0

Τα μεταγραφικά δεδομένα του τριφυλλιού μετά το πάρε-δώσε του συλλόγου το φετινό καλοκαίρι, και οι οικονομικές προεκτάσεις και φωτίζει ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Οπως συνέβη πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Παναθηναϊκός κινήθηκε σε ρυθμούς χελώνας όσον αφορά τις μεταγραφικές του προσθήκες.

Κοινός παρονομαστής, η παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και δη ο τρόπος με τον οποίο παίρνει τις αποφάσεις για τους παίκτες που θα φορέσουν την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, συνυπολογίζοντας δεκάδες παραμέτρους και «ξεψειρίζοντας» κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και για το οικονομικό «πακέτο» κάθε περίπτωσης.

Οι άμεσες αποφάσεις δεν αποτελούν χαρακτηριστικό του Σέρβου προπονητή που λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης και επιθυμεί να παίρνει το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Πέρυσι ήταν ο Σεμπαστιάν Παλάσιος που αποκτήθηκε την τελευταία ώρα των μεταγραφών, αλλά και ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι που έκοψε τελευταίος το νήμα, ενώ φέτος ο Ενις Τσόκαϊ και ο Αλέξις Τρουιγέ.

Η ειδοποιός διαφορά του πέρυσι με το φέτος, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι τώρα ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκεται σε φάση αφετηρίας για την ανοικοδόμησή του, αλλά συνεχίζει απ’ εκεί που σταμάτησε μετά το πέρας των περυσινών πλέι οφ και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η πλήρης ανοικοδόμηση του Παναθηναϊκού από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η φετινή σεζόν προβλέπεται να είναι η τελευταία με τόσες πολλές προσθαφαιρέσεις.

Τις περισσότερες στην καριέρα του Γιοβάνοβιτς, όπως ο ίδιος έχει επισημάνει σε πρόσφατη δήλωσή του.

Πέρυσι ήρθαν οκτώ παίκτες το καλοκαίρι και ένας τον Ιανουάριο, σύνολο εννέα. Φέτος ήρθαν άλλοι εννιά ποδοσφαιριστές, που ανεβάζουν τη σούμα στους 18, με την ειδοποιό διαφορά ότι στην παρούσα μεταγραφική περίοδο δεν αποκτήθηκε ούτε ένας δανεικός, ενώ πέρυσι είχαν έρθει τρεις, ένας τον Ιανουάριο (Γκατσίνοβιτς) και δύο το καλοκαίρι (Βιτάλ, Λούντκβιστ).

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος σχετίζεται με το μέσο όρο ηλικίας των παικτών που αποκτήθηκαν φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με αυτούς που είτε πωλήθηκαν, είτε αποδεσμεύτηκαν από το σύλλογο. Ο μέσος όρος όσων παικτών ήρθαν είναι τα 26,8 χρόνια, ενώ όσων έφυγαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στα 28,1 χρόνια.

Η διαφορά ηλικίας θα ήταν μεγαλύτερη, προς το νεότερο ασφαλώς, εάν δεν υπήρχε η πώληση του 20χρονου Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Μόνο στη θέση του τερματοφύλακα αποκτήθηκε ποδοσφαιριστής άνω των 30 ετών (Λοντίγκιν, 32), ενώ ο συνολικός μέσος όρος ηλικίας του ενεργού ρόστερ του Παναθηναϊκού φέτος (συνολικά 26 παικτών, εξαιρούνται οι Διούδης, Σαβιέρ και Καμπετσής που δεν υπολογίζονται) είναι 26,76 χρόνια.

Από τους εννέα παίκτες που ήρθαν, οι τέσσερις αφορούν τον άξονα της μεσαίας γραμμής και με εξαίρεση τον 30χρονο Μπερνάρ, άπαντες είναι κάτω των 23 ετών (Τσέριν, Τσόκαϊ, Τρουιγέ), τη στιγμή που αποδεσμεύτηκαν οι Μαουρίσιο (34), Βιγιαφάνιες (30) και Αλεξανδρόπουλος (20).

Την παρούσα μεταγραφική περίοδο ο σύλλογος αποφάσισε να δώσει το πιο μεγάλο συμβόλαιο των τελευταίων ετών στον Βραζιλιάνο Μπερνάρ, με απολαβές… πολυμετοχικότητας που φτάνουν τα 4,2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται η εφορία.

Επιπλέον, δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσό για απόκτηση παίκτη μετά από 13 ολόκληρα χρόνια (Σπόραρ, 3,5 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια έβαλε στο ταμείο του το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του από πώληση παίκτη (Αλεξανδρόπουλος, 4,5 εκατ. ευρώ), μετά απ’ αυτήν του Τζιμπρίλ Σισέ στη Λάτσιο (5,8 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικά το ρόστερ του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της περιόδου 2022/23 έχει ως εξής:

Τερματοφύλακες: Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Ξενόπουλος/Χριστογεώργος.
Ηρθαν: Λοντίγκιν (ελεύθερος από ΠΑΣ Γιάννινα).
Εφυγαν: –

Δεξιοί μπακ: Κώτσιρας, Βαγιαννίδης, Σάντσες.
Ηρθαν: –
Εφυγαν: –

Αριστεροί μπακ: Χουάνκαρ, Γκάνεα, (Σάντσες).
Ηρθαν: Γκάνεα (ελεύθερος από Αρη).
Εφυγαν: Χατζηθεοδωρίδης (ελεύθερος, Παναιτωλικός).

Κεντρικοί αμυντικοί: Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Πούγγουρας, Σάρλια, Σιδεράς, (Κουρμπέλης).
Ηρθαν: Μάγκνουσον (ελεύθερος από ΤΣΣΚΑ Μόσχας).
Εφυγαν: Βέλεθ (Αλ Αϊν, πώληση 850 χιλ. ευρώ).

Κεντρικοί μέσοι: Πέρεθ, Κουρμπέλης, Τσόκαϊ, Τσέριν, Μπερνάρ, Τρουιγέ, (Αϊτόρ).
Ηρθαν: Μπερνάρ (ελεύθερος από Σαρίγια), Τσέριν (Νυρεμβέργη, αγορά 650 χιλ. ευρώ), Τσόκαϊ (Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, αγορά 1 εκατ. ευρώ), Τρουιγέ (ελεύθερος από Νις).
Εφυγαν: Αλεξανδρόπουλος (Σπόρτινγκ, πώληση: 4,5 εκατ. ευρώ), Βιγιαφάνιες (ελεύθερος, ΑΠΟΕΛ), Μαουρίσιο (ελεύθερος,  Ροντίνα Μόσχας), Αγιούμπ (ελεύθερος, Εξέλσιορ), Λούντκβιστ (λήξη δανεισμού), Γκατσίνοβιτς (λήξη δανεισμού).

Εξτρέμ: Παλάσιος, Αϊτόρ, Βέρμπιτς, (Μπερνάρ), (Βαγιαννίδης).
Ηρθαν: Βέρμπιτς (ελεύθερος από Ντιναμό Κιέβου).
Εφυγαν: Χατζηγιοβάνης (ελεύθερος, Ανκαρακουτσού), Βιτάλ (λήξη δανεισμού).

Στράικερ: Σπόραρ, Ιωαννίδης, (Βέρμπιτς).
Ηρθαν: Σπόραρ (Σπόρτινγκ, αγορά 3,5 εκατ. ευρώ).
Εφυγαν: Μακέντα (ελεύθερος, Ανκαρακουτσού), Καρλίτος (Λέγκια, πώληση 400 χιλ. ευρώ).

*Οι δανεισμοί των Γκατσίνοβιτς, Βιτάλ και Λούντκβιστ ολοκληρώθηκαν, ενώ επανήλθαν στην ομάδα από δανεισμούς, αλλά δεν υπολογίζονται στο ενεργό ρόστερ οι Καμπετσής και Σαβιέρ. Το ίδιο ισχύει και για τον Σωκράτη Διούδη.

*Στη σούμα αγορών/πωλήσεων, υπάρχει μία σχετική ισορροπία, με κέρδος 600 χιλ. ευρώ για το σύλλογο. Στα 5,150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα δαπάνης της ομάδας για μεταγραφές και στα 5,750 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις πωλήσεις.

*Το μπάτζετ που σχετίζεται με το κόστος λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι ξεκάθαρα αυξημένο, περί τα 3 εκατ. ευρώ, με βάση τα υψηλά συμβόλαια τύπου Μπερνάρ (κυρίως), αλλά και Μάγκνουσον, Σπόραρ, Βέρμπιτς, με ποσά που δεν υπήρχαν όχι μόνο πέρυσι, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια τουλάχιστον, στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Εξυπακούεται ότι η αύξηση του μπάτζετ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε στη ζυγαριά η εξοικονόμηση χρημάτων από συμβόλαια τύπου Μακέντα, Βιγιαφάνιες, Καρλίτος, Μαουρίσιο που αποχώρησαν.

Πρεμιέρα στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» – Κόντρα στην Εφές ο Παναθηναϊκός

Previous article

Ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Παναθηναϊκό η Άννα Ντουντουνάκη

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.