0

Το «Τριφύλλι» θέλει να ενισχυθεί στην επιθετική του γρμμή και αναζητά έναν εξτρέμ για την αριστερή πτέρυγα και έναν για την δεξιά, με τον Ζότα Σίλβα να αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές για αριστερά.

Μάλιστα, οι «πράσινοι» παρουσιάζονται έτοιμοι να καταθέσουν και επίσημη πρόταση για την απόκτησή του.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού, ο οποίος αγωνίζεται στην Βιτόρια Γκιμαράες και αποτελεί έναν από τους πλέον διακριθέντες παίκτες στο Πρωτάθλημα της χώρας του, εκεί όπου πραγματικά «έλαμψε» πέρσι.

1) Είναι ο ορισμός του πολυθεσίτη: Ο δεξιοπόδαρος άσος μπορεί να έχει ως «φυσική» θέση αυτή του αριστερού άκρου της επίθεσης, ώστε να συγκλίνει και να εκτελεί με το καλό του πόδι, όμως εξίσου εύκολα παίζει και δεξιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την χρονιά που ολοκληρώθηκε -που ήταν και η κορυφαία της καριέρας του- έπαιξε 20 φορές δεξιά και μόλις 6 αριστερά. Παράλληλα αγωνίστηκε και σε 12 αναμετρήσεις ως σέντερ φορ, δείχνοντας ότι μπορεί να υπηρετήσει τα πλάνα του Ντιέγκο Αλόνσο σε κάθε πιθανή θέση στην γραμμή κρούσης. Τα 3 γκολ σε 6 συμμετοχές από αριστερά και τα 9 σε 20 συμμετοχές από δεξιά δείχνουν ότι και ο ρυθμός που σκοράρει δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πλευρά στην οποία τοποθετείται.

2) Έχει… εκτοξεύσει την αξία του: Πριν λίγο καιρό ουδείς γνώριζε το όνομά του εκτός Πορτογαλίας. Μέχρι το 2022 είχε αγωνιστεί σε Σουσένσε, Εσπίνιο, Λεϊσόες και Κάζα Πία. Το καλοκαίρι του 2023, όταν είχε ήδη μία σεζόν στην Βιτόρια Γκιμαράες, η χρηματιστηριακή του αξία έφτασε το 1.5 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο μετά, με τα όσα έκανε φέτος στο Πρωτάθλημα, κοστολογείται στα 12 εκατ. ευρώ από το Transfermarkt, κάτι που σημαίνει ότι κατάφερε σε 12 μήνες να… δεκαπλασιάσει την αξία του. Αν μη τι άλλο μια «τρομακτική» άνοδος που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε.

3) Οι απολαβές του είναι δυσανάλογες με την αξία και την ρήτρα του: Τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τον Πορτογάλο εξτρέμ τα έχουμε ήδη αναλύσει . Το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι του 2025 και σε αυτό υπάρχει ρήτρα ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ η Κάζα Πία διατηρεί ποσοστό μεταπώλησης ύψους 30%. Οι απολαβές του από την άλλη ανέρχονται σε περίπου 180 χιλ. ευρώ την χρονιά, ποσό… αμειλητέο για την αξία του, ενώ είναι δεδομένο πως σε όποια ομάδα κι αν πάει θα απολαμβάνει ένα πολύ υψηλότερο κασέ.

4) «Έλαμψε» την χρονιά που ολοκληρώθηκε: Ο Σίλβα Ζότα ήταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην Πορτογαλία την σεζόν 2023-24, αποτελώντας και τον πρωταγωνιστή της ομάδας του. Πήρε 10 βραβεία Man of the Match, αναδείχθηκε κορυφαίος επιθετικός αλλά και παίκτης του Μαρτίου και κέρδισε μια θέση στην καλύτερη ενδεκάδα του Πρωταθλήματος. Συνολικά μέτρησε 11 γκολ και 6 ασίστ σε 33 συμμετοχές.

5) Πήρε το… βάπτισμα του πυρός με την Εθνική: Οι εντυπωσιακές του επιδόσεις στο Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας δεν έμειναν απαρατήρητες από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνες να τον καλεί για πρώτη φορά στην αποστολή για κάποια φιλικά και να του δείχνει χρόνο συμμετοχής κόντρα σε Σουηδία (27 λεπτά, αγωνίστηκε ως σέντερ φορ) και Σλοβενία (μόλις 1 λεπτό). Στην αποστολή για το Euro δεν ήταν, όμως αφού έκανε την αρχή, το μέλλον του στην Εθνική μπορεί να είναι λαμπρό.

6) «Κάρφωσε» και την Πόρτο: Το τελευταίο από τα 11 γκολ που σημείωσε στην περσινή σεζόν ο Σίλβα ήρθε στην αναμέτρηση της 28ης αγωνιστικής, όπου η Βιτόρια Γκιμαράες νίκησε με 1-2 εκτός έδρας την Πόρτο. Ο Πορτογάλος αγωνίστηκε σε όλη την διάρκεια του αγώνα ως σέντερ φορ και με σουτ με το δεξί «έγραψε» το 0-2 στο 33′.

7) Έχει εμπειρία από ευρωπαϊκά προκριματικά: Με την φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες έχει δώσει συνολικά 6 παιχνίδια στα προκριματικά του Conference League, μετρώντας 1 γκολ και 2 ασίστ. Την σεζόν 2022-23 έπαιξε στα δύο ματς με Ακαδημία Πούσκας και τα δύο με την Χάιντουκ Σπλιτ, ενώ την περσινή χρονιά αγωνίστηκε στα δύο παιχνίδια με την Τσέλιε, σκοράροντας στην Σλοβενία.

8) Κέντρισε το ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ: Μια από τις ομάδες που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τον Πορτογάλο εξτρέμ είναι και η αγγλική Γουέστ Χαμ, που στις αρχές του μήνα τον είχε τοποθετήσει ψηλά στην λίστα της. Προς το παρόν η υπόθεσή του δεν έχει προχωρήσει, όμως το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό των ικανοτήτων του και των ομάδων που μπορεί να «κυνηγήσουν» την μεταγραφή του.

9) Δεν έχει παίξει ποτέ εκτός Πορτογαλίας: Στα 25 του χρόνια, ο Ζότα Σίλβα δεν έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα μακριά από την πατρίδα του. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Σουσένσε και έπαιξε σε Εσπίνιο, Λεϊσόες, Κάζα Πία και Βιτόρια Γκιμαράες, όντας πλέον έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα και να αγωνιστεί σε σύλλογο του εξωτερικού.

10) Είναι το πιο «λαμπρό» όνομα των ατζέντηδών του: Τα δικαιώματα του Ζότα Σίλβα ανήκουν στην εταιρία Sferico Sports Management, μαζί με άλλους 54 ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ, όταν το Νο.2 της εταιρίας είναι ο Γουίλιαν Ρόσα, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με αξία στα 12 εκατ. ευρώ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στον 3ο προκριματικό του Europa League

Previous article

Το «ψηστήρι» του Αλόνσο στον Πελίστρι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.