0

Το τετραπλό (!) man-to-man του Τρπισόφσκι, οι υπερφορτώσεις των πλευρών της Σλάβια, το κακό ματς του Ιωαννίδη και ο Σάρλια που “αδίκησε” τον εαυτό του…

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, καλείται να βρει τις λύσεις στα προβλήματα που του “παρουσίασε” ο coach της Σλάβια αν θέλει να “οδηγήσει” τον Παναθηναϊκός στην επόμενη φάση του Conference League. Όλα αυτά, αρκεί να μην επαναληφθεί η μία από τις  χειρότερες σαρανταπεντάλεπτες διαιτησίες των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων (χωρίς ίχνος υπερβολής όπως θα διαβάσετε παρακάτω), σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Ο Γίντριχ Τρπισόφσκι, στο άκουσμα της κλήρωσης με τον Panathinaikos, “θορυβήθηκε”!  Γιατί; Γνωρίζοντας την ιστορία του αντιπάλου, κατάλαβε την δυσκολία του “ζευγαριού” και “μελέτησε”  εξονυχιστικά την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τόσο στα φετινά φιλικά του παιχνίδια, όσο και στα επίσημα περσινά. Επίσης, οι αποκλεισμοί  στο Champions και Europa League την σεζόν που μας πέρασε από υποδεέστερους αντιπάλους (Φερεντσβάρος και Λέγκια Βαρσοβίας), λειτούργησαν ως συναγερμός στα αυτιά του. Του αξίζουν συγχαρητήρια για τα ερωτήματα που “έθεσε” στον συνάδελφό του, απενεργοποιώντας όλα του τα ατού και “εκθέτοντας” όλες τις αδυναμίες της ομάδας του.

“Παρτίδα σκάκι των προπονητών”

Σ’ αυτή την παρτίδα σκάκι, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν “ακολούθησε” τον ομόλογό του. Για αρχή, “έχασε” τον βασικό του “πύργο” (Ρουμπέν Πέρεθ) και αυτομάτως “έπεσαν” οι “αξιωματικοί” του (Κουρμπέλης, Τσέριν). Ενώ ήταν προφανείς οι “συνήθειες” του Τσέχου για την “καταστροφή” του build up από την άμυνα (το “P” σας είχε ενημερώσει εδώ) δεν βρήκε λύσεις και μοιραία “έπεσε” ο “βασιλιάς” του (Παναθηναϊκός) χάνοντας την παρτίδα.

Στην 3-2 φάση του build up που χρησιμοποιεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Τρπισόφσκι θέλησε να “αποκόψει” τα δύο αμυντικά χαφ των “πρασίνων”. Γνωρίζοντας την επιρροή όπως και την ικανότητα του Ρουμπέν Πέρεθ στην επιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, έδωσε εντολή  στον επιθετικό του χαφ, τον Τραορέ, να γίνει “σκιά” του και να μην του επιτρέψει να παίρνει την πρώτη πάσα από τους στόπερ.

Ταυτόχρονα έκανε το ίδιο, τόσο με το man to man του Χόλες πάνω στον Κουρμπέλη, όσο και με αυτό του Τιεϊ πάνω στον Τσέριν. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να “απενεργοποιήσει” την μεσαία γραμμή της ομάδας του Γιοβάνοβιτς και να οδηγήσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού σε μεγάλες μπαλιές από την άμυνα προς τους επίθεση. Ήδη, η πρώτη μάχη είχε χαθεί καθώς ο Παναθηναϊκός “αναγκάστηκε” να πάει σε ένα στυλ ποδοσφαίρου που δεν είναι “εκπαιδευμένος” και δεν μπορεί να γίνει απειλητικός.

Η απάντηση του coach Γιοβάνοβιτς στο τριπλό man to man του Τσπισόφκι ήταν η εντολή στον Αιτόρ να έρχεται στο αριστερό half space και να παίρνει την πρώτη πάσα, όμως ο προπονητής της Σλάβια είχε την απάντηση και σε αυτό το “τρικ”. Τέταρτο man to man με τον δεξιό του μπακ Ντούντερα, να αναλαμβάνει τον Ισπανό ακραίο του Παναθηναϊκού. Πλήρη αποσύνδεση των γραμμών λοιπόν, χωρίς να υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους με αποτέλεσμα την καταστροφή του build up.

Ο Σάρλια έπρεπε να δώσει την λύση

 

Πάνω από δέκα φορές, το ίδιο “σκηνικό”. Οι συμπαίκτες του Σάρλια, πότε ο Πέρεθ, πότε ο Κουρμπέλης κι ο Κώτσιρας, ακόμα και ο Μάγκνουσον του ζητούσαν να “πάρει μέτρα” με την μπάλα. Όντας όλοι οι χαφ καλά “κλεισμένοι” από τα man to man του Τρπισόφσκι και την πίεση στους Μάγκνουσον και Κώτσιρα, ο Κροάτης στόπερ του Παναθηναϊκού δεν ανταποκρίθηκε ποτέ!

Εμφανίστηκε άτολμος, “νωχελικός” και πνευματικά ανέτοιμος να βοηθήσει στην “ανάπτυξη” της ομάδας του. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πήρε πρωτοβουλία να “ανεβάσει” την μπάλα για να “προκαλέσει” τους παίκτες της Σλάβια να τον πιέσουν και να “ελευθερωθούν” οι γύρω συμπαίκτες του. O coach των Τσέχων δεν τον πίεσε επιδεικτικά και δικαιώθηκε, αφού ο Σάρλια δεν ήξερε τι να κάνει με την μπάλα στα πόδια!

Το μεγάλο λάθος στο 2-0 είναι του Σάρλια

Η απουσία του Μαρτ Σένκεφελντ, αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Σάρλια που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει, αδίκησε τον εαυτό του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Κροάτης κάνει κακό ξεκίνημα στη σεζόν. Αν και πέρσι τα λάθη του ήταν στα φιλικά και δεν κόστισαν, φέτος στο πρώτο επίσημο παιχνίδι και ένα από τα πιο σημαντικά των τελευταίων ετών, δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα. Δεν ήταν μόνο η μηδαμινή συνεισφορά στην ορθολογική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, αλλά και η ανεξήγητη τοποθέτησή του στο δεύτερο και καθοριστικό τέρμα της αναμέτρησης.

Ο Σάρλια στην φάση του δεύτερο γκολ, λειτούργησε σαν η ομάδα του να παίζει με τρείς στην άμυνα. Προσπάθησε να κόψει τον Τραορέ που ήταν κάτοχος της μπάλας “αφήνοντας” την θέση του, ενώ ο Πέρεθ τον καταδίωκε. Με την κίνησή του αυτή, ο Κροάτης δημιούργησε κενό στην άμυνα της ομάδας του που αμέσως εκμεταλλεύτηκε ο Λίνγκρ, κάνοντας κάθετη κίνηση. Οι Μάγκνουσον και ο Γκάνεα έκαναν “αμυντικό rotation” για να διορθώσουν την κακή τοποθέτηση του Σάρλια και μοιραία ο Ούσορ έμεινε μόνος του, πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε.

Ο Κροάτης δεν είναι “κακός” ποδοσφαιριστής. Έχει καλά χαρακτηριστικά. Είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, αρκετά aggressive στα μαρκαρίσματά του και σχετικά γρήγορος. Με την μπάλα στα πόδια δεν είχαμε δει ιδιαίτερες αδυναμίες. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, κόστισε η πνευματική ανετοιμότητά του και η έλλειψη πρωτοβουλιών.

Υπερφορτώσεις πλευρών

Η Σλάβια προσπάθησε να απειλήσει, κυρίως από τα πλάγια. Στην δεξιά πλευρά του γηπέδου, τα “ανεβάσματα” του Ντούντερα και οι κινήσεις του Τραορέ προς την δεξιά πλευρά του γηπέδου, δημιουργούσαν αριθμητική υπεραριθμία. Οι Τσέχοι “έβρισκαν” διαδρόμους και με γρήγορες συνεργασίες “ελευθέρωναν” τον δεξιό τους μπακ, με πολλές προσπάθειες να τον έχουν τελικό αποδέκτη. Οι σέντρες του και δύο σουτ δικά του “απείλησαν” την εστία του Μπρινιόλι.

Στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, ο Τρπισόφσκι “εφάρμοσε” το ίδιο πλάνο με περισσότερους ποδοσφαιριστές. Η κακή βραδιά του Ολαγίνκα όμως, κατέστησε την Σλάβια πιο επικίνδυνη από το δεξί άκρο, όπου εκδηλώθηκαν και οι περισσότερες προσπάθειες των Τσέχων.

Φώτης Ιωαννίδης

Ο στράικερ του Παναθηναϊκού, ενώ είναι πολύ καλός στο να υποδέχεται την μπάλα με “πλάτη”, στο παιχνίδι με την Σλάβια σε τέσσερις περιπτώσεις, καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Το δυναμικό μαρκάρισμα των αμυντικών της Τσέχικης ομάδας και η “αδυναμία” του Ιωαννίδη να πάρει γρήγορη απόφαση, “στέρησε” την ευκαιρία από τον Παναθηναϊκό να “βγει” στην επίθεση με αρκετούς ποδοσφαιριστές και να δημιουργήσει πρόβλημα στην άμυνα της Σλάβια Πράγας.

Ο προκλητικός Ρούντι Μπουκέ “αλλοίωσε” το αποτέλεσμα

Δεν είναι μόνο η ανεκδιήγητη αποβολή του Παλάσιος. Δεν είναι καν η παράβαση στον Μπρινιόλι, στην φάση του πρώτου γκολ. Ο Γάλλος απαράδεκτος διαιτητής, από τα πρώτα δευτερόλεπτα έδειξε τις διαθέσεις του. Παρακολουθώντας το παιχνίδι με πιο “ψύχραιμο” μάτι και όχι μόνο μια φορά, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ο συγκεκριμένος τύπος, δεν αδίκησε απλά τον Παναθηναϊκό, αλλά “αλλοίωσε” το αποτέλεσμα πραγματοποιώντας μία από τις πιο προκλητικές διαιτησίες των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων σε ματς του Παναθηναϊκού. Σας προκαλούμε να ξαναδείτε το πρώτο ημίχρονο και θα καταλάβετε.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα ο Αιτόρ δέχεται το ένα σκληρό μαρκάρισμα μετά το άλλο από τον Ντούντερα. Ο δεξιός μπακ των Τσέχων δέχεται κίτρινη κάρτα στο τρίτο από αυτά, ενώ πριν την φάση του πρώτου γκολ “εκμαιεύει” φάουλ από τον Αϊτόρ στο σημαιάκι του κόρνερ της ομάδας του. Ενώ και οι δυο ποδοσφαιριστές τρέχουν με τον Αιτόρ να τον καταδιώκει, σταματάει απότομα για να πέσει ο παίκτης του Παναθηναϊκού πάνω του. Ο Κανονισμός Ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρος: “Οποιαδήποτε μορφή προσπάθειας “εκμαίευσης” φάουλ, τιμωρείται με κίτρινη κάρτα”. Φυσικά δεν δόθηκε ποτέ, ενώ ο Τρπισόφσκι βλέποντας ότι ο παίχτης του έπρεπε να έχει αποβληθεί, τον αποσύρει στο ημίχρονο, όντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του!

Ενώ το παιχνίδι είναι 0-0, ο Ολαγίνκα (όπως βλέπετε στην φωτογραφία), ανατρέπει τον Αιτόρ και ταυτόχρονα με τον αγκώνα του, χτυπάει τον παίκτη του Παναθηναϊκού στο κεφάλι. Απευθείας κόκκινη κάρτα, δεν δόθηκε!

Η ρεβάνς της Αθήνας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς καλείται να βρει απαντήσεις στα προβλήματα που του “έβαλε” ο Τρπισόφσκι. Το δεδομένο είναι ότι η Σλάβια Πράγας δεν θα αλλάξει πολλά στον τρόπο του παιχνιδιού της και ο coach του Παναθηναϊκού ξέρει τι να περιμένει. Πρέπει να βρει λύσεις στο build up της ομάδας, καθώς οι γηπεδούχοι πρέπει να δημιουργήσουν. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στο αμυντικό transition, καθώς οι Τσέχοι είναι πολύ επικίνδυνοι, ενώ αναμένεται να αγωνιστεί ο σκόρερ του δεύτερου τέρματος Ούσορ καθώς και ένας από τους πιο γρήγορους ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο Γίρα Σορ, ο οποίος έλειψε στο πρώτο ματς εξαιτίας μυϊκού τραυματισμού. Οι “πράσινοι” σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούν πίσω στο σκορ, καθώς θα είναι καταστροφικό. Αντιθέτως, πρέπει με υπομονή να είναι αυτοί οι πρώτοι που θα βρουν τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα, “βάζοντας” την πίεση στην Σλάβια.

πηγή: paopantou.gr

Γκιστ: “Αν είχα συμβόλαιο δεν θα έμπαινα στο πούλμαν”

Previous article

Το πιο πιθανό είναι να καλύψει ο Βαγιαννίδης το κενό του Παλάσιος

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.