0

Ο ρόλος του Γκουντάιτις με τον Ερυθρό Αστέρα, η κλάση του Πονίτκα και το “ξύπνημα” του Γκριγκόνις.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σημειώσει την πρώτη φετινή του νίκη στην EuroLeague. Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, οι “πράσινοι” κατάφεραν να αποδράσουν με το “διπλό” από την Σερβία κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (75-77), έχοντας πλέον την ευκαιρία να χαμογελάσουν λίγο.

Ήταν ένα παιχνίδι-πρόκληση για τους “πράσινους”, κόντρα σε μία ομάδα που μοιάζει να έχει χτιστεί με παρόμοιο τρόπο. Το χαμηλό τέμπο, τα μεγάλα κορμιά, η πίεση στην άμυνα, όλα αυτά είναι μεταξύ των κοινών στοιχείων των δύο αντιπάλων, με τον Παναθηναϊκό να καταφέρνει στο τέλος να πάρει την νίκη χάρη στην κλάση των παικτών του.

Το μέγεθος του Ερυθρού Αστέρα παίδεψε τον Παναθηναϊκό

Οι δύο ομάδες έδειξαν από την αρχή ότι το παιχνίδι θα πάει σε χαμηλό τέμπο. Αμφότερες εξάλλου προτιμούν τις λίγες κατοχές. Η διαφορά τους στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο τρόπος με τον οποίο έπαιρναν τους πόντους τους.

Ο Παναθηναϊκός είχε ξεκάθαρο πρόβλημα με το μέγεθος του Ερυθρού Αστέρα, αδυνατώντας να πλησιάσει κοντά στο καλάθι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απειλεί κυρίως από την περιφέρεια, με τον Μάριους Γκριγκόνις (που “ξεμπούκωσε” σε αυτό το παιχνίδι) και τον Άντριου Άντριους να δίνουν πόντους με σουτ μετά από ντρίμπλα. Αυτό που δείχνει ωστόσο ότι οι “πράσινοι” είχαν πρόβλημα στο να πλησιάσουν προς το καλάθι λόγω της κλειστής άμυνας των Σέρβων είναι ότι ακόμα και ο Παπαγιάννης χρειάστηκε να απομακρυνθεί από την ρακέτα, δίνοντας πόντους με δύο σουτ από μακρινή απόσταση.

Την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν πλησίαζε προς το καλάθι, ο Ερυθρός Αστέρας εκμεταλλευόταν το μέγεθός του και στην επίθεση. Με τον Μίτροβιτς και τον Μάρτιν να δημιουργούν συχνά προϋποθέσεις σε καταστάσεις Pick and Roll ως σκρινέρ και τον Μπέντιλ να κόβει συχνά προς το καλάθι, οι Σέρβοι “πλήγωσαν” τον Παναθηναίκό, ειδικά όταν έπρεπε να περάσει σε θέση πάουερ φόργουορντ ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, που υστερούσε σε μέγεθος.

Ο Γκουντάιτις έφερε ισορροπία

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με μόλις 3/8 σουτ στο “ζωγραφιστό” έναντι 10/14 των Σέρβων. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως τα δεδομένα θα άλλαζαν σταδιακά. Και αυτό θα οφειλόταν στον Αρτούρας Γκουντάιτις (12 πόντοι, 4 ριμπάουντ).

Με τους “πράσινους” να εξακολουθούν να έχουν αμυντικά προβλήματα με τα ψηλά σχήματα των Σέρβων – ειδικά την στιγμή που συνυπήρξαν οι Πέτρουσεβ, Ραντούλιτσα – ο Λιθουανός σέντερ ήταν αυτός που έμελλε να δώσει το κάτι παραπάνω στον Παναθηναϊκό στην επίθεση, κρατώντας την ομάδα του στο παιχνίδι.

Οι “πράσινοι” σημάδεψαν αλύπητα τον Ραντούλιτσα στην τρίτη περίοδο στο Pick and Roll με σκρινέρ τον Γκουντάιτις, βγάζοντας εκτός θέσης τον Σέρβο σέντερ. Ακόμα και αν δεν τροφοδοτούσαν τον Λιθουανό, αυτός έβρισκε τον τρόπο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τον εαυτό του ή τους συμπαίκτες του, αφού είτε σκόραρε, είτε κέρδιζε φάουλ, είτε έπαιρνε επιθετικό ριμπάουντ. Κοινώς, γενικά η άμυνα των Σέρβων “ένιωσε” τον Γκουντάιτις και έπρεπε να εστιάσει πάνω του.

Σύμφωνα με το InStat Scout, στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε 7/10 σουτ μέσα στην ρακέτα. Ο Γκουντάιτις είχε 3/3 δίποντα σε αυτό το διάστημα, δίνοντας αυτό που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός, απασχολώντας την άμυνα των Σέρβων. Ένα από αυτά τα δίποντα ήταν το κρίσιμο καλάθι και φάουλ που σημείωσε λίγο πριν το τέλος, κρατώντας τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι.

Ιδού το Shot Chart του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο:

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα INSTAT SCOUT

Ιδού το Shot Chart του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο:

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα INSTAT SCOUT

Οι άμυνες στο τέλος και η κλάση του Πονίτκα

Σε ένα σκληρό παιχνίδι όπου καμία ομάδα δεν έδινε ούτε εκατοστό στον αντίπαλό της ήταν δεδομένο πως όλα θα κρίνονταν στο τέλος. Μία έμπνευση της στιγμής, ένα λάθος, ένα κλέψιμο θα ήταν αρκετό για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν εγκλωβισμένος. Στην 4η περίοδο είχε 1/9 τρίποντα. Για την ακρίβεια, ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο που επιχείρησε και αστόχησε στα 8 επόμενα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού άρχισε να κλείνει όλο και περισσότερο, δίνοντας το σουτ. Και τότε έμελλε να έρθει η φάση που έγειρε την πλάστιγγα στην πλευρά του Παναθηναϊκού.

Με το σκορ στο 73-73 και λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για το φινάλε, ο Νίκολα Ιβάνοβιτς πήρε το σκριν από τον Μπέντιλ. Σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός άλλαξε τακτική στην άμυνα στο Pick and Roll, με τους Λι και Γουίλιαμς να κάνουν double-team στον Μαυροβούνιο, καθυστερώντας την εξέλιξη της φάσης. Ο Ιβάνοβιτς άργησε μισό δευτερόλεπτο να πασάρει. Ήταν ο χρόνος που χρειαζόταν ο Πονίτκα να έρθει από την αδύνατη πλευρά και να κλέψει την μπάλα – σε μία φάση σήμα-κατατεθέν στην καριέρα του – και να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο για να σκοράρει. Ακολούθησαν οι 1/2 βολές του Μπέντιλ και το εύστοχο ζευγάρι βολών του Λι, για να κλειδώσει τελικά την νίκη ο Παναθηναϊκός από την γραμμή των βολών.

Νίκησε τον αμυντικό “κλώνο” του και κέρδισε χρόνο

Ο Παναθηναϊκός πρακτικά αντιμετώπισε μία ομάδα που μοιάζει με τον… κλώνο του όσον αφορά την αμυντική φιλοσοφία, με τις δύο ομάδες πάντως να έχουν δύο σημαντικές διαφορές στην επιθετική φιλοσοφία τους: Ο μεν Ερυθρός Αστέρας στηρίζει το επιθετικό παιχνίδι του περισσότερο στο “τάισμα” των ψηλών του, ο δε Παναθηναϊκός στηρίζεται στις εμπνεύσεις των περιφερειακών του.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία νίκη ψυχολογίας. Πέρασε από μία δύσκολη έδρα, έδειξε χαρακτήρα στα δύσκολα. Είδε τον Γκριγκόνις να βρίσκει ρυθμό, τον Πονίτκα να αισθάνεται πιο άνετα ως χειριστής, τον Γκουντάιτις να δείχνει την ανάγκη παρουσίας του στο ρόστερ, τον Άντριους να ξεψαρώνει. Η άμυνα ήταν πάλι αυτή που τον οδήγησε, ενώ – για ακόμα ένα παιχνίδι – οι “πράσινοι” πήραν αρκετούς πόντους στο transition (9 πόντοι σε 9 κατοχές), περισσότερους από ότι περίμεναν για την ακρίβεια.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που κέρδισε κυρίως ο Παναθηναϊκός ήταν χρόνο. Μπόρεσε να χτίσει ένα μέρος της αυτοπεποίθησής του και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Είναι σαφές ότι για να έρθουν αυτές οι μέρες πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση στον τομέα της δημιουργίας. Το πρώτο βήμα όμως έγινε. Η συνέχεια στο παρκέ.

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Ο Κουρμπέλης, ο Τσέριν και ο Τσόκαϊ που έρχεται

Previous article

Οι τρεις που… περιμένει για περισσότερες λύσεις!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.