Οι τραυματισμοί των σέντερ μπακ του Παναθηναϊκού που εξελίχθηκαν σε κατάρα στη φετινή σεζόν και τα παιχνίδια που έχουν χάσει.
Το πισωγύρισμα που υπήρξε στην επιστροφή του Πάλμερ–Μπράουν από τον τραυματισμό του ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα της ατυχίας που έχει χτυπήσει φέτος τον Παναθηναϊκό αναφορικά με τους παίκτες που αγωνίζονται στο κέντρο της άμυνάς του.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φρόντισε το καλοκαίρι να αντικαταστήσει με τον καλύτερο δυνατό τον τρόπο τους Σάρλια και Πούγγουρα, που αποχώρησαν, φέρνοντας στην θέση τους δύο εν δυνάμει βασικούς ποδοσφαιριστές, τον Τιν Γεντβάι και τον Έρικ Πάλμερ–Μπράουν.
Έτσι σχημάτισε μία πολύ αξιόμαχη και ποιοτική τετράδα για το κέντρο της άμυνάς του, η οποία ήταν ικανή να βγάλει εις πέρας το φορτωμένο φετινό καλεντάρι του «τριφυλλιού», όπου έχει να κουλαντρίσει τα παιχνίδια τριών διαφορετικών διοργανώσεων, δηλαδή του πρωταθλήματος, το Κυπέλλου και της Ευρώπης.
Παράλληλα, υπήρχαν και οι λύσεις του Σιδερά και του Φικάι (αποκάλυψη της φετινής προετοιμασίας) σαν πέμπτη και έκτη επιλογή, αλλά αργότερα ήρθε η προσθήκη του Αράο, ενός αρκετά ποιοτικού ποδοσφαιριστή, που μπορεί η βασική του θέση να είναι αμυντικός μέσος, όμως έχει την ικανότητα να παίζει και ως στόπερ, ο οποίος ουσιαστικά έγινε η πέμπτη λύση στην ιεραρχία. Μ’ αυτό τον τρόπο θωρακίστηκαν ακόμη περισσότεροι οι δύο αυτές θέσεις.
Δυστυχώς όσο καλά κι αν ήταν προετοιμασμένος ο Παναθηναϊκός, η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια για εκείνον και τον έχει φέρει τώρα στην δεινή θέση, στο κρίσιμο για εκείνον διάστημα που ακολουθεί μέχρι την επόμενη διακοπή, να πρέπει να δώσει έξι παιχνίδια, εκ των οποίων ένα εκτός με Ολυμπιακό και δύο με Ρεν, έχοντας μόλις δύο στόπερ και την επιλογή της αλχημείας με τον Αράο.
Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού μέχρι την επόμενη διακοπή:
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (22/10)
- Παναθηναϊκός – Ρεν (26/10)
- Παναθηναϊκός – Πανσερραϊκός (29/10)
- Λαμία – Παναθηναϊκός (04/11)
- Ρεν – Παναθηναϊκός (09/11)
- Παναθηναϊκός – Κηφισιά (12/11)
Οι πέντε τραυματισμοί, το νοκ-άουτ του Μάγκνουσον και τα 13 χαμένα ματς
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του με μόλις δύο κανονικούς στόπερ, τον Σένκεφελντ και τον Μάγκνουσον, με τους Σιδερά, Φικάι και Κάτρη να συμπληρώνουν ουσιαστικά το ρόστερ για την προετοιμασία, αλλά να μην υπολογίζονται για την τετράδα με την οποία θα ξεκινούσαν τη σεζόν οι «πράσινοι».
Η πρώτη φορά που… έκρουσε ο κώδωνας του κινδύνου αναφορικά με την λειψανδρία που υπήρχε στις θέσεις αυτές και την ανάγκη επιτάγχυνσης της εξεύρεσης τουλάχιστον ενός παίκτη, ήταν όταν ο Μπαρτ Σένκεφελντ αποχώρησε με μυϊκό πρόβλημα στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας 1948 και επανήλθε πάλι στο τελευταίο φιλικό με την Ράγιο Βαγιεκάνο, ώστε να πάρει αγωνιστικά λεπτά ενόψει των αγώνων με την Ντνίπρο.
Λίγες μέρες πριν είχε ολοκληρωθεί και η προσθήκη του Γεντβάι, η οποία αποδείχθηκε πως έγινε πάνω στην ώρα, αφού στο πρώτο ματς με τους Ουκρανούς στην Σλοβακία, ο Ολλανδός στόπερ αποχώρησε τραυματίας στο 24ο λεπτό της αναμέτρησης με μυϊκό πρόβλημα κι έτσι ο Κροάτης έπεσε από νωρίς στα… βαθιά.
Μετα τα παιχνίδια με την Ντνίπρο ήρθε στην ομάδα και ο τέταρτος στόπερ, ο Πάλμερ–Μπράουν, ο οποίος βρέθηκε στην αποστολή και για τα δύο παιχνίδια με την Μαρσέιγ λόγω της απουσίας του Σένκεφελντ, που επέστρεψε τελικά ένα μήνα μετά, στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστική τους πρωταθλήματος κόντρα στον Βόλο.
Και αποδείχθηκε πως γύρισε πάνω στην ώρα, αφού στο αμέσως επόμενο παιχνίδι της ομάδας, στην ρεβάνς με την Μπράγκα στο ΟΑΚΑ, ο Γεντβάι αποχώρησε ως αναγκαστική αλλαγή, διότι υπέστη θλάση στο δικέφαλο στο φινάλε του πρώτου μέρους, παρ’ ότι στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Βόλο είχε προφυλαχθεί από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Ο Κροάτης έχασε μόλις δύο παιχνίδια και γύρισε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, όπου δυστυχώς συνέβη το μοιραίο. Ο Χόρντουρ Μάγκνουσον αποχώρησε στο πρώτο λεπτό του αγώνα σε μία ανύποπτη φάση, όπου τραυματίστηκε μόνος του. Δυστυχώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν πως υπέστη ρήξη χιαστού και θα μείνει εκτός για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες.
Σαν να μην έφτανε αυτή η ανεπανόρθωτη ζημιά, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Πάλμερ–Μπράουν αποχώρησε τραυματίας έχοντας υποστεί διάστρεμμα. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έμεινε για δύο στόπερ για τα εναπομείναντα τρία παιχνίδια μέχρι την διακοπή.
Σένκεφελντ και Γέντβαϊ έβγαλαν δύο 90λεπτα με ΠΑΟΚ και Μακάμπι Χάιφα ενώ στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, το οποίο και καθάρισαν από νωρίς οι «πράσινοι», ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαλε τον Αράο στην θέση του Κροάτη, προκειμένου να δώσει λίγες ανάσες σ’ έναν από τους δύο.
Κι εκεί που περίμεναν όλοι πως ο Πάλμερ–Μπράουν θα επιστρέψει για να δώσει ανάσες στους συμπαίκτες του, ήρθαν τα δυσάρεστα νέα από τις επιπλέον εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, που έδειξαν πως το οστικό του οίδημα στην ποδοκνημική δεν έχει υποχωρήσει κι έτσι θα πρέπει να μείνει εκτός για ένα μήνα ακόμα, δηλαδή μέχρι την επόμενη διακοπή.
Ουσιαστικά σ’ ένα σύνολο 15 αγώνων, αν μετρήσουμε μόνο τους επίσημους και όχι τα δύο φιλικά, που έλειψε ο Σένκεφελντ, τότε οι τέσσερις στόπερ του «τριφυλλιού» μαζί έχουν απουσιάσει φέτος από 13 παιχνίδια της ομάδας.
Κάτι που δεν είναι φυσιολογικό και δείχνει την ατυχία που υπάρχει, ειδικά στην περίπτωση του Μάγκνουσον, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και δείχνει πόσο απρόβλεπτο είναι το ποδόσφαιρο.
Τα παιχνίδια που έχουν χάσει οι κεντρικοί αμυντικού του Παναθηναϊκού:
Ονοματεπώνυμο παίκτη | Τραυματισμοί | Παιχνίδια που έχουν απουσιάσει |
Μπαρτ Σένκεφελντ | 2 | 4 |
Χόρντουρ Μάγκνουσον | 1 | 4 |
Τιν Γεντβάι | 1 | 3 |
Έρικ Πάλμερ-Μπράουν | 1 | 2 |
Η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός στις θέσεις αυτές θα δυσκολευτεί μέχρι να γυρίσει ο Αμερικανός σέντερ μπακ στα τέλη του Νοεμβρίου και θα πρέπει να γίνει πολύ καλή διαχείριση των Σένκεφελντ και Γεντβάι από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, προκειμένου τόσο να τους προστατέψει, όσο γίνεται, από επιπλέον προβλήματα, όσο και να τους έχει ετοιμοπόλεμους σε όλα τα παιχνίδια και περισσότερα στα δύσκολα.
Πάντως, η προσθήκη του Αράο και η ικανότητά του να δίνει λύσεις και στην θέση αυτή, αποδεικνύεται σίγουρα μία σωτήρια επιλογή, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Comments