0

Ο Παναθηναϊκός πήγε σε νέο μοτίβο, με την έλευση του Ντιέγκο Αλόνσο, έκανε πολύ ποιοτικές μεταγραφές και στοχεύει στην κατάκτηση των εγχώριων τίτλων.

Να φτάσει, επιτέλους, στην… Γη της Επαγγελίας και της κατάκτησης του τίτλου στην Stoiximan Super League, πρωτίστως, διατηρώντας στην τροπαιοθήκη του και το Κύπελλο!

Αυτοί είναι οι ξεκάθαροι και… απερίφραστοι, όσο βέβαια και δύσκολοι -δεδομένων των συνθηκών- στόχοι που έχουν θέσει άπαντες στον Παναθηναϊκό για τη σεζόν 2024/25 σε εγχώριο επίπεδο.

Από κοντά, φυσικά, είναι και μια ευρωπαϊκή διάκριση, μέσω της συμμετοχής της ομάδας στη νεοσυσταθείσα League Phase που καθιέρωσε πλέον η UEFA στις τρεις διοργανώσεις της και εν προκειμένω στο Conference Legue, όπου συνεχίζει.

Για να τα καταφέρουν όλα αυτά, βέβαια, οι «πράσινοι» προέβησαν σε δομικές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ τους, ενώ επέστρεψαν και στο Ολυμπιακό στάδιο, όπου «γράφτηκαν» ένδοξες σελίδες της ιστορίας τους.

Παναθηναϊκός 2024/25: Άλλαξε στυλ και επίπεδο για να… πατήσει κορυφή!

Πρώτη και μεγαλύτερη η αλλαγή προπονητή και γενικότερης στόχευσης εντός των τεσσάρων γραμμών, μέσω του ερχομού του Ντιέγκο Αλόνσο. Ο Ουρουγουανός κόουτς αρέσκεται σε ένα στυλ με πίεση ψηλά, αρκετή ένταση και τρεξίματα, αλλά και «χτίσιμο» παιχνιδιού με την μπάλα στο έδαφος, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα «καλά αποδυτήρια» και την ενότητα και προτιμώντας τους σχηματισμούς 4-2-3-1 και 4-3-3.

Παράλληλα, διαθέτει αξιόλογο βιογραφικό, έχοντας στο παλμαρέ του δύο κατακτήσεις Champions League της CONCACAF, το 2017 και το 2019. Μια πρόκριση στο Μουντιάλ του 2022 με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, ενώ τελευταίος «σταθμός» της καριέρας του ήταν η Σεβίλλη, όπου αντικατέστησε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Αλλαγή η οποία ήρθε μετά από μια επίπονη χρονιά, που ξεκίνησε με όνειρα, αναβαθμισμένο έμψυχο δυναμικό και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία, ενώ ο Φατίχ Τερίμ ήρθε να αντικαταστήσει τον επί 2,5 χρόνια προπονητή του Παναθηναϊκού μεσούσης της σεζόν.

Το «ηλεκτροσόκ» που προκάλεσε ο ερχομός του Τούρκου κόουτς δεν έφερε, ωστόσο, εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τουλάχιστον όχι, ως προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει αποπομπή και του Τερίμ πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς…

Με τον Χρήστο Κόντη να αναλαμβάνει υπηρεσιακός στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Άρη και το «τριφύλλι» να φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου τη τάξει εγχώριου ποδοσφαιρικού τροπαίου.

Κερδίζοντας στο επεισοδιακό και… γκανγκινιολικό ματς του Πανθεσσαλικού σταδίου, με 1-0 χάρη σε τέρμα του Βαγιαννίδη, για να κλείσει την περίοδο 2023/24 με μια επιτυχία.

Κυρίως, όμως, να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή του παρουσία και φέτος, δεδομένου ότι στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Άρα, δεν είχε την δυνατότητα αυτή μέχρι να επικρατήσει των «κίτρινων» στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου, στον Βόλο και να… σώσει την παρτίδα.

Οι επίσημες υποχρεώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο, με τη μονομαχία κόντρα στην Μπότεφ Πλόβντιβ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο πέτυχε τον πρώτο στόχο της σεζόν, αλλά το έκανε και με δύο νίκες απέναντι στους Βούλγαρους!

Κερδίζοντας τους με το «φτωχό» 2-1 στο Ολυμπιακό στάδιο και το… εκκωφαντικό 4-0 στην Φιλιππούπολη, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον 3ο γύρο της διοργάνωσης. Εκεί όπου τον περίμενε ο «πολύς» Άγιαξ, που κέρδισε με 1-0 την πρώτη αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ. Ενώ παρά την πολύ καλή εμφάνιση και το υπέρ του 1-0 στην κανονική διάρκεια της ρεβάνς, ο οδυνηρός αποκλεισμός μετά από… 34 εκτελέσεις πέναλτι οδήγησε τους Κυπελλούχους Ελλάδας στα playoffs του Conference League.

Με την εξασφάλιση της συμμετοχής τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης να κρίνεται σε δύο… μάχες με την πολύ ποιοτική -και δυσκολότερη πιθανή αντίπαλο- Λανς, στις 22 και 29 Αυγούστου.

Τι έκανε το καλοκαίρι (3-1-1)

Θετικό το πρόσημο σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά με -φυσιολογικά-«θέματα» ως προς την απόδοση στα φιλικά προετοιμασίας για τον Παναθηναϊκό, με τον Ντιέγκο Αλόνσο να δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που -αναφέραμε προηγουμένως και- θέλει να έχει σαν… σήμα κατατεθέν η ομάδα του και τα οποία έχει αρχίσει ήδη να δείχνει στο χορτάρι.

Ξεκίνησε εντυπωσιακά με το «ξεμούδιασμα» και την… 14άρα απέναντι στην ερασιτεχνική Ουνιόν Χάους, για να ακολουθήσουν δύο «άσφαιρα» παιχνίδια απέναντι σε Πάφο και Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ. Ενώ έκλεισε με το 2×2 στη Λεωφόρο, απέναντι σε ΑΕΚ Λάρνακας και Μακάμπι Νετάνια.
Αναλυτικά: Παναθηναϊκός-Ουνιόν Χάους 14-0, Παναθηναϊκός-Πάφος 0-0, Παναθηναϊκός-Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ 0-1, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ Λάρνακας 3-1, Παναθηναϊκός-Μακάμπι Νετάνια 1-0.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ:
ΗΡΘΑΝ: Νεμάνια Μαξίμοβιτς (ελεύθερος από τη Χετάφε), Τζορτζ Μπάλντοκ (ελεύθερος από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Σβέριρ Ίνγκασον (αγορά από την Μίντιλαντ), Τετέ (αγορά από την Γαλατάσαραϊ), Φίλιπ Μαξ (αγορά από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

Παναθηναϊκός 2024/25: Άλλαξε στυλ και επίπεδο για να… πατήσει κορυφή!

ΕΦΥΓΑΝ: Μπερνάρ Ντουάρτε (Ατλέτικο Μινέιρο), Σεμπάστιαν Παλάσιος (Ταγέρες), Αλμπέρτο Μπρινιόλι (ΑΕΚ), Βασίλης Ξενόπουλος (Κηφισιά), Σαμέτ Ακαϊντίν (λήξη δανεισμού, Φενέρμπαχτσε), Βίτορ Ούγκο (λήξη δανεισμού, Μπαΐα), Χουάνκαρ (ελεύθερος).

Παναθηναϊκός 2024/25: Άλλαξε στυλ και επίπεδο για να… πατήσει κορυφή!

ΣΥΝ
Καμία μεταγραφή από μόνη της δεν εξασφαλίζει… αυτόματα και την επίτευξη των στόχων της ομάδας που την πραγματοποιεί. Σίγουρα, ό,τι πληρώνεις, παίρνεις, βέβαια… Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να μπορείς να επιλέξεις κάποιον από τους πρώτους παίκτες της εκάστοτε λίστας που έχεις φτιάξει. Ιδανικά, τον πρώτο ή, βαριά, τον δεύτερο. Και ο Παναθηναϊκός, σε αυτό το κομμάτι, φαίνεται ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με βάση το ρεπορτάζ!

Παναθηναϊκός 2024/25: Άλλαξε στυλ και επίπεδο για να… πατήσει κορυφή!

Σημαντικό για τον Αλόνσο, λοιπόν, το γεγονός ότι δεν θα «χτίσει» την ομάδα του έχοντας αναγκαστεί να συμβιβαστεί, αλλά διαθέτοντας πρωτοκλασάτες επιλογές. Και με βάση την αξία τους, μάλιστα! Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, όταν μιλάμε για ποδοσφαιριστές όπως ο Τετέ και ο Φίλιπ Μαξ, ή ο Σβέριρ Ίνγκασον με τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς και τον Τζορτζ Μπάλντοκ; Ποδοσφαιριστές που τον ανεβάζουν επίπεδο, σε θέσεις που ήθελε να πετύχει… αυτό ακριβώς.

Δεν είναι όμως, μόνο οι μεταγραφές που… κάνουν την διαφορά. Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και η μονιμοποίηση των Τιν Γεντβάι και Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι στο ρόστερ. Με τους «πράσινους» να ενεργοποιούν τις σχετικές οψιόν και να τους κάνουν δικούς τους, διατηρώντας δύο παίκτες που… ξέρει και τον ξέρουν, μαζί με τον «κορμό» που οφείλει να έχει κάθε ομάδα.

Δίπλα στον «κορμό», δε, έχουν να παρατάξουν και το γεγονός ότι πλέον, σε σταθερή βάση εδώ και μια τριετία, αυτή η έκδοση γνωρίζει από πρωταθλητισμό. Από… την καλή και από την ανάποδη! Διεκδικεί μέχρι τέλους τον τίτλο, με τις προσθήκες που έγιναν να της δίνουν βάσιμες ελπίδες πως θα δώσουν το κάτι παραπάνω που της λείπει και μαζί την… πολυπόθητη κούπα.

ΠΛΗΝ
Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η περυσινή αποτυχία του Παναθηναϊκού να κατακτήσει το πρωτάθλημα, έβαλε επιπλέον πίεση στην ήδη -μεγάλη και- υπάρχουσα. Με το «πρέπει» να είναι ούτως ή αλλώς μεγάλο, βέβαια, θα πρέπει όλο αυτό να γίνει όχι «βαρίδι» αλλά… καύσιμο για όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος!

Αλληλένδετη με το παραπάνω είναι και η μη πίστωση χρόνου στον Αλόνσο. Ο ίδιος, βέβαια, και προς τιμήν του δεν την (από)ζήτησε, στην παρουσίασή του. Δεν παύει να αποτελεί ένα μειονέκτημα για τον 49χρονο προπονητή. Ο οποίος… μαντεύουμε, ωστόσο, πως θα προτιμούσε να είχε όλο το ρόστερ στην διάθεσή του στο βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας, για να περάσει πιο εύκολα τα «θέλω» του και να μοντάρει την 11άδα και ας έμεναν ίδιες η πίεση και η έλλειψη χρόνου…

Παναθηναϊκός 2024/25: Άλλαξε στυλ και επίπεδο για να… πατήσει κορυφή!

Δεν συνέβη αυτό, όχι μόνο λόγω της καθυστερημένης πραγματοποίησης κάποιων εκ των κινήσεων που έγιναν, απόρροια βέβαια και του ότι μιλάμε για παίκτες οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να πειστούν εύκολα να μετακομίσουν στην χώρα μας. Αλλά και επειδή, ευτυχώς για το πρεστίζ και τα… ταμεία του «τριφυλλιού» αλλά δυστυχώς για τον Αλόνσο, η παρουσία αρκετών διεθνών στο Euro 2024 οδήγησε στην «λειψή» προετοιμασία, από πλευράς προσώπων. Με το ζήτημα της ομοιογένειας και της άμεσης προσαρμογής να πέφτουν αναπόφευκτα στο τραπέζι.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (4-2-3-1): Ντραγκόφσκι – Βαγιαννίδης, Ίνγκασον, Γεντβάι, Μαξ – Αράο, Τσέριν – Τετέ, Μπακασέτας, Τζούριτσιτς – Ιωαννίδης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντιέγκο Αλόνσο.

«Βόμβα» Ρομάνο: «Κλείνει Πελίστρι με αγορά από τη Γιουνάιτεντ ο Παναθηναϊκός!» – «Χαμηλώνει» το θέμα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Previous article

Αλόνσο: «Αφιερωμένη στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού η προσπάθειά μας»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.