0

Tο γρήγορο τέλος της Ευρώπης για το 2022-23, ενοχλεί και φέρνει πίκρα στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ώρα οι Πράσινοι παρά τον αποκλεισμό τους έβαλαν ακόμη ισχυρότερα θεμέλια στην προσπάθεια που άρχισε πριν ένα χρόνο.

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, ήταν σύντομη. Διήρκησε δύο ματς. Για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών η κλήρωση που έφερε μία απ’ τις δυσκολότερες αντιπάλους σε αυτή τη φάση του Europa Conference League, τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Τριφύλλι και φυσικά η διαιτησία που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον τις συνθήκες των αναμετρήσεων.

Ακόμη κι έτσι, αποκλεισμός από αποκλεισμό διαφέρει. Φάνηκε κι από την ίδια την αντίδραση της Λεωφόρου μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Σλάβια Πράγας. Προφανώς υπήρχε στεναχώρια. Όμως παράλληλα υπάρχει σιγουριά πως παρακολουθούν οι πάντες κάτι καλά «χτισμένο». Το οποίο έχει προοπτικές βελτίωσης και ανόδου.

*Η αμφισβήτηση, η γκρίνια, η μιζέρια, έχει εξαφανιστεί απ’ την ατμόσφαιρα της ομάδας. Οι φίλαθλοι του Τριφυλλιού έχουν επιστρέψει μαζικά στο πλευρό του, ενώ ταυτόχρονα έχουν περάσει στην απέναντι όχθη: Αυτή της αισιοδοξίας. Υπάρχει ξεκάθαρα θετική διάθεση προς την ομάδα. Εμπιστοσύνη, δέσιμο, στοιχεία που τα κέρδισε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του. Η παρουσία στο ξενοδοχείο, το sold out στη Λεωφόρο μέσα σε λίγη ώρα, η συγκλονιστική ατμόσφαιρα, κάνουν να ξεχαστούν οι στιγμές που ο Παναθηναϊκός διεξήγαγε φιλικά κεκλεισμένων των θυρών για να μην τα «ακούσει». Η συσπείρωση στο Τριφύλλι πάντα ήταν υπερβολικά δύσκολη υπόθεση. Όταν την επιτύγχανε όμως, κέρδιζε πάρα πολλά.

*Ως συνέχεια της συσπείρωσης και της ατμόσφαιρας του κόσμου γύρω απ’ την ομάδα, γιγαντώθηκε η υποχρέωση που αισθάνονται τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος προς τους φιλάθλους. Δεν τους βλέπουν πλέον ως αυτούς που θα τους κράξουν στην πρώτη λάθος πάσα. Αισθάνονται την πίεση με τις θετικές πτυχές της. Κατανοούν καλύτερα το που βρίσκονται, τι πρέπει να προσπαθούν να πετύχουν συνέχεια. Η ανάρτηση του νεοφερμένου Χόρντουρ Μάγκνουσον τα λέει όλα, στο σημείο που ανέφερε ο Ισλανδός: «Έχω παίξει σε πολλά γήπεδα στον κόσμο, όμως η ατμόσφαιρα που εσείς οι οπαδοί δημιουργήσατε στη Λεωφόρο, είναι κάτι που ποτέ δεν είχα βιώσει. Η ενέργεια που δώσατε σε εμάς τους παίκτες, είναι τόσο ζωτικής σημασίας για όλους μας και απ’ τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ!».

*Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο πλέον, η εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισάωρο της Πράγας (πριν την άδικη αποβολή του Παλάσιος δηλαδή) και στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς στη Λεωφόρο κυρίως, κάλλιστα μπορεί να πει κανείς πως εξέπληξε. Όταν το σύνολο αυτό είχε τόσες απουσίες για διάφορους λόγους, φάνταζε το λιγότερο ουτοπικό στο μυαλό των φιλάθλων το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δε θα δείξει κατωτερότητα απέναντι σε ένα έμπειρο και καλοδουλεμένο σύνολο όπως η Σλάβια Πράγας. Προβλήματα με την ίωση που έφερε απουσίες και ανετοιμότητα κάποιων παιδιών στην πρώτη αναμέτρηση. Προβλήματα με τις μεταγραφές που ακόμη δεν έχουν γίνει, αλλά και με αυτές που έγιναν χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν π.χ. ο Βέρμπιτς. Προβλήματα με την απουσία Παλάσιος ο οποίος είναι απ’ τους κορυφαίους των Πράσινων. Αυτό ακριβώς δείχνει πόσο καλά δουλεμένη είναι η ομάδα, που φτάνει στο σημείο να «κρύβει» τα προβλήματά της και τις απουσίες της, μέσω της ομαδικότητας και της «χημείας». Στοιχείο που ένα χρόνο πριν δεν μπορούσε καν να συζητηθεί.

*Το είπε κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του, ισχύει στο 100%. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κρατήσει στο μυαλό του την ίδια την αντιμετώπιση που είχε απέναντι σε μια ομάδα που 4 χρόνια κάνει εκπληκτικά πράγματα στην Ευρώπη για τα δεδομένα της. Ζει τη δική της περίοδο Παναθηναϊκού αρχών της δεκαετίας του 2000. Κι όμως οι Πράσινοι με απίστευτα προβλήματα κι έχοντας κόντρα τους πάντες ουσιαστικά, την αντιμετώπισαν ως ίση αντίπαλο. Αυτό σημαίνει απόλυτη κατανόηση μεγέθους, ακόμη κι αν η τωρινή μορφή των Πράσινων προέρχεται από δύσκολα χρόνια και πενταετή απουσία απ’ την Ευρώπη.

*Από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, ζητούμενο ήταν η ενίσχυση στην ποιότητα της ομάδας. Οι μεταγραφές ειδικά βλέποντας το τι συνέβη με την Σλάβια, ίσως να άργησαν. Ο προπονητής το είπε χαρακτηριστικά πως θέλει παίκτες για 3 χρόνια κι όχι για 3 μήνες. Οπότε καθυστερούν οι επιλογές. Όσες έγιναν όμως, ήδη άρχισαν να γλυκαίνουν το μάτι. Ο Σπόραρ έβαλε ένα γκολ, ήταν μέσα σχεδόν σε όλες τις φάσεις, άλλαξε συνολικά την επιθετική εικόνα του Τριφυλλιού. Εκεί όπου έλειπαν παίκτες όπως ο Παλάσιος κι ο Βέρμπιτς. Ο Μάγκνουσον μόλις στο δεύτερο επίσημο παιχνίδι του, φανέρωσε την ποιότητά του. Συνθέτοντας με τον Σένκεφελντ ένα δίδυμο στόπερ που ειδικά στο «χτίσιμο» παιχνιδιού έχουν υψηλότατο επίπεδο. Ακόμη αναμένονται κινήσεις, αναμένεται η καλύτερη ενσωμάτωση των νεοφερμένων. Ποιοτικά ο Παναθηναϊκός όμως, «φωνάζει» πως έχει ενισχυθεί.

*Στο τέλος της περασμένης σεζόν, αλλά και στα δύο παιχνίδια με τη Σλάβια Πράγας, ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε κάτι που του λείπει σε αυτή του τη μορφή: Εμπειρία. Διαχείρισης απαιτητικών αγώνων, διαχείρισης πίεσης, συναισθημάτων, στόχων. Η συσσώρευση αυτών των στοιχείων «ψήνει» την ομάδα, την κάνει πιο έμπειρη, για να προχωρήσει τις υποχρεώσεις της γνωρίζοντας πώς πρέπει να αντιδράσει σε οτιδήποτε εμφανιστεί στην πορεία της.

*Δικαιότατα γίνεται λόγος για τη διαιτησία και των δύο αγώνων. Επηρέασε σε τεράστιο βαθμό τα δεδομένα των αναμετρήσεων, τις συνθήκες, ίσως και το ίδιο το αποτέλεσμα. Στην Πράγα υπήρξε σοκ ειδικά με την αποβολή του Παλάσιος. Φάνηκε ξεκάθαρα όμως, πως η ομάδα δεν επηρεάστηκε. Ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο, δεν είχε παίκτες με το μυαλό στο πως θα διαμαρτυρηθούν, γεμάτους νεύρα από την «πιστολιά» του πρώτου ματς. Ακόμη και όταν υπήρξε μία ακόμη (πέναλτι πάνω στον Σένκεφελντ με χτύπημα που του προκάλεσε ρωγμώδες κάταγμα) η ομάδα δεν έχασε το μυαλό της. Δείγμα της νοοτροπίας που έχει περάσει ο προπονητής, αλλά και της «ανάγνωσης» των αντιδράσεων του Σέρβου απ’ τους ποδοσφαιριστές του.

*Από τα φιλικά ακόμη, είχε φανεί ο Παναθηναϊκός να έχει θέμα δημιουργικά. Πέρα απ’ το σκοράρισμα, δεν μπορούσε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή για να απειλήσει. Στη Λεωφόρο οι Πράσινοι έπαιζαν κόντρα σε έναν εξαιρετικό αντίπαλο, γνωρίζοντας μάλιστα πως πρέπει να καλύψουν σκορ εις βάρος τους 2-0. Όχι απλά δεν υπήρξε άναρχη προσπάθεια δημιουργίας για μία ώρα αγώνα τουλάχιστον, αλλά οι Πράσινοι κατόρθωσαν να φτάσουν σε τεράστιες ευκαιρίες με συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Ατομικά είχαν την προσθήκη του Σπόραρ που σαφώς έδωσε ποιοτικότατα χαρακτηριστικά στην επίθεση, συν τον Χουάνκαρ που ήταν απλά… Χουάνκαρ. Όμως συγχρόνως έλειπαν δύο εξτρέμ επιπέδου, ικανοί να αλλάξουν τα δεδομένα (Παλάσιος, Βέρμπιτς), λείπουν και οι κινήσεις που θα γίνουν για την ενίσχυση στον τομέα της δημιουργίας. Ειδικά του ποιοτικού χαφ στο 8-10. Κι όμως ο Παναθηναϊκός δε δημιούργησε καλά, δημιούργησε εξαιρετικά καθώς θα μπορούσε μόνο στο πρώτο 45λεπτο να έχει υπέρ του σκορ 2 ή 3-0!

Μπερνάρντ: Προφορική συμφωνία με τον Παναθηναϊκό

Previous article

Θέλει Βάρντι η Γιουνάιτεντ για να λύσει το πρόβλημα της επίθεσης!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.