0

Φωτιές «άναψε» με τις δηλώσεις του ο Τούρκος τεχνικός περί ακόμα μια πολύ σημαντικής μεταγραφής μετά τον Λορένζο Μπράουν. Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι επικρατέστεροι στόχοι και τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας

Ντάνιελ Τάις

Χαρακτηριστικά:

Ηλικία: 32 – Ύψος: 2,03μ. – Βάρος: 111κ. — Ομάδα: Los Angeles Clippers —Μισθός: 2 εκατ. ευρώ στους Clippers — Καθεστώς συμβολαίου: Ελεύθερος.

Διεθνής με την Εθνική Γερμανίας. Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 και Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2022.

Ο παίκτης:

Το όνομα του Γερμανού κυριαρχεί στην πράσινη επικαιρότητα και όχι αδίκως. Αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση παίκτη, σε πολύ καλή ηλικία (32 χρονών) με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που «κουμπώνουν» ιδανικά πλάι στον Ματίας Λεσόρ.

Παίζει εξαιρετικά το pick n’ roll, και μπορεί να τελειώσει φάσεις πάνω από την στεφάνη. Ένα must have χαρακτηριστικό που τον κάνει ιδανικό «συνεργάτη» των Κώστα Σλούκα και Λορένζο Μπράουν. Ταυτόχρονα μπορεί να παίξει τόσο με πλάτη όσο και με πρόσωπο στο καλάθι. Ενώ έχει πολύ καλό τρίποντο σουτ (33,1% ποσοστό καριέρας στο ΝΒΑ), κάτι που τον καθιστά εξαιρετικό floor-spacer.

Η ικανότητά του να σουτάρει από μακριά θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα πολύτιμη. Σε σχήματα όπου θα αγωνίζεται είτε μαζί με τον Μήτογλου είτε με τον Χουάντσο, η αντίπαλη αμύνα θα αναγκάζεται να «ανοίγει». Δίνοντας χώρο για drives στην ρακέτα, ένα παραπάνω από ευπρόσδεκτο δώρο για τους «κοντούς» του Παναθηναϊκού που έχουν την επιθετική ικανότητα να αξιοποιήσουν ακόμα και την πιο μικρή χαραμάδα.

Είναι σχετικά καλός αμυντικός, με καλή αντίληψη του χώρου. Δεν διστάζει να βάλει το κορμί του στην φωτιά. Δεινός μπλοκέρ, φέρνει ενέργεια και ένταση στο παρκέ, κυνηγάει τις φάσεις και μαζεύει ριμπάουντ. Ιδιαίτερα χτυπητή αδυναμία το ότι δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους περιφερειακούς σε αλλαγές στα σκριν!

Τα στατιστικά του Ντάνιελ Τάις:

Φέτος στο ΝΒΑ ο Τάις είχε σε 60 συμμετοχές, 16:09 λεπτά συμμετοχής, 6,3 πόντους (53,2% δίποντο, 36,6% τρίποντο και 76% βολές), 4,1 ριμπάουντ, 1 ασσίστ, 0.9 μπλοκ και 15,6 Fantasy Points

Το heatmap του Ντάνιελ Τάις:

 

Ουίλι Ερναγκόμεθ

Χαρακτηριστικά:

Ηλικία: 30 – Ύψος: 2,09μ. — Ομάδα: Μπαρτσελόνα – Μισθός: 4 εκατ. ευρώ/χρόνο στην Μπαρτσελόνα (12,5 εκατ. για 3 χρόνια) – Καθεστώς συμβολαίου: Συμβόλαιο εώς το 2026

Διεθνής με την Εθνική Ισπανίας. Χρυσά μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 και στα Ευρωμπάσκετ του 2015 και 2022. Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και στο Ευρωμπάσκετ του 2017. MVP στο Ευρωμπάσκετ του 2022.

Ο παίκτης:

Το όνομά του συνθέθηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά έντονα με τον Παναθηναϊκό. Ακόμα ένας Ισπανός παίκτης που αν έρθει θα συμπλήρωνε την «χρυσή τριάδα» της Ισπανίας με Λορένζο και τον αδερφό του, Χουάντσο!

Είναι ένας εξαιρετικός επιθετικός παίκτης, με κύριο όπλο το ποστ παιχνίδι, ενώ μπορεί να παίξει και με πρόσωπο προς το καλάθι. Μέσα στο ζωγραφιστό μοιάζει σχεδόν ασταμάτητος έχοντας τόσο την δύναμη, όσο και μια «φαρέτρα» κινήσεων που του επιτρέπει να κερδίζει σχεδόν κάθε αντίπαλο. Δεν έχει την αλτικότητα για να τελειώσει ικανοποιητικά φάσεις πάνω απ’ την στεφάνη. Ούτε διαθέτει αξιόπιστο τρίποντο σουτ.

Ένα αρκετά βαρύ κορμί, χωρίς ιδιαίτερη αλτικότητα που τον καθιστά έναν πολύ κακό rim protector. Δυσκολεύεται αρκετά να ακολουθήσει στις αλλαγές με τους κοντούς, καθώς δεν έχει γρήγορα πόδια. Παρόλα αυτά είναι ένας δυνατός παίκτης, που μπορεί να ανταπεξέλθει και να κερδίσει τις σκληρές μάχες μέσα στο ζωγραφιστό και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ενώ κυνηγάει αρκετά και το ριμπάουντ.

Σαφέστατα είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά έχει πολύ χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα. Στην Μπαρτσελόνα φέτος είχε τον χρόνο για να προσαρμοστεί στην δύσκολη μετάβαση από ΝΒΑ σε Ευρωλίγκα και τα πήγε σχετικά καλά. Με τις εμφανίσεις του ωστόσο να μην δικαιώνουν ούτε το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε ούτε το hype γύρω από το όνομά του.

Σε περίπτωση που ερχόταν στον Παναθηναϊκό η συνύπαρξη με τον αδερφό του θα τον βοηθούσε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και εύκολα στο κλίμα. Ενώ υπό τις οδηγίες του Αταμάν, ενός σαφέστατα πολύ καλύτερου προπονητή από ό,τι ο Γκριμάου, ο Ουίλι θα μπορούσε να εκτοξεύσει κατακόρυφα την απόδοσή του.

Έχει εμπειρία στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μπασκετική του ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Ενώ όσο αφορά τις αμυντικές του αδυναμίες, θυμίζουμε πως πέρυσι η άμυνα αποτελούσε το μεγαλύτερο ερωτηματικό για το ρόστερ του «Τριφυλλιού». Τελικά ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την σεζόν όντας η 2η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας βάση στατιστικών. Ίσως ο Έργκιν Αταμάν με το «μαγικό ραβδάκι» να μπορεί να πετύχει ακόμα μία αμυντική μεταμόρφωση!

Τα στατιστικά του Ουίλι Ερναγκόμεθ:

Φέτος με την φανέλα της Μπαρτσελόνα στην Euroleague ο Ερνγακόμεθ είχε σε 38 παιχνίδια, 16:14 λεπτά συμμετοχής, 11 πόντους (57.5% δίποντο, 36,4% τρίποντο (μόλις 4/11 σουτ) και 70,9% βολές), 4,8 ριμπάουντ και 12,7 PIR

Το heatmap του Ουίλι Ερναγκόμεθ:

 

Γιώργος Παπαγιάννης

Χαρακτηριστικά:

Ηλικία: 26 – Ύψος: 2,20μ. – Ομάδα: Φενέρμπαχτσε — Μισθός: 1,75 εκατ. ευρώ/χρόνο στην Μπαρτσελόνα (3,5 εκατ. για 2 χρόνια) — Καθεστώς συμβολαίου: Συμβόλαιο εώς το 2025

Διεθνής με την Εθνική Ελλάδας. Φέτος έφτασε με την Φενέρ στο Final 4, όπου τερμάτισαν 4οι. Στο παρελθόν έχει συμπεριληφθεί 2η καλύτερη πεντάδα της Euroleague (2022), ενώ την ίδια σεζόν ήταν ο κορυφαίος σε μπλοκ και ριμπάουντ στην διοργάνωση.

Ο παίκτης:

Η φυγή του πέρυσι αποτέλεσε ένα (από τα πολλά) καλοκαιρινά σίριαλ στον μεταγραφικό σχεδιασμό των Πρασίνων. Είναι «παιδί του συλλόγου», καθώς βρισκόταν 7 χρόνια (2014-16 & 2018-23) στον Παναθηναϊκό. Έμεινε εδώ στα δύσκολα χρόνια με τα έσοδα-έξοδα. Ωστόσο όσο ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού δεχόταν συχνα πολύ σκληρή (και μερικές φορές άδικη) κριτική.

Είναι δεδομένο από πέρυσι ότι ο παίκτης αρέσει πολύ στον Αταμάν. Όπως και το γεγονός ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τρέφει μια πατρική αγάπη για τον Παπαγιάννη, έστω και αν οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν μετά την μεταγραφή του παίκτη στην Φενέρ και τον τρόπο που αυτή έγινε. Ενώ τέλος, πολύ σημαντικό το ότι είναι Έλληνας, έστω και αν ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον αριθμό των ξένων στο ρόστερ του.

Στα αγωνιστικά, ο Παπαγιάννης είναι ένας εξαιρετικός παίκτης πάνω από την στεφάνη. Με το θηριώδες ύψος του και τα μακριά του άκρα, μπορεί να τελειώσει κάθε alley-oop που θα του «σερβίρουν» οι κοντοί. Παίζει εξαιρετικά το pick n’ roll. Ενώ ταυτόχρονα είναι ένας ικανός σουτέρ, τόσο σε σουτ μέσης απόστασης από το ύψος των βολών, όσο και σε τρίποντα. Είναι ένας «ετερόφωτος» σέντερ που εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τους «κοντούς».

Ο Παναθηναϊκός με Σλούκα, Μπράουν και Γκραντ έχει εξαιρετικούς pick n’ roll κοντούς. Ενώ και οι τρείς τους είναι εξαιρετικοί πασέρ, έχοντας αθροιστικά 15,2 ασσίστ μέσο όρο την σεζόν που μας πέρασες. Κάτι το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον Παπαγιάννη να βρίσκει σκορ και ρυθμό μέσα από τα καθιερωμένα του alley-oops. Αναμφίβολα, θα προσπαθήσει να επιστρέψει το «δώρο», ανοίγοντας το γήπεδο με το σουτ του από μακρινή απόσταση.

Αμυντικά ο Παπαγιάννης συνεχίζει να έχει τις γνωστές του αδυναμίες. Παρά το θηριώδες ύψος του είναι ένα πολύ soft 5αρι. Δυσκολεύεται στις μάχες μέσα στην ρακέτα, και συχνά οι αντίπαλοι τον σημαδέυουν στο ποστ παιχνίδι. Ενώ από την άλλη έχει βελτιωθεί στα πλάγια βήματα και μπορεί να ακολουθήσει ως έναν βαθμό τον περιφερειακό παίκτη μετά από αλλαγή στα σκριν. Είναι ένας ικανός μπλοκέρ, ωστόσο είναι ασταθής στο ριμπάουντ.

Ο Παπαγιάννης είναι ένας παίκτης με ιδιαίτερα ευμετάβλητη ψυχολογία που επηρεάζει το παιχνίδι του σε τεράστιο βαθμό. Όταν αισθάνεται καλά μοιάζει ανίκητος. Αλλά όταν «χαλάει» το μυαλό του, οι αντιπάλοι περνάνε από πάνω του. Ο Αταμάν είναι αποδεδειγμένα μάστερ στην ψυχολογία και σαφώς θα έχει από πέρυσι ένα πλάνο διαχείρισης του παίκτη. Ενώ και το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια των «πρασίνων» μπορεί να βοηθήσει τον Παπαγιάννη.

Στον Παναθηναϊκό κάθε χρόνο έκανε και step up, προσθέτοντας πράγματα στο παιχνίδι του, δουλεύοντας το σώμα του και βελτιώνοντας την άμυνά του. Ωστόσο η μεταγραφή του στην Φενέρ αποδείχθηκε, ένα χρόνο μετά, τεράστιο λάθος για την καριέρα του, ρίχνοντας κατακόρυφα τα στατιστικά και τις επιδόσεις του. Και δεν είναι απίθανο παρόλο που δεσμεύεται με συμβόλαιο, να ψαχτεί για μεταγραφή. Ενώ λογικά και η Φενέρ δεν θα ήταν αρνητική στο να τον αποδεσμεύσει.

Τα στατιστικά του Γιώργου Παπαγιάννη:

Στην Ευρωλίγκα με την Φενέρ στην Ευρωλίγκα ο Παπαγιάννης είχε σε 38 συμμετοχές, 15:58 λεπτά συμμετοχής, 5.7 πόντους (66.7% δίποντο, 48.8% τρίποντο και 66.7% βολές), 3,1 ριμπάουντ, 0,8 μπλόκ και 7,2 PIR.

Το heatmap του Γιώργου Παπαγιάννη:

 

Γιόνας Βαλαντσιούνας

Τελευταίος και καλύτερος ο Λιθουανός παικταράς! Η περίπτωση του Βαλαντσιούνας είναι οπωσδήποτε η πιο δελεαστική, αλλά και μακράν η πιο δύσκολη. Ο Λιθουανός ναι μεν είναι ελεύθερος, καθώς το συμβόλαιό του με τους Pelicans ολοκληρώθηκε. Αλλά σίγουρα προτεραιότητά του θα είναι το να παραμείνει στο ΝΒΑ και δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να βρει προτάσεις!

Είναι σε εξαιρετική ηλικία (32 χρονών) και έρχεται από «γεμάτη σεζόν» έχοντας παίξει 82 παιχνίδια με τους Pelicans φέτος, όλα ως βασικός. Ενώ κατέγραψε και εξαιρετικά νούμερα. Συγκεκριμένα σε 23:50 λεπτά συμμετοχής είχε 12,2 πόντους, 8,8 ριμπάουντ και 2,1 ασσίστ. Σούταρε με 57.7% από το δίποντο, 34.9% από το τρίποντο και 78.5% από τις βολές.

Οι οικονομικές του απαιτήσεις είναι (δικαίως) πολύ υψηλές και απλησίαστες για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενώ μοιάζει απίθανο ο Λιθουανός να μην βρει προτάσεις στο ΝΒΑ που θα τον καλύπτουν τόσο οικονομικά όσο και σε χρόνο συμμετοχής.

Δεδομένα πολλές ομάδες του ΝΒΑ θα προσπαθήσουν να τον κάνουν δικό τους, στρώνοντας «χρυσάφι στα πόδια του». Συγκεκριμένα φέτος, οι ετήσιες απολαβές του με τους Pelicans έφταναν περίπου τα 15 εκατ. ευρώ, και κάπου εκεί αναμένεται να κινηθούν και οι απαιτήσεις του.

Όπως γίνεται κατανοητό αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός να καταφέρει ο Παναθηναϊκός να τον πείσει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Καθώς, πέρα από το οικονομικό, οι Πράσινοι ψάχνουν για έναν παίκτη που θα έχει συμπληρωματικό ρόλο στο πλευρό του Ματίας Λεσόρ. Ο Λιθουανός δεν πρόκειται να αφήσει το ΝΒΑ για να έρθει να παίζει 15λεπτα στην Ευρωλίγκα, ακόμα και αν του έδιναν … 20 εκατ. ευρώ!

Υ.Γ.

Καλό θα ήταν να μην το «δέσουμε κόμπο» ότι η μεταγραφή θα είναι απαραίτητα σε παίκτη που αγωνίζεται στην θέση 5!

Πηγή: inpao.gr

 

Ξανά πρόεδρος της Λίγκας ο Μαρινάκης, νίκησε με 7-6 στο νήμα τον Αλαφούζο με την ευγενή προσφορά του ΠΑΟΚ!

Previous article

Σενάριο «βόμβα» από Βραζιλία: Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.