Σου λένε όπου ακούς πολλά καλάθια, να κρατάς μικρό καλάθι. Μόνο που ο Μπιλάλ Μαχάρ δε χρειάζεται μικρό καλάθι. Ακολουθεί το πλάνο προς την κορυφή και η δική του πυραμίδα δεν είναι απάτη!
Ο πατέρας του είχε τελειώσει με το ποδόσφαιρο. Τέλος, όμως. Done. Out. Ούτε να το βλέπει, ούτε να το ακούει, ούτε να του μιλάνε, ούτε να μαθαίνει… Κι ας λέει ότι ποτέ ένας ποδοσφαιριστής δε γίνεται να νιώσει ότι έχει παίξει αρκετά στη ζωή του. Η επιστροφή του στην Αίγυπτο για την Ζάμαλεκ ήταν επεισοδιακή. Σχεδόν όσο επεισοδιακή ήταν και η μεταγραφή του στην Ευρώπη. Τότε που δοκιμάστηκε στην Μπρέσια και θα υπέγραφε η ιταλική ομάδα, αλλά τον είδε ο Ντιντιέ Ντεσάμπς, ο οποίος έκανε διακοπές τότε στην Ιταλία και κίνησε άμεσα τα νήματα για να τον πάρει στο Μονακό. Μα, τι σημασία έχουν όλα αυτά; Τεράστια. Γιατί ο Μοχάμεντ Μαχζάρ Αμπντέλ Ραχάμ δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο. Άπαξ και το έκανε, όμως, ένα ήταν σίγουρο. Δε θα άφηνε τον γιο του να μείνει στην Αίγυπτο.
«Δεν ήταν κάτι που περίμενα ή στόχευα. Ήρθε τυχαία. Ο γιος μου συμμετείχε σε πολλές ιδιωτικές ακαδημίες ποδοσφαίρου και όλοι οι προπονητές του μού μιλούσαν για το ταλέντο του. Έκατσα κάτω μαζί του τότε και τον ρώτησα: Θέλεις να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής; Μου είπε ναι! Οπότε ξεκίνησα να τον προετοιμάζω σωματικά, τεχνικά και ψυχολογικά για να γίνει πρώτης κλάσης επιθετικός στην Ευρώπη. Ειδικά στην Γαλλία. Έχει διπλή υπηκοότητα και θα γίνει ο βασικός επιθετικός της Εθνικής Γαλλίας».
Ώπα, ώπα. Τι? Άσε τον μπαμπά να λέει… Πατέρας είναι, τι θα πει;
Και παρακεί που πήγαιναν κι άλλα πουλιά τους λένε (σ.σ. του νεκρού αδερφού)…
«Ο 18χρονος επιθετικός του Παναθηναϊκού, Μπιλάλ Μαζχάρ, γνωστός ως ο Αιγύπτιος Έρλινγκ Χάαλαντ, εξέφρασε την επιθυμία του να παίξει με την Εθνική ομάδα της Αιγύπτου στο μέλλον».
Οπότε τα έχουμε λύσει όλα, είναι δεδομένο ότι ο Μπιλάλ θα είναι κάτι ανάμεσα σε Μπενζεμά και Χάαλαντ, και μας μένει το εξής δίλημμα: Γαλλία ή Αίγυπτος. Για την οικονομία της συζήτησης, θα ξεκαθαρίσουμε ότι η γαλλική ομοσπονδία έχει, ήδη, επικοινωνήσει μαζί του, αλλά ο ίδιος – θαυμάζοντας και τον Μο Σαλάχ – θέλει να παίξει στην Αίγυπτο. «Είναι το όνειρό μου», λέει ξεκάθαρα στους συμπατριώτες του, οι οποίοι όλο και συχνότερα πλευρίζουν τον ίδιο ή τον πατέρα του για να μάθουν την ιστορία. Με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε κι εμείς στην Ελλάδα να μάθουμε την ιστορία. Με τον ίδιο τρόπο που ολοένα και αυξάνονται οι μνηστήρες που θέλουν να πάρουν τον Αιγύπτιο από τον Παναθηναϊκό.
Το σχέδιο τι λέει; «Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει σε ομάδα της Αιγύπτου. Τον προετοιμάζω για να ζήσει στην Ευρώπη και να είναι ένας από τους καλύτερους του κόσμου στη θέση του. Ήξερε από μικρός ότι η ζωή του στην Αίγυπτο είναι προσωρινή και η βάση του θα είναι στην Ευρώπη».
Yes sir!
Γλώσσα, γλώσσα, μαθηματικά, γυμναστική!
Ας μην μας ξενίζει και τόσο ότι υπάρχει πλάνο. Ακούγεται κάπως καταπιεστικό για ένα παιδί, όμως σε έναν τέτοιο χώρο όπως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να το έχεις και αλλιώς. Ο Μπιλάλ Αμπντελραχμάν είναι προϊόν του πλάνου. Και ο Παναθηναϊκός ήρθε την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο μέρος για να γίνει το θερμοκήπιο που χρειαζόταν ο νεαρός. Ήταν το καλοκαίρι του 2018. Στο Σοφικό Κορινθίας διεξήχθη ένα από εκείνα τα τουρνουά που δεν γίνονται ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες. Ο Ερυθρός Αστέρας, ο Πανιώνιος, η Φέγενορντ, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, η Τορόντο Ελλάς και η Arab Contractor λαμβάνουν μέρος. Η αιγυπτιακή ομάδα κατακτάει το τουρνουά στην κατηγορία U15 με νίκη 2-0 στον τελικό επί του ΠΑΟΚ και ο 14χρονος τότε Μπιλάλ είναι ανάμεσα στους διακριθέντες. Ο Παναθηναϊκός δεν λαμβάνει μέρος, αλλά οι σκάουτς είναι εκεί και σημειώνουν. Το πλάνο προχωράει.
«Έπαιξα στα 15 μου παίξαμε ένα τουρνουά στην Ελλάδα και τα πήγα πολύ καλά. Αναδείχθηκα καλύτερος παίκτης και πρώτος σκόρερ. Ο σημερινός μου μάνατζερ με είδε εκεί και μίλησε με τον Παναθηναϊκό. Εγώ, ήδη, ήξερα ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη. Εκείνος μου είπε ότι ο σύλλογος έχει εξαιρετική φιλοσοφία και ότι διαθέτει τις καλύτερες ακαδημίες, όπως επίσης και ότι ξέρουν πώς να φτιάχνουν ταλέντα. Με συμβούλευσε ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο βήμα σε εκείνη την ηλικία και κανόνισε μια δοκιμή. Τα πήγα καλά κι έτσι βρέθηκα στον Παναθηναϊκό».
Η μετακίνησή του πήρε λίγο χρόνο. Οι Arab Contractors ήταν λίγο διστακτικοί αρχικά, έμοιαζαν να μην θέλουν και τόσο πολύ τη μεταγραφή, αλλά τελικά συμφώνησαν στο deal, το οποίο βάσει του ρεπορτάζ είναι ένα 20% από μελλοντική του μεταγραφή. Το πλάνο θα συνεχιζόταν στην Ελλάδα. Και έλεγε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έπρεπε να έχει φτάσει να παίζει στην πρώτη ομάδα και να διαπραγματεύεται τη μεταγραφή του σε ευρωπαϊκό σύλλογο. Ναι! Καιρού επιτρέποντος, Θεού θέλοντος και κορωνοϊού απόντος. Έλα, όμως, που δεν έλειπε… «Πραγματικά είχαμε δύο δύσκολα χρόνια. Εγώ προσωπικά έπαιξα μόνο εννέα ματς σε μια διετία. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Ουσιαστικά, λοιπόν, η εφετινή σεζόν ήταν η πρώτη κανονική και γεμάτη σεζόν με παιχνίδια κάθε εβδομάδα. Στην αρχή ήταν δύσκολα μέχρι να βρούμε ρυθμό. Αλλά σταδιακά άρχισα να βρίσκω και πάλι την αίσθηση των αγώνων, των γκολ και γενικώς του παιχνιδιού. Ξαναβρήκα την αυτοπεποίθησή μου και είχα μια καλή σεζόν».
Η καλή σεζόν του μεταφράστηκε σε 21 γκολ σε 20 ματς, σε πρωτάθλημα με την Κ19 του Παναθηναϊκού και, φυσικά, σε ένα επαγγελματικό συμβόλαιο το οποίο λήγει το 2024. Ακριβώς όσα φανταζόταν ο πατέρας του, όταν επέμενε για το βήμα στο εξωτερικό. «Ο Παναθηναϊκός είναι ο ιδανικός συνδυασμός μεγάλου συλλόγου, όπου ο Μπιλάλ μπορεί να προοδεύσει δίχως μεγάλη πίεση στους ώμους του και την ίδια στιγμή είναι η κατάλληλη ομάδα για την ανάδειξη καλών ποδοσφαιριστών. Ο Μπιλάλ μπορεί να έχει στο πλευρό του, τους συμπαίκτες του και να αισθάνεται πως τον υποστηρίζει το επιτελείο της ομάδας».
Το επόμενο βήμα έφερε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, έφερε τη συμμετοχή του στην αποστολή στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, έφερε ακόμα περισσότερα γκολ, έφερε τις διεθνείς συμμετοχές και τα γκολ στο UEFA Youth League και θα φέρει περισσότερα. Μέχρι να φέρει όλα όσα έχουν εκπονηθεί στο πλάνο!
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram
Comments