Έχοντας επενδύσει την τελευταία διετία πολύ σημαντικά ποσά στις μεταγραφές του, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς, κοιτάζοντας πλέον (και) περιπτώσεις παικτών που μέχρι πριν λίγα χρόνια φαίνονταν ανέφικτες.
Έντεκα ημέρες μετά το κλείσιμο (και) του εφετινού χειμερινού, μεταγραφικού παραθύρου αξίζει να γίνει μια άλλη κουβέντα κι ένας διαφορετικός απολογισμός γύρω απ’ τα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού, που σήκωσαν αρκετή “σκόνη” κι αυτή τη φορά.
Διότι πέρα απ’ τις (δεδομένες) και μεγάλες καθυστερήσεις στις κινήσεις του τριφυλλιού και το αν καλύφθηκαν επαρκώς όλα τα κενά στο δυναμικό (που δεν καλύφθηκαν σε απόλυτο βαθμό), προκειμένου να παραμείνουν οι “πράσινοι” φουλ ανταγωνιστικοί στη μάχη για τον τίτλο, η αγορά αφουγκράστηκε και εισέπραξε για τέταρτη σερί μεταγραφική περίοδο (και δεύτερη τόσο έντονα) την “επιστροφή” του Παναθηναϊκού και σε αυτό το κομμάτι…
Ο Παναθηναϊκός που τον χειμώνα του 2018 είχε αναγκαστεί -μετά το τότε τράβηγμα της οικονομικής πρίζας- να ξεπουλήσει όσο-όσο τα “ασημικά” του ρόστερ του (Βλαχοδήμος, Βιγιαφάνιες, Μολέδο κ.α.) για να ζήσει και να μην διαλυθεί, ο Παναθηναϊκός που δεν μπορούσε να αποκτήσει τότε ούτε δανεικό παίκτη των 100.000 ευρώ, διότι όλοι οι ατζέντηδες και οι ομάδες έστριβαν δια του αρραβώνος στο πρώτο email, ο Παναθηναϊκός που μπήκε στη σεζόν 2018/19 με περιορισμούς μεταγραφών και ταβάνι τα 200 χιλιάρικα στα συμβόλαια, έχοντας ζημιώσει τρομακτικά την αξιοπιστία του στην αγορά, έχει βάλει πλέον όλα τα παραπάνω στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, έπειτα από μία πολύ δύσκολη, επίπονη και τραυματική τριετία.
Τα τελευταία δύο χρόνια δε, το τριφύλλι κατάφερε να φτιάξει ξανά το όνομά του στη μεταγραφική πιάτσα, βγαίνοντας σαν κλαμπ και σαν μέγεθος απ’ τον ποδοσφαιρικό “Τειρεσία” που τον είχαν τοποθετήσει (όχι άδικα) οι ομάδες, οι μάνατζερ, οι παίκτες και συνολικά η αγορά, ως “αναξιόπιστο προορισμό και συνομιλητή”.
Σαφώς κι όλο αυτό δεν ήταν εύκολο, απ’ την στιγμή που ο σύλλογος κουβαλούσε έξω στην αγορά μία κακή φήμη μετά τα όσα έγιναν τη σεζόν 2017/18. Θα χρειαζόταν (πολύς) χρόνος για να ισορροπήσει ξανά αυτή η διαδικασία, όμως βήμα με το βήμα και κυρίως, με γενναίες επενδύσεις, σταθερές επιλογές κι επιστροφή στους βασικούς κανόνες με τους οποίους κινείται η ποδοσφαιρική αγορά, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αλλάξει και να αντιστρέψει όλο αυτό το αρνητικό κλίμα…
Περιπτώσεις ανέφικτες πριν τρία χρόνια
Εξίσου σημαντικό με το αν θα πάρει ο Παναθηναϊκός τον τάδε ή το δείνα ποδοσφαιριστή, είναι και το γεγονός πως μπορεί πια να κοιτάξει στα ίσα και να επενδύσει πολύ σημαντικά ποσά σε περιπτώσεις παικτών που δεν μπορούσε ή είχε τη δυναμική και τη δυνατότητα να προσεγγίσει μέχρι πριν από τρία χρόνια.
Προσέξτε κι αυτό όχι εν μέσω αλόγιστης σπατάλης κι όλες αυτές τις λογικές που τον κατέστρεψαν και τον οδήγησαν εκεί που τον οδήγησαν το 2018. Αλλά με πολύ μετρημένες αποφάσεις κι επιλογές, σοβαρότητα κι ένα πλάνο επένδυσης που έβαλαν κάτω μαζί τον Μάιο του 2021 διοίκηση και Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι έλεγε “ένα σκαλί κάθε φορά”. Κι αυτό τηρήθηκε απόλυτα…
Κι αυτό φάνηκε πια ακόμη πιο έντονα και τον περασμένο Γενάρη. Διότι πίσω απ’ την κίνηση που έκαναν οι “πράσινοι” π.χ. για τον Αντούνα (και τον κάθε Αντούνα) είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός πως όσο “έτρεχε” όλη αυτή η συζήτηση με την Κρουζ Αζούλ, δεκάδες media στο Μεξικό έψαχναν κάθε λεπτομέρεια γύρω απ’ το θέμα, βλέποντας πως ήταν πια πολύ ρεαλιστικό και πιθανό να γίνει μία τέτοια μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον Παναθηναϊκό. Και πως δεν ήταν απλά μία… φωτοβολίδα που δεν θα άξιζε να ασχοληθούν, όπως θα συνέβαινε πριν από τρία χρόνια..
Το όνομά του “επέστρεψε” στην αγορά
Το όνομα του Παναθηναϊκού επέστρεψε “δυνατά” στη μεταγραφική αγορά, διότι οι “πράσινοι” έχοντας σχεδόν μηδενίσει πια το εταιρικό χρέος που κουβαλούσαν απ’ το τέλος της σεζόν 2016/17 (το οποίο έφτασε τα 54,7 εκατ. ευρώ), επένδυσαν πολύ σημαντικά ποσά στις τέσσερις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, σε ομάδες και συμβόλαια παικτών.
Κάτι περισσότερο από 28,2 εκατ. ευρώ για τις αγορές των Παλάσιος, Κώτσιρα, Σπόραρ, Τσέριν, Τσόκαϊ, Κλεϊνχέισλερ, Γερεμέγεφ, Μαντσίνι, αλλά και τα (κατά πολύ) υψηλότερα συμβόλαια τύπου Μπερνάρ, Βέρμπιτς, Μάγκνουσον κ.ο.κ. Βελτιώνοντας την ποιότητα του ρόστερ τους, επιστρέφοντας δυναμικά στον ανταγωνισμό και στη διεκδίκηση των εγχώριων στόχων κι επιβεβαιώνοντας τον απαράβατο κανόνα ως “ότι πληρώνεις, παίρνεις…”.
Κάπως έτσι το “τριφύλλι” που είχε ως μοναδικές αγορές απ’ το 2017 και μετά, αυτές των Φώτη Ιωαννίδη (150.000 ευρώ στον Λεβαδειακό) και Γιουνούς Σανκαρέ (300.000 ευρώ στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας), έφτασε να πληρώνει 2 εκατ. ευρώ στις Ιντεπεντιέντε και Πατσούκα για την απόκτηση του “Τούκου” Παλάσιος (μαζί με εφορίες, προμήθειες κλπ), άλλα 3,5 εκατ. ευρώ στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για τον Άντραζ Σπόραρ, 1,1 εκατ. στην Λοκομοτίβα για τον Τσόκαϊ, 2,6 εκατ. σε Άρη και Μπορντό (20% μεταπώληση) για τον Μαντσίνι και να προσφέρει διετές συμβόλαιο (επιπέδου… πολυμετοχικότητας) 1,7 εκατ. συν 2,5 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ντουάρτε.
Η ανάλυση των ποσών που έριξε στην αγορά
Την περσινή σεζόν (2021/22), πρώτη του Γιοβάνοβιτς στον “πράσινο” πάγκο οι “πράσινοι” απέκτησαν 7 παίκτες το καλοκαίρι (Ρουμπέν Πέρεθ, Κώτσιρα, Σάρλια, Μπρινιόλι, Λούντκβιστ, Παλάσιος και Βιτάλ) κι έναν τον χειμώνα (δανεικός ο Γκατσίνοβιτς), δαπανώντας 2.250.000 ευρώ στις αγορές των Παλάσιος (2 εκατ.), Κώτσιρα (250.000 ευρώ στον Αστέρα) και κάτι περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ στα συμβόλαια των νέων ποδοσφαιριστών τους. Ανεβάζοντας το σύνολο της επένδυσης στα 6,3 εκατ. ευρώ.
Φέτος το ποσό που “έπεσε” στην αγορά από τον Παναθηναϊκό στις δύο μεταγραφικές περιόδου πολλαπλασιάστηκε ή για την ακρίβεια… τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 19,2 εκατ. ευρώ όσον αφορά τα χρήματα που δόθηκαν σε ομάδες, στα συμβόλαια των 13 νέων αποκτημάτων και σε προμήθειες προς ατζέντηδες κλπ.
Πως “μοιράζονται” αυτά τα 19,2 εκατ. ευρώ; Το καλοκαίρι τα λεφτά που επενδύθηκαν σε 9 παίκτες έφτασαν συνολικά τα 14,6 εκατ. ευρώ με την εφορία, ενώ οι χειμερινές προσθήκες άγγιξαν τα 4,6 εκατ. ευρώ συνολικά (ομάδες, συμβόλαια, προμήθειες, εφορία). Αν στα παραπάνω, προστεθούν τα περσινά 6,3 εκατ. ευρώ και οι εφετινές αποδοχές των πέντε περσινών αποκτημάτων που παρέμειναν στο ρόστερ (έφυγαν οι Γκατσίνοβιτς, Βιτάλ και Λούντκβιστ) -ήτοι περίπου 2,7 εκατ. ευρώ- το τελικό κόστος των ποδοσφαιριστών που έβαλε στο ρόστερ του το “τριφύλλι” μέσα σε 20 μήνες, δημιουργεί αυτό το (εντυπωσιακό αν μη τι άλλο) ποσό των 28,2 εκατ.!
Έτσι πήγε το εφετινό μπάτζετ στα 27,4 εκατ.
Με όλα αυτά, συν τις επεκτάσεις συμβολαίων που έγιναν τους τελευταίους μήνες κι αυτές που… έρχονται (υπογράφει ο Αϊτόρ μέσα στην επόμενη εβδομάδα) το μπάτζετ (προϋπολογισμός) του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού για την εφετινή σεζόν -2022/23- θα φτάσει πλέον (με τα συμβόλαια των παλαιότερων παικτών, τις αποδοχές του τεχνικού τιμ και την εφορία) τα 27,4 εκατ. ευρώ! Ποσό ρεκόρ στα παρά κάτι 11 χρόνια παρουσίας Γιάννη Αλαφούζου στα κοινά του συλλόγου.
Τούτη τη φορά, όμως, η όλη διαδικασία δεν οδηγήθηκε απότομα και “βίαια” προς τα… πάνω, αλλά προχώρησε πολύ πιο ομαλά, με προσεκτικές κινήσεις και σταθερό προσανατολισμό, σε συνδυασμό πάντα με την αύξηση των εσόδων (π.χ. πολύ μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο), αλλά και την κάλυψη σε απόλυτο βαθμό των υποχρεώσεων της ΠΑΕ από την ιδιοκτησία της.
Και το κυριότερο: Χωρίς να πετιούνται λεφτά δεξιά κι αριστερά και να καταλήγουν στον… κάλαθο των αχρήστων, όπως συνέβαινε για χρόνια…
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Googlenews στο Facebook στο Twitter στο Insta
Comments