Ο Ράντονιτς, οι διαθέσιμες επιλογές, τα… αγκάθια των περιπτώσεων και το τι λέει η ιστορία
Δεδομένα, ο Παναθηναϊκός δεν διανύει την σεζόν που περιμέναμε. Η επιστροφή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είχε γεμίσει με αισιοδοξία τους φίλους της ομάδας. Το μπάτζετ ανέβηκε. Αποκτήθηκαν ποιοτικοί παίκτες. Όμως, η ομάδα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Σε τέτοιες περιπτώσεις την ευθύνη την παίρνει και ο προπονητής. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ράντονιτς.
Δεν είναι λίγοι που κλασικά ως εύκολη λύση στοχεύουν τον Μαυροβούνιο τεχνικό. Ο αριθμός ηττών είναι μεγάλος και σίγουρα δεν έχει αποζυμήσει ο κόουτς το 100% των παικτών. Ωστόσο ας μηξν είμαστε μηδενιστές. Παρόλα αυτά, μέσα στην ένταση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα νομίσματα έχουν 2 όψεις.
Οι περιπτώσεις των Λάσο και Σφαιρόπουλου
Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τους διαθέσιμους προπονητές, που έχει αυτή την στιγμή η αγορά. Φαντάζομαι πως όλοι θα συμφωνήσουμε πως το Τριφύλλι έχει ανάγκη από προπονητές με εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο. ΟΚ αν και μόνο αποφασίσει η διοίκηση της ΚΑΕ να πάμε σε αλλαγή σελίδας. Πολλά ονόματα έρχονται απευθείας στο νου μας, που ενδεχωμένος ποιοτικά, πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι χωρίς ομάδα. Πχ, Πάμπλο Λάσο και Γιάννης Σφαιρόπουλος(εάν και εφόσον).
Οι ικανότητες τους ως τεχνικοί, δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες. Για να μην παρεξηγηθούν οι λέξεις αυτές, κανείς δεν αναφέρει πως είτε ο Λάσο, είτε ο Σφαιρόπουλος δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν έργο στον Παναθηναϊκό.
Όμως θα πρέπει να επεξεργαστούμε και τις συνθήκες που επικρατούν. Από την μία, ο Ισπανός προπονητής έχει… συνηθίσει ένα συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης. Μιας ομάδας που κάθε χρόνο είχε ένα από μεγαλύτερα μπάτζετ στην Ευρώπη. Στον Παναθηναϊκό, δεν είναι τόσο… ρόδινες οι καταστάσεις.
Από την άλλη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει… συνδέσει το όνομα του με τον Ολυμπιακό. Στην ομάδα του Πειραιά, εργάστηκε τόσο ως βοηθός, όσο και ως πρώτος προπονητής για μια 4ετια. Πολλές φορές, οι δηλώσεις του αναφορικά με τον Παναθηναϊκό, δεν ήταν αυτές που θα έπρεπε και επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όλα αυτά, ναι μεν δεν κάνουν έναν ενδεχόμενο “γάμο”, απαγορευτικό, διότι έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αλλά σίγουρη δεν αποτελούν και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ωστόσο δεν είναι η θεωρία το θέμα αλλά η πράξη. Και επειδή όλοι εύκολα λενε να αλλάξει προπονητής, all time clasic, να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Οι αλλαγές προπονητών μεσούσης της σεζόν μετά τον Ομπράντοβιτς και τα πεπραγμένα τους
Ακόμη, θα πρέπει να θυμηθούμε τι έχει καταφέρει ο Παναθηναϊκός, από το 2012 και μετά όταν αποχώρησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τις αλλαγές προπονητών μεσούσης της σεζόν. Το 2013-2014, ο Αργύρης Πεδουλάκης μετά από 2 κύπελλα και 1 πρωτάθλημα με… σκούπα επί του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού, αποχώρησε μέσα στην χρονιά.
Αλβέρτης
Αντικαταστάτης του ο… πιο πιστός στρατιώτης αυτού του συλλόγου. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Η πορεία του ως πρώτος προπονητής κρίνεται επιτυχημένη καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα, νικώντας με 3-2 στην σειρά τον Ολυμπιακό, όμως δεν συνέχισε στο “τιμόνι” της ομάδας.
Μανωλόπουλος
Το 2014-2015, ο Παναθηναϊκός απέλυσε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Έβγαλε τη σεζόν με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο ως 1ο προπονητή, ο οποίος δεν πήρε ούτε 1 νίκη κόντρα στον καλύτερο εκείνη τη σεζόν, Ολυμπιακό στους τελικούς του πρωταθλήματος.
Πεδουλάκης
Ούτε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς την επόμενη χρονιά, έβγαλε ολόκληρη τη σεζόν. Ο Σέρβος τεχνικός μετά την “σκούπα” στα playoffs της Euroleague αποχώρησε από τους Πράσινους. Ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβε τα ηνία και στους τελικούς του πρωταθλήματος, η ομάδα παρά το “σπάσιμο” της έδρας στον πρώτο αγώνα μέσα στο ΣΕΦ, έχασε για 2η σερί σεζόν την κούπα με 3-1.
Πασκουάλ
Το 2016-2017, ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή πολύ νωρίς στην χρονιά. Η… βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, “ώθησε” τον Πεδουλάκη στην πόρτα της εξόδου. Στην θέση του ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο μοναδικός προπονητής που μακροημέρευσε μετά την φυγή του Ζοτς.
Ο Ισπανός τεχνικός το 2017 κατέκτησε το double με κύπελλο μέσα στο Nick Galis Hall κόντρα στον Άρη. Ενώ στο πρωτάθλημα, στο 5ο παιχνίδι των τελικών νίκησε μέσα στο ΣΕΦ… όπως το 99. Την επόμενη χρονιά, πήρε ξανά το πρωτάθλημα, αφιερωμένο στην μνήμη του… τιτάνα Παύλου Γιαννακόπουλου. Αλλά και στην Euroleague, πήρε και τις 2 χρονιές το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, αλλά αποκλείστηκε από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης.
Πιτίνο
Το 2018-2019 και το 2019-2020, ο Παναθηναϊκός αντικατέστησε ξανά μεσούσης της σεζόν προπονητή. Και τις 2 φορές, επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν ο Ρικ Πιτίνο. Πρώτα αντί του Πασκουάλ και μετά αντί του Πεδουλάκη. Ο Αμερικανός hall of famer την 1η φορά πήρε το double, σε μία σεζόν που ο Ολυμπιακός αποφάσισε να… μην κατέβει. Ενώ, την 2η σε… μια περίεργη σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, πήρε το πρωτάθλημα λόγω του ότι όταν τελείωσε η χρονιά λόγω κορωνοϊού ήταν στην 1η θέση.
Κάτας
Ο Γιώργος Βόβορας, ήταν η επιλογή των Αλβέρτη και Διαμαντίδη στην σεζόν του έσοδα-έξοδα. Μια ήττα από το Λαύριο αλλά και η κακή εικόνα της ομάδας στην Euroleague, τον ανάγκασαν να μην ολοκληρώσει τη σεζόν. Αντικαταστάτης του ο Οντέντ Κάτας, ο οποίος πήρε το double, σε μία χρονιά δίχως Ολυμπιακό σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
Βόβορας
Τέλος, ούτε ο Δημήτρης Πρίφτης έβγαλε την χρονιά. Ο Έλληνας τεχνικός “πλήρωσε” την τραγική εικόνα της ομάδας. Μετά από μία ήττα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, αποτέλεσε παρελθόν και ο Γιώργος Βόβορας επέστρεψε στο “τιμόνι” της ομάδας. Η αλλαγή προπονητή δεν άλλαξε κάτι, μιας οι Ερυθρόλευκοι πήραν το πρωτάθλημα νικώντας με 3-0 την σειρά.
Όπως παρατηρούμε, το πρόσφατο παρελθόν μας έχει δείξει πως δεν είναι πάντα η λύση η αλλαγή προπονητή. Ειδικά, αν είναι ιδιαίτερα αργά μέσα στη σεζόν. Είναι λογικό αυτό. Σίγουρα όμως, αν το Τριφύλλι, βρει μια καλή ευκαιρία για εκείνο, θα πρέπει να… την αρπάξει από τα μαλλιά. Διότι κακά τα ψέματα ο Ράντονιτς δεν έχει… κερδίσει καμία ασυλία. Το θέμα είναι ο διάδοχος του, να είναι αυτός που χρειάζεται πραγματικά η ομάδα και όχι κάποια κίνηση για… τα μάτια του κόσμου.
Comments