Η ποιοτική αναβάθμιση του Παναθηναϊκού ήρθε μέσα κι απ’ την απόλυτη οικονομική (υπο)στήριξη του πρότζεκτ κι απ’ την πλευρά της διοίκησης και δη του ιδιοκτήτη της ομάδας. Όχι μόνο στο μεταγραφικό σκέλος, αλλά σε όλα τα επίπεδα.
Η αγωνιστική και συνολική επιστροφή του Παναθηναϊκού απ’ το 2021 κι έπειτα, ήρθε μέσα απ’ τον πιο δύσκολο δρόμο, αλλά οικοδομήθηκε με σταθερά και προσεκτικά βήματα.
Και πλέον το “τριφύλλι” είναι έτοιμο να ολοκληρώσει το τρίτο στάδιό της, αυτό της επανόδου του κλαμπ (και) στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή, με την παρουσία του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Το διπλό… μισή-πρόκριση στο Κόζιτσε επί της Ντνίπρο (3-1) το βράδυ της Τρίτης (25/7) εκτελέστηκε υποδειγματικά στο γήπεδο, αλλά προετοιμάστηκε εδώ και καιρό με απόλυτη προσαρμογή στον πρώτο στόχο της σεζόν απ’ όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού.
Με σχεδιασμό της περαιτέρω ποιοτικής αναβάθμισης του ρόστερ με παίκτες που ήδη κάνουν τη διαφορά, όπως ο Φίλιπ Τζούριτσιτς και ο Τόνι Βιλένα, οι οποίοι έδωσαν τον “αέρα”, τη ψυχολογία και την εμπειρία που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να ξαναβρεί την επαφή του με τις προκριματικές σειρές.
Κι ανεβάζοντας επίπεδο μία ομάδα η οποία είχε ήδη δουλευτεί εξαιρετικά απ’ τον προπονητή της εδώ και μία διετία, ούσα έτοιμη να κάνει άλλο ένα level up την εφετινή σεζόν.
Η συγκεκριμένη ποιοτική αναβάθμιση, ωστόσο, ήρθε μέσα κι απ’ την απόλυτη οικονομική (υπο)στήριξη του πρότζεκτ κι απ’ την πλευρά της διοίκησης και δη του ιδιοκτήτη της ομάδας. Όχι μόνο στο μεταγραφικό σκέλος, αλλά σε όλα τα επίπεδα.
Σε ένα κομμάτι της συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη (25/7) ο Γιάννης Αλαφούζος στην “Daily Mail” υπογράμμισε για την πορεία εξέλιξης του Παναθηναϊκού τα τελευταία τρία χρόνια πως:
“Τα πράγματα σιγά-σιγά εξελίσσονται και ελπίζω να μην κάνουμε μεγάλα λάθη που θα μας πάνε πίσω. Όταν ασχολήθηκα με τον Παναθηναϊκό το 2012 ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας, ειδικά καθώς συνέπεσε με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, οπότε ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος.
Αλλά τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά μας ζητήματα και να επενδύσουμε όλο και περισσότερο στην ομάδα και στις εγκαταστάσεις”.
Καθαρή ΠΑΕ, υποδομές, υποστήριξη
Επί χρόνια ο Αλαφούζος έκανε πολλά και μεγάλα σφάλματα σε επιλογές, αποφάσεις και συμπεριφορές και προφανώς την ατάκα “…ελπίζω να μην κάνουμε μεγάλα λάθη που θα μας πάνε πίσω”, την ανέφερε για να την ακούσει πρώτος απ’ όλους ο… ίδιος.
Απ’ την άλλη όμως, από το 2020 και μετά έχει αρχίσει να κάνει πράξη την επένδυση στην ομάδα και στις υποδομές της, για την οποία έκανε λόγο και στη συνέντευξή του.
Εδώ κι έναν χρόνο ο Παναθηναϊκός έχει “καθαρίσει” και μηδενίσει πλήρως τα χρέη των 54,7 εκατ. ευρώ που κουβαλούσε απ’ το καλοκαίρι του 2017. Έχει τρέξει το πρότζεκτ του γηπέδου το οποίο έχει τροχοδρομηθεί πια σε όλα τα επίπεδα.
Βελτιώνει σταθερά τις υποδομές του στο προπονητήριο του “Γ. Καλαφάτης” το οποίο μεγαλώνει, καθώς φτιάχνονται ήδη (και θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες) άλλα τρία γήπεδα, ξενώνες, αλλά και αίθουσες υποδομών του ιατρικού επιτελείου (PAO Lab), του τμήματος σκάουτινγκ (για την αναβάθμιση του οποίου από τον Σεπτέμβρη έχει βγει ήδη ένα πολύ υψηλό, ξεχωριστό μπάτζετ) και βελτιώνονται συνεχώς πολλές ακόμη παράμετροι στην καθημερινότητα της ομάδας.
Ένα περιβάλλον ευρωπαϊκών στάνταρντς
Γενικά ο Παναθηναϊκός είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προσφέρει ένα περιβάλλον, το οποίο θυμίζει άλλες εποχές κι είναι σαφώς πολύ πιο κοντά σε ευρωπαϊκά στάνταρ, αρχίζοντας να ξεφεύγει απ’ τα ελληνικά δεδομένα.
Ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως π.χ. την προετοιμασία της ομάδας στο Μπαντ Έρλαχ της Αυστρίας, η οποία κάλυψε απόλυτα τις ανάγκες του ποδοσφαιρικού τμήματος, με ένα πολύ υψηλό κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Την ίδια ώρα οι μεταγραφές ακολουθούν πλήρως τα “θέλω” του προπονητή κι εκτελούνται σε απόλυτο βαθμό. Όχι μόνο φέτος, αλλά εδώ και τρία καλοκαίρια ποτέ δεν τέθηκε θέμα χρημάτων στις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας.
Με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει μετά από χρόνια στη διαδικασία ακριβών κινήσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε στις περιπτώσεις των Παλάσιος (2 εκατ. ευρώ, Αύγουστος 2021), Σπόραρ (3,5 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2022), Μαντσίνι (2,6 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2023), Βιλένα (3 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2023), αλλά και στα πιο υψηλά συμβόλαια της τελευταίας 12ετίας (Μπερνάρ, Βέρμπιτς, Τζούριτσιτς, Σπόραρ, Βιλένα, Γεντβάι, Μάγκνουσον).
Η αύξηση του μπάτζετ κι η συνεργασία
Με σταδιακή αύξηση του μπάτζετ, το οποίο πιθανότατα θα φτάσει φέτος (με την εφορία) στα 35 εκατ. ευρώ, αλλά και σταθερή διάθεση για ακόμα μεγαλύτερη επένδυση πάνω σ’ αυτό που έχει ήδη “χτιστεί”, όπως αναμένεται να γίνει (και) στις επόμενες κινήσεις, ήτοι στην απόκτηση του δεύτερου στόπερ και του δεξιού μπακ.
Ήδη το εφετινό καλοκαίρι το “τριφύλλι” έχει επενδύσει στην αγορά σε deals με ομάδες (Εσπανιόλ) και σε συμβόλαια παικτών ένα ποσό που αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ (με την εφορία), δίχως να υπολογίζεται σ’ αυτό, το πολύ πιθανό σενάριο ενεργοποίησης της οψιόν αγοράς του Τιν Γεντβάι τον Μάιο του 2024. Κι έπεται συνέχεια…
Η σταθερότητα και το πρότζεκτ με το οποίο πορεύεται ο Παναθηναϊκός απ’ την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, άλλαξε όλη τη διαδρομή του κλαμπ και το οδήγησε με γοργά βήματα στην “επιστροφή” του στα κανονικά στάνταρντς του.
Πίσω απ’ όλη τη δουλειά που έγινε ωστόσο, απ’ τον Σέρβο τεχνικό και το επιτελείο του, συν αυτή του Γιάννη Παπαδημητρίου το τελευταίο δίμηνο (με τον οποίο ο Γιοβάνοβιτς έχει βρει εξαιρετικά αρμονικούς κώδικες συνεργασίας), υπάρχει και η πλήρης διοικητική υποστήριξη του πλάνου, με λίγα λόγια και περισσότερη ουσία από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.
Κι αυτό σίγουρα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας…
Comments