0

Άγιαξ: Σε μεταβατικό στάδιο

O Άγιαξ θέλει να αφήσει πίσω του την περυσινή «τραυματική» σεζόν, όπου μετά το τραγικό ξεκίνημα του, κατάφερε να σώσει την χρονιά με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ, αλλά και τον Μιχάλη Βαλκάνη στο πλευρό του, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στην Eredivisie. Μόλις 15 νίκες σε 34 ματς πρωταθλήματος για τον «Αίαντα» που θέλει να κάνει το restart. Eίναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος του Άμστερνταμ αποκλείστηκε στον Β΄ Γύρο του Κυπέλλου Ολλανδίας, στη φάση των ομίλων του Europa League, αλλά και στους «16» του Conference League.

Πως βγήκε στην Ευρώπη
Κατάφερε να επικυρώσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο ανεβάζοντας σε ένα βαθμό την απόδοση του στον Β΄ Γύρο. Ο Άγιαξ υπέστη μόλις μια 1 ήττα στις 11 τελευταίες αγωνιστικές. Έτσι συγκέντρωσε 56 βαθμούς (τρεις περισσότερους) από τη Ναϊμέγκεν, καταλαμβάνοντας την 5η θέση της Eredivisie.

Οι Τίτλοι
O Άγιαξ είναι η πλέον πολυνίκης ομάδα της Eredivisie, του ολλανδικού Κυπέλλου, αλλά και τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Συνολικά 36 πρωταθλήματα, 20 Κύπελλα, επτά ευρωπαϊκοί τελικοί με πιο πρόσφατο αυτό του Europa League το 2017 (ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν
Ο Άγιαξ πιστός στην πολιτική των ακριβών πωλήσεων «αποψίλωσε» το ρόστερ του τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν λείπουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές όπως είναι ο διεθνής φορ Μπρόμπεϊ, ο αριστερός εξτρέμ Μπεργκβάιν, αλλά και ο κεντρικός χαφ Τέιλορ. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και για τον 18χρονο Χάτο με χρηματιστηριακή αξία στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ως ώρας παραμένει στο ρόστερ και ο Τζούμπα Άκπομ. Νέο πρόσωπο ο δεξιός εξτρέμ Μπερτράν Τραορέ, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Βιγιαρέαλ. Παρελθόν αποτελεί ο Γεωργιανός επιθετικός, Μικαουτάτζε και ο εξτρέμ Κονσεϊσάο.

Ο προπονητής

Ο 35χρονος Φρανσέσκο Φαριόλι, άλλοτε συνεργάτης του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, αρχικά σε ρόλο προπονητή τερματοφυλάκων, σε Μπενεβέντο και Σασουόλο ανέλαβε τον Άγιαξ στις 23 Μαϊου. Ως πρώτος προπονητής έδειξε τα διαπιστευτήρια του σε Φατίχ Καραγκιουμρούκ (2021), Αλάνιασπορ (2021-23) και Νις (2023-2024). Προτού αποδεχθεί την πρόταση του Άγιαξ είχε δεχθεί «κρούση» και από τον Ολυμπιακό. Πρόκειται για προπονητή που αρέσκεται σε σύστημα 4-3-3.

Η έδρα

Η περίφημη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Εγκαινιάστηκε το 1996 κοστίζοντας συνολικά 140 εκατ. ευρώ, έχει χωρητικότητα 55,865 θέσεων, ενώ ήταν γνωστή ως «Άμστερνταμ Αρίνα» μέχρι να λάβει το 2018 το όνομα του θρύλου του συλλόγου Γιόχαν Κρόιφ.

Bοϊβοντίνα: Στη σκιά των Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν!

Άκρως φιλόδοξη η Βοϊβοντίνα, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε ενίσχυση του ρόστερ της προσφέροντας υψηλά συμβόλαιο για τα δεδομένα του σερβικού πρωταθλήματος, τα οποία φτάνουν στις 300.000 ευρώ. Πίσω από τον σύλλογο βρίσκονται ο πολύπειρος επενδυτής Μίλαν Μάνταριτς (άλλοτε ιδιοκτήτης της Πόρτσμουθ) και ο Ντράγκομιρ Ζμπίλιτς, ενώ η υπάρχει εμπλοκή και του Σέρβου επιχειρηματία, Ντράγκαν Σόλαλ, ο οποίος ασκεί οικονομική επιρροή σε ομάδες όπως οι Σαουθάμπτον, Βαλενσιέν και Γκέζτεπε.

Ο στόχος της Βοϊβοντίνα φτάνει μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος Σερβίας, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο μολονότι ο σύλλογος έχει αποκτήσει οικονομική σταθερότητα.

Πως βγήκε στην Ευρώπη

Η Βοϊβοντία στην περυσινή σεζόν κατέλαβε την τέταρτη θέση στο σερβικό πρωτάθλημα πίσω από Ερυθρό Αστέρα, Παρτιζάν και Μπάτσκα Τόπολα, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε με 2-1 από τον Ερυθρό Αστέρα. Στην Ευρώπη, αποκλείστηκε στον 2ο Γύρο του Conference League.

Οι Τίτλοι

Η Βοϊβοντίνα κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα στην πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία (1965/66, 1988/89), ενώ έφτασε μια φορά στη δεύτερη θέση του σερβικού πρωταθλήματος. Επίσης στέφθηκε μια φορά Κυπελλούχος Γιουγκοσλαβίας και 2 φορές κατέκτησε το Κύπελλο Σερβίας (2013/14, 2019/20).

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν

O 22χρονος δεξιός εξτρέμ, Άντριγια Ραντούλοβιτς, αλλά και ο 25χρονος αμυντικός μέσος Νιέγκος Πέτροβιτς είναι οι δύο παίκτες που ξεχωρίζουν από το ρόστερ της Βοϊβοντίνα, σε συνδυασμό με τον τερματοφύλακα, Λάζαρ Τσάρεβιτς.

Ο προπονητής

Ένας γνώριμος στους Έλληνες φιλάθλους, ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς βρίσκεται στον πάγκο της Βοϊβοντίνα. Ο 54χρονος τεχνικός έχει περάσει από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακούς (ως υπηρεσιακός), αλλά και των Κέρκυρας, ΑΕΛ, Μπακού. Από το 2014 έκανε καριέρα σε ασιατικούς συλλόγους κατακτώντας μάλιστα 2 πρωταθλήματα με την Μπουρίραμ από την Ταϊλάνδη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε τον πάγκο της Βοϊβοντίνα.

Η έδρα

Η Βοϊβοντίνα αγωνίζεται στο χωρητικότητας 14.853 θέσεων «Καρατζόρτζε Στάντιον», το οποίο άνοιξε τις πύλες του, το μακρινό 1924, αλλά έκτοτε ανακαινίστηκε άλλες πέντε φορές.

Ήταν που ήταν “καλό” το κλίμα, “έκατσε” και ο Άγιαξ και…έδεσε το γλυκό!

Previous article

Ο Παναθηναϊκός έχει το 65% του Βαγιαννίδη: Αυτό το ποσό θα μπει στα ταμεία του αν πει το “ναι” στην Μποταφόγκο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.