Tα πράγματα που αξίζει να ρίξουμε μια ματιά.
Μιλάμε για το 2ο τουρνουά που θα γίνει στην Ασία μετά το 2002 και τη συνδιοργάνωση στην Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Φυσικά, για πρώτη φορά γίνεται στην Αραβία και το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού έχοντας έκταση μεγαλύτερη των 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πλυθησμό κάτι λιγότερο των 3 εκατομμυρίων. Οι επισκέπτες έχουν υπολογιστεί σε 1.2 εκατ., ενώ… τρελό ακούγεται ότι τα σχολεία θα κλείσουν γι’ αυτόν τον μήνα και έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας.
Στις πρώτες εκδόσεις τις διοργάνωσεις οι ομάδες ήταν 4, σταδιακά ο αριθμός ανέβηκε μέχρι τις 24 και εδώ και χρόνια έχουμε μείνει σταθεροί στις 32. Αυτή στο Κατάρ είναι η τελευταία φορά που οι Εθνικές θα είναι τόσες, αφού στο επόμενο Mundial, το οποίο θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, ο αριθμός των ομάδων θα πάει στις 48 και θα μείνει εκεί.
Προχωράμε και πάμε σε κάτι άλλο που δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτό είναι ο αριθμός των παικτών που αποτελούν την αποστολή κάθε Εθνικής για την τελική φάση. Ολες οι ομάδες λοιπόν θα έχουν 26 παίκτες, κάτι που σημαίνει ότι είναι +3 από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018. Οπως έγινε γνωστό από την FIFA, η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω του ιδιαίτερου timing που διεξάγεται το τουρνουά αλλά και των διακοπών που προκάλεσε στο άθλημα σε όλο τον κόσμο ο Covid-19
Και μεταφερόμαστε εντός των γραμμών. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα δούμε για πρώτη φορά τη χρήση ενός ημιαυτόματου συστήματος υπόδειξης του οφσάιντ, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει στην ταχύτητα του παιχνιδιού. Αυτή η νέα τεχνολογία, στηρίζεται σε έναν αισθητήρα που τοποθετείται πάνω στην μπάλα και σε ένα σύστημα που παρακολουθεί τις κινήσεις των παικτών.
Για να βοηθηθούν και να κατανοούν καλύτερα τις αποφάσεις του διαιτητή όσοι βρίσκονται στο γήπεδο και όσοι βλέπουν το ματς από το σπίτι τους, θα υπάρξει προβολή τρισδιάστατων εικόνων. Δώδεκα κάμερες θα τοποθετηθούν και στα 8 γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση έτσι ώστε για να παρέχουν δεδομένα κίνησης των παικτών στο σύστημα Video Assistant Referee.
Φεύγουμε από τα της τεχνολογίας, όμως παραμένουμε σε θέματα… διαιτησίας. Γιατί για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών αγώνες θα διευθύνουν γυναίκες. Τρεις συμπεριλήφθηκαν στους 36 συνολικά διαιτητές, 69 βοηθούς γραμμών και 24 υπεύθυνων VAR. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τις Στεφανί Φραπάρ από τη Γαλλία, τη Σαλίμα Μουκανσάνγκα από τη Ρουάντα και τη Γιοσίμι Γαμασίτα από την Ιαπωνία, οι οποίες έγραψαν ιστορία καθώς είναι οι πρώτες γυναίκες που θα σφυρίξουν αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών. Τρεις γυναίκες βρίσκονται και ανάμεσα στους βοηθούς.
Για να μπει κάποιος στο Κατάρ, δεν είναι απλή υπόθεση. Οπως απλή υπόθεση δεν είναι και το να μπεις στο γήπεδο. Και για τα δύο απαιτείται η κάρτα, Hayya, μια ταυτότητα φιλάθλου που επιτρέπει στους κατόχους εισιτηρίων να την είσοδο στο γήπεδο, όπως και δωρεάν χρήση των ΜΜΜ τις ημέρες των αγώνων. Οσοι σκοπεύουν να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού πρέπει να κάνουν αίτηση για μια κάρτα, η οποία είναι υποχρεώτική και για τα άτομα κάτω των 18 ετών. Αν κάποιος έχει Hayya, δεν χρειάζεται Visa και μπορεί να μείνει στη χώρα μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.
Κάποιοι μπορεί να θέλουν να βρεθούν στο Κατάρ για να δουν από κοντά το μεγάλο ραντεβού, όμως άλλοι είναι στην ακριβώς απέναντι πλευρά με το #BoycottQatar2022 να αποτελεί ένα από τα trend των ημερών καθώς το μικρό αλλά πάμπλουτο κράτος δέχεται πυρά. Οι λόγοι είναι η μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, οι νόμοι κατά της κοινότητας LGBTQ+ και οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου. Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι που προτρέπουν άπαντες σε μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, εξατιαίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταστροφικής πολιτικής προς το περιβάλλον.
Μπορεί η FIFA να κάλεσε τις ομάδες να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο, όμως τα βλέμματα είναι σαφές πως δεν μένουν εκεί. Η Δανία θα φορέσει φανέλες με «ξεθωριασμένο» το λογότυπο του κατασκευαστή, επειδή η εταιρεία, Hummel, δεν θέλει να είναι ορατή σε τουρνουά που κοστίζουν ζωές. Η Αυστραλία δημιούργησε ένα βίντεο που εκφράζει ανησυχίες για τα όσα πέρασαν οι μετανάστες εργαζόμενοι και για την αδυναμία των LGBTQ+ του Κατάρ να «αγαπήσουν το άτομο που επιλέγουν», ενώ οκτώ από τις 32 ομάδες σχεδιάζουν να φορέσουν ένα περιβραχιόνιο με ουράνιο τόξο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.
Είναι συγκλονιστικό, όμως όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Guardian, περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν το 2010 για το Mundial που ξεκινά την Κυριακή. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Κατά μέσο όρο, 12 εργάτες έχαναν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα, αλλά το Κατάρ αποδέχεται επίσημα μόνο 67 εργατικά ατυχήματα. Σοκαριστικό είναι το ότι μεγάλο ποσοστό αποδίδεται στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι έμεναν σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Αφού φτάσαμε στο τέλος του κειμένου, φτάσαμε και κάποια λεπτά ακόμα πιο κοντά στο να δούμε την μπάλα να τσουλάει στο 22ο Mundial. Αυτή, η επίσημη μπάλα δηλαδή, είναι η ‘Al Rihla’ και είναι εμπνευσμένη από τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τα σκάφη και τη σημαία του Κατάρ. Στα αραβικά, η λέξη σημαίνει «το ταξίδι» και σχεδιάστηκε με προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, καθιστώντας την την πρώτη επίσημη μπάλα που δημιουργήθηκε με κόλλες και μελάνια με βάση το νερό.
Καθώς «το παιχνίδι γίνεται πιο γρήγορο» και «επιταχύνει», η Adidas χρησιμοποίησε ορισμένες νέες δυνατότητες, επιτρέποντας την παροχή ταχύτητας και τη βελτίωση της ακρίβειας. Ευχόμενοι να τη δούμε πολλές φορές στα δίχτυα να δημιουργεί έντονα συναισθήματα και συγκινήσεις, κλείνουμε με μια επανάληψη στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και μια ματιά στη Χρυσή Βίβλο της διοργάνωσης…
1930 Ουρουγουάη
1934 Ιταλία
1938 Ιταλία
1950 Ουρουγουάη
1954 Δυτική Γερμανία
1958 Βραζιλία
1962 Βραζιλία
1966 Αγγλία
1970 Βραζιλία
1974 Δυτική Γερμανία
1978 Αργεντινή
1982 Ιταλία
1986 Αργεντινή
1990 Δυτική Γερμανία
1994 Βραζιλία
1998 Γαλλία
2002 Βραζιλία
2006 Ιταλία
2010 Ισπανία
2014 Γερμανία
2018 Γαλλία
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram
Comments