Το αγωνιστικό προφίλ του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού του Παναθηναϊκού.
Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την πιο σημαντική μεταγραφή των τελευταίων ετών, καθώς έντυσε στα πράσινα τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, Μπερνάρντ, ο οποίος έχει αγωνιστεί 14 φορές με την φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας(2012-2014) και έχει κάνει σπουδαία καριέρα στη Σαχτάρ (2013-2018) και ήταν βασικός στην Έβερτον (2018-2021).
Το «τριφύλλι» προσέφερε το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δώσει σε ποδοσφαιριστή από την εποχή του Σισέ, του Ζιλμπέρτο Σίλβα και έπειτα, με τις ετήσιες απολαβές του 29χρονου άσου να αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία. Οι «πράσινοι» έβαλαν στο έμψυχο δυναμικό τους έναν παίκτη με σπουδαίες παραστάσεις, με πρότερο ποδοσφαιρικό βίο κατά τον οποίο ήταν πρωταγωνιστής και σε μία πολύ καλή ηλικία.
H θέση και τα χαρακτηριστικά
Το προπονητικό σχέδιο που υπάρχει για τον διεθνή ποδοσφαιριστή αναφέρει πως θα παίζει τόσο ως επιτελικός μέσος όσο και στη φυσική του θέση, ως αριστερός εξτρέμ. Στο 4-2-3-1 ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προτιμά μέσους πίσω από τον φορ, οι οποίοι δεν θα έχουν οργανωτικό ρόλο αλλά θα είναι πιο άμεσοι, πιο επιθετικοί, θα μπορούν να ντριμπλάρουν τον αντίπαλο, να εκτελέσουν έξω από την περιοχή και να παίξουν την θέση με προτεραιότητα την άμεση δημιουργία προς την αντίπαλη περιοχή.
Τα χαρακτηριστικά του Μπερνάρντ, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, ταιριάζουν σε αυτά τα «θέλω» και θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει αυτόν τον ρόλο, όπως είχε συμβεί και κατά το παρελθόν σε λίγα είναι η αλήθεια παιχνίδια στην έως τώρα καριέρα του, καθώς σε όλες τις ομάδες έπαιζε στο αριστερό και ενίοτε στο δεξί «φτερό». Συγκεκριμένα την τελευταία οκταετία αγωνίστηκε στις θέσεις του άξονα, είτε ως εσωτερικός χαφ είτε ως ”δεκάρι”, μόλις 1242 λεπτά, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορούσε εσωτερικές αλλαγές κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού.
Η φυσική θέση του Μπερνάρντ είναι στο αριστερό άκρο της επίθεσης και εκεί έκανε την διαφορά τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω της ταχύτητας και της καταπληκτικής τεχνικής του κατάρτισης μπορεί να υποστηρίξει όλους τους ρόλους που μπορεί να έχει ένας ακραίος μεσοεπιθετικός. Μπορεί να προσφέρει και πάνω στη γραμμή, μπορεί να προσφέρει και εσωτερικά, μπορεί να παίξει και κοντά στον σέντερ φορ.
Ντρίμπλες με κάθε τρόπο
Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό λίγο πιο έντονο από τα υπόλοιπα, αυτό δεν είναι άλλο από την ικανότητα του Μπερνάρντ στο 1vs1 και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και παίζει το άθλημα, ένας τρόπος που θυμίζει ποδόσφαιρο άλλων, πολύ ωραίων εποχών ελευθεριών πάνω στο χορτάρι. Alegria. Αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τον Μπερνάρντ όταν έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Ο Βραζιλιάνος ψάχνει το 1vs1, κάποιες φορές και το 1vs2 και με τις ενέργειές του δημιουργεί ρήγματα και υπεραριθμίες.
Το εντυπωσιακό του πράγματος έχει να κάνει με την ποικιλία, με το ρεπερτόριο που διαθέτει στις ντρίμπλες. Μπορεί να περάσει τον αντίπαλο με κάθε τρόπο. Δίχως υπερβολή. Με αλλαγή κατεύθυνσης, με «κοφτή» ντρίμπλα, με την ταχύτητά του, με τακουνάκι, με το πρώτο κοντρόλ, με «τσίμπημα» της μπάλας, σε κλειστό χώρο, σε ανοιχτό χώρο. Στα άκρα και στον άξονα.
Στα χρόνια του με την φανέλα της Σαχτάρ επιχειρούσε 7.61 ντρίμπλες ανά παιχνίδι, έχοντας επιτυχία στο 55% από αυτές. Ο αριθμός αυτός έπεσε στην Έβερτον λόγω της φύσης του πρωταθλήματος και του παιχνιδιού του αγγλικού συλλόγου αλλά σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες ο Μπερνάρντ ντρίμπλαρε… ασταμάτητα.
Oι 9/9 ντρίμπλες στο παιχνίδι της Σαχτάρ με την Τσερνομόρετς το 2017
Οι 7/9 ντρίμπλες στο παιχνίδι της Σάρτζα με την ΑλΓουάσλ την άνοιξη του 2022
Δύο «ίδια» πόδια, ταχύτητα, κινήσεις με και χωρίς την μπάλα
Ο Μπερνάρντ αποτελεί τον ορισμό του απρόβλεπτου. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του, καθώς εκτός από τις ντρίμπλες, διαθέτει δύο εξίσου εξαιρετικά πόδια. Τόσο το δεξί του όσο και το αριστερό του είναι εξαιρετικά. Έχει σκοράρει απευθείας με το αριστερό, έχει εκτελέσει από απόσταση με το δεξί, σεντράρει και με τα δύο πόδια. Οπότε δεν είναι δυνατό να του «κλείσει» κάποιος το… καλό του πόδι.
Το δυνατό του σημείο είναι φυσικά η ταχύτητα και η «έκρηξη» στα πρώτα μέτρα που τον βοηθά να ξεφεύγει από τον αντίπαλο. Με την μπάλα στα πόδια αρέσκεται να κλείνει προς τα μέσα και να ψάχνει συνεργασίες, εκτελέσεις ή «κοντές» σέντρες στην πλάτη της άμυνας. Αναζητά την μπάλα, δεν είναι τόσο παίκτης που θα φύγει στον χώρο σε οργανωμένη αν και έχει σκοράρει κάποια γκολ με κίνηση στην πλάτη της άμυνας. Προτιμά την μπάλα στα πόδια, ώστε να δημιουργεί και από την άλλη αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ”όπλο” στο transition λόγω της ταχύτητάς του.
Τα περισσοτέρα του γκολ είναι ως ολοκλήρωση επιθέσεων στο ανοιχτό γήπεδο ενώ είναι τακτικά άρτιος στο κομμάτι που αναλογεί σε έναν ακραίο μεσοεπιθετικό, συγκλίνοντας πάντα στο σωστό timing προς τα μέσα για να εκτελέσει και να σκοράρει όταν η μπάλα είναι στην απέναντι πλευρά. Επίσης αρκετά από τα γκολ του έχουν προέλθει από αυτή την κίνηση.
Γκολ, ασίστ, xGoals
Στο κομμάτι του σκοραρίσματος σίγουρα δεν είναι ο εξτρέμ που θα βάλει διψήφιο αριθμό τερμάτων αλλά τα τελειώματα του είναι καλά. Ποιοτικά. Σε τελικές ίσες με 30xGoals από το 2015 και έπειτα έχει σκοράρει 36 φορές(δείγμα των τερμάτων που σκοράρει από δύσκολες και μακρινές θέσεις) αλλά ο μέσος όρος του σε συμμετοχή σε «σημαντικές» φάσεις δείχνει πως θα μπορούσε να είναι πιο επιδραστικός σε αυτό το κομμάτι.
Με 0.18xGoals ανά παιχνίδι, ο μέσος όρος του για παράδειγμα είναι πιο χαμηλά από τον αντίστοιχο των Βέρμπιτς(0.27), Παλάσιος(0.31) και Αϊτόρ(0.26), άρα μέχρι στιγμής στη καριέρα του είναι λιγότερο επικίνδυνος από τους άλλους εξτρέμ της ομάδας του «τριφυλλιού».
Δημιουργικά είναι σαφώς πιο επιδραστικός και είναι αρκετά αποτελεσματικός στις σέντρες (37.4% ευστοχία) ενώ ψάχνει αρκετά τους συμπαίκτες του και με διαγώνιες συρτές μπαλιές από το τέλος του αγωνιστικού χώρου. Όπως είπαμε και πιο πάνω το δείγμα του ως εξτρέμ είναι τεράστιο αλλά ως επιτελικός πάρα πολύ μικρό. Πολλές από τις ασίστ του έχουν προέλθει από σέντρες πάρε-βάλε από το αριστερό του πόδι παίζοντας στα αριστερά. Όπως προαναφέραμε η ποδοσφαιρική… ευλογία να διαθέτει δύο ”ίδια” πόδια μεγαλώνει την γκάμα των επιλογών του μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Αγαπημένη του κίνηση εκτελεστικά; Να κλείνει από τα αριστερά προς τα μέσα και να εκτελεί με το δεξί.
Η ανασταλτική συμπεριφορά και η αδυναμία
Παρότι είναι ένας «ζογκλέρ» με την μπάλα στα πόδια, δεν αμελεί τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Κάθε άλλο. Παρά το γεγονός πως δεν είναι aggresive, χάρη στην ταχύτητά του δημιουργεί προβλήματα με την πίεση στον αντίπαλο. Οι 5 επανακτήσεις ανά παιχνίδι με το 60% να είναι στο δεύτερο μισό του γηπέδου, είναι ένας πολύ καλός αριθμός για τον Βραζιλιάνο που δεν παρατά καμία φάση.
Βλέποντας τον κόσμο από τα 164 εκατοστά υστερεί δύναμης και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη διαφορά στο πιο αθλητικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. Όταν οι αναμετρήσεις πηγαίνουν στην δύναμη και στο «ξύλο» αντιμετωπίζει πρόβλημα, ειδικά όταν δεν βρίσκει χώρους δράσης.
Το συμπέρασμα
Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, τα οποία προκύπτουν από τα όσα έκανε ο Μπερνάρντ στην μέχρι τώρα καριέρα του, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό του, τον πιο ποιοτικό, απρόβλεπτο και βιρτουόζο εξτρέμ που έχει φέρει τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Ο Βραζιλιάνος άσος είναι ένας παίκτης πολύ υψηλής ποιότητας που μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις, με την φυσική του και καλύτερη θέση να είναι στα αριστερά. Τα υπόλοιπα πάνω στο χορτάρι, εκεί που κρίνονται οι πάντες και τα πάντα.
Εξάλλου για να ”πιάσει” και να αποδώσει ένας παίκτης στο νέο περιβάλλον δεν φτάνει μόνο το… παρελθόν αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν για τον άνθρωπο μέσα και έξω από το γήπεδο, να είναι οι καλύτερες δυνατές. Μία μεταγραφή δεν τελειώνει με την άφιξη του παίκτη στο αεροδρόμιο και η αξία της προσαρμογής είναι πολύ σημαντική για την αξιοποίηση του κάθε ποδοσφαιριστή.
Comments