0

Ο Παναθηναϊκός και το ΟΑΚΑ «έλιωσαν» την επικίνδυνη Βίρτους Μπολόνια, με τον Εργκίν Αταμάν να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη σπουδαία νίκη και την ολοκλήρωση της «διαβολοβδομάδας» με το απόλυτο των νικών.

Όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε πάρει το πρώτο μήνυμα για την επιστροφή του Παναθηναϊκού από το περασμένο καλοκαίρι. Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε τα ηνία στον Εργκίν Αταμάν και μαζί κι ένα αξιόλογο ρόστερ για να δουλέψει μαζί του. Το βράδυ της Παρασκευής όλη η EuroLeague πήρε και το δεύτερο μήνυμα. Το ΟΑΚΑ είναι και πάλι εδώ, έτοιμο να χαρίσει μοναδικές στιγμές σε φίλους και «εχθρούς».

Όποιος βρέθηκε στο σπίτι του Τριφυλλιού έφυγε γεμάτος. Ενθουσιασμένος. Και σίγουρα με γλυκές αναμνήσεις να τον πλημμυρίζουν. Πέρασε καιρός από τότε που ο ναός του ευρωπαϊκού μπάσκετ είχε αυτόν τον παλμό και την ηλεκτρική ενέργεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο στην εξέδρα και όλη μαζί καταλήγει στο παρκέ και τους παίκτες με την πράσινη φανέλα και το τριφύλλι στο στήθος. Κι αυτό είναι επιτυχία της ομάδας. Με το μπάσκετ που έπαιξε, τη θέληση που έδειξε και το απαράμιλο πάθος «ξύπνησε» το ηφαίστειο του ΟΑΚΑ. Και η… λάβα του «έκαψε» την Βίρτους Μπολόνια. Σε ένα παιχνίδι που έμοιζε εξ αρχής και αποδείχθηκε επικίνδυνο.

Πρωταγωνιστές πολλοί! Ο Ντίνος Μήτογλου με τις εμφανίσεις του δικαιώνει τον ισχυρισμό του Εργκίν Αταμάν για τον καλύτερο power forward της EuroLeague αυτή τη στιγμή. Τον τίτλο του MVP Νοεμβρίου, πάντως, δύσκολα θα τον χάσει. Κατέγραψε ένα ακόμα εντυπωσιακό double double (24 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και βγήκε νικητής στη μάχη γιγάντων με τον Σενγκέλια. Το «θηρίο» Ματίας Λεσόρ «ξύπνησε» στο πιο κομβικό σημείο και με 8 από τους 10 πόντους του στην 4η περίοδο ήταν καθοριστικός για την εμφατική επικράτηση.

Ο Κώστας Σλούκας πήρε στο τέλος όλες τις σωστές αποφάσεις. Ο Τζέριαν Γκραντ έκανε μια ακόμα εμφάνιση βγαλμένη από αλάνθαστο υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο «Μαλντίνι», όπως τον βάφτισε ο Χρήστος Σερέλης, Μάριους Γκριγκόνις, έκανε τρομερή δουλειά αμυντικά και είχε ήταν αυτός που σήμανε την αντεπίθεση στο -5 του 31′. Ο Λούκα Βιλντόζα με τους 10 (από τους 11 συνολικά) πόντους του στην τρίτη περίοδο, κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό σε μια δύσκολη στιγμή, με τη Βίρτους να έχει το μομέντουμ και να τον προσπερνά. Ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι συνέχισε την ανοδική πορεία της τελευταίας εβδομάδας

Αλλά ο δικός μου MVP για τον χθεσινό αγώνα είναι με διαφορά ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής έκανε μια σπουδαία διαχείριση συνολικά, ενώ πήρε και ένα τεράστιο ρίσκο που αποδείχθηκε καθοριστικό για τη νίκη. Ο Μήτογλου έφτασε πάλι στα 35+ λεπτά (απόντος και του Ερναγκόμεθ), ο Γκράντ στα 30+, αλλά από εκεί και πέρα κανείς από τους υπόλοιπους 6 του rotation που έκανε δεν έφτασε καν στα 25′. Δραστηροποιώντας ακόμα περισσότερο τον Κέντρικ Ναν, που φανέρωσε ακόμα περισσότερα δείγματα του ταλέντου του σε επίθεση και άμυνα, αλλά και το σχήμα με τρία γκαρντ, βρέθηκε στην τελική ευθεία με παίκτες που είχαν ανάσες και ενέργεια. Ο Σλούκας οργάνωσε άψογα, μαζί με τον Γκραντ, ο Γκριγκόνις ήταν ο εξολοθρευτής του άλυτου γρίφου… Μπελινέλι και οι Λεσόρ – Μήτογλου «κατάπιαν» τη Βίρτους.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε μια ακόμα γενναία απόφαση του Αταμάν. Με την ομάδα της Μπολόνια να ξεκινά δυναμικά την 4η περίοδο και να προηγείται 62-67, ο Λεσόρ χρεώθηκε το 4ο φάουλ του. Η λογική έλεγε να τον τραβήξει στον πάγκο, αλλά ο προπονητής του Παναθηναϊκού πήρε μια απόφαση καταλυτική για την εξέλιξη του αγώνα. Τον άφησε στο παρκέ και ο Γάλλος τον δικαίωσε με τους 6 πόντους από το σερί 13-0 που «έτρεξε» ο Παναθηναϊκός για να βάλει τις βάσεις για τη νίκη. Μεγάλη μαγκιά του Αταμάν, που έφτασε τις 200 νίκες στην EuroLeague σε ένα ΟΑΚΑ οπως το ονειρεύεται, βάζοντας και ο ίδιος το χεράκι του (ή τις γροθιές του αν προτιμάτε) για αυτή την ατμόσφαιρα.

ΥΓ. Το «Μέχρι τέλους » του Νίνο ακούστηκε για πρώτη φορά φέτος στο τέλος του αγώνα από τα μεγάφωνα και λογικά δεν θα είναι και η τελευταία.

ΥΓ2. Το ρεκόρ 5-4 που έχει ο Παναθηναϊκός μετά και την 9η αγωνιστική είναι για πρώτη φορά θετικό μετά από περισσότερα από 3 χρόνια.

ΥΓ3. Ο Κέντρικ Ναν θα έχει την ευκαιρία κόντρα στην ΑΕΚ να «ξεμπουκώσει» για τα καλά.

Πηγή: sportal.gr

Νέο σενάριο με τον «Βεστφαλό» Αντώνη Παπαδόπουλο και Παναθηναϊκό

Previous article

Θέτιδα Βούλας – Παναθηναϊκός 2-3: Νίκη…με απώλεια

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.