0

Τι είδους προπονητής είναι ο Ντιέγκο Αλόνσο που βρίσκεται προ των πυλών του Παναθηναϊκού;

Ο Ντιέγκο Αλόνσο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο 49χρονος Ουρουγουανός έχει αρκετές παραστάσεις ως ποδοσφαιριστής από την Ευρώπη, αλλά ως προπονητής έχει δουλέψει για 66 μέρες στη Σεβίλλη, έχοντας πάντως παρουσιάσει καλό έργο στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του Μεξικού, αλλά και την εθνική Ουρουγουάης. Πάντως μένει μόνιμα στην Ισπανία, από την οποία έχει καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του.

Ο άλλοτε διεθνής επιθετικός είναι ένας προπονητής που του αρέσει το άμεσο ποδόσφαιρο, η πίεση ψηλά και δεν αναλώνεται σε άσκοπη κατοχή της μπάλας. Προτιμά η ομάδα του να παίζει από τα άκρα, θέλοντας γρήγορους και ικανούς στο ένας εναντίον ενός εξτρέμ, ενώ οι διατάξεις που συνηθίζει να χρησιμοποιεί είναι το 4-2-3-1 ή και το 4-3-3. Σε αντίθεση με αρκετούς άλλους Λατινοαμερικάνους προπονητές, είναι αρκετά πιο ψύχραιμος στις αντιδράσεις του αποφεύγοντας τις «εκρήξεις», ενώ διακρίνεται πάντα για το πολύ κομψό του ντύσιμο.
Η φιλοσοφία του αποτυπώνεται και από δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς. «Μου αρέσει το συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Θεωρώ σημαντικό μια ομάδα να έχει ισορροπία στο κυριαρχικό ποδόσφαιρο και στην πίεση. Είναι στοιχεία που θέλω να έχουν οι ομάδες μου από τότε που άρχισα την προπονητική», έχει δηλώσει.

«Η νίκη δεν είναι το πιο σημαντικό, είναι το… μοναδικό πράγμα! Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την προετοιμασία. Σίγουρα οι νίκες είναι αναγκαίες, αλλά δίνω έμφαση στη σωστή προετοιμασία, γιατί αυτή σε οδηγεί στις νίκες», έχει επίσης πει.

Όταν ανέλαβε τη Σεβίλλη, κάποιοι έσπευσαν να τον παρομοιάσουν με τον Ντιέγκο Σιμεόνε, αλλά ο ίδιος δεν το… βλέπει. «Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και προσωπικότητα. Δεν μπορείς να αντιγράψεις κανέναν. Η Μόνα Λίζα είναι μία. Θα πρέπει να είσαι αυθεντικός, ο εαυτός σου», ήταν τα λόγια του.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο δεν είναι από τους προπονητές που γκρεμίζει και χτίζει από την αρχή, αλλά προτιμά να διατηρεί τα καλά του στοιχεία. Το ίδιο έκανε κι όταν αντικατέστησε τον (μετέπειτα προπονητή του Ολυμπιακού) Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο της Σεβίλλης τον Οκτώβριο του 2023. «Όταν ανέλαβα τη Σεβίλλη υπήρχαν πράγματα από τον κ. Μεντιλίμπαρ που μου άρεσαν, όπως η πίεση ψηλά και η επιθετικότητα της ομάδας. Όταν διαδέχεσαι έναν προπονητή, υπάρχει μια κληρονομιά και δεν είναι αναγκαίο να την καταστρέψεις. Μου άρεσαν οι μεταβάσεις στην επίθεση επίσης. Θέλω να διατηρώ τα καλά στοιχεία που βρίσκω και αν γίνεται να τα βελτιώνω ακόμη περισσότερο», είχε δηλώσει.

Σε ό,τι αφορά στον χαρακτήρα του, θεωρείται ένας άνθρωπος που είναι κοντά σε όλα τα μέλη της ομάδας και δεν κάνει διακρίσεις με βάση ονόματα ή συμβόλαια. «Δεν υπάρχει κανόνας για το πώς προσεγγίζεις τους παίκτες. Θα πρέπει να είσαι κοντά στον καθέναν, όχι μόνο σε όσους έχουν πρεστίζ ή είναι ψηλά στην ιεραρχία. Δεν μπορείς να μιλάς το ίδιο σε καθέναν, όχι λόγω της ιεραρχίας, αλλά επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός», είχε πει.

Παράλληλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα. Απεναντίας! «Δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με μεγάλους παίκτες. Ίσα-ίσα, αυτό μου δίνει μεγαλύτερη ηρεμία. Στην εθνική Ουρουγουάης συνεργαζόμουν με 15-20 παίκτες κορυφαίου επιπέδου. Είναι πιο εύκολο να διαθέτεις τέτοιους ποδοσφαιριστές, γιατί είναι θέλουν να κερδίζουν πάντα και ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν», ήταν τα λόγια του.

 

Έρχεται ενήμερος για όλα ο Αλόνσο

Previous article

Το δείπνο Αλαφούζου-Σάρι και τα οικογενειακά ζητήματα που έβαλαν φρένο σε ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο deal!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.