0

Ο Φατίχ Τερίμ δεν κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για κατάκτηση του πρωταθλήματος με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη λύση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό.

Κανένα πρόσωπο δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Το βιογραφικό, το βαρύ όνομα, οι τίτλοι του παρελθόντος, είναι στοιχεία που θα στηριχθείς για να υπογράψεις έναν προπονητή, δεν αποτελούν όμως και εγγυήσεις τίτλων…

Τα Χριστούγεννα ο Παναθηναϊκός πήρε μια γενναία απόφαση. Έβαλε τέλος στην συνεργασία με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έδωσε τα… κλειδιά στον Φατίχ Τερίμ, θεωρώντας πως ο Σέρβος δεν μπορούσε να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που έλειπε, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Τούρκος τεχνικός, κουβαλούσε ένα “βαρύ” όνομα, με 8 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA με την Γαλατά το 2000.

Επικοινωνιακά, η κίνηση της διοίκησης των πρασίνων είχε δυναμική και λάμψη. Αρκετοί πίστεψαν στο όραμα Τερίμ, ο ίδιος ο 70χρονος τεχνικός, φρόντισε από την πρώτη στιγμή να θέσει το πρωτάθλημα ως μονόδρομο, το υποσχέθηκε, οτιδήποτε άλλο θα ήταν παταγώδης αποτυχία. Με το καλημέρα, “έφτιαξε” τους οπαδούς, δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες, ο “αυτοκράτορας” όπως είναι το παρατσούκλι του, μπήκε στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Αρχικά τα αποτελέσματα ήταν ευνοϊκά, οι δύο προκρίσεις στο Κύπελλο κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (αμφότερες στα πέναλτι) κράτησαν στα ύψη την ψυχολογία όλου του κλαμπ. Ακόμη κι αν υπήρχαν αμφιβολίες για την ποιότητα του ποδοσφαίρου ή και κουβέντες για υπερβολική τύχη, η προοπτική τα… σκέπαζε όλα.

Βέβαια, όσοι προσπαθούσαν να αναλύσουν τεχνικά το πλάνο του Τερίμ, δεν κατέληγαν σε κάτι ξεκάθαρο, συνεχείς αλλαγές παικτών, συστήματος (με τριάδα και τετράδα στην άμυνα) και γενικά κινήσεις που προκαλούσαν πολλά ερωτηματικά και μεταξύ των παικτών. Η επικοινωνία στην πορεία ατόνησε, η χημεία πήγε περίπατο.

Από τη μία είναι λογικό ένας προπονητής να προσπαθεί να… μπολιάσει δικά του στοιχεία, να πορευτεί με τις ιδέες του, να φέρει στην ομάδα και παίκτες δικής του επιλογής, ωστόσο ούτε το σύστημα ήταν διακριτό, ούτε οι Ούγκο και Ακαϊντίν, μπόρεσαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να πείσουν με όσα παρουσίασαν στις αρκετές ευκαιρίες που πήραν. Την ίδια στιγμή, ποδοσφαιριστές που στην εποχή Γιοβάνοβιτς αποτελούσαν μέχρι και σημεία αναφοράς, ξαφνικά χάθηκαν μεταξύ πάγκου και κερκίδας.

Φτάσαμε στο σημείο η ομάδα να έχει αποπροσανατολιστεί, να δείχνει ανήμπορη. Αποκορύφωμα η συντριβή στην Τούμπα, ένα σύνολο ευάλωτο ψυχολογικά, έχασε με κάτω τα χέρια, η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη.

Η συνέντευξη τύπου των εξηγήσεων

Ο Φατίχ Τερίμ, εδώ και κάμποσες αγωνιστικές έδειχνε να έχει χάσει και ο ίδιος την πίστη του, πριν χαθούν και μαθηματικά οι ελπίδες για το πρωτάθλημα. Είχε αφήσει υπόνοιες για πράγματα με τα οποία, μάλλον δεν συμφωνούσε, ή δεν του άρεσαν, θα εξηγούσε με το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει τη σεζόν, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να τον ακούσουμε έστω και τώρα. Όλοι έχουν δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού τους και σίγουρα ο Τερίμ. Το παρόν του αμφισβητήθηκε και δικαίως, το παρελθόν του είναι μεγάλο, δεν μπορεί το αγγίξει κανείς…

Η αποπομπή ήταν μονόδρομος

Η λογική ήθελε τον Τερίμ να πηγαίνει μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Άρη, ωστόσο η διοίκηση του Παναθηναϊκού έβλεπε να έρχονται τα χειρότερα και γι’ αυτό αποφάσισε να τα προλάβει και να λήξει τώρα τη συνεργασία με τον Τούρκο προπονητή.

Την Κυριακή υπάρχει ένα συλλαλητήριο από τον κόσμο και στη συνέχεια το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Ο Χρήστος Κόντης συνδέεται απόλυτα με τον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του 2,5 χρόνια.

Πέραν αυτού, το δείγμα της δικής του δουλειάς στο Βόλο ήταν απόλυτα επιτυχημένο, βοήθησε τα μέγιστα να μείνει στην κατηγορία η ομάδα της Μαγνησίας. Είναι πιθανό να πέσουν οι τόνοι και να γίνει η προσπάθεια κόντρα στον “αιώνιο” αντίπαλο με ηρεμία και προσήλωση. Σε κλίμα έντασης οι ελπίδες μειώνονται, η τελευταία ζαριά ποντάρει στη συσπείρωση…

 

Αυτό ανάγκασε τον Αλαφούζο να διώξει τον Τερίμ – Δεν ήταν μόνο η αγωνιστική εικόνα

Previous article

Χωρίς Ιωαννίδη στο ντέρμπι, επιστροφή Σένκεφελντ, Τζούρισιτς, Βέρμπιτς

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.