Πέρασε ένα καλοκαίρι στο οποίο αντί να διορθωθεί το παραμικρό, μάλλον κάναμε βήματα προς τα πίσω ως ελληνικό ποδόσφαιρο κι ακόμη είμαστε στην αρχή.
Το πρωτάθλημα της Super League 2022-23 ήταν συναρπαστικό. Παράλληλα και διδακτικό. Μέσα σε αυτό βγήκε όλη η πόλωση, η τοξικότητα, η «έχθρα», τα «μίση», το πάθος, οι διαφωνίες. Είδαν οι πάντες τα καλά και τα άσχημα στη διαιτησία, τα λάθη στις διαδικασίες και φυσικά τις αρρώστιες του παρελθόντος που δεν έχουν γιατρευτεί.
Μεσολάβησε ένα καλοκαίρι ολόκληρο, στο οποίο απ’ τα δέκα (τυχαίος αριθμός) προβλήματα θα μπορούσε να έχει λυθεί έστω το ένα. Φτάσαμε να αρχίσει η σεζόν, να είμαστε ήδη στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος και τα δέκα προβλήματα να έχουν… αυγατίσει. Είναι πραγματικά μεγάλη «επιτυχία» των αρμόδιων.
Στη Super League ακόμη τσακώνονται χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Η έγνοια των περισσότερων είναι να κερδίσουν τις εντυπώσεις, να έχουν να γράφουν και να λένε οι μεν και οι δε, πόσο καλά… ρούπωσαν την απέναντι πλευρά. Χωρίς φυσικά να έχει λυθεί κάποιο πρόβλημα.
Πέρασαν τηλεδιασκέψεις για να αποφασιστεί αν θα γίνει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος στην ΕΠΟ ή στην Super League. Δε λέμε, να γίνουν κι αυτά. Αλλά με ένα καλοκαίρι να έχει περάσει χωρίς να γίνει κάτι, με το πρωτάθλημα να έχει αρχίσει, η νούμερο ένα ανησυχία ήταν αυτή;
Στη διαιτησία είχαμε επιστολές μπας και φτάσουμε στο σημείο να έχουμε λιγότερους ξένους διαιτητές απ’ την περασμένη σεζόν κι αυτούς με το… μαχαίρι στο λαιμό. Δηλαδή δέσμευση προς την UEFA πως αν ξανασυμβούν τα ίδια σε επίπεδο συμπεριφοράς προς τους διαιτητές, «τρώμε» κόκκινη και άντε μετά να ολοκληρώσεις το πρωτάθλημα.
Μέχρι που ήρθε η ώρα για τα πρώτα ντέρμπι και ήδη έχουμε αντιδράσεις-εντάσεις για τους ορισμούς. Πριν γίνουν τα ματς. Η ΕΠΟ δεν κρίνει πως χρειάζεται να οριστεί ξένος στο ΠΑΟΚ-Άρης και βάζει Έλληνα. Η επιλογή της για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός έφερε επιστολή απ’ το λιμάνι, με αναφορές μέχρι και για ενδεχόμενους στημένους ορισμούς. Μια ωραία ατμόσφαιρα.
Η Ομοσπονδία στο μεταξύ, έκανε αλλαγές-λουκούμι στον Κώδικα Δεοντολογίας, αν είσαι λαμόγιο, στοιχηματζής, αν σου αρέσουν οι προκαθορισμένοι αγώνες. Και για να δικαιολογηθεί τα έριξε στη Super League. Η οποία και δεν αντέδρασε καθόλου. Σα να δεχόταν πως τη βολεύει αυτή η ιστορία.
Μέσα σε όλα, προφανώς πρέπει να προσληφθούν ειδικοί τεχνοκράτες απ’ το εξωτερικό με παχυλούς μισθούς, για να κατορθώνουμε να μη χρησιμοποιούμε παίκτες όταν έχουν συμπληρώσει κάρτες και να μην τους βάζουμε να εκτίουν ποινές ενώ δεν είναι τιμωρημένοι. Με τόσα προβλήματα στο ποδόσφαιρο, πού να βρεθεί τρόπος έστω να πετύχουμε το σωστό αριθμό καρτών που έχουν οι διεθνείς μας;
Το κάθε πέρσι και καλύτερα, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να το αλλάξει. Κάθε προηγούμενο μήνα και καλύτερα. Γιατί μέσα σε λίγες μέρες, ερχόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως οτιδήποτε καλό συμβεί στο ποδόσφαιρό μας, θα είναι καθαρά συμπτωματικά κι από τύχη. Βασιζόμενοι στην ΕΠΟ και την Super League, απλά θα μετράμε πόσα προβλήματα παραπάνω δημιουργήθηκαν, τη στιγμή που προσπαθούσαν να λύσουν τα υπάρχοντα.
Comments