Το αγωνιστικό προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού, Άντρατζ Σπόραρ.
Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την πιο δαπανηρή μεταγραφή της εποχής Αλαφούζου, τίναξε την μπάνκα στον αέρα με ένα ποσό κοντά στα 3.5 εκατομμύρια στη Σπόρτινγκ Λισαβώνας για να ντύσει στα πράσινα τον Άντρατζ Σπόραρ και πλέον διαθέτει έναν σέντερ φορ, του οποίου ο πρότερος ποδοσφαιρικός βίος και τα χαρακτηριστικά ανεβάζουν κατακόρυφα την πήχη την προσδοκιών.
Όπως σε θεωρητικό επίπεδο αυξάνουν τον βαθμό ποιότητας του συνόλου, καθώς μετά την φυγή του Μάρκους Μπεργκ, το Τριφύλλι δεν είχε ποτέ έναν σέντερ φορ με τόσο αξιοσημείωτες επιδόσεις στο σκοράρισμα, όπως εκείνες του Σλοβένου στράικερ που έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα για να ενσωματωθεί στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
50 γκολ σε 108 παιχνίδια στην Ολίμπια Λουμπλιάνας, 60 γκολ σε 78 ματς με την Σλόβαν Μπρατισλάβας που… ανάγκασαν την Σπόρτινγκ να δαπανήσει 6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του, τον Ιανουάριο του 2020, 11 τέρματα σε 38 αγώνες με την φανέλα των ”λιονταριών” και 8 πέρσι στη Championship ως παίκτης της Μίντλεσμπρο σε 37 αναμετρήσεις. Οι αριθμοί… προδίδουν έναν επιθετικό που έχει μέχρι στιγμής πολύ καλή σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα(μόνο στη Βασιλεία όπου δεν… κούμπωσε στο περιβάλλον δεν κατάφερε να γίνει επιδραστικός με 1 γκολ σε 26 ματς) αλλά οι αριθμοί δεν φτάνουν για να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε καλύτερα τι είδους φορ είναι ο Σπόραρ.
Η θέση και τα χαρακτηριστικά
Ο Σπόραρ βλέπει τον κόσμο από τα 186 εκατοστά, είναι αρκετά δυνατός και φυσικά η θέση του είναι στη κορυφή της επίθεσης. Διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση, πολύ καλές πρώτες επαφές και όσον αφορά την ταχύτητα δεν ξεχωρίζει για αυτή, χωρίς να είναι αργός. Η σωματοδομή του σε συνδυασμό φυσικά με την εξαιρετική του τεχνική του επιτρέπουν να μπορεί να υπηρετήσει όλους τους ρόλους ενός σέντερ φορ. Μπορεί να παίξει εξίσου καλά όλες τις ”παραλλαγἐς” της θέσης, ανάλογα με τα ”θέλω” του προπονητή και τις ανάγκες της ομάδας από παιχνίδι σε παιχνίδι.
To heatmap του Σπόραρ
Η κίνηση του στη πλάτη της άμυνας
Εξετάζοντας προσεκτικά τις κινήσεις του χωρίς την μπάλα αλλά και τις κινήσεις που τον έφεραν σε θέση για γκολ, διαπιστώνουμε πως ο Σπόραρ λατρεύει να παίζει στο όριο του οφσάιντ, να τοποθετεί το σώμα του στη ”τυφλή” γωνία του αντίπαλου στόπερ και να φεύγει στην πλάτη του, εκμεταλλευόμενος το ξεπέταγμά του. Τα περισσότερα γκολ της καριέρας του τα έχει πετύχει με αυτόν τον τρόπο και μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ”όπλο” αυτό το στοιχείο σε έναν Παναθηναϊκό που αρέσκεται και είναι πολύ καλά δουλεμένος στο επιθετικό transition.
Απέναντι σε καλά οργανωμένες και κλειστές άμυνες, ο Σπόραρ είναι εκείνος που θα ανοίξει τους χώρους, θα βοηθήσει στους συνδυασμούς έξω από την περιοχή και στη συνέχεια θα πάρει θέση στο ”κουτί” για να ολοκληρώσει μία προσπάθεια. Διαθέτει πολύ καλή αίσθηση του χώρου, οι κινήσεις του για να ξεφύγει από τα αντίπαλα στόπερ είναι σε καλό επίπεδο και κάνει πολλές… ζημιές με την τοποθέτησή του ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Τα τελειώματα
Η συντριπτική πλειοψηφία των τερμάτων του Σπόραρ προέρχονται από δεξί του πόδι, το οποίο είναι… φωτιά! Μπορεί να χρησιμοποιήσει και το αριστερό πάνω στη φάση αλλά δεν αποτελεί τον ποδοσφαιριστή εκείνο που μπορείς να πεις ότι ”έχει” και τα δύο πόδια εξίσου καλά. Στο ψηλό παιχνίδι παρά το ύψος και την δύναμή του, δεν είναι κάτι το φοβερό.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα; Οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πολύ ουσιαστικός και ”μέσα” στις φάσεις. Για παράδειγμα την τελευταία τετραετία σκόραρε 66 γκολ σε ευκαιρίες ίσες με 62xGoals. Τέσσερα πάνω από το… αναμενόμενο ενώ ανά παιχνίδι είναι μέσα σε φάσεις ίσες με 0.57xGoals.
Προτιμά να εκτελεί με δύναμη και στις ανοιχτές γωνίες ενώ όποτε είναι αναγκαίο, οι επιλογές του είναι πιο ποιοτικές με ”τσιμπήματα” της μπάλας και πλασέ. Διαθέτει όλο το ρεπερτόριο ενός καλού επιθετικού στην εκτέλεση.
Η δημιουργία
Όπως προαναφέραμε ο Σπόραρ δεν είναι ο επιθετικός… κολόνα, εκείνος που θα περιμένει απλά την μία επαφή για να σκοράρει. Εκτός από την εκτέλεση, διαθέτει και δημιουργία με τις ασίστ της καριέρας του να φτάνουν σχεδόν τις 50. Έχει αποδείξει πως μπορεί να φτιάξει ευκαιρίες είτε παίζοντας με την μία σε μικρό χώρο στα όρια της περιοχής, είτε πολύ περισσότερο με τις μεταβιβάσεις του από τα άκρα. Δεν βγαίνει στα άκρα για να παίξει ως εξτρέμ αλλά όταν ξεφεύγει στη πλάτη της άμυνας και δεν μπορεί να εκτελέσει, τότε ψάχνει συμπαίκτη και το κάνει πολύ καλή, καθώς διαθέτει την οξυδέρκεια και την τεχνική, να στείλει την μπάλα στα κομμάτια του χώρου όπου μπορεί να σκοράρει ο συμπαίκτης του.
Ακολουθούν παραδείγματα:
Η σύνδεση με την μεσαία γραμμἠ
Με τον τρόπο που παίζει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δηλαδή ποδόσφαιρο συνδυαστικό με υψηλά ποσοστά κατοχής και προσπάθεια για εκμετάλλευση του επιθετικού τρανζίσιον, ο Σπόραρ έχει όλα τα στοιχεία για να το υποστηρίξει.
Καλό κράτημα της μπάλας με πλάτη, βλέπει το γήπεδο όταν είναι με μέτωπο και διαθέτει την τακτική παιδεία, ώστε να αναγνωρίζει τους χώρους όπου μπορεί να γίνει χρήσιμος για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, χωρίς να στερεί από την ομάδα του, το βάθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά την εκδήλωση της επίθεσης.
Έχει πολύ καλές ”συνδέσεις” με την μεσαία γραμμή και σε αυτό το κομμάτι θυμίζει αρκετά τον Μάρκους Μπεργκ.
Ακολουθούν παραδείγματα:
Νοοτροπία πρωταθλητισμού
Τελευταία ενότητα αλλά όχι έσχατη, η προσωπικότητα του Σπόραρ. Ο ορισμός του επαγγελματία, του ”δουλευταρά”, η πάστα εκείνη του ποδοσφαιριστή που δεν σταματά ποτέ την διαδικασία της προόδου και της εξέλιξης. Παίκτης ομάδας, όσον αφορά την συμπεριφορά του εντός αποδυτηρίων και σχετικά με το πόσο προσέχει τον εαυτό του, η σωματοδομή του είναι το απόλυτο παράδειγμα.
Από κει και πέρα, η παρουσία του στο ρόστερ του Τριφυλλιού προσθέτει και κάτι που έλειψε πολύ τα προηγούμενα χρόνια από τον σύλλογο. Η νοοτροπία νικητή και η απόλυτη γνώση των καταστάσεων και της πίεσης που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός. Ο Σπόραρ έχει κατακτήσει στη καριέρα του πέντε πρωταθλήματα! Αυτή την στιγμή στο ρόστερ του Παναθηναϊκού όλοι οι παίκτες μαζί δεν φτάνουν σε αυτό τον αριθμό. Δύο φορές στην Ελβετία, μία στη Σλοβενία, μία στη Σλοβακία και μία στη Πορτογαλία, ο 28χρονος άσος γεύθηκε το νέκταρ της επιτυχίας.
Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο επαφές με την μπάλα, κινήσεις χωρίς αυτές, τακτικές και πράγματα που έχουν να κάνουν μόνο με το άθλημα. Είναι και ψυχολογία, είναι νοοτροπία και ο Σπόραρ έρχεται σε μία ομάδα που θέλει να ξαναγίνει πρωταθλήτρια, γνωρίζοντας στον απόλυτο βαθμό την συνθήκη αυτή.
Comments