0

Ο Παναθηναϊκός Aktor θα γίνει η πρώτη ομάδα της Euroleague, που θα αγωνίζεται σε γυάλινο παρκέ και εξηγούμε τα οφέλη αυτής της στρατηγικής απόφασης.

Η τοποθέτησή του στην κεντρική σάλα του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων θα κοστίσει όσο ένας… πρωτοκλασάτος παίκτης (1,5 – 2 εκατομμύρια ευρώ), όμως οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν προχωρήσει στη σχετική απόφαση, με γνώμονα τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να έχουν με αυτήν την κίνηση.

Στο «σπίτι» του «επτάστερου» έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο ΟΑΚΑ. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν το γυάλινο παρκέ θα… εγκατασταθεί στις «πράσινες» ζωές από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν ή αν κάτι τέτοιο θα συμβεί τον Φεβρουάριο του 2025, όταν θα υπάρξει διακοπή για τα «παράθυρα».

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση έχει παρθεί και σύντομα το «τριφύλλι» θα παρουσιάσει κάτι καινούργιο, φαντασμαγορικό και κερδοφόρο, τόσο ως προς την «εμπειρία» όποιου βρίσκεται στο γήπεδο, όσο ως και προς τη βελτίωση, ανάπτυξη της ίδιας της ομάδας με διαφορετικούς τρόπους.

Ας τα δούμε όλα με τη σειρά…

  • Τι έχει δημιουργήσει η γερμανική εταιρεία ASB και τι επιλογές δίνει το παρκέ της, LumiFlex, που είναι γεμάτο led λάμπες;
  • Πώς πείστηκε η FIBA και πώς γράφτηκε ιστορία στο NBA All Star Game;
  • Γιατί το glass floor φέρνει… επανάσταση και πώς «εκτοξεύει» τις ομάδες;

Το… επαναστατικό γυάλινο παρκέ, που εγκρίθηκε από τη FIBA και ενσωματώθηκε στον κανονισμό της το 2022, έχει σχεδιαστεί με μάξιμουμ αντοχή και επί της ουσίας προσφέρει μια κατασκευή με μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία έχει περάσει όλους τους ελέγχους και έχει πιστοποιητικά ασφάλειας. Η εταιρεία που το παράγει, η “ASB”, κάνει λόγο για 70 έτη ζωής του προϊόντος, κάτι που το καθιστά μια value for money επένδυση. Φυσικά, το design του είναι τέτοιο που το κάνει μια ουσιαστική και σπουδαία καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή του αθλητισμού.

Μάλιστα, κατασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο (με κεραμικά στοιχεία μεταξύ άλλων), ώστε να αποτρέπει πιθανά γλιστρήματα και να παρέχει τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας στους αθλητές. Οι παγκόσμιες ομοσπονδίες στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ έχουν ήδη κρίνει πως το παρκέ αυτό μπορεί να είναι λειτουργικό, χωρίς παράλληλα να προκαλεί οποιουδήποτε είδους προβλήματα στους αθλητές. Γι’ αυτό και οι τρεις παραπάνω παγκόσμιες ομοσπονδίες έχουν βάλει τη… σφραγίδα τους σε αυτό το project, δίνοντας του επιπλέον εχέγγυα επιτυχίας.

 

Θυμάστε πόσους τραυματισμούς είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά στην Euroleague, στα σημεία που βρίσκονταν τοποθετημένα τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα; Το glass floor δίνει την λύση -και- σε αυτό το πρόβλημα. Αφενός γιατί οτιδήποτε χορηγικό πλέον θα απεικονίζεται ψηφιακά, αφετέρου γιατί η γερμανική εταιρεία υπόσχεται πως υπάρχει ειδική μέριμνα για να είναι όσο πιο «φιλικό» για τους παίκτες, «απορροφώντας» τους κραδασμούς.

Παράλληλα, προσφέρει ευελιξία ως προς τη χρήση του, για να μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά και κερδοφόρο με διαφορετικούς τρόπους. Στην κατασκευή, η οποία παρεμπιπτόντως έχει βραβευτεί σε αρκετούς διαγωνισμούς, υπάρχει ένα led σύστημα που δίνει σε όποιον το χρησιμοποιεί τη δυνατότητα να προβάλει βίντεο, διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά και ό,τι χρειάζεται για να διαμορφώσει ένα γήπεδο στα μέτρα της εκάστοτε ομάδας.

Ουσιαστικά, μέσα από μία συσκευή, ο άνθρωπος που θα έχει την ευθύνη του παρκέ θα μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αλλάζει το σκηνικό σε έναν αγώνα του Παναθηναϊκού Aktor: το αμιγώς μπασκετικό παρκέ θα δίνει τη θέση του σε ένα διαφημιστικό spot ή σε εντυπωσιακά πλάνα για την παρουσίαση των ομάδων, ενώ στα timeouts μπορούν να υπάρχουν πίνακες με στατιστικά σε live ροή.

Επιπλέον, η ύπαρξη αυτής της επιφάνειας στην κεντρική σάλα του ΟΑΚΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πολλούς άλλους τρόπους. Για εκδηλώσεις και events, για διαφημιστικές καμπάνιες, για διαφορετικά αθλήματα και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία που το κατασκευάζει υπογραμμίζει πως το παρκέ είναι κατάλληλο και για αθλήματα με αμαξίδιο, αλλά και για ημερίδες που θα είναι αφιερωμένες σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Βέβαια, το LED glass floor είναι σε θέση να βοηθήσει τις ομάδες και στις προπονήσεις τους. Για παράδειγμα, ο Εργκίν Αταμάν και οι συνεργάτες του θα μπορούν να δείχνουν «ζωντανά» σε μια προπόνηση, πάνω στο παρκέ το πού θέλουν να βρίσκεται ένας παίκτης τους στο εκάστοτε play που «τρέχει» η ομάδα. Επιπροσθέτως, οι αθλητές θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν για συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως για παράδειγμα για να σουτάρουν από κάποια σημεία του γηπέδου, βλέποντας παράλληλα τα ποσοστά τους εύκολα και γρήγορα.

«Μπορούμε να δείχνουμε ριπλέι φάσεων πάνω στο παρκέ και μέσω AI να εξηγούμε στους αθλητές γιατί θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο δεξιά ή λίγο πιο αριστερά στην εκάστοτε φάση, για να δουν και να αντιληφθούν τις δυνατότητες που έχουν. Όλο αυτό αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα για παίκτες και προπονητές», είχε δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή ο General Manager της γερμανικής εταιρείας που κατασκευάζει το glass floor.

Το γεγονός πως όλο το παρκέ θα αποτελεί ένα τεράστιο screen για βίντεο δεν πηγαίνει μόνο την εμπειρία του θεατή στο επόμενο επίπεδο. Άλλωστε, το συνολικό “OAKA Experience” της «πράσινης» ΚΑΕ θα είναι μια win-win κατάσταση για το «τριφύλλι» και το κοινό του. Βλέπετε, το περίφημο glass floor προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες διαφήμισης, άρα μπορεί να αποτελέσει έναν νέο «πυρήνα» εσόδων για τους πρωταθλητές Ευρώπης, την ώρα που όσοι βρίσκονται στις εξέδρες θα βιώνουν κάτι φαντασμαγορικό.

 

Μέχρι στιγμής το Oxford University είναι ένα από τα κολέγια που έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση του γυάλινου παρκέ, το οποίο ήδη υπάρχει και σε αθλητικούς πολυχώρους, που φιλοξενούν διάφορα events. Σε ό,τι αφορά το μπασκετικό κομμάτι, η πρώτη χρήση του έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 Γυναικών της FIBA στο “WiZink Center” της Μαδρίτης, ενώ η Μπάγερν Μονάχου το χρησιμοποίησε για ένα παιχνίδι της.

Ακόμα, η σκυτάλη δόθηκε στο NBA All Star Game 2024. Εκεί 35.000 κόσμος στο “Lucas Oil Stadium” είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρονται, με παίκτες και κοινό να μένουν ενθουσιασμένοι. Το γυάλινο παρκέ πέρασε τα «αυστηρά» τεστ του «μαγικού κόσμου» και του κοινού του και απέδειξε πως… ήρθε για να μείνει.

Όπως γνωρίζετε, το εν λόγω παρκέ χρησιμοποιήθηκε και στο πρόσφατο Final Four του Basketball Champions League, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στη “Stark Arena”, κατά τη διάρκεια των αγώνων του τίτλου.

 

Παίκτες, προπονητές, κοινό έχουν ήδη λατρέψει το glass floor, που έρχεται για να αλλάξει το σύγχρονο μπάσκετ και τις δυνατότητές του. Τι θα πρέπει να κάνετε εσείς; Λίγους μήνες υπομονή, για να το διαπιστώσετε στην πράξη στην έδρα των επτά φορές πρωταθλητών Ευρώπης…

Ο Παναθηναϊκός κάνει πράξη το «δεν πουλάμε» για Ιωαννίδη

Previous article

Άφησε ελεύθερο το μεγάλο ταλέντο ο Παναθηναϊκός και υπέγραψε στον Ατρόμητο!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.