Ο Παναθηναϊκός που έχει ήδη αποκτήσει τους βασικούς μεταγραφικούς στόχους του δύο μήνες πριν κλείσει το “παράθυρο”, η ευελιξία του Παπαδημητρίου κι αυτά που πρέπει να βελτιώσει αγωνιστικά ως το πρώτο ματς με την Ντνίπρο.
Με τη θερμοκρασία κολλημένη στους 37 βαθμούς Κελσίου εν ώρα αγώνα το βράδυ της Παρασκευής (14/7), δεν σηκώνει πολλές-πολλές, αγωνιστικές αναλύσεις το φιλικό με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Το 1-1 πάλι ως αποτέλεσμα δεν λέει τίποτα.
Αυτά που ήθελε να δει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο γήπεδο τα είδε -έστω κι υπό τόσο αντίξοες συνθήκες και για τις δύο ομάδες- και για τον ίδιο το πιο σημαντικό σ’ αυτή τη φάση, ένα δεκαήμερο πριν απ’ το πρώτο ματς με την Ντνίπρο, ήταν να πάρουν ρυθμό όλοι οι παίκτες του, ενώ περιμένει παράλληλα να “μπουν” ο Μπαρτ Σένκεφελντ κι ο Φώτης Ιωαννίδης ενόψει των δύο αγώνων με τους Ουκρανούς.
Σίγουρα ένα κομμάτι που θα απασχολήσει τον τεχνικό του Παναθηναϊκού είναι οι μεταπτώσεις που έχει η ομάδα του την ώρα του αγώνα. Για την ώρα, το “τριφύλλι” βγάζει ενδιάμεσα πολύ ποιοτικά και πιεστικά 15λεπτα, αλλά μετά οι στροφές πέφτουν για ένα διάστημα, μέχρι να επανέλθει το παιχνίδι του σε λίγο πιο up tempo συνθήκη.
Σαφώς χρειάζεται μεγαλύτερη ισορροπία και μεγαλύτερα διαστήματα πίεσης, έντασης κι ελέγχου του ρυθμού, κοινώς να μεγαλώσει συνολικά τον ποιοτικό χρόνο του μέσα στο γήπεδο. Βγάζοντας ήδη μεγαλύτερη επιθετικότητα στον αγωνιστικό χώρο κι έχοντας πια περισσότερες ιδέες και ακόμη πιο ποιοτικά “εργαλεία” για να το κάνει αυτό.
Υπήρξαν δύο διαστήματα 15-20 λεπτών μέσα σε κάθε ημίχρονο, ανεξαρτήτως ενδεκάδας, όπου ο Παναθηναϊκός είχε εκείνα τα στοιχεία που θέλει να προσθέσει φέτος στο game plan ο Σέρβος τεχνικός.
Συντονισμένη πίεση σε πολύ ψηλά μέτρα, με το “8άρι” (Κλεϊνχέισλερ) πίσω απ’ τον φορ να κλείνει τη δίοδο προς το αντίπαλο “6άρι”, το “10άρι” (Μπερνάρ) να κολλάει… βδέλλα στον έναν στόπερ, τους εξτρέμ να πιέζουν μέχρι το αντίπαλο τέρμα και την πρώτη ζώνη του pressing των “πράσινων” να μην αφήνει περισσότερα από 3-4 μέτρα χώρου στην άλλη ομάδα για να κυκλοφορήσει την μπάλα. Αλλά κι άμεσες κινήσεις counter press όποτε χανόταν η κατοχή, με αποτέλεσμα να ανακτάται γρήγορα η μπάλα.
Είναι πολύ ωραίο το “άπλωμά” του
Όταν βλέπεις τον Παναθηναϊκό από ψηλά, είναι πραγματικά πολύ ωραίο το “άπλωμά” μέσα στο γήπεδο κι ο συντονισμός όλης της ομάδας στο pressing. Σαφώς κι έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης κι αυτοματισμού των κινήσεων.
Κι όλο αυτό απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια εν ώρα αγώνα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάθε παίκτης γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο του σ’ αυτό το κομμάτι και το που πρέπει να βρίσκεται, αναλόγως με το που πηγαίνει ή πρέπει να “οδηγηθεί” η μπάλα.
Έτερο στοιχείο που πρέπει να ρίξει βάρος ο Παναθηναϊκός ενόψει Ντνίπρο είναι αυτά τα μικρά κενά διαστήματα και η υποστήριξη της πίσω ζώνης, όταν ο αντίπαλος καταφέρνει να “σπάει” το “πράσινο” pressing ψηλά.
Κάπως έτσι ήρθε το γκολ της ισοφάρισης απ’ τους Ισραηλινούς κι εκεί ο συντονισμός επιβάλλεται να είναι πολύ καλύτερος, διότι με την Ντνίπρο (και κάθε ομάδα που παίζει σ’ αυτό το επίπεδο στα Κύπελλα Ευρώπης) κάθε στιγμιαία “αφηρημάδα” μπορεί να πληρωθεί ακριβά.
Καλύτερα συμπεράσματα θα βγουν στο φιλικό της Τρίτης (18/7) με τη Ράγιο Βαγεκάνο, στο πιο δυνατό τεστ του καλοκαιριού και στην πρόβα τζενεράλε πριν απ’ το πρώτο ματς με την Ντνίπρο, όπου θα επανέλθει κι ο Σένκεφελντ κι αναμένεται να πάρει τα πρώτα αγωνιστικά λεπτά του ο Βιλένα.
Δεν έκαναν καμία αγωνιστική “έκπτωση”
Πάμε τώρα και στο φίνις του πρώτου κύκλου των εφετινών, καλοκαιρινών μεταγραφών του Παναθηναϊκού. Έναν κύκλο που περιελάμβανε πέντε μεταγραφές, όλες πολύ στοχευμένες, με ξεκάθαρη φιλοσοφία πάνω στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας και γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί σε ξεχωριστά κομμάτια της ενδεκάδας και δη στο δημιουργικό σκέλος.
Κι όλα αυτά ακριβώς στα μισά του καλοκαιριού, 15 Ιουλίου κι ενώ το “παράθυρο” θα παραμείνει ανοικτό για άλλους δύο μήνες. Δεν είναι “μικρό” όλο αυτό για τον Παναθηναϊκό, που φέτος έφερε χρονικά πολύ πιο μπροστά τα πράγματα στις περισσότερες κινήσεις του.
Συμφωνούμε όλοι, πως στο θέμα του στόπερ η όλη διαδικασία θα έπρεπε να έχει “τρέξει” πιο γρήγορα κι ο πρώτος απ’ τους δύο αμυντικούς να έχει περισσότερες μέρες “μέσα” στην προετοιμασία της ομάδας. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα όμως όπως τα θες, την στιγμή που τα θες.
Το σημαντικότερο στο τέλος της ημέρας είναι πρώτον το γεγονός ότι αποκτήθηκε -με το καθεστώς που ήθελε το κλαμπ- ένας πραγματικά πολύ καλός στόπερ (Τιν Γεντβάι) που έρχεται για να διεκδικήσει φανέλα βασικού και δεύτερον η ουσία και η επιβεβαίωση πως ο Γιοβάνοβιτς κι ο Παπαδημητρίου δεν έκαναν ούτε μισό τοις εκατό “έκπτωση” στα αγωνιστικά “θέλω” και στα ζητούμενα που είχαν βάλει στο τραπέζι σε κάθε θέση.
Στο “8άρι” αποκτήθηκε ο πρώτος στόχος που είχε βάλει η ομάδα απ’ τα τέλη Μαΐου (Βιλένα) κι όταν υπήρξε το σωστό timing, η μεταγραφή έκλεισε σε χρόνο dt. Ο Μλαντένοβιτς δείχνει ήδη την ποιότητά του στο αριστερό άκρο της άμυνας απ’ τις πρώτες 15 μέρες του στην ομάδα.
Ακόμη κι ο Ζέκα έχει επανέλθει και -πιστέψτε με- μόνο για τα τελευταία αγωνιστικά… ένσημα δεν έχει έρθει στην ομάδα. Και θα φανεί αυτό μέσα στη χρονιά…
Η ευελιξία και η αμεσότητα στις αγορές
Παράλληλα, το μεγάλο πλεονέκτημα των πρώτων εβδομάδων της παρουσίας του Γιάννη Παπαδημητρίου στη θέση του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού (πέραν των όσων σχεδιάζει ο ίδιος ως προς τις δομικές αλλαγές που θα γίνουν σε scouting, ακαδημία και Β’ ομάδα) είναι η ευελιξία και η αμεσότητα που δείχνει πλέον το κλαμπ στις αγορές.
Ο Λινγκρ π.χ. ήθελε να αποφασίσει προς τα τέλη Ιουλίου τι θα κάνει. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να περιμένει και πήγε αμέσως σε επόμενη επιλογή: Τζούριτσιτς. Μπαμ-μπαμ… Χωρίς να κάνει καμία υπόθεση σίριαλ.
Με άμεσα ταξίδια του τεχνικού διευθυντή του μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας σε Βιέννη και Βαρκελώνη για να ολοκληρώσει τις μεταγραφές του Σέρβου μεσοεπιθετικού και του Βιλένα. Αθόρυβα, κυνικά, αποτελεσματικά…
Το “φρένο” και οι κινήσεις του Αυγούστου
Ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο σκέλος των μεταγραφών του και πατάει… φρένο για ένα διάστημα, για να επικεντρωθεί στο 100% στα δύο κομβικά παιχνίδια με την Ντνίπρο.
Η δουλειά όμως συνεχίζεται στο frond office (που λένε και οι Αμερικανοί στο NBA), προκειμένου μέσα στον Αύγουστο θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις για τον δεύτερο στόπερ και τον δεξιό μπακ, που θα αποκτηθεί με προοπτική να πάρει φανέλα βασικού. Κι ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και το τι θα προσφέρει η αγορά θα είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο για ακόμη μία ενισχυτική κίνηση στο “6”. Ως τότε έχει ακόμη πολύ δρόμο…
Το πιο βασικό σ’ αυτό το κομμάτι του καλοκαιρού είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει προχωρήσει όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη σε μία εις βάθος ποιοτική αναβάθμιση του δυναμικού του, πλησιάζοντας στο άμεσο στόχο του: Να “βαθύνει” το ρόστερ του με 22 παίκτες “ενδεκάδας”.
Πηγή: sport24.gr
Comments