Ο βασικός λόγος που δεν “βγήκε” το αρχικό σχέδιο του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίωρο του αγώνα με τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ, η τροποποίηση του πλάνου με τις γραμμές πιο ψηλά που “μίκρυνε” το γήπεδο για τους Ολλανδούς και το αμυντικό transition που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της ρεβάνς.
Δεν ήταν “κακή” ή “λάθος” η πρώτη σκέψη και η τακτική προσέγγιση του Ντιέγκο Αλόνσο στον πρώτο αγώνα με τον Άγιαξ, μολονότι στο πρώτο ημίωρο οι Ολλανδοί βρήκαν τον τρόπο για να φέρουν τον αγώνα στα δικά τους μέτρα και κυβικά. Δημιουργώντας ρήγματα στις πτέρυγες και βρίσκοντας το γκολ που τους απλοποίησε το πλάνο και τους οδήγησε σε διαφορετική τακτική συμπεριφορά στο δεύτερο μέρος.
Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ήταν το γεγονός πως έδωσαν πολύ εύκολα την μπάλα στους παίκτες του Άγιαξ, εκτιμώντας πως θα μπορούσαν μέσω της πίεσης ψηλά, να δημιουργήσουν άμεσες καταστάσεις transition που θα τους έφερναν σε θέση βολής.
Οι Ολλανδοί όμως, ανεξάρτητα απ’ το ρόστερ ή τους παίκτες που έχουν κάθε φορά στον αγωνιστικό χώρο, έχουν ένα προσόν στο οποίο είναι πραγματικά specialists: Την κυκλοφορία της μπάλας και το πώς εκμεταλλεύονται κάθε… μέτρο του γηπέδου πάνω σ’ αυτό στο χτίσιμο των επιθέσεών τους με ξεχωριστά μοτίβα.
Κοντινές πάσες, άμεσο ποδόσφαιρο, εναλλαγή πλευράς με 30άρες μπαλιές, κάθετη κίνηση. Τακτικά πράγματα που μαθαίνουν ΟΛΟΙ απ’ τα 9-10 τους στην Ακαδημία του Άγιαξ και τα τελειοποιούν μέχρι την πρώτη ομάδα.
Σ’ αυτήν ακριβώς την κυκλοφορία των παικτών του Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός δεν είχε “απάντηση” στο πρώτο ημίωρο με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς ένα “κλικ” πίσω απ’ την μπάλα και να φέρνει τους Ολλανδούς πιο κοντά στην περιοχή του όπως παραδέχθηκε κι ο Αλόνσο στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς.
Κι όσο… παράδοξο κι αν ακούγεται, ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την εικόνα του μετά το 30’ (κι αφού είχε γίνει η “ζημιά” δεχόμενος το γκολ του Μπερχούις) και πολύ περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όχι μόνο γιατί ο Άγιαξ άλλαξε την τακτική προσέγγισή του, αλλά επειδή οι ίδιοι οι “πράσινοι” τον οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή, με μία απόφαση του Αλόνσο που εμπεριείχε σημαντικό ρίσκο, αλλά τακτικά του “βγήκε”. Κι ας μην έφερε εντέλει τουλάχιστον ένα γκολ της ισοφάρισης.
Κατάφερε να “μικρύνει” το γήπεδο
Ο Ουρουγουανός τεχνικός ανέβασε πιο ψηλά τις γραμμές του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο, μικραίνοντας τους χώρους και το γήπεδο για τους παίκτες του Άγιαξ, που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν το ίδιο άνετα την μπάλα.
Η επιδραστικότητα του Άκπομ που ήταν ο παίκτης πάνω στον οποίο “έσπαγαν” σχεδόν όλες οι μπάλες μειώθηκε και ουσιαστικά ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να οδηγηθούν σε ένα διαφορετικό μοτίβο, με περισσότερα γεμίσματα στο χώρο προς τους γρήγορους εξτρέμ.
Εκεί ήταν και το μεγάλο ρίσκο, όμως κατά 90% το αμυντικό transition του Παναθηναϊκού λειτούργησε καλά (υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που οι Ολλανδοί έφυγαν με πολύ καλές προϋποθέσεις στο χώρο, αλλά έκαναν κάκιστες επιλογές) και ουσιαστικά δεν “έφαγε” μεγάλες φάσεις στο δεύτερο μέρος.
Αντίθετα, έχοντας πλέον περισσότερες ανακτήσεις λόγω των μειωμένων χώρων, ο Παναθηναϊκός ανέβασε την πίεσή του, πήρε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια του, απέκτησε αυτοπεποίθηση και γενικά ήταν πολύ πιο απειλητικός, απέναντι σε έναν Άγιαξ που έμοιαζε περισσότερο με “ιταλική” ομάδα όσο πλησίαζε το φινάλε του αγώνα και είχε το 1-0 στα χέρια του.
Προτίθεται να το κάνει απ’ την αρχή
Η προσέγγιση με τις γραμμές (και δη την άμυνα) πιο ψηλά στο γήπεδο, είναι ένα ρίσκο που προτίθεται να πάρει ο Αλόνσο και στη ρεβάνς της Πέμπτης (15/8, 21:15) στο Άμστερνταμ. Απ’ το ξεκίνημα του αγώνα αυτή τη φορά, με στόχο να αιφνιδιάσει τακτικά τον Άγιαξ και να τον βγάλει απ’ την comfort zone του κι απ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από καθετί.
Το “φωτογράφισε” σε μεγάλο βαθμό και στην τοποθέτηση που έκανε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πρώτο ματς, δείχνοντας πως θέλει να κρατήσει τους Ολλανδούς όσο το δυνατόν πιο μακριά απ’ την περιοχή του Παναθηναϊκού.
Στην προκειμένη περίπτωση βεβαίως το Νο1 ζητούμενο θα είναι οι αντιδράσεις όλων των γραμμών του “τριφυλλιού” στο αμυντικό transition και στο πόσο αποτελεσματικοί θα είναι οι “πράσινοι” στις φάσεις που θα προσπαθήσει να βγει ο Άγιαξ με ταχύτητα και με τους γρήγορους ακραίους του στο… ξέφωτο.
Μπροστά θα βρει ξανά φάσεις
Εάν ο συντονισμός και οι αλληλοκαλύψεις των παικτών του Αλόνσο στο αμυντικό transition πάρουν υψηλό βαθμό, ο Παναθηναϊκός θα έχει… τύχη για να κυνηγήσει αυτό που τώρα μοιάζει διπλά υπερβατικό μετά το 0-1 του ΟΑΚΑ.
Διότι μπροστά θα βρει φάσεις κι ευκαιρίες για να σκοράρει, πολύ περισσότερο δε εάν ξεκινήσουν απ’ την αρχή ο Μπάλντοκ (ολοκλήρωσε το πρώτο ματς με μυϊκές μικροενοχλήσεις), ο Τετέ και ο Ιωαννίδης.
Κι αν καταφέρει να αιφνιδιάσει τους Ολλανδούς, σκοράροντας πρώτος, μετά όλα (θα) παίζουν σε ένα ματς που θα έχει ξανά “τόνους” τακτικής μέσα του απ’ το 1′ έως το 90′. Ή το 120′.
Comments