Στο πλαίσιο της Media Day και του καθιερωμένου αγιασμού για τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Μάζης μίλησε τονίζοντας πως το «τριφύλλι» έχει θέσει – σε λογικά πλαίσια – τον πήχη υψηλά τη φετινή σεζόν.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον τεχνικό των «πράσινων»:
Μετά από μία δύσκολη σεζόν για το Παναθηναϊκό, στην οποία έφτασε μέχρι το τέλος για να κατοχυρώσει την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία, τι μπορούμε να περιμένουμε από τους «πράσινους» τη νέα σεζόν;
«Για να μην αδικήσω κάποιον πρέπει να τονίσω πως η περυσινή ομάδα ήταν σχεδιασμένη και είχε στόχο την παραμονή στο πρωτάθλημα, κάτι που πέτυχε. Ανέβηκε τελευταία στιγμή, τα μεταγραφικά και ο σχεδιασμός ήταν δύσκολος και εν τέλει κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία.
Από την περυσινή ομάδα, εάν εξαιρέσουμε τα παιδιά που είναι γεννημένα μετά το 2004 τα οποία είχαν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, όλα είναι αλλαγμένα. Έχουμε έναν κορμό αθλητών, ο οποίος θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να φύγει από την περυσινή κατάσταση γιατί δεν αρμόζει σε αυτόν το σύλλογο να παλεύει για την παραμονή του στην πρώτη κατηγορία.
Έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά, έχουμε κάνει ένα πλάνο τριετίας με στόχο κάθε χρόνο η ομάδα να βελτιώνεται, με σκοπό τον τρίτο χρόνο η ομάδα να πρωταγωνιστεί».
Παρακολουθώντας την πορεία σας, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο φετινός Παναθηναϊκός χτίζεται με… συνταγή Γλυφάδας; Δηλαδή παίκτες με εμπειρία να πλαισιώνονται με νέους και ταλαντούχους αθλητές.
«Αυτό έχω στο μυαλό μου, με μία μεγάλη διαφορά! Ο ΑΝΟ Γλυφάδας, όταν ήμουν εγώ προπονητής εκεί, έχανε κάθε χρόνο παίκτες μιας και δεν είχε τη δυναμική ο σύλλογος να κρατήσει παιδιά, τα οποία ήθελαν ν’ ανοίξουν τα φτερά τους και να πάρουν μεταγραφή σε μεγαλύτερες ομάδες.
Εδώ, ο σκοπός είναι λίγο… ανάποδος. Τα παιδιά να μεγαλώνουν με το σύλλογο, αλλά πάντα ο στόχος να είναι μεγαλύτερος από τους αθλητές, γιατί καλώς ή κακώς ο Παναθηναϊκός σαν όνομα δεν είναι σαν τη Γλυφάδα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Παναθηναϊκός έχει μία προοπτική, τα επόμενα χρόνια, με τον Βοτανικό, με το ενδεχόμενο απόκτησης δικού του κολυμβητήριο, τα οποία θα βοηθήσουν στη γιγάντωση του συλλόγου».
Το φαινόμενο της Γλυφάδας το φοβάστε; Δηλαδή, ο Παναθηναϊκός φέτος να κάνει μία πολύ καλή χρονιά, να βγάλει 2-3 ταλέντα και να έρθουν στο τέλος της σεζόν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη ή κάποια ομάδα του εξωτερικού και να… αρπάξουν κάποιον παίκτη από τον σύλλογο.
«Γνωρίζοντας την ομάδα που δουλεύω και τους αθλητές που έχω στο ρόστερ μου, πιστεύω πως τα ταλαντούχα και νέα παιδιά είναι ακόμα μικρά. Ουσιαστικά έχουμε μία ομάδα δύο ταχυτήτων. Η πρώτη ταχύτητα αποτελείται από παιδιά πιο έμπειρα αλλά όχι μεγάλα σε ηλικία και η δεύτερη ταχύτητα είναι παίκτες γεννημένοι από το 2004 έως το 2006.
Για τα παιδιά που απαρτίζουν τη δεύτερη ταχύτητα, θεωρώ πως θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια ακόμη για να έρθει ένας σύλλογος να τα προσελκύσει. Εκείνη τη στιγμή, πιστεύω ότι ο σύλλογος δεν θα έχει να φοβηθεί κάτι».
Φέτος, έχουν γίνει αρκετά καλές προσθήκες σε όλες τις θέσεις. Πού περιμένουμε, τακτικά, πιο δυνατό τον Παναθηναϊκό;
«Η λογική μου σαν προπονητής είναι να… χτίζω ομάδες που παίζουν ολοκληρωτικό πόλο. Όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού θα είναι σωστά δουλεμένα τόσο στην άμυνα, όσο και στη επίθεση. Όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί και ολές οι θέσεις αντίστοιχα.
Προφανώς, όταν αντιμετωπίζουμε μία ομάδα που παίζει pressing θα δίνεται μεγαλύτερη σημασία στους φουνταριστούς, αντίστοιχα όταν θα υπάρχει μία άμυνα ζώνης η περιφέρειά μας θα είναι έτοιμη να βρει λύσεις.
Αναμφίβολα, το πόλο στο υψηλό επίπεδο δεν σου επιτρέπει να είσαι μονοδιάστατος, πρέπει να είσαι έτοιμος και πάνω από όλα ευέλικτος για να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα σου θέτει η αντίπαλη ομάδα.
Η προσπάθεια μου, παρά την προσθήκη ενός έμπειρου τερματοφύλακα όπως ο Ριστίσεβιτς που κάνει πολλούς να περιμένουν μία άμυνα ζώνης, είναι να μην παίζουμε μονοδιάστατα. Ναι, θα παίξουμε άμυνα ζώνης για να τον εκμεταλλευτούμε, αλλά δεν θα είναι μόνο ένας ο τρόπος που θα προσεγγίζουμε ένα παιχνίδι αμυντικα. Θα παίξουμε και pressing, θα παίξουμε και ζώνη θα έχουμε συνδυασμένες άμυνες.
Είχα σκοπό και ο σύλλογος με βοήθησε στο να έχω μία πληρότητα στο ρόστερ, ώστε να μπορώ να ξεκουράζω παίκτες σε όλες τις θέσεις. Σίγουρα το ρόστερ δεν έχει την πληρότητα για να διεκδικήσει τεράστια πράγματα, όμως, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε νέα παιδιά, τα οποία θα πάρουν το βάφτισμα του πυρός. Σίγουρα δεν θα μπουν έτοιμοι, λόγω εμπειρίας, αλλά θα έχουν πάρει από την προπόνηση τις κατευθύνσεις και τις εικόνες για να μπορέσουν να βοηθήσουν το σύλλογο».
Μένοντας στην τελευταία σας τοποθέτηση για τα νεότερα παιδιά… Παρατηρούμε πως ο Παναθηναϊκός στα μικρότερα τμήματα υδατοσφαίρισης πρωταγωνιστεί, όντας πάντα σε αρκετά υψηλές θέσεις. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να έχετε παίκτες, οι οποίοι έχουν μάθει να παίζουν σε ημιτελικούς και τελικούς στις μικρότερες κατηγορίες, όταν υπάρχει ο στόχος η ομάδα να ανέβει επίπεδο.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μία συνέχεια των ακαδημιών με την ομάδα. Οι παραστάσεις αυτές (ημιτελικοί, τελικοί) δεν ξέρω αν είναι τόσο σημαντικές. Το βασικότερο, για εμένα, είναι τα παιδιά που έρχονται από τις ακαδημίες να έχουν τις θεμελιώδεις αρχές για να παίξουν στην πρώτη ομάδα.
Πολλές φορές παρουσιάζεται το φαινόμενο να υπάρχουν παίκτες – πρωταθλητές στις ακαδημίες, αλλά να μην μπορούν να παίξουν στο αντρικό τμήμα. Γι’ αυτό το θέμα, έχουμε ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και συναντήσεις με τους προπονητές των ακαδημιών. Έχουμε βάλει ένα οργανόγραμμα και έναν τρόπο προπόνησης, από τα προαγωνιστικά τμήματα μέχρι των νέων ανδρών, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο αυτή την τεράστια δεξαμενή ακαδημιών που έχει ο Παναθηναϊκός η οποία είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη στην Ελλάδα».
Comments