0

Ας αρχίσουμε από τα δυσάρεστα! Και ας θυμηθούμε αυτούς που όχι απλά δεν θα είναι παρόντες στην σημερινή ποδοσφαιρική γιορτή, αλλά δεν θα έχουν καν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την σπουδαία αναμέτρηση ούτε από την τηλεόραση. Δεν είναι ένας, ούτε δύο. Ούτε καν μερικές δεκάδες. Είναι χιλιάδες. Είναι οι νεκροί εργάτες, αυτοί που «θυσιάστηκαν» στον βωμό του χρήματος και της δόξας άλλων… Τα ονόματά τους δεν θα γραφτούν σε κανένα βιβλίο, οι οικογένειές τους θρήνησαν και θρηνούν, δεν είναι για όλους γιορτή ειδικά αυτή, η φετινή διοργάνωση…

Αργεντινή και Γαλλία θα βγουν στον αγωνιστικό χώρο με τον ίδιο στόχο: να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Αμφότερες, μάλιστα, πανηγύρισαν για πρώτη φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ενός έδρας, η «αλμπισελέστε» το 1978 και οι «τρικολόρ» είκοσι χρόνια αργότερα. Στον τελικό του Κατάρ μόνο η μία θα… ράψει το τρίτο αστέρι.

Ιταλία 2010, Ισπανία 2014, Γερμανία 2018… Δεν είναι οι πρωταθλητές. Το αντίθετο. Είναι οι εθνικές ομάδες που πήγαν να υπερασπιστούν τον τίτλο που είχαν κατακτήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα και κατέληξαν να γυρίσουν νωρίς πίσω. Η Γαλλία θα είναι η πρώτη, στα τελευταία είκοσι χρόνια, που θα πάρει μέρος σε δύο συνεχόμενους τελικούς. Η προηγούμενη είναι η Βραζιλία, που έπαιξε στον τελικό του 1994, όπου νίκησε την Ιταλία, και μετά το 1998, όταν έχασε από τη Γαλλία, και κατόπιν σε αυτόν του 2002, όταν επικράτησε της Γερμανίας.

Έχουν περάσει, επίσης, εξήντα χρόνια από την προηγούμενη φορά που μια εθνική ομάδα πανηγύρισε τον τίτλο για δύο συνεχόμενες φορές. Το είχε κάνει το 1962 η Βραζιλία, ενώ είχε προηγηθεί η κατάκτηση του 1958. Και, βέβαια, υπάρχει και η Ιταλία που είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1934 και το 1938.

«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» όπως λέγεται και αυτή θα είναι η ευκαιρία της Αργεντινής για να… πάρει ρεβάνς για τις δύο μεγάλες ήττες που έχει σε τελική φάση Μουντιάλ.  Η τελευταία εθνική ομάδα που είχε νικήσει τους Αργεντινούς ήταν η Γαλλία, καθώς είχαν αναμετρηθεί στους «16» της διοργάνωσης της Ρωσίας και οι «τρικολόρ» είχαν επικρατήσει με 4-3 και είχαν πάρει την πρόκριση για τη συνέχεια.

Aυτή ήταν η τρίτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωποι Αργεντινοί και Γάλλοι στα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Το 1930 στο πρώτο τουρνουά στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, η Αργεντινή επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Λουίς Μόντι στη φάση των ομίλων. Η «αλμπισελέστε» έφτασε μέχρι τον τελικό, όμως ηττήθηκε από τους διοργανωτές, ενώ η Γαλλία αποκλείστηκε στον όμιλο. Το 1978 ήταν και πάλι αντιμέτωπες στους ομίλους, με τους Αργεντινούς να νικούν με 2-1 (Πασαρέλα και Λούκε τα γκολ για τους διοργανωτές, Πλατινί ο σκόρερ για τους «τρικολόρ») και να προκρίνονται στην επόμενη φάση, ενώ οι Γάλλοι αποκλείστηκαν.

Δύο σούπερ σταρ με τον ίδιο στόχο 
Πέντε γκολ. Δυο παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο αρχηγός της Αργεντινής και ο ηγέτης της Γαλλίας. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Μπαπέ. Ο ένας κόντρα στον άλλον με τρόπαιο το όνειρο. Ο ένας, παρά το γεγονός ότι είναι κατά δώδεκα χρόνια μικρότερος, το έχει ήδη πραγματοποιήσει. Και το θέλει ξανά. Ο άλλος, πλησιάζοντας πια στο τέλος της σπουδαίας καριέρας του, τον θέλει σαν τρελός, θα είναι το επίτευγμα των επιτευγμάτων, θα είναι η κορυφαία στιγμή, αυτή που θα τον κάνει αθάνατο.

Όταν ήταν παιδί, ο Μέσι επισκεπτόταν το σπίτι της γιαγιάς του, Σέλια, στο Ροζάριο και συνήθιζε να βλέπει βίντεο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Ήταν ίσως από τις λίγες στιγμές που άφηνε την μπάλα και παρακολουθούσε, σαν υπνωτισμένος σχεδόν, τον Ντιέγο Μαραντόνα να οδηγεί την Αργεντινή στο τρόπαιο.

O Μέσι έχει ένα ολυμπιακό μετάλλιο, ένα Μουντιάλ Κ20 και ένα Κόπα Αμέρικα με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Και, φυσικά, τον χαμένο τελικό του 2014 στη Βραζιλία. Έχει, όμως, όλα τα άλλα. Του λείπει μόνο αυτό. Kαι ο τελικός θα είναι το τελευταίο παιχνίδι του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και για να το πάρει πρέπει να νικήσει τον Μπαπέ. Aυτόν που είναι μικρότερός του κι, όμως, έχει ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 23χρονος Γάλλος δεν θέλει με τίποτα να… χαρίσει αυτόν τον τίτλο στον Αργεντινό, θέλει όταν θα πλησιάζει αυτός στο τέλος της καριέρας του να τον έχει ξεπεράσει.

Ο Μέσι φτάνει σε αυτόν τον τελικό, στην πέμπτη συμμετοχή του σε Μουντιάλ, όντας ο παίκτης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα στην Αργεντινή. Η «αμπισελέστε» ηττήθηκε στην πρεμιέρα της στο Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, το πάθημα έγινε μάθημα, ο αρχηγός της είχε ένα γκολ και μια ασίστ στη νίκη επί του Μεξικού, ένα γκολ κόντρα στην Αυστραλία, γκολ και ασίστ στην ισοπαλία με την Ολλανδία και άνοιξε το σκορ στον ημιτελικό με την Κροατία για να την οδηγήσει στον τελικό. Ο Μέσι στα καλύτερά του.

Ο Μπαπέ είναι ο πρώτος σκόρερ της Γαλλίας στη φετινή διοργάνωση, μια διαρκής απειλή για την αντίπαλη εστία. Είχε γκολ και ασίστ κόντρα στην Αυστραλία, δύο τέρματα με αντίπαλο τη Δανία, άλλα δύο και μια ασίστ στο παιχνίδι με την Πολωνία. Δεν σκόραρε ούτε στα προημιτελικά ούτε στα ημιτελικά, αλλά βοήθησε με τις ενέργειές του να βρουν δίχτυα οι συμπαίκτες του.

Συμπαίκτες πια στην Παρί, έχουν βρεθεί αντίπαλοι τρεις φορές στο παρελθόν, με χαρακτηριστικό αυτών των αναμετρήσεων, ότι ο Μέσι δεν έχει νικήσει ποτέ τον Μπαπέ, ο οποίος έχει σκοράρει, κάθε φορά που έπαιξε με αντίπαλο τον Αργεντινό! Ο Μέσι έφυγε από το γήπεδο με… σκυμμένο κεφάλι, τόσο το 2018 στην ήττα της «αλμπισελέστε» με 4-3 (στην φάση των 16, με δύο γκολ του Μπαπέ) από τους «τρικολόρ» σε ένα από τα καλύτερα ματς όλων των εποχών σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο και στους «16» του Champions League (2020/21), όταν η Παρί Σεν Ζερμέν, συνέτριψε την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη με 4-1 (σ.σ. με «χατ-τρικ» του Μπαπέ και γκολ από τον Μέσι με πέναλτι) και παραχώρησε ισοπαλία 1-1 (με γκολ του Μπαπέ και του Μέσι) στην γαλλική πρωτεύουσα.

Yπάρχει, βέβαια, και το στοιχείο που «λέει» πως όποιος υπογράφει στην Παρί, τον επόμενο χρόνο σηκώνει το Μουντιάλ!
Το 2001 ο Ροναλντίνιο υπέγραψε στην Παρί, το 2002 κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το 2017 ο Μπαπέ υπέγραψε στην Παρί, το κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το 2021 ο Μέσι υπέγραψε στην Παρί, το 2022 είναι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι ο Μέσι, είναι ο Μπαπέ, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο σε δυο εθνικές ομάδες που διαθέτουν εξαιρετικά ρόστερ. Χωρίς άξιους συμπαίκτες δεν θα μπορούσαν να λάμψουν. Πίσω από τους σούπερ σταρ υπάρχει ο Χουλιάν Άλβαρες και ο Ολιβιέ Ζιρού, αμφότεροι με τέσσερα γκολ στο τουρνουά του Κατάρ.

Υπάρχουν για την Αργεντινή, επίσης, δυο φανταστικοί νέοι μέσοι, ο 21χρονος Έντζο Φερνάντες και ο 23χρονος Αλέξις Μακ Άλιστερ, που κάνουν καταπληκτικό τουρνουά. Για τη Γαλλία, ο Αντουάν Γκριεζμάν είναι ένας αθόρυβος, αλλά υπερπολύτιμος παίκτης, στις πιο ώριμες εμφανίσεις της καριέρας του, και ο νεότερος Ορελιέν Τσουαμενί, που κάλυψε άξια το κενό των τραυματιών Πολ Πογκμπά και Ενγκολό Καντέ.

Aν το πάρει η Αργεντινή 
-Θα γίνει η τέταρτη εθνική ομάδα που θα έχει τρεις ή περισσότερες κατακτήσεις. Το ρεκόρ με πέντε τίτλους ανήκει στη Βραζιλία, ακολουθούν με τέσσερις Γερμανία και Ιταλία.
-Θα σπάσει την κυριαρχία της Ευρώπης και θα γίνει η πρώτη εθνική ομάδα από τη Νότια Αμερική που το κατακτά μετά τη Βραζιλία το 2002.
-Θα έχει… σκορ 3-3 σε νίκες και ήττες σε τελικούς. Ως τώρα έχει νικήσει το 1978 και το 1986 και ηττήθηκε το 1930, το 1990 και το 2014.
-Θα γίνει η πρώτη χώρα μετά την Ισπανία το 2010 που κερδίζει το τρόπαιο παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης.

Αν το πάρει η Γαλλία 
-Θα γίνει η πρώτη χώρα σε εξήντα χρόνια που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, μετά τη Βραζιλία που κατέκτησε το τρόπαιο το 1958 και κατόπιν το 1962.
-Θα γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που κερδίζει δύο συνεχόμενους τίτλους σε Μουντιάλ: το είχε κάνει η Ιταλία το 1934 και το 1938 και η Βραζιλία το 1958 και το 1962.
-Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θα γίνει ο μοναδικός που θα έχει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης και δύο ως προπονητής. Ο Μάριο Ζαγκάλο και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι αυτοί που έχουν από μία κατάκτηση ως παίκτες και ως προπονητές.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά νέα, ο Λιονέλ Σκαλόνι θα έχει ξανά στη διάθεσή του τους Μάρκους Ακούνια και Γκονσάλο Μοντιέλ, αμφότεροι τιμωρημένοι για τον ημιτελικό και ο πρώτος αναμένεται να επιστρέψει στο αρχικό σχήμα στη θέση τους στα αριστερά της άμυνας. Υπολογίζεται και πάλι ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που είχε, ενώ ο Αλεχάντρο Γκόμεζ είναι αμφίβολος με πρόβλημα στον αστράγαλο.

Για τους Γάλλους, ο Αντριέν Ραμπιό είδε τον ημιτελικό με το Μαρόκο από την τηλεόραση στο ξενοδοχείο καθώς ταλαιπωρήθηκε από ίωση. Ο Νταγιό Ουπαμεκανό πήγε μέχρι το γήπεδο, αλλά επίσης λόγω γρίπης, δεν κάθισε στον πάγκο. Οι Ραφαέλ Βαράν, Ιμπραχίμα Κονατέ και Κίνγκσλεϊ Κομάν, οι οποίοι λόγω ίωσης δεν έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα της Παρασκευς, προπονήθηκαν κανονικά το Σάββατο και είναι… ετοιμοπόλεμοι.

«Σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπάρχει το παιχνίδι και το πλαίσιο που είναι ξεχωριστό. Αυτή η ομάδα της Αργεντινής έχει μια πολύ σημαντική υποστήριξη φιλάθλων. Περιμένω μια εορταστική ατμόσφαιρα, οι φίλαθλοι της Αργεντινής είναι παθιασμένοι. Αναδίδουν μια θετική ατμόσφαιρα, είναι πολύ εκφραστικοί. Είναι μάλλον καλό γιατί είναι τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως ο αντίπαλός μας δεν θα είναι στην κερκίδα αλλά στο γήπεδο. Και θα κυνηγήσουμε το όνειρό μας με τον ίδιο στόχο που έχουν και εκείνοι: μόνο ένας θα έχει το τρίτο αστέρι» είπε ο Ντεσάμπ.

«Νομίζω ότι αυτό που έχει πετύχει η Γαλλία είναι αποτέλεσμα δουλειάς της ομάδας, περισσότερο από έναν παίκτη. Και δεν είναι μόνο ο Μπαπέ, πέρα από το γεγονός ότι είναι καλός παίκτης. Έχουν άλλους παίκτες που τον υποστηρίζουν και τον κάνουν καλύτερο παίκτη. Και ναι, είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες, είναι νέος και θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό»,

Τις προάλλες είπα ότι είμαι στη θέση που θα ήθελε οποιοσδήποτε Αργεντινός να είναι, ως προπονητής της εθνικής ομάδας. Είμαι περήφανος και ενθουσιασμένος για αυτή τη στιγμή. Και ναι, είναι τόσο όμορφες στιγμές, για να τις απολαύσεις , παρόλο που βρισκόμαστε στην πόρτα ενός τελικού. Το σημαντικό είναι ο δρόμος, ο δρόμος που ακολουθούμε, το τι απολαμβάνουμε με αυτούς τους παίκτες. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν το απολαμβάνεις, τα πράγματα έχουν διαφορετική γεύση και ζεις αλλιώς. Είμαστε προ των πυλών ενός μεγάλου αγώνα, αλλά μέχρι να ξεκινήσει πρέπει να το απολαμβάνεις, γιατί αυτές είναι στιγμές που θα μείνουν στην ιστορία και στο μυαλό μας» ήταν τα λόγια του Σκαλόνι, ο οποίος ζει για πρώτη φορά αυτή την εμπειρία.

Πιθανές ενδεκάδες

Αργεντινή: Ε.Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πάουλ, Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.
Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τ. Ερνταντέζ, Γκριεζμάν, Τσουαμένι, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Ζιρού, Μπαπέ.

Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Σιμόν Μαρτσίνιακ. Ο 41χρονος Πολωνός έχει ήδη σφυρίξει σε δύο αγώνες της τελικής φάσης της διοργάνωσης, ανάμεσα σε Γαλλία-Δανία (2-1) και Αργεντινή-Αυστραλία (2-1).

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Ανδρεόπουλος: «Μετά την ήττα από τον Πήγασο… γκριζάραμε λίγο»

Previous article

Το μεταγραφικό πλάνο του Παναθηναϊκού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.