0

Σίγουρα αν ρωτούσες κάποιον το περασμένο καλοκαίρι αν ο Παναθηναϊκός θα σήκωνε στο τέλος της σεζόν την Euroleague κι απαντούσε ναι, θα του φορούσαν την ποδιά που δένει με τα χέρια πίσω. Ξεκάθαρα. Όταν το «τριφύλλι» περιπλανιόταν στις τελευταίες θέσεις της διοργάνωσης, η κατάκτηση έμοιαζε με όνειρο.

Οι κινήσεις όμως έγιναν. Το πλάνο μπήκε σε λειτουργεία και οι μηχανές ξεκίνησαν να δουλεύουν. Με στόχο να επιστρέψουν τον Παναθηναϊκό εκεί που του αξίζει, στην κορυφή της Ευρώπης. Με μεθοδικότητα και με υπομονή για να χτιστεί από το απόλυτο μηδέν όχι μόνο μία ομάδα, αλλά ένας οργανισμός που θα είναι αντάξιος της ιστορίας των «πράσινων».

Η αλλαγή σελίδας πραγματοποιήθηκε με την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν. Ενός από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη, που είναι μετρ στο να αναγεννά μία ομάδα από τις στάχτες της. Και κάπου εκεί ξεκίνησε να υπάρχει και πάλι η σπίθα.

Ακολούθησαν μεταγραφές όπως αυτές των Λούκα Βιλντόζα, Ματίας Λεσόρ, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και οι επιστροφές των Ντίνου Μήτογλου και Ιωάννη Παπαπέτρου. Η μετακίνηση όμως που τάραξε την Ευρώπη και αποτέλεσε το μπαμ της 10ετίας ήταν του Κώστα Σλούκα το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου.

Ο Ολυμπιακός με την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα κάνει το μεγαλύτερο «έγκλημα» της ιστορίας του κι αφήνει ελεύθερο τον κορυφαίο Έλληνα παίκτη σε όλη την Ευρώπη. Και ο Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Με προσωπικές ενέργειες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο Σλούκας ντύνεται στα πράσινα και ο ρους της ιστορίας αλλάζει άρδην.

Στο «τριφύλλι» όμως ακόμα κάτι έλειπε. Ένας παίκτης σκόρερ. Ένας μπόμπερ που θα κουβαλάει την ομάδα επιθετικά. Κι αυτός μπορεί να άργησε κάπως, αλλά την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου ο Γιαννακόπουλος ανακοινώνει το… γλυκό με την προσθήκη του Κέντρικ Ναν.

Ο Παναθηναϊκός όδευε με σταθερές κινήσεις. Μεθοδικά και με πλάνο για να χτίσει. Για να δημιουργήσει μία ομάδα από τις στάχτες, που θα βάλει και πάλι φωτιά στο ΟΑΚΑ. Και κάπου εκεί μπαίνει ο… τρελός του χωριού.

Ο Αταμάν στην πρώτη προπόνηση του «τριφυλλιού», όταν ακόμα καλά-καλά ο ένας παίκτης δεν ήξερε τον άλλον και δεν τον είχε δει, αφού υπήρχαν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, στην πρώτη του ομιλία θέτει τον πήχη πολύ ψηλά. Πιο ψηλά από ό,τι θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλους των «πράσινων».

Και η αρχή μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν. Συντριβή από τον Ολυμπιακό στο Σούπερ Καπ, δεύτερη ήττα στην πρεμιέρα της Euroleague από τους «ερυθρόλευκους» που σήμαινε 0/2 σε ντέρμπι στο ήδη αρνητικό σερί που «έτρεχε» και ήττα από τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ, που έφερε τον Παναθηναϊκό με ρεκόρ 1-4.

Κι όμως ο Αταμάν επέμενε και καλούσε τους φίλους του «τριφυλλιού» να προμηθευτούν εισιτήρια για το Final Four. Ενώ μάλιστα στα περισσότερα παιχνίδια της Basket League οι «πράσινοι» παίζουν με τη φωτιά και στο νήμα γλιτώνουν αρκετές φορές το κάζο. Δικαιολογίες υπήρχαν. Τραυματισμοί, ομάδα που ακόμα δεν είχε προπονηθεί ποτέ όλη μαζί, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαζε.

Ο Παναθηναϊκός όμως συνεχίζει τον χαβά του. Και η μοίρα του παίζει ένα όμορφο παιχνίδι. Ο Ναν παρότι είχε 1-2 προπονήσεις ενσωματώνεται στην ομάδα, παίρνει χρόνο συμμετοχής και το «τριφύλλι» κάνει το πρώτο του διπλό κόντρα στην Άλμπα στο Βερολίνο, εκεί που κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό μετά από κάποιους μήνες.

Θα ακολουθήσουν νίκες που θα ανεβάσουν την ομάδα βαθμολογικά, αλλά οι ήττες από τις Παρτιζάν, στην παράταση σε δικό του ματς, και Εφές, που έπαιζε με μισή ομάδα, θα είναι πισωγύρισμα. Ο Παναθηναϊκός χάνει κι από τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ και βρίσκει οξυγόνο στο Λυών κόντρα στη Βιλερμπάν, πριν το σουτ που θα αλλάξει τη σεζόν.

Είναι κοινή ομολογία πως ο διακόπτης άλλαξε μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Μονακό χάρη στο buzzer beater τρίποντο του Μάριους Γκριγκόνις, που έδωσε στην ομάδα την αυτοπεποίθηση που της έλειπε. Και η συνέχεια το έδειξε με την ομάδα του Αταμάν να κάνει σερί νίκες και παρά τις ήττες κόντρα σε Μακάμπι και Ζαλγκίρις να βρίσκεται σε τροχιά 4άδας με ρεκόρ 16-10.

Και κάπου εκεί ήρθε η πρώτη σφαλιάρα. Ο Παναθηναϊκός χάνει από τον Άρη στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα και στο Κύπελλο στο Ηράκλειο είναι πλήρως ντεφορμέ και ανέτοιμος. Βρίσκει τον τρόπο να πάει στον τελικό, εκεί που όμως όντας ανέτοιμος χάνει από τον Ολυμπιακό με κάτω τα χέρια και η αμφισβήτηση ξεκινάει για τον Αταμάν. Που θα πας με ένα 5άρι. Κατώτεροι των προσδοκιών παίκτες. Με τέτοια άμυνα δεν κερδίζεις.

Η απάντηση όμως του Παναθηναϊκού είναι εκκωφαντική. Το «τριφύλλι» πηγαίνει τελειωμένο από όλους στη Μαδρίτη κόντρα στην πρωτοπόρο και υπερομάδα Ρεάλ και όχι μόνο δεν διασύρεται, αλλά φεύγει με το διπλό από την Ισπανία, σπάζοντας κατάρα πολλών ετών.

Επόμενο ματς που ήταν στο σημάδι αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Οι «πράσινοι» με νίκη τελειώνουν την 4άδα, ωστόσο γνωρίζουν την ήττα και η κατάσταση δυσκολεύει. Το «5/5 αυστηρά» γίνεται σύνθημα από τον Γιαννακόπουλο και ο Σλούκας με την παρέα του το κάνουν πράξη. Περνούν από Βελιγράδι, Μπολόνια και Μόναχο, λυγίζουν και την Μπαρτσελόνα και στο φινάλε της κανονικής διάρκειας στο ΟΑΚΑ απέναντι και πάλι σε γερμανική ομάδα, την Άλμπα, εξασφαλίζουν την 2η θέση.

Η τύχη δεν τους παίζει όμως και το καλύτερο παιχνίδι, αφού στα πλέι οφ βρίσκουν την τρομερά φορμαρισμένη Μακάμπι, σε μία διασταύρωση 2ου με 7ο που δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη διαφορά δυναμικότητας καθώς οι ομάδες είχαν δύο νίκες διαφορά. Και το κλίμα στραβώνει ακόμα περισσότερο με το break της ομάδας του Όντεντ Κάτας στο ΟΑΚΑ. Λίγα λεπτά πριν ο Αταμάν τονίσει πως αν ο Παναθηναϊκός δεν είναι στο Final Four, δεν θα βρίσκεται τη νέα σεζόν στον πάγκο του.

Στο Game 2 οι «πράσινοι» είναι και πάλι ο εαυτός τους και καθαρίζουν εύκολα τη Μακάμπι για την ισοφάριση και πλέον τα 2 ματς στο Βελιγράδι «καίνε». Όλοι θέλουν ένα break και ΟΑΚΑ για το Game 5. Η διαιτησία αποφασίζει στο 3ο ματς, όμως στο 4ο ο Παναθηναϊκός δεν αφήνει περιθώρια ούτε στους γκρι. Τα θέλει όλα από το δικό του χέρι. Ισοφάριση, 2-2 και Game 5 στη λάβα του ΟΑΚΑ.

Το γήπεδο στο 5ο ματς είναι η επισφράγιση της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Μία σπίθα με τον ερχομό του Αταμάν, είχε γίνει ένα ηφαίστειο που έβραζε στο Game 5 στο ΟΑΚΑ. Εκεί που κανείς δεν γλιτώνει και η Μακάμπι δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Επιστροφή στο Final Four μετά από 13 χρόνια λοιπόν.

Η αλήθεια είναι πως η ικανοποίηση υπήρχε αλλά όχι στον Αταμάν, που στη συνέντευξη Τύπου πριν το Final Four το κάνει ξεκάθαρο. «Θέλουμε να φέρουμε το 7ο στο ΟΑΚΑ». Και η αποστολή μόλις είχε ξεκινήσει…

Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός πατάει το γκάζι νωρίς και ξεφεύγει. Η Φενέρμπαχτσε επιστρέφει στο ματς, αλλά ο Αταμάν έχει διαβάσει το παιχνίδι, οι παίκτες είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και το «τριφύλλι» φεύγει με την εύκολη νίκη και την επιστροφή σε τελικούς μετά από 13 χρόνια.

Τελικός, Παναθηναϊκός και κούπα είναι συνυφασμένες έννοιες, αφού το «τριφύλλι» μετρούσε 6/7 απόπειρες συνολικά και 6/6 σε επίπεδο Ευρωλίγκας, αλλά αυτή τη φορά απέναντί του για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε τη Ρεάλ. Την πιο γεμάτη ομάδα στα χαρτιά και την πρωτοπόρο της κανονικής διάρκειας της Euroleague, που σκούπισε εύκολα την Μπασκόνια.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει άσχημα, αλλά η γλώσσα του σώματος είναι ικανή να δείξει τη συνέχεια. Οι «πράσινοι» βρίσκονται στο -14 από τη Ρεάλ, αλλά η ομάδα του Αταμάν είναι αποφασισμένη. Ακόμα και 100 προβλήματα να της έβαζε ο αντίπαλος, αυτή θα είχε 101 λύσεις. Η καλύτερη ομάδα της χρονιάς γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του Παναθηναϊκού και το 7ο είναι γεγονός!

Επιστροφή στον θρόνο για τον αυτοκράτορα μετά από 13 χρόνια. Το 7ο αστέρι στο ΟΑΚΑ και η πράσινη παράνοια σε δράση. Κάτι που αποτυπώνεται στην επιστροφή της ομάδας στην Αθήνα. 20.000 κόσμος στο αεροδρόμιο και ανυπολόγιστος στο ΟΑΚΑ για την πλήρη αποθέωση. Το φινάλε του πιο όμορφου ταξιδιού. Του πιο μεγάλου ευρωπαϊκού στην ιστορία του συλλόγου. Που την περσινή χρονιά ήταν 17η και φέτος στην κορυφή της Ευρώπης. Η απόλυτη δικαίωση για όλους.

Η φετινή δεν είναι απλώς μία σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Είναι το πιο όμορφο παραμύθι…

 

Φουντώνουν τα σενάρια για Σάρι – Στην Αθήνα ο ατζέντης του

Previous article

Επιστρέφει στον Παναθηναϊκό η Κωνσταντίνου!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.