0

Πέραν του Λούκα Βιλντόζα που ήταν πρωτίστως επιθυμία του Παναθηναϊκού να «χωρίσουν» οι δύο πλευρές, δεν υπήρξε ούτε ένας παίκτης των «πράσινων» που θα θέλει να φύγει. Μπασκετμπολίστες που έκαναν σεζόν καριέρας δεν… ψάχτηκαν έστω για το ΝΒΑ, το οποίο είναι ο μόνιμος μπαμπούλας του ευρωπαϊκού μπάσκετ πλέον.

Ο Γκριγκόνις ανανέωσε χωρίς να περιμένει καν την κατάληξη της σεζόν. Ο Γκραντ ενώ έκανε… παπάδες, δεν το σκέφτηκε καν για να «κλειδώσει» την παραμονή του στον Παναθηναϊκό. Πριν γευτούν το… νέκταρ των θριάμβων στο τέλος της σεζόν όλα αυτά. Μια ομάδα, μια οικογένεια, οι παίκτες πέρα απ’ το πόσο γουστάρουν να είναι σε αυτά τα αποδυτήρια με το μπασκετικό επίπεδο αλλά και το επίπεδο χαρακτήρων γύρω τους, κατάλαβαν αμέσως τι σημαίνει επιστροφή του Παναθηναϊκού. Ως ο απόλυτος οργανισμός του ευρωπαϊκού μπάσκετ, παρέχοντας τα πάντα στους αθλητές του.

Η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική περίπτωση απ’ όλες, προφανώς ήταν ο Κέντρικ Ναν. Ο Αμερικανός χρειάστηκε να φτάσει τέλη Οκτώβρη η προηγούμενη σεζόν για να πειστεί να έρθει στην Euroleague. Έριχνε… πόρτες (Ολυμπιακός, Αρμάνι Μιλάνο κλπ.) και τελικά ο Αταμάν -με τη γλώσσα του μπάσκετ κι όχι απαραίτητα τα άψογα αγγλικά του- τον έπεισε να δοκιμάσει τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ακόμη κι έτσι, η σκέψη του ήταν στο ΝΒΑ. Η πρώτη του δήλωση στο αεροδρόμιο αφορούσε τη δεδομένη επιστροφή του στις ΗΠΑ στο τέλος της σεζόν. Ήθελε να παίξει μπάσκετ επιπέδου, να ξαναβρεί τον εαυτό του, να τον δουν οι συμπατριώτες του και να πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Οι εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά παρκέ, σχεδόν αμέσως φανέρωσαν πως πρόκειται για παίκτη υψηλότατου επιπέδου. Όχι απλά ένας εξαιρετικός σκόρερ, αλλά αυτός που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς της λίγκας. Ο καλύτερος σκόρερ της Euroleague.

Ένας παίκτης απ’ ευθείας από το ΝΒΑ, χωρίς καμία άλλη εμπειρία από Ευρώπη, δεν έπαθε κανένα… μπασκετικά πολιτισμικό σοκ. Ίσα-ίσα ξαναβρήκε το χαμόγελό του στην χώρα μας. Ο επαγγελματισμός των «πράσινων», η προοπτική τους, το γεγονός πως αισθάνεται… βασιλιάς, η σπουδαιότητά του για την ομάδα και την Euroleague συνολικά, στοιχεία που τον έκαναν να ξαναβρεί το αθλητικό του χαμόγελο.

Ακόμη κι έτσι, ένας ψυχρός επαγγελματίας θα περίμενε ως ελεύθερος να «ζυγίσει» τις πολλές επιλογές του. Περιμένοντας το ΝΒΑ, αλλά συγχρόνως δεχόμενος και το ενδιαφέρον από άλλες ομάδες της Euroleague. Δεν το έκανε ο Ναν. Ο Παναθηναϊκός έγινε η… οικογένειά του, το σπίτι του. Αυτά που πάντα ήθελε να πρεσβεύει το «τριφύλλι», πέραν των υπόλοιπων προνομίων ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού κλαμπ.

Η έκπληξη όλων ήταν τεράστια όταν υπέγραψε για δύο χρόνια ακόμη, πριν πάει στο Final Four, πριν κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ακόμη κι έτσι, το ΝΒΑ out που προβλεπόταν στο συμβόλαιό του, έκανε τους περισσότερους να θεωρούν πως η επιστροφή στις ΗΠΑ δύσκολα θα αποφευχθεί.

Ακόμη περισσότερο για έναν παίκτη που όλοι χαρακτηρίζουν ως τον κορυφαίο επιθετικό και ως τον αθλητή που άλλαξε τις ισορροπίες απ’ τον ερχομό του και μετά. Με τα τρόπαια στα χέρια, το να έχει εκεί προτάσεις απ’ το… μαγικό κόσμο, φάνταζε δεδομένο. Δείχνοντας την ηγετική του φυσιογνωμία, το απίστευτο επιθετικό του ταλέντο, την εξαιρετική του κατάσταση.

Κι όμως… Η οικογένεια που δημιούργησε ξανά ο Παναθηναϊκός, τον έκανε να τελειώσει με τους πανηγυρισμούς των τίτλων και στη συνέχεια να μείνει Ελλάδα. Κάνοντας διακοπές στα νησιά για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια πήγε στην γειτονική Ιταλία για τον ίδιο λόγο, να περάσει ωραίες στιγμές ξεκούρασης και διασκέδασης.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού… ξεροστάλιαζαν περιμένοντας πιθανές εξελίξεις με το ΝΒΑ. Ακόμη και ξένοι δημοσιογράφοι, στις αναλύσεις τους τον είχαν ως εξαιρετικά αμφίβολο για παραμονή και για την επόμενη σεζόν. Όσο οι άλλοι ανέλυαν όμως, ο Κέντρικ Ναν απλά… γέμιζε μπαταρίες. Η προσπάθεια διατήρησης των σκήπτρων θα είναι μεγάλη και δύσκολη.

Παρήλθε λοιπόν και το διάστημα που είχε το δικαίωμα να φύγει για το NBA, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με τον Παναθηναϊκό. Στην ουσία όμως, ποτέ δεν τον απασχόλησε. Δεν θα πάει πουθεΝΑΝ που τραγουδούσε και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στον οποίο πιστώνεται μεγάλο μέρος της εκπληκτικής αυτής συμφωνίας με τον κορυφαίο σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Ο ιδιοκτήτης, οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται στην ομάδα, ο επαγγελματισμός, η οργάνωση που συνάντησε, ο κόσμος που είναι χωρίς αντίπαλο παγκοσμίως όπως διαρκώς επαναλαμβάνει, τον έκαναν να… μεταμορφωθεί. Από το μπασκετικό «ρομπότ», έγινε ο υπερπαίκτης που φανερώνει συναίσθημα, «δέθηκε» με τον Παναθηναϊκό και ήταν σα να μιλάμε για άλλο άνθρωπο συγκριτικά με αυτόν που δήλωνε πριν μήνες πως στο τέλος της σεζόν θα επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Ο Ναν δεν είναι μια απλή παραμονή. Είναι μια εξέλιξη που κάλλιστα χαρακτηρίζεται ως… βόμβα στην Euroleague. Κανείς δεν το πίστευε και τώρα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Αυτό που είναι ο Παναθηναϊκός, έπεισαν έναν παίκτη που η θέση του ξεκάθαρα είναι στο ΝΒΑ, να πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Όταν οι πάντες ψάχνουν το μίνιμουμ για να πάνε στις ΗΠΑ να παίξουν, ο Κέντρικ Ναν κάνει διακοπές ετοιμάζοντας την επόμενη σεζόν με τεράστια… δίψα για να επαναλάβει τις επιτυχίες της αγωνιστικής περιόδου που πέρασε.

Αυτή τη φορά έχει την εμπειρία της Euroleague, θα κάνει προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό και θα είναι εκεί απ’ την πρώτη μέρα δουλειάς φυσικά. Στοιχεία που μαζί με τη θέληση που επέδειξε για να μείνει εδώ, κάνουν τους αντιπάλους να… χάνουν τον ύπνο τους. Ενώ παράλληλα αποτελεί παράσημο για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Ο οποίος του έδειξε όλα εκείνα που μάλλον καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα δεν θα μπορούσε να του δείξει για να τον κάνει να μείνει στην Euroleague και μάλιστα με τέτοια άνεση τηρουμένων των αναλογιών!

«Χαμός» στο Twitter για την μεταγραφή Ίνγκασον – «Ο ορισμός του βράχου, ελπίδα για το ποδοσφαιρικό τμήμα»

Previous article

Βαρύ ποινικό μητρώο για πολλούς συλληφθέντες – Οι δύο αντίπαλες ομάδες στη θύρα 13

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.