Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σχολίασε το πέρασμά του από το «Τριφύλλι» αλλά και την δουλειά του Γιοβάνοβιτς στην ομάδα.
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα μας, ο Βραζιλιάνος θρύλος Ζιλμπέρτο Σίλβα, μίλησε στο gazzetta.gr για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς, το ποδόσφαιρο γυναικών και τη σημασία της ψυχικής υγείας.
Ακόμα και αν για κάθε «ασημικό» που πρόσθεσε στην τροπαιοθήκή του, ψήλωνε και από έναν πόντο, πάλι το ύψος του δεν θα έφτανε το ηθικό του ανάστημα.
Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα κουβαλάει τον εαυτό του με τρόπο που δεν θυμίζει σε τίποτα την σπουδαιότητά του ως ποδοσφαιριστή και αυτό είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφασή του. Εξάλλου όπως δήλωσε «το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά με τη ζωή και τον τρόπο που επιλέγεις να ζεις».
Τον συναντήσαμε στο πλαίσιο του Athens Women’s Football Summit, όπου βρέθηκε με την ιδιότητα του συνιδρυτή του STRIVER, μιας πλατφόρμας χωρίς κακοποιητικό λόγο που φτιάχτηκε από… ποδοσφαιριστές για τους οπαδούς, όπως είναι και το σύνθημα του εγχειρήματος.
Φανερά ενθουσιασμένος για τη ραγδαία εξέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών τα τελευταία χρόνια, σημειώνει πώς βλέπει μονάχα θετικά στην άνθιση του αθλήματος στις γυναίκες και δεν παραλείπει να μιλήσει για τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, το project του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά και τη σημασία της ψυχικής υγείας.
«Είμαι χαρούμενος που ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην Ευρώπη, κάνει φανταστική δουλειά ο Γιοβάνοβιτς»
– Στην Ελλάδα είσαι ένα πρόσωπο εν πολλοίς ταυτισμένο με τον Παναθηναϊκό, παρακολουθείς την ομάδα;
«Παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό. Όχι πολύ συχνά, θέλω να είμαι ειλικρινής. Αλλά κατά διαστήματα φροντίζω να τον βλέπω. Αυτή τη στιγμή ζω στην Πορτογαλία και δυστυχώς δεν δείχνουν την ελληνική Super League ή τουλάχιστον δεν το ξέρω. Αλλά ελπίζω να έχω την ευκαιρία να δω κάποια ματς μέσα στη σεζόν. Γενικά όμως είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω την πρόοδο της ομάδας και ιδίως φέτος που επέστρεψε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ξανά είναι υπέροχο».
– Ποια είναι η άποψή σου για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο κόσμος των «πρασίνων» τον στηρίζει απόλυτα, γεγονός όχι τόσο σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα.
«Κάνει φανταστική δουλειά ο Γιοβάνοβιτς.Πέρυσι ο Παναθηναϊκός έφτασε ένα βήμα από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτό δείχνει την πρόοδο της ομάδας και τώρα παίζουν στην Ευρώπη. Ξέρετε, θέλει χρόνο για να έχει ένας προπονητής επιτυχίες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να έρθει η επιτυχία. Ή σπαταλάς πολλά χρήματα για να αγοράσεις παίκτες, αλλά θα έρθει επιτυχία; Δεν είναι εγγυημένο. Ή δίνεις χρόνο για να χτίσεις μια ομάδα. Για παράδειγμα ένα δυνατό οργανισμό, σταθερό, ιδίως όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα πρέπει να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους και τη διαδικασία. Πιο σημαντικό από αυτό, πριν ας πούμε προσλάβεις έναν προπονητή, πρέπει να προσλάβεις κάποιον να τρέχει την ομάδα και να είναι υπεύθυνος για την επιλογή του προπονητή. Και χρειάζεται χρόνο για να βρεις το καλύτερο προφίλ προπονητή που να ταιριάζει με το ρόστερ.
Δυστυχώς κάποιες φορές στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι, γιατί κυνηγάς γρήγορα την επιτυχία και αν έρθει ένα κακό αποτέλεσμα απολύεις τον προπονητή χωρίς να έχεις ένα πλάνο αντικατάστασης και καταλήγεις σε λάθος επιλογές. Το έχουμε δει αυτό πολύ στο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός έχει εμπιστευτεί τον Γιοβάνοβιτς».
– Οι Πράσινοι επέστρεψαν φέτος και στην Ευρώπη, σε μια χρονιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τέσσερις εκπροσώπους..
«Είναι πολύ σημαντικό για το club που επέστρεψε στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό και για τους παίκτες γιατί όταν οι παίκτες βλέπουν πως η ομάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το club γίνεται πιο ελκυστική επιλογή. Η ομάδα έτσι μπορεί να προσελκύσει πολύ καλούς παίκτες. Όταν η ομάδα προσπαθεί να αποκτήσει κάποιον παίκτη χωρίς να έχει συμμετοχή στην Ευρώπη, ο παίκτης είναι πιο διστακτικός. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, του δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσει πιο καλούς παίκτες. Οι καλύτεροι παίκτες θέλουν να αγωνίζονται στις καλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι καλό και για τον κόσμο φυσικά».
«Είναι σημαντικό και για την Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει που εκπροσωπείται από τέσσερις ομάδες. Σημαντικό για το ranking να μένει η Ελλάδα σε ψηλό επίπεδο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για τις ομάδες. Δεν νικάμε κάθε φορά, αλλά πρέπει να έχεις στόχους, να τους κυνηγάς. Όταν δεν κερδίζεις το πρωτάθλημα να κυνηγάς τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Αυτό πρέπει να είναι καθημερινή συζήτηση μέσα σε μια ομάδα, στη διοίκηση, τους παίκτες, το προπονητικό επιτελείο».
«Μπορεί να αγωνίστηκα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αλλά με σέβονταν οι οπαδοί όλων των ομάδων»
– Τι θυμάσαι πιο έντονα από τη θητεία σου στα «πράσινα»;
«Θυμάμαι πολλά πράγματα από τη θητεία μου στον Παναθηναϊκό. Από την πρώτη πρώτη ημέρα, όταν έφτασα στο αεροδρόμιο και ήταν γεμάτο από οπαδούς του Παναθηναϊκού που με καλωσόρισαν. Πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα και ήμουν περικυκλωμένος από οπαδούς, οριακά μπορούσα να κουνηθώ. Ήταν τόσο παθιασμένοι! Ήταν ειλικρινά μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αλλά ειλικρινά από την πρώτη μου μέχρι και την τελευταία ημέρα στην Ελλάδα όλα ήταν τόσο συναισθηματικά. Έχω πολλές καλές αναμνήσεις από εδώ. Από την υποδοχή, τα παιχνίδια, τους οπαδούς. Όταν με σταματούσε κόσμος έξω από το γήπεδο, στον δρόμο, για μια φωτογραφία ή αυτόγραφο. Αλλά και από τους Έλληνες γενικά. Μπορεί να αγωνίστηκα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αλλά όλοι με σέβονταν. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους οπαδούς των άλλων ομάδων. Η αγάπη που έλαβα εδώ… είμαι πολύ χαρούμενος.
Όλα έχουν να κάνουν με το τί δίνεις. Πρέπει πρώτα να δίνεις, πριν περιμένεις να λάβεις πίσω το οτιδήποτε. Όταν ήρθα εδώ ο στόχος μου ήταν να απολαύσω το ποδόσφαιρο όσο περισσότερο μπορούσα, να υπηρετήσω τον Παναθηναϊκό όσο καλύτερα μπορούσα στο γήπεδο και κάθε ημέρα να είμαι το καλύτερο παράδειγμα για τους νέους παίκτες, για κάθε άνθρωπο γύρω μου και για τον κόσμο. Όταν νοιάζεσαι για τον κόσμο, είσαι ταπεινός, τους δίνεις προσοχή, τους μιλάς… Κάποιες φορές χρειάζονται απλώς μερικά δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό έχεις τον σεβασμό των ανθρώπων. Γιατί εκτιμούν τον τρόπο που φέρεσαι, τον τρόπο που ζεις. Για μένα το ποδόσφαιρο δεν σχετίζεται μόνο με το ποδόσφαιρο, σχετίζεται με τη ζωή. Σχετίζεται με το να βοηθάς τους ανθρώπους, να είσαι το καλύτερο παράδειγμα».
«Βλέπω μόνο θετικά γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών»
– Τι απαντάς στους ανθρώπους που στέκονται απέναντι απ’ το ποδόσφαιρο γυναικών επικρίνοντάς το συνεχώς;
«Για τους ανθρώπους που μιλούν επικριτικά, λυπάμαι πολύ γι’ αυτούς. Νομίζω έχουν κάποιες συγκεκριμένες πεποιθήσεις και κάποιες φορές τους παίρνει χρόνο για να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται. Αυτό που κάνω εγώ είναι να υποστηρίζω τους ανθρώπους. Να μην φοβούνται να δοκιμάσουν, να μην φοβούνται την κριτική. Κάποιοι μας κριτικάρουν επειδή δεν είναι στα παπούτσια μας.
Για τα κορίτσια που αγαπάνε το ποδόσφαιρο, που αγαπάνε το παιχνίδι, έχω να πω το εξής: παίξτε ποδόσφαιρο! Και στους άνδρες, υποστηρίξτε το ποδόσφαιρο γυναικών, το αξίζουν! Χρειάζονται την υποστήριξή μας. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε καθημερινή βάση. Δεν μπορεί να έρθει η αλλαγή από τη μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος.
Όλη η πρόοδος που βλέπουμε σήμερα στο ποδόσφαιρο των ανδρών πήρε χρόνο, τόσα χρόνια. Το ίδιο χρειάζεται και το ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά είναι σημαντικό να έρθει η αλλαγή με θετικό τρόπο. Να συζητάμε για τα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις. Και η στήριξη των media είναι σημαντική. Σήμερα έχουμε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αναδεικνύοντας τα θετικά σημεία. Προσωπικά βλέπω μόνο θετικά γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών. Για το ίδιο το παιχνίδι, τα κορίτσια αγαπάνε το ποδόσφαιρο, για τους φιλάθλους,έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την οικογένειά τους στο γήπεδο. Τα παιδιά να φέρουν τους παππούδες τους. Και οι παππούδες να φέρουν τα εγγόνια τους. Αλλά και από επιχειρηματικής άποψης, είναι μια καλή επένδυση για τις εταιρείες. Να επενδύσουν στο παιχνίδι, να αναπτυχθεί και να αναπτυχθούν μαζί. Εγώ ως παίκτης, εσείς ως media, οι σπόνσορες, όλοι ανατπυσσόμαστε μαζί. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα μόνοι μας».
Οι αναμνήσεις και το… αύριο της Εθνικής Βραζιλίας
– Μίλησέ μας για τη «δική» σου εθνική Βραζιλίας…
«Η εθνική Βραζιλίας είναι τόσο ξεχωριστή στην καρδιά μου, και δεν έχει να κάνει με το ταλέντο, αλλά με τους ανθρώπους. Μπήκα στην εθνική πιο αργά απ’ ότι συνηθίζεται. Επιλέχθηκα στα δύο τελευταία προκριματικά παιχνίδια εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια ημέρα πριν ξεκινήσει η διοργάνωση δεν προοριζόμουν για τη βασική ενδεκάδα. Ο αρχηγός μας τραυματίστηκε και κλήθηκα να τον αντικαταστήσω, τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Έπαιξα επτά παιχνίδια, η Βραζιλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, ήταν υπέροχα, αυτό είναι κάτι που με κάνει πραγματικά υπερήφανο. Εκπροσώπησα τη χώρα μου, πήρα την ευθύνη, τους βοήθησα να φτάσουν στην επιτυχία».
«Τις άγνωστες ιστορίες… θα τις κρατήσω μυστικό».
– Πώς βλέπεις το μέλλον της ομάδας μετά την αποχώρηση του Τίτε;
«Για μένα η κατάσταση στην Εθνική Βραζιλίας είναι λίγο μπερδεμένη αυτή τη στιγμή. Δεν έχουν προσλάβει ακόμα ένα νέο προπονητή. Υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από το θέμα, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Για την ώρα έχουμε υπηρεσιακό τεχνικό, τον Φερνάντο Ντινίζ, κάνει καλή δουλειά, αλλά είναι παράλληλα και στην Φλουμινένσε. Για να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον… πόσο καιρό θα πάρει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εγώ θα ήθελα για την ομάδα να έχει ήδη ληφθεί μια απόφαση, να μην υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα. Αλλά για να δούμε…».
Στις 10/10 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, πόσο σημαντικό είναι οι ποδοσφαιριστές να μιλούν ανοιχτά για αυτά τα θέματα;
«Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τη σημασία της ψυχικής υγείας. Κυρίως εμείς που είμαστε στον αθλητισμό και όλοι απαιτούν πολλά από τους παίκτες. Να είναι υγιείς σωματικά, να ανταγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, να είναι καλοί τεχνικά, όλα αυτά δημιουργούν πίεση. Όλη η πίεση τριγύρω, κάποιες φορές δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη.
Είναι κάτι πιο βαθύ. Όταν μιλάμε για έναν παίκτη πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα. Το background ενός ποδοσφαιριστή. Πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, πώς εξελίχθηκε, όλες τις ιδιαιτερότητές του. Κάποιες φορές όλα αυτά επηρεάζουν την απόδοσή του. Πρέπει να προλαμβάνουμε τα θέματα ψυχικής υγείας κι αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας προσοχή στον κάθε παίκτη. Ποιος είναι, από πού κατάγεται, όλη του την ιστορία. Και να του δίνουμε τα εργαλεία να διαχειρίζεται την πίεση ή πιθανόν την κακοποίηση που έρχεται κάποιες φορές από τους οπαδούς. Ένας παίκτης χάνει ένα παιχνίδι και στοχοποιείται από τους οπαδούς, απλώς επειδή χάθηκε ένα παιχνίδι.
Όλα είναι θέμα παιδείας. Πρέπει να εκπαιδευτεί ο κόσμος να γνωρίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας. Ο κόσμος συχνά λέει “πώς μπορεί κάποιος με τόσα χρήματα να έχει θέματα ψυχικής υγείας;”. Δεν έχει να κάνει με τα λεφτά. Οι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν πίεση είτε έχουν, είτε δεν έχουν χρήματα. Διαφορετικού είδους πίεση. Νομίζω λοιπόν ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση και η πρόληψη. Να μάθεις πώς μπορείς να είσαι πνευματικά δυνατός και να μην αφήνεις όλο τον εξωτερικό θόρυβο να σε επηρεάσει.
Και οι σύλλογοι από πλευράς τους πρέπει να φροντίζουν στο κομμάτι της πρόληψης, να τους στηρίζουν με πιο ενεργό τρόπο. Οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν πως αν χρειάζονται βοήθεια είναι ασφαλείς να ζητήσουν τη βοήθεια. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια γιατί θα σκεφτούν ότι ο προπονητής θα το μάθει και δεν θα παίξουν. Αλλά αν αγωνιστούν χωρίς να αισθάνονται καλά, πιθανότατα δεν θα αποδώσουν και τότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία».
«Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν έχουν καμία σχέση με τα χρήματα»
Comments