0

Counter pressing και διπλή ζώνη άμυνας σε 4-4-2 τα όπλα του Γιοβάνοβιτς για την “αναχαίτηση” των αντιπάλων.

“Προετοιμάζεται” πριν χάσει την κατοχή

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ενέργειες που ακολουθεί το “Τριφύλλι” όταν χάσει την μπάλα, ξεκινούν… από πριν! Με την μπάλα στα πόδια του, ο Παναθηναϊκός τοποθετείται στον αγωνιστικό χώρο τακτικά με τέτοιον τρόπο, που του επιτρέπει σε περίπτωση που την χάσει, όχι μόνο να καταφέρει να μην απειληθεί, αλλά να προσπαθήσει άμεσα με πολλές πιθανότητες να γίνει και πάλι κάτοχός της.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού για να καταφέρουν τα παραπάνω, αγωνίζονται έχοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ οι πάσες τους είναι κοντινές. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα εφόσον χάσουν την μπάλα, να μην έχουν μεγάλη απόσταση να διανύσουν αφού το λάθος θα έχει γίνει σε κοντινή απόσταση, άρα θα μπορούν να πιέσουν γρήγορα. Επιπλέον με τις αποστάσεις να είναι κοντινές, η πίεση μπορεί να ασκηθεί από 3-4 παίκτες, με τον πιο κοντινό στην μπάλα να πιέζει τον κάτοχο και τους υπόλοιπους να “κλείνουν” τις γραμμές πάσας.

Counter pressing

Με την τακτική προσέγγιση που προετοιμάζεται ο Παναθηναϊκός πριν χάσει την μπάλα, το επόμενο στάδιο είναι τι κάνει όταν την χάσει. Οι κοντινές αποστάσεις που είδαμε πιο πάνω οδηγεί στην άμεση εφαρμογή του αμυντικού transition. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου λοιπόν, οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς “αλλάζουν” mentality και αμέσως, χωρίς χρονοτριβή, μουρμούρα για το λάθος και… όλα τα σχετικά, εφαρμόζουν το counter pressing που συνήθως έχει διάρκεια 6 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, προσπαθούν χωρίς να γίνει φάουλ να γίνουν και πάλι κάτοχοι της μπάλας, πιέζοντας ασφυκτικά τον κάτοχο όχι με σκοπό να του πάρουν την μπάλα, αλλά να τον οδηγήσουν σε λάθος πάσα με τους υπόλοιπους παίκτες να μαρκάρουν στενά τους αποδέκτες της.

Διπλή ζώνη άμυνας σε 4-4-2

Αν ο αντίπαλος καταφέρει και διατηρήσει στην κατοχή του την μπάλα το χρονικό διάστημα που αναφέραμε, η εντολή του coach Γιοβάνοβιτς είναι η σταδιακή “υποχώρηση” σε “άμυνα χώρου”διπλή ζώνη άμυνας σε 4-4-2. Τα ατομικά μαρκαρίσματα παύουν, και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είναι “υπεύθυνοι” να κρατούν τις θέσεις τους σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, να μην κάνουν προσπάθειες κλεψίματος της μπάλας που μπορούν να τους βγάλουν εκτός θέσης και να δημιουργήσουν “κενό”.

Στόχος σε αυτήν την περίπτωση όμως, είναι συγκεκριμένοι παίκτες των αντιπάλων που έχουν αδυναμίες να πιεστούν και ακόμα πιο σημαντικό, οι κλίσεις των σωμάτων των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού που οδηγεί το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας σε συγκεκριμένους χώρους που θέλει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Συνήθως, επιλέγει να στέλνει το παιχνίδι των αντιπάλων στις πλάγιες γραμμές, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να κλείνουν τις πάσες στον κεντρικό άξονα του γηπέδου και να οδηγούν τον κάτοχο να πασάρει πλάγια, πιέζοντάς τον από την αντίθετη γωνία!

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, θα δούμε πώς αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός τα παιχνίδια στα οποία παίρνει προβάδισμα στο σκορ, κάτι το οποίο φέτος δίνει ιδιαίτερη βάση ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

πηγή: paopantou.gr

Δεν…υπολογίζει τον Παναθηναϊκό Λιθουανός δημοσιογράφος

Previous article

Οι αγώνες του Παναθηναϊκού στην Euroleague – Η ημερομηνία του πρώτου ντέρμπι!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.