0

To brand name Παναθηναϊκός πέτυχε το… σπάνιο: Τρεις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρίες ενώθηκαν σε μία κοινοπραξία και κατέβασαν πρόταση για να δημιουργήσουν μαζί το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό!

Το κοινό σχήμα από τις κατασκευαστικές εταιρίες ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, Μυτηληναίος δείχνει πια να παίζει σχεδόν μόνο του για να γίνει ανάδοχος εταιρία για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό!

Μετρημένες ήταν οι προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όπου οι ειδήσεις προκύπτουν και από τις εταιρίες που δεν εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον, αλλά και εκείνες που εξεδήλωσαν με έμπρακτο τρόπο.

Μία εξ’ αυτών είναι η «Intrakat» που τελικά δεν συμμετείχε στην διαδικασία, ενώ το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει τελικά και με την «ΑΒΑΞ».

Η μεγάλη είδηση, λοιπόν, αφορά την συμμαχία από τις κατασκευαστικές εταιρίες «ΤΕΡΝΑ, «ΑΚΤΩΡ», «Μυτηλιναίος» που μάλιστα κατέθεσαν κοινή προσφορά για να αναλάβουν την εκτέλεση του μεγάλου αυτού έργου!

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως από το Big 5 των κατασκευαστικών, οι δύο αποσύρθηκαν και οι υπόλοιπες τρεις ενώθηκαν. Δεν είναι απλά σπάνιο αλλά… ανεπανάληπτο σε επίπεδο κατασκευής αθλητικής εγκατάστασης στην Ελλάδα καθώς μιλάμε για τρεις ανταγωνιστές στον κλάδο τους… επιπέδου Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ!

Κι αυτό ασφαλώς είναι μία επιτυχία που ακουμπά στο όνομα Παναθηναϊκός καθώς άπαντες επιθυμούν να συνδεθούν με το συγκεκριμένο έργο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και αφήνοντας ένα γήπεδο-παλάτι στον σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο για τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες επιχειρηματικές πηγές αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά πιθανό αυτή η κοινοπραξία να είναι και ο νέος ανάδοχος του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, κάτι που θα ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα στις 2 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα ανοιχτούν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί.

Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτή η εξέλιξη αναφορικά με την πορεία του έργου; Ότι αυτή η σύμπραξη και η απουσία ισχυρών ανταγωνιστών στην κατάθεση προσφορών μπορεί να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα προκύψουν τυχόν ενστάσεις στην πορεία που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σε μεγάλο βαθμό την ανακοίνωση της ανάδοχης εταιρίας και τις υπογραφές των συμβάσεων για το έργο.

Μάλιστα, η σύμπραξη τριών κατασκευαστικών «κολοσσών» για τα ελληνικά δεδομένα, δείχνει την θέληση που έχουν να συνδέσουν το όνομα τους με ένα τόσο σημαντικό έργο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και την διάθεση τους να συνεργαστούν σε μία κοινοπραξία χωρίς ανταγωνιστική διάθεση, με στόχο την ανάληψη και την όσο το δυνατόν ταχύτερη παράδοση του έργου.

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για την κατασκευή και την παράδοση του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (όπως τονίσαμε οι φάκελοι θα ανοίξουν στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα προκύψει και η επίσημη ανακοίνωση της αναδόχου εταιρίας), ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων 8 από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ότι αφορά τις οδικές προσβάσεις σε αυτό.

Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα, οι υπογραφές των συμβάσεων αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι το ρολόι για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, αρχίζει να μετράει πλέον αντίστροφα… Οι 36 μήνες με ορίζοντα αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2026, έμοιαζε με μία ακόμα πολιτική εξαγγελία που αρχίζει ολοένα και περισσότερο να αποκτά ρεαλιστική βάση…

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και από περίπου 8 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε ότι έχει να κάνει με τις οδικές προσβάσεις σε αυτό (στο πλαίσιο του έργου που αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/ Ελαιώνα –διαμόρφωσης χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχής της Διπλής Ανάπλασης, άνω των 42 εκατ. ευρώ).
Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση του έργου έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και την εκτέλεση (κατασκευή) του έργου του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ειδικότερα, σημειώνονται τα κάτωθι:

Το προς υλοποίηση έργο συνίσταται στην κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Το γήπεδο χωρητικότητας τουλάχιστον 38.500 θεατών και Κατηγορίας 4 (Category 4) κατά UEFA και συνολικής δόμησης περίπου 33.677,48 τ.μ., (σύμφωνα με την υπάρχους μελέτη) κατασκευάζεται στην περιοχή Ανάπλασης Ι του Π.Δ. του 2013 και συγκεκριμένα σε 178 περίπου στρέμματα του ενοποιημένου ΟΣ 45-46-50 και 45α, του Βοτανικού, όπου εκτός του γηπέδου με τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστούν σε δεύτερη φάση τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (Ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, λοιπές εγκαταστάσεις).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του γηπέδου, κατασκευάζονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 325 θέσεων, ενώ προβλέπονται χρήσεις όπως: κύριες αθλητικές δραστηριότητες και βοηθητικών αυτών συμπληρωματικές, χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών , αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις, πολυλειτουργικοί χώροι, χώροι άθλησης και υγιεινής, αθλητικοί ξενώνες και χώροι φιλοξενίας, χώροι συνάθροισης κοινού, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, χώροι εξυπηρέτησης μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Για την πρόσβαση στους υπόγειους χώρους στάθμευσης του γηπέδου προβλέπεται η κατασκευή συνδετήριας οδού μεταξύ των οδών Αγ. Άννης και Λ. Προφ. Δανιήλ, στα δύο άκρα της οποίας διαμορφώνονται τρισκελείς ισόπεδοι κόμβοι.

Το συνολικό μήκος της οδού είναι 396,00 μ. και αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,0 μ. η κάθε μία.

Συνοπτικά τα προς μελέτη και κατασκευή έργα είναι:

(α) Το γήπεδο
(β) Ο αρχιτεκτονικός και όχι μόνο εξοπλισμός του γηπέδου (στέγαστρο, περιμετρικό κέλυφος κ.λπ.).
(γ) Οι Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του γηπέδου
(δ) Η κατασκευή της οδού πρόσβασης (ανοιχτό τμήμα και cut&cover με όλον τον εξοπλισμό τους), προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του γηπέδου, καθώς και ορισμένες προσβάσεις στο άμεσα περιβάλλοντα χώρο
(ε) Οι τυχόν αναγκαίες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των έργων.

Όπως παλιότερα είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, σε σχετική συνέντευξη τύπου, «το 2026 θα βρίσκεται εδώ ένα σύγχρονο γήπεδο που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του Παναθηναϊκού. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1,300 σουίτες, 300+ θέσεις πάρκινγκ και επτά καταστήματα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής φτάνει τα 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη. Ο Δήμος Αθηναίων δημοπρατεί ταυτόχρονα με ανοιχτό διαγωνισμό και την μελέτη και την κατασκευή του γηπέδου».

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Η αλλαγή του Γιοβάνοβιτς που αποδείχθηκε λάθος

Previous article

Συγκινητικό αντίο από Διούδη: «Ευχαριστώ Παναθηναϊκέ, είσαι κομμάτι της καρδιάς μου»! (Pic)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.