαρόλ στην Ευρώπη την έκανε ο… Φορλάν.

Τόσο για το ψήσιμο στον Πελίστρι να προτιμήσει τη Γιουνάιτεντ, όσο και για να άρει τους όποιους ενδοιασμούς των Αγγλων που πλήρωσαν 8.5 εκατ. ευρώ για τον 18χρονο τότε Πελίστρι.

Το ανέκδοτο της υπόθεσης είναι ότι η μεταγραφή του πήγε να χαλάσει επειδή η υπογραφή του ήταν σχολικού τύπου στην ομοσπονδία της Ουρουγουάης και σαφώς πιο… εξελιγμένη στα συμβόλαια με τους Αγγλους και το θέμα λύθηκε μόλις δέκα λεπτά πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος! 

Πρώτη που ανακοίνωσε το αίσιο τέλος της μεταγραφής ήταν η σύντροφός του, Κάμι Γκαρσία, που ήταν μαζί του στο Μάντσεστερ και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Αθήνα.

Στα κλιμάκια της Ουρουγουάης έκανε ήδη θραύση παίζοντας στις μικρές εθνικές από την U16.

Σε ηλικία μόλις 20 χρόνων έκανε ντεμπούτο στην Εθνική. Στους «μεγάλους» της Ουρουγουάης! Με τον Ντιέγκο Αλόνσο στο τιμόνι. Να τον έχει σαν παιδί του και να παίζει σαφέστατα καθοριστικό ρόλο στη εξέλιξή του αλλά και μετέπειτα, στη μεταγραφή του Πελίστρι στον Παναθηναϊκό.

Επαιξε βασικός στα προκριματικά του Μουντιάλ (με δύο ασίστ σε τρία ματς!), ξεκίνησε στα δύο από τα τρία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 και έπαιξε αλλαγή στο τρίτο ματς. Μόλις 20 ετών.

Ηδη, στα 22 του, έχει φτάσει τις 26 συμμετοχές στην εθνική Ουρουγουάης και είναι βασικό γρανάζι στα πλάνα του Μπιέλσα!

Αμέσως μετά τον Αλόνσο, ο Πελίστρι έγινε «πουλέν» του Μπιέλσα. 

Ο «σοφός», που καθοδήγησε την Ουρουγουάη μέχρι τα ημιτελικά του πρόσφατου Κόπα Αμέρικα στην Αμερική, δεν το συζήτησε καν για το δεξί φτερό. Εχρισε τον Πελίστρι βασικό στα πέντε απ’ τα έξι ματς της διοργάνωσης, κι αυτός είχε πολύ καλή απόδοση, πετυχαίνοντας ένα γκολ και δίνοντας μία ασίστ.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του στο Κόπα Αμέρικα δεν τον εφησύχασαν. Στο μυαλό του ήταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη Γιουνάιτεντ και να δει ποιος σύλλογος είναι διατεθειμένος να την πληρώσει αδρά για να τον πάρει.

Ο Αλόνσο ήταν πάντα εκεί. Να του λέει πόσα πολύ τον πιστεύει και να του δίνει κίνητρα για να έρθει στον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας ότι η διοίκηση είναι διατεθειμένη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πιο βαθιά ακόμη κι απ’ τα 7.2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τον Τετέ.

«Στη φάση που είμαι δεν ψάχνω για ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Είναι εύκολο να λες «θέλω να έχω συνεχόμενα αγωνιστικά λεπτά» αλλά κανείς δεν σου τα υπόσχεται. Πρέπει να τα κερδίσεις.

Είναι μια περίπλοκη αναζήτηση το τι θα κάνω με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά θα προσπαθήσω να βρω την καλύτερη επιλογή για να παίξω, να δείξω τον εαυτό μου και να νιώσω καλά» δήλωνε ο Πελίστρι μετά το Κόπα Αμέρικα.

Οι δανεισμοί του σε Αλαβές και Γρανάδα στα μέσα κάθε σεζόν τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αυτό που ήθελε για να βρει σταθερότητα, ρόλο εμπιστοσύνης και αγωνιστικό ρυθμό.

Το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν το επόμενο καλοκαίρι. Ή θα έκανε νέο συμβόλαιο ή η Γιουνάιτεντ θα τον πωλούσε για να καρπωθεί ο,τιδήποτε μελλοντικό προκύψει για αυτόν τον μικρό δαίμονα που δεν βρήκε χώρο και εμπιστοσύνη στο Μάντσεστερ που δεν έχει περιθώρια να περιμένει κανέναν βλέποντας τη Σίτι να τρώει σαν στραγάλια τους τίτλους.

Αυτό δεν αναιρεί την επένδυσή τους στον Πελίστρι και δεν είναι τυχαίο ότι οι Αγγλοι συζητούσαν εξ αρχής μόνο για συνιδιοκτησία (50%-50%) και μετά κόπων και βασάνων έκαναν ένα βηματάκι πίσω.

Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που ο Πελίστρι ψήθηκε και η διάθεση του Παναθηναϊκού και τα χρήματα υπήρχαν, η χαραμάδα είχε γίνει λεωφόρος. 

Η σχέση του Αλόνσο με τον Πελίστρι, προσφέρει στον 22χρονο άσο την ασφάλεια που επιθυμεί για την καθιέρωσή του στο ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνει ένα βήμα παρακάτω σε επίπεδο πρωταθλήματος για να ανέβει ξανά εκεί που προορίζεται άλλωστε από τους ειδικούς.

Είναι «σφαίρα». Δεν είναι δυνατός αλλά είναι γενναίος (Ουρουγουανός γαρ). Πρεσάρει σαν παλαβός. Αλλάζει απότομα κατεύθυνση. Τρέχει ακατάπαυστα και μπορεί να δημιουργήσει επιθετικό τρανζίσιον από μόνος του, χάρη στα γρήγορα μέτρα με τη μπάλα, την τεχνική και τη διεισδυτικότητά του.

Αν κάτι πρέπει να βελτιώσει είναι τα τελειώματά του από μακρινή απόσταση και το να δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη στο αριστερό του πόδι, ενώ ως αδυναμία του θεωρείται το ψηλό παιχνίδι.

Το σοκ της πρεμιέρας και οι σίγουρες αλλαγές του Αλόνσο με Λανς

Previous article

Αθανασίου: «Τεράστια κίνηση του Παναθηναϊκού με Πελίστρι, διακαής πόθος του Αλόνσο – Ανοιχτό να πάρει και 8άρι»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.