0

Tα δεδομένα που σχετίζονται με τη μεταγραφική ενίσχυση του τριφυλλιού τον Γενάρη

Υπάρχει ένα μύθος που συνοδεύει τα μεταγραφικά ψώνια των ομάδων τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Μία άποψη που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια και υποστηρίζει ότι ο δείκτης δυσκολίας αυξάνεται θεαματικά σε σχέση με το καλοκαίρι, όπου ως γνωστόν μπαίνουν τα θεμέλια και χτίζονται οι ομάδες.

Η αλήθεια είναι ότι το εύρος της αγοράς και κατ’ επέκταση των επιλογών είναι σαφώς μεγαλύτερος το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα. Αφενός μεν επειδή τα περισσότερα προηγμένα πρωταθλήματα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι ομάδες βρίσκονται σε φάση αναδόμησης, αφετέρου δε εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συμβάσεις των ποδοσφαιριστών είθισται να ολοκληρώνονται στα τέλη του Ιουνίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή κυρίως αγορά.

Πράγματι,  η συγκεκριμένη πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί και να αφαιρεθεί από την εξίσωση της ανάλυσης, πλην όμως υφίσταται και η… άλλη όψη του νομίσματος.

Αυτή που θέλει τους συλλόγους να χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την ελλειμματική προεργασία τους στα μεταγραφικά την κατάσταση για να δικαιολογήσουν είτε την απραξία τους είτε τις μέτριες ή κακές επιλογές τους.

Η ουσία είναι ότι κάθε σύλλογος και κατ’ επέκταση κι ο Παναθηναϊκός οφείλει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι καλά προετοιμασμένος σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Και το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Κι όταν αναφερόμαστε σε καλή μεταγραφική προετοιμασία όσον αφορά το μοντέλο που ακολουθείται στο σύλλογο επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, εννοούμε στο να εντοπίζονται έγκαιρα και να δίνονται στον προπονητή περιπτώσεις παικτών που είναι συμβατοί με τα αγωνιστικά του θέλω, αλλά και με τα οικονομικά στάνταρ που περιβάλλουν το κλαμπ.

Δεν νοείται να περιμένει ο Παναθηναϊκός τις προτάσεις των μάνατζερ και να ξεψαχνίζει κάθε καρυδιάς καρύδι, αλλά επιβάλλεται να έχει ο ίδιος ο σύλλογος ανθρώπους που να βρίσκουν καιρό πριν τις περιπτώσεις που είναι ελκυστικές και συμβατές με το ποδοσφαιρικό του πρότζεκτ.

Επί του προκειμένου, τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολύ μεγάλα στο τριφύλλι, καθώς το τμήμα σκάουτινγκ που έχει στηθεί με επικεφαλής τον Μάκη Λιβαθινό είναι νεοσύστατο και μόλις το καλοκαίρι είχαμε τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής του.

Εχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται σαφώς να γίνουν μεγαλύτερα για να φτάσουμε στο (αυτονόητο) σημείο να… προβληματίζεται ο Γιοβάνοβιτς για το ποιον παίκτη θα πρωτοδιαλλέξει κι όχι για το αν θα βρει κάποιους λίγους, ανάμεσα σε δεκάδες που πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων, που να κολλάει με τις επιθυμίες του.

Ειδικότερα ο φετινός Γενάρης των μεταγραφών, άλλωστε, θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό. Όπως είχε παίξει και το 2004, τότε που είχε αποκτηθεί ο Εκι Γκονζάλες και οι πράσινοι έφτασαν μέχρι την παλικαρίσια κατάκτηση του νταμπλ, με τον Αργεντινό να αναδεικνύεται σε καταλυτικός παράγοντας της επιτυχίας αυτής. Γενάρη μήνα είχε αποκτηθεί ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε (έναντι 3 εκατ. Ευρώ), ο Γιούρκας Σεϊταρίδης…

Χειμώνα (1989) είχε αποκτηθεί και ο κορυφαίος ξένος στράικερ του ελληνικού ποδοσφαίρου από πλευράς προσφοράς, όλων των εποχών, ο τεράστιος Κριστόφ Βαζέχα.

Κατά συνέπεια ο μύθος για το περιορισμένο εύρος επιλογών της παρούσας μεταγραφικής περιόδου δεν δύναται να αποτελέσει δικαιολογία κι ο Παναθηναϊκός στο σύνολό του επιβάλλεται να κάνει τις σωστές επιλογές που χρειάζεται και να αποκτήσει τα κομμάτια του παζλ που του λείπουν για να φτάσει με αξιώσεις μέχρι το τέλος της διαδρομής και να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Η ομάδα είναι στρωμένη ποδοσφαιρικά και δομημένη πάνω σε στέρεες βάσεις από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, διαθέτει ένα εξαιρετικό προπονητή από πάσα άποψη, υπάρχει άριστο κλίμα στα αποδυτήρια, οικονομική σταθερότητα από τη διοίκηση, μεγάλο εύρος συσπείρωσης στις τάξεις των φίλων του συλλόγου και φοβερή συμπαράσταση από την αρχή της σεζόν, ενώ έχει αποκτήσει και τον απαιτούμενο χαρακτήρα νικητή από τα περυσινά πλέι οφ και έπειτα.

Αυτό που της λείπει είναι το ποιοτικό βάθος, το οποίο θα παίξει τεράστιο ρόλο στην τελική ευθεία του μαραθωνίου, ήτοι στα πλέι οφ, όπου τα ματς θα είναι αλλεπάλληλα και υψηλού δείκτη δυσκολίας (ντέρμπι), συνεπώς θα μετρήσουν διπλά η κόπωση, οι τραυματισμοί και η πληθώρα λύσεων που θα έχουν οι ομάδες που θα διεκδικήσουν την κούπα στο φώτο φίνις.

Οι επιλογές για την ενδεκάδα αλλά και τον πάγκο που θα πονοκεφαλιάζουν τον Γιοβάνοβιτς για το ποιος θα πρωτοδιαλεχτεί και ποιος θα πρωτομπεί ως αλλαγή, η αύξηση του εύρους των παικτών με προσωπικότητα και το λεγόμενο εύκολο γκολ από τους μεσοεπιθετικούς. Παντός είδους λεπτομέρειες, που είθισται στο τέλος να κάνουν τη διαφορά.
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Έκπληξη της Νταρουσάφακα με πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού

Previous article

Ποιος είναι ο Παβόν – Αυτά μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό! (Vids)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.