0

Ο Ουρουγουανός τεχνικός παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, για σχεδόν μία ώρα… ανακρίθηκε από τα media και υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τα λεγόμενά του.

Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα.

  • Ο Αλόνσο τουλάχιστον τρεις φορές, με ισάριθμες λέξεις, ξεκαθάρισε τα βασικά στοιχεία που θέλει να έχει το δικό του συνόλο, ώστε «όλοι να αναγνωρίζουν πως είναι η δική μας ομάδα ακόμη και αν αγωνιζόμαστε χωρίς φανέλες». Πίεση ψηλά, ένταση, καθετότητα. Με τον όρο καθετότητα(verticality) ο Ουρουγουανός τεχνικός θέλησε να προσδιορίσει τα όσα θα κάνει η ομάδα του με την μπάλα στα πόδια, παίζοντας επιθετικά, γρήγορα, συνδυαστικά και κάθετα, με κινήσεις στους ελεύθερους διαθέσιμους χώρους. Τα συστήματα είναι για να περιγράφουν στατικές θέσεις ποδοσφαιριστών, έχουν πολύ μικρή αξία σε σχέση με το πως παίζει μία ομάδα αν και ο Αλόνσο μίλησε για 4-2-3-1 και 4-3-3. Υπενθυμίζοντας σε όλους το πόσο σημαντική θεωρεί την προσαρμοστικότητα στα δεδομένα που προκύπτουν από το ρόστερ και τον εκάστοτε αντίπαλο. Το παράδειγμα για την Ουρουγουάη με τους Καβάνι και Σουάρες στη κορυφή, όπου τον «υποχρέωσε» σε ένα 4-4-2, είναι το πλέον χαρακτηριστικό.
  • Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα οδηγηθεί αυτό το καλοκαίρι σε αλλαγή της αγωνιστικής ταυτότητας που είχε την προηγούμενη τριετία. Δηλαδή από το positional play και το low tempo του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το «τριφύλλι» θα προσπαθήσει να γίνει πιο άμεσο, πιο πιεστικό, βγάζοντας μεγάλη ένταση στον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπάρχει καλή ή κακή φιλοσοφία παιχνιδιού στο ποδόσφαιρο. Η διοίκηση του κλαμπ και συγκεκριμένα ο Γιάννης Παπαδημητρίου έκρινε πως η ομάδα για να αυξήσει τις πιθανότητες για τον τίτλο θα πρέπει να προτάξει άλλα χαρακτηριστικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και για αυτό κατέληξε στην επιλογή του Αλόνσο. Παράλληλα, οι δύο πρώτες μεταγραφές, είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να υπηρετήσουν την νέα ποδοσφαιρική εποχή. Μπάλντοκ και Μαξίμοβιτς φημίζονται για την ταχυδύναμή τους, τα αθλητικά τους προσόντα και όσοι αποκτηθούν αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία.
  • Ο Λατινοαμερικάνος κόουτς αναφέρθηκε αρκετές φορές σε μία λέξη που θεωρεί κομβική για να δημιουργήσει συνθήκες επιτυχίας. Έτσι προσπαθούσε να κάνει σε κάθε ομάδα του. Να μετατρέψει τα αποδυτήρια, ολόκληρο τον οργανισμό σε «οικογένεια». Ο πρότερος ποδοσφαιρικός του βίος το έχει αποδείξει αυτό, δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε ομάδα ήταν πολύ αγαπητός μεταξύ των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος. Φυσικό το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της «οικογένειας» είναι ο κόσμος της ομάδας, οι οπαδοί για τους οποίους όπως είπε «εμείς πρέπει να κάνουμε πράγματα για αυτούς, όχι αυτοί για εμάς».

 

Εξίσου σημαντικά ήταν και τα όσα ανέφερε ο Παπαδημητρίου στην εκκίνηση της διαδικασίας, καθώς είναι κομβικό σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σύλλογος να επιχειρηματολογεί πάνω στην επιλογή που έκανε στο θέμα του προπονητή. Να αναλύει τα «πως» και τα «γιατί». Να εξηγεί. Ανεξάρτητα από το αν ο Αλόνσο θα πετύχει ή όχι στον Παναθηναϊκό, η πρόσληψή του έγινε με ποδοσφαιρικά κριτήρια, έγινε με την σωστή διαδικασία, που πολλές φορές το κλαμπ έχει παρακάμψει με οδυνηρά αποτελέσματα.

Τα υπόλοιπα, τα εξόχως σημαντικά, θα τα δούμε εκεί όπου κρίνονται οι πάντες. Πάνω στο χορτάρι. Ο Ουρουγουανός κόουτς δεν θα κριθεί ούτε από τα blog, ούτε από τα πρωτοσέλιδα, ούτε από όσα έκανε στην Πατσούκα ή την Σεβίλλη. Θα κριθεί από την δουλειά του στον Παναθηναϊκό, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί στο φινάλε της σεζόν και μόνο τότε. Κάθε κανονικός προπονητής(υπάρχουν και εξαιρέσεις), θα πρέπει να κρίνεται στο τέλος της χρονιάς. «Όχι το καλοκαίρι, όχι τον Δεκέμβριο», όπως και ο ίδιος ο Αλόνσο τόνισε μεταξύ άλλων.

Αντί επιλόγου: Κάθε προπονητής που κάθεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να «παντρεύεται» ούτε το 0/14, ούτε το 2/28. Δεν έχει την παραμικρή ευθύνη όταν αναλαμβάνει για το γεγονός πως αυτός ο τεράστιος σύλλογος ζει τα χρόνια της υπομονής. Οπότε είτε αυτός λέγεται Ιβάν είτε Αλόνσο, ναι μεν θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτή την πίεση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, δεν είναι δίκαιο να πληρώνει τα «σπασμένα» τριών δεκαετιών…

 

Τέλος ο Παλάσιος – Η επίσημη ανακοίνωση του Παναθηναϊκού!

Previous article

Γιαννακόπουλος: «Δικαίως τιμωρήθηκα – Θα σας διαλύσουμε και θα καπνίσω το πούρο» (Vid)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.