0

Ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος από το Κάουνας, αφού δεν βρήκε λύσεις στην επίθεση, με την απουσία του Σλούκα να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Ζάλγκιρις στην Λιθουανία και μαζί την ευκαιρία να πάρει πλεονέκτημα για την 3η θέση. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, ήταν κακή και στις δύο μεριές του γηπέδου, καθώς δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να συνδυάσει καλή άμυνα με καλή επίθεση και να κερδίσει το παιχνίδι.

Κακή άμυνα στο πρώτο μέρος

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε χωρίς συγκέντρωση στην άμυνα του κάτι που εκμεταλλεύτηκε από νωρίς η Ζάλγκιρις. Ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι ένας προπονητής που παίζει πολύ στοχευμένο μπάσκετ και πολύ γρήγορα έχει δώσει μια κατεύθυνση στην ομάδα του για το τι θέλει να κάνει στο γήπεδο. Ήταν ξεκάθαρο εξάρχής, ότι ήθελε να χτυπήσει την πικ εν ρολ άμυνα του Λεσόρ για αυτό στο πρώτο δεκάλεπτο, στόχευε συνεχώς πάνω στον Γάλλο (βίντεο)

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κίναν Έβανς με τον Μπειρούτις να μοιάζουν με τον δίδυμο Στόκτον-Μαλόουν στο prime τους, με τον Μπειρούτις να έχει 5/5 καλάθια, σχεδόν προπόνησης. Ο Αταμάν προσπάθησε να σταματήσει αυτήν την «αιμοραγία» στην άμυνα του, βάζοντας τον Κώστα και τον Ερνανγκόμεθ, χωρίς πολύ μεγάλη βελτίωση, μέχρι που άρχισαν να έρχονται βοήθεις και από άλλους παίκτες.

Την ώρα που η άμυνα όμως είχε αυτά τα προβλήματα, η επίθεση του Παναθηναϊκού πετούσε φωτιές, με τον Ναν και τον Γκριγκόνις να βρίσκονται σε εξαιρετικό βράδυ. Το πρόβλημα ήταν ότι, όσα έβαζαν μπροστά τα έτρωγαν πίσω, πηγαίνοντας στο ημίχρονο στα αποδυτήρια με ένα πολύ υψηλό σκορ.

Ήταν δεδομένο ότι η Ζάλγκιρις στο δεύτερο μέρος θα έκανε αυτό που ξέρει καλά και είναι το σήμα κατατεθέν της τα τελευταία χρόνια. Θα πήγαινε τον αγώνα στο φύσικαλ κομμάτι, βάζοντας παντού κορμιά, παίζοντας στο όριο του φάουλ και ακόμα παραπέρα, θέλοντας να σταματήσει την επίθεση των «πρασίνων».

Πράγματι αυτό έγινε στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα στην επιθετική του λειτουργία και ξεκίνησε από πολύ νωρίς το hero ball. Μία βασική παράμετρος στην άμυνα των Λιθουανών, είναι ότι έκοψαν την εύκολη τροφοδότησει του Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος είναι το point of emphasis στην ρακέτα, στην διάταξη 4-1, όταν επιτίθεται ο Παναθηναϊκός και οι παίκτες της Ζάλγκιρις έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μένουν μπροστά από τον Λεσόρ, ώστε να μην υπάρχει εύκολη πάσα.

https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/default/public/2024-02/screenshot_2024_02_03_12_11_55.png?itok=6D0S9LQ3

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, η μόνη επιλογή σε τέτοια φάση είναι μια λόμπα, που είναι από τις πιο δύσκολες πάσες που μπορεί να κάνει ένας παίκτης και στην Ευρώπη, μόνο ο Σλούκας, ο Καλάθης και ο Καμπάτσο μπορούν να περάσουν. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε λοιπόν να σημαδέψει τον Γάλλο και έτσι αναγκαστικά, έδωσε την μπάλα στον Ναν, που έδειχνε να βρίσκεται σε εξαιρετικό βράδυ.

Ο Αμερικανός ήταν εκπληκτικός στην επίθεση, αλλά για άλλη μια φορά έχασε το μυαλό του από το σκληρό παιχνίδι και έκανε αρκετά λάθη. Αρχικά η Ζάλγκιρις του έδωσε τα σουτ, όμως ο Ναν τα έβαλε και έτσι μετά τον οδήγησε μέσα στην ρακέτα, όπου σε κάθε ντράιβ του, έκλεινε όλη η άμυνα γύρω του, προκαλώντας λάθη, που γινόντουσαν κλεψίματα. Πρέπει να προβληματίσει την ομάδα ότι για ακόμα ένα παιχνίδι που ο Ναν, έβαλε πολλούς πόντους, αυτοί συνοδεύτηκαν με ήττα.

Όπως δήλωσε και ο Γκριγκόνις μετά το παιχνίδι, στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε απολύτως τίποτα στην επίθεση, περιμένοντας τα πάντα από τον Αμερικανό. Έτσι έγινε προβλέψιμος, εύκολα αντιμετωπίσιμος και φυσικά στο επίπεδο της Ευρωλίγκας είναι δύσκολο να χάσεις από έναν μόνο παίκτη.

Φάνηκε η απουσία του Σλούκα

Στο τέλος όταν και έκανε την τελευταία προσπάθεια να πλησιάσει στο σκορ, φάνηκε η μεγάλη απουσία του Κώστα Σλούκα. Οι «πράσινοι» μείωσαν σε 74-67, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος και τελικά κατάφεραν να πετύχουν μόλις έναν πόντο ως την λήξη της αναμέτρησης (80-68). Αυτό φυσικά ήταν απόλυτα λογικό καθώς σχεδόν όλες οι επιθέσεις ήταν τραβηγμένες από τα μαλλιά, έγιναν αρκετά λάθη και δεν βρέθηκε κανένα σουτ υπό καλές προϋποθέσεις.

Όλα αυτά δηλαδή που προσφέρει ο Σλούκας. Ο Έλληνας γκαρντ, είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη στο να παίρνει σωστές αποφάσεις όταν υπάρχει μεγάλη πίεση στο τέλος των αγώνων. Μπορεί με την Αρμάνι να μην υπήρξε πρόβλημα, αλλά απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ζάλγκιρις που παίζει με τακτική σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, η απουσία του ήταν εμφανής. Πραγματικά η «πράσινοι» δεν έκαναν τίποτα σωστά στο τέλος και δίκαια έχασαν τον αγώνα.

Και πώς να κερδίσει άλλωστε, όταν δεν πήρε τίποτα από τα τεσσάρια του, ο Βιλντόζα ήταν φανερά εκτός ρυθμού, ο Γκριγκόνις μετά το πρώτο καλό ημίχρονο εξαφανίστηκε, ενώ και ο βιονικός Γκραντ πέρασε ένα δύσκολο βράδυ. Ο Κίναν Έβανς, σκόραρε 24 πόντους, έδωσε άλλους 14 με ασίστ και εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη ενέργειας που δικαιολογημένα είχε ο Γκραντ και «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό.

Ο Εργκίν Αταμάν από την Τετάρτη έλεγε ότι η ομάδα του θα πρέπει να παίξει καλύτερα στην επίθεση, αν θέλει να κερδίσει εκτός έδρας, σαν να έβλεπε αυτό που ερχόταν. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μάθει να είναι πιο σκληρός όταν φεύγει από το ΟΑΚΑ, καθώς εκτός από το ότι θα αντιμετωπίζει εχθρικά κοινά, όλες οι ομάδες ξέρουν ότι η αδυναμία του είναι στην σκληράδα και το φυσικάλιτι που βγάζει.

Πλέον τα πράγματα, είναι πολύ συγκεκριμένα, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει ένα δύσκολο πρόγραμμα και θα πρέπει να βρει 5 με 6 νίκες για να πάρει το πλεονέκτημα.

Η πρωτοποριακή κίνηση του Φατίχ Τερίμ!

Previous article

Τι γίνεται με Λοντίγκιν και γιατί η επιμονή στον δανεικό Ντραγκόφσκι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.