Ο Ζβόνιμιρ Σάρλια κάνει αυτό ακριβώς που απαιτεί από τον αναπληρωματικό του στόπερ ο Παναθηναϊκός και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Ο Κροάτης στόπερ κλήθηκε φέτος να συνεχίσει στον ρόλο που του ανατέθηκε την περσινή χρονιά, όταν και αποκτήθηκε από τους «πράσινους», αυτόν του τρίτου στόπερ, που θα βρίσκεται εκεί όποτε χρειάζεται για να καλύπτει το κενό των βασικών Μάγκνουσον και Σένκεφελντ.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εμπιστεύτηκε τόσο εκείνον όσο και τον Αχιλλέα Πούγγουρα στον ρόλο αυτόν κι έτσι παρ’ ότι έγινε σημαντική ποιοτική αναβάθμιση στο ρόστερ της ομάδας το καλοκαίρι, στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού, έγινε μόνο η προσθήκη του Μάγκνουσον για να καλυφθεί το κενό που άφησε πίσω της η πώληση του Βέλεθ.
Ο τραυματισμός του Σένκεφελντ στο δεύτερο ματς των προκριματικών με την Σλάβια, αλλά και του Μάγκνουσον στην πρώτη αγωνιστική με τον Ιωνικό ανάγκασε τους Πούγγουρα και Σάρλια να πάρουν επ’ ώμου την άμυνα του «τριφυλλιού» στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος πηγαίνοντάς τα αρκετά καλά, αφού η ομάδα έκανε το 5/5 δεχόμενη μόλις ένα γκολ, κι αυτό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.
Με την επιστροφή του Μάγκνουσον και του Σένκεφελντ οι δύο τους «παροπλίστηκαν» και πάλι, με τον Κροάτη να παίρνει ξανά φανέλα βασικού στο ματς με τον Ιωνικό και μετά στην Τρίπολη με τον Αστέρα, χωρίς να έχει βγει από τότε από την αρχική ενδεκάδα μέχρι και σήμερα, ελέω του νέου τραυματισμού του Μάγκνουσον, αλλά και των δικών του θετικών εμφανίσεων.
Είχε και δύο μονόλεπτες συμμετοχές στο εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ και στο επίσης εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, αλλά λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που αγωνίστηκε, δεν τις λαμβάνουμε υπόψιν.
Για την ιστορία σ’ αυτά τα δέκα παιχνίδια που αγωνίστηκε ως βασικός ο Σάρλια οι «πράσινοι» μετρούν οκτώ νίκες (οι τρεις σε ματς με ομάδα Big-5), μία ισοπαλία (1-1 με Ιωνικό στη Νίκαια) και μία ήττα (1-0 με Αστέρα στην Τρίπολη). Στα δέκα αυτά ματς έχει αγωνιστεί και με τους τρεις έτερους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας έχοντας από τέσσερα ματς στο πλάι των Πούγγουρα (4/4) και Σένκεφελντ (3 νίκες και 1 ισοπαλία) και δύο με τον Μάγκνουσον (1 νίκη και 1 ήττα).
Τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του Σάρλια
Ο Κροάτης στόπερ είναι πολύ σταθερός στην απόδοσή του. Έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και συγκεκριμένες αδυναμίες. Δεν διαθέτει ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες και σαν αποτέλεσμα αυτού αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες με το passing game του Παναθηναϊκού. Δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει και την στρατηγική των μακρινών μεταβιβάσεων που εφαρμόζει το «τριφύλλι», όταν θέλει να «τιμωρήσει» το πρέσινγκ του αντιπάλου χτυπώντας στην πλάτη της άμυνάς του.
Ωστόσο, ο Κροάτης βοηθάει αρκετά στο να πάει η ομάδα την μπάλα μπροστά κυρίως με τα μέτρα που κάνει με αυτή στα πόδια, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχουμε δει να ανεβαίνει περνώντας και την γραμμή του κέντρου και πλησιάζοντας την αντίπαλη περιοχή, όταν του δίνει τον ανάλογο χώρο η αντίπαλη ομάδα. Είναι μάλιστα ο πέμπτος στο πρωτάθλημα στην κατηγορία αυτή της προώθησης της μπάλας διανύοντας 5,1 μέτρα ανά λεπτό.
Ένα άλλο στοιχείο του παιχνιδιού του είναι ο δυναμισμός που βγάζει στα μαρκαρίσματά του, που τον καθιστά πολύ ικανό στις μονομαχίες (4,43 με 64,6% ποσοστό επιτυχίας) και πιο ειδικά στις εναέριες μονομαχίες, όπου βρίσκεται (μεταξύ των στόπερ της ομάδας) πίσω μόνο από τον Σένκεφελντ, δίνοντας 3,23 ανά αγώνα με ποσοστό επιτυχίας 68,6%. Ακόμη, είναι δεύτερος σε κοψίματα με 2,67 ανά ματς, πίσω μόνο από τον Μάγκνουσον (3,22) ενώ έχει 7,65 ανακτήσεις κατοχής, το 12% εκ των οποίων έχουν λάβει χώρα στο μισό του γηπέδου του αντιπάλου. Παράλληλα, είναι μαζί με τον Μάγκνουσον οι δύο κορυφαίοι στόπερ της ομάδας σε απομακρύνσεις (1,75 αυτός και 1,76 ο Ισλανδός).
Παρ’ ότι το στυλ του είναι τόσο δυναμικό, ο Σάρλια υποπίπτει σε λιγότερο από ένα φάουλ κατά μέσο όρο στα ματς που αγωνίζεται (0,92), κάτι που δείχνει πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, παρά την ένταση του τρόπου που αγωνίζεται.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν αφορά την απόδοσή του στο γήπεδο, αλλά την εν γένει φιλοσοφία του και το πόσο βοηθάει αυτή κρατώντας μακριά τυχόν γκρίνιες, είναι η αποδοχή του ρόλου που του έχει αποδωθεί από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς..
Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε μέσο της πατρίδας του, ο Ζβόνιμιρ Σάρλια τόνισε μεταξύ άλλων:
«Όταν παίζεις σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, όπου υπάρχουν τόσοι καλοί παίκτες, δεν είσαι ποτέ σίγουρος. Δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι έγινες βασικός και δεν μπορείς να είσαι ήρεμος. Υπάρχουν πάντα κάποιοι που είναι γνωστό ότι παίζουν επειδή το αξίζουν λόγω της ποιότητας ή της ηλικίας τους. Οι τέσσερις στόπερ μας είναι λίγο πολύ ισάξιοι και πάντα υπάρχει συναγωνισμός ως προς το ποιον θα επιλέξει ο προπονητής. Αν δεν παίζω, είμαι σίγουρα ο πρώτος που έρχεται από τον πάγκο στο κομμάτι της άμυνας, οπότε δεν με πειράζει».
Τα λεγόμενά του αυτά δείχνουν έναν παίκτη που βάζει πάνω απ’ όλα το καλό της ομάδας και κατανοεί τον ρόλο του σ’ αυτήν όντας ικανοποιημένος. Μεγάλη σημασία σ’ αυτό παίζει και η διαχείρηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά και το πόσο δίκαιος είναι αναφορικά με τον χρόνο συμμετοχής που δίνει στους παίκτες.
Το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκού ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι και το όνομά του δεν βρισκόταν στο πακέτο των πρώτων ανανεώσεων που έβαλε ως στόχο να ολοκληρώσει η ομάδα. Ο ίδιος δεν δείχνει να επηρεάζεται καθόλου απ’ αυτό και συνεχίζει να δουλεύει και να δίνει το 100% του στις αγώνες και τις προπονήσεις, μία «πρακτική» που αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για έναν παίκτη για να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί.
Comments