Στο μεγαλύτερο διάστημα του εκπληκτικού πρώτου γύρου του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα ένα από τα μεγάλα «όπλα» του συνόλου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν η επιθετική λειτουργία της αριστερής πλευράς.
Μάγκνουσον, Χουάνκαρ και Αϊτόρ είχαν δημιουργήσει μία απόλυτα ανταγωνιστική και αποτελεσματική πτέρυγα, η οποία έχασε πολλά με τον σοβαρό τραυματισμό του Ισπανού εξτρέμ και διαλύθηκε εντελώς όταν ο Ισλανδός στόπερ τραυματίστηκε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην OPAP Arena.
Η κατάρρευση της «χημείας» σε εκείνο το κομμάτι του γηπέδου, εξάλλου, αποτελεί και τον κύριο λόγο της λιγότερης επιδραστικότητας του Χουάνκαρ στο επιθετικό τρίτο του αγωνιστικού χώρου. Άλλα χαρακτηριστικά, άλλη ποιότητα, άλλους αυτοματισμούς και σε άλλες ταχύτητες μπορεί να παράξει ποδόσφαιρο η παραπάνω τριάδα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό είδαμε μέχρι τώρα στη σεζόν.
Ο Αϊτόρ δεν μπορεί να γυρίσει άμεσα για να αποκτήσει σιγά-σιγά την απόλυτη δύναμή της η αριστερή πλευρά αλλά η επιστροφή του Χόρντουρ Μάγκνουσον θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Η απώλεια του Ισλανδού στόπερ εδώ και δύο μήνες έχει στερήσει από το build up των «πρασίνων» όλα εκείνα που μπορούσε και έδινε με καλή συχνότητα ο διεθνής άσος. Όπως τα κάθετα περάσματα ανάμεσα στις γραμμές, τις ψηλιές μπαλιές στη πλάτη της άμυνας, τις κάθετες πάσες στη πλάτη των αντιπάλων, ακόμη και τα ανεβάσματα που «φοβάται» και βασικά δεν είχε και νόημα να πάρει ο Σάρλια, καθώς με την μπάλα στα πόδια δεν μπορεί να προσφέρει παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Με την απουσία του Μάγκνουσον, ο Παναθηναϊκός έχασε τον δεύτερο του παίκτη στο πρωτάθλημα με τις περισσότερες progressive passes ανά παιχνίδι(10.03) πίσω μοναχά από τον Ρούμπεν Πέρεθ(10.91) και τον πρώτο παίκτη του πρωταθλήματος ανά λεπτό στη προώθηση του παιχνιδιού. Αριθμοί που μας δείχνουν σε άριστο βαθμό το πόσο σημαντικός και κομβικός ήταν ο «Μάγκα» για το πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο κομμάτι του build up.
Ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός μπορεί να μην είναι το «φόβητρο» του αντίπαλου επιθετικού και να παίζει περισσότερο με το «διάβασμα» των φάσεων και την τακτική του παιδεία και λιγότερο με την δύναμη και την επιθετικότητα στο μαρκάρισμα στο ανασταλτικό κομμάτι(πράγματα που στο δίδυμο του κέντρου των μετόπισθεν δίνει ο Σένκεφελντ), όμως, η αξιοπιστία του αμυντικά σε συνδυασμό με το ατού του στη δημιουργία των χαμηλών μέτρων, τον καθιστούν πολύ σημαντικό στη φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού και η επιστροφή του στο αρχικό σχήμα την Δευτέρα κόντρα στον Παναιτωλικό, αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για το «τριφύλλι», τώρα που μπαίνουμε στο φινάλε της σεζόν.
Όπως πολύ ευχάριστη εξέλιξη θα αποτελέσει και η μονιμοποίηση του Άντρατζ Σπόραρ στη κορυφή της επίθεσης αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με τα «καναρίνια», καθώς ο Παναθηναϊκός πρέπει σε αυτά τα δώδεκα ματς που θα κρίνουν τον τίτλο, να παίξει με την καλύτερη δυνατή του ενδεκάδα βάσει αξίας, ποιότητας, κατάστασης και εμπειρίας. Και αυτή όπως έχει διαμορφωθεί από τα παιχνίδια μέσα στη σεζόν-όταν δεν υπήρχαν τραυματισμοί- φαίνεται πως απαρτίζεται από τους:
Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Ρούμπεν, Τσέριν, Μπερνάρντ, Μαντσίνι, Παλάσιος και Σπόραρ.
Comments