O Παναθηναϊκός πηγαίνει σε δύσκολη εκτός έδρας αποστολή.
Τα φιλικά τελείωσαν για τον Παναθηναϊκό, η Σλάβια “έβγαλε” την αγγαρεία με την Σεντ Ζόζεφς και τώρα θα αναμετρηθούν οι δυο τους. Παλιοί γνώριμοι από παλιά, με τους ρόλους όμως να έχουν αντιστραφεί. Είκοσι χρόνια περίπου πριν, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που έκανε τις πορείες στην Ευρώπη και η Σλάβια προσπαθούσε να του κλέψει λίγη από την λάμψη του, σε εκείνα τα προκριματικά του Champions League της σεζόν 2001/2002. Δε τα κατάφερε.
Πλέον, η ομάδα του Γίντριχ Τρπισόφσκι είναι αυτή που έχει διαρκείς παρουσίες σε Champions, Uefa και Europa Conference League. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Τσέχο τεχνικό, καθώς από τον Δεκέμβρη του 17’ που ανέλαβε, έχει μετατρέψει την Σλάβια εκτός από μόνιμη Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχο Τσεχίας, σε μία αξιοσημείωτη Ευρωπαϊκή δύναμη.
Την σεζόν 18/19 η νέα μεταγραφή του Παναθηναϊκού, Ο Σλοβένος Μπένιαμιν Βέρμπιτς φορώντας την φανέλα της Ντινάμο Κιέβου “αναγκάζει” τον προπονητή της Σλάβια να αλλάξει την διάταξη της ομάδας του από το αγαπημένο του 4-1-4-1, στο μέχρι σήμερα 4-2-3-1 καθώς ο Σλοβένος σκοράρει και στα δύο παιχνίδια των προκριματικών του Champions League και αφήνει εκτός διοργάνωσης τους Τσέχους. Η αλλαγή αυτή αποδίδει και η Σλάβια αποκλείοντας την Σεβίλλη στους 16’ του Europa League έπειτα από δύο δραματικά παιχνίδια, ολοκληρώνει το ταξίδι της στα προημιτελικά με αντίπαλο την Τσέλσι.
Την επόμενη χρονιά η Σλάβια “περνάει” την διαδικασία των προκριματικών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις σε “Καμπ Νόου” και “Μεάτσα” με Μπαρτσελόνα και Ίντερ, φέρνοντας ισοπαλίες. Το ταξίδι της όμως σταματάει εκεί καθώς ο όμιλος περιλαμβάνει και τρίτο Ευρωπαϊκό μεγαθήριο, την Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Την σεζόν 20/21 η ομάδα του Τρπισόφκι “πιστοποιεί” το μέγεθός της στο Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Προκρίνεται από τον όμιλό της στο Europa League και αποκλείει διαδοχικά Λέστερ και Ρέιντζερς. Χαρακτηριστικό που προκαλεί εντύπωση, οι εκτός έδρας νίκες εναντίων και των δύο ομάδων του “Νησιού”. Η πορεία της σταματάει στους 8’ της διοργάνωσης, καθώς ακόμα μια Βρετανική ομάδα που συναντά στο διάβα της η Άρσεναλ, παίρνει το εισιτήριο για τους ημιτελικούς. Οι Τσέχοι και πάλι φεύγουν αήττητοι από το Λονδίνο, όμως στην έδρα τους λυγίζουν.
Την περσινή αγωνιστική περίοδο, η Σλάβια Πράγας αποκλείεται από Champions και Europa League στην φάση των προκριματικών και αυτόματα λαμβάνει μέρος στο Conference. Το όνειρο του τελικού μένει ανεκπλήρωτο καθώς η Φέγενορντ κερδίζει στην Πράγα παρά το 3-3 στην Ολλανδία.
Αφού λοιπόν διαβάσατε τι έκανε η Σλάβια αυτά τα πέντε χρόνια στα Ευρωπαϊκά της παιχνίδια, πάμε να δούμε και να αναλύσουμε τον τρόπο που το έκανε:
Οι Τσέχοι έχουν “σφυρηλατήσει” μια συγκεκριμένη ταυτότητα μέσα σε αυτό το ταξίδι των πέντε χρόνων. Ακόμα και αν σε κάποια παιχνίδια αλλάξουν διάταξη, με τετράδα η τριάδα στην άμυνα, με έναν η με δύο φορ, για τον κόουτς Τρπισόφσκι κάποια fundamentals είναι αδιαπραγμάτευτα:
Αμυντικά
- Πίεση στην άμυνα του αντιπάλου, σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, όταν ο επιτιθέμενος προσπαθήσει να δημιουργήσει παιχνίδι από την άμυνα. Με λίγα λόγια δεν επιτρέπει build up ούτε τις πολλές εναλλαγές πάσας (χαμηλώνει τον μέσο όρων πασών ανά παιχνίδι στις 300). Αναγκάζει τους αντιπάλους της με αυτόν τον τρόπο να παίξουν πολύ γρήγορα και κάθετα με σκοπό το λάθος και την άμεση ανάκτηση της μπάλας.
2. Man-marking στα κεντρικά χαφ. Εδώ, θέλει να “αποκόψει” το κέντρο, από την άμυνα και την επίθεση. Ουσιαστικά, αναγκάζουν τον αντίπαλο σε μεγάλες μπαλιές διαλύοντας τον ρυθμό του αντιπάλου. Χρησιμοποιεί ψηλούς κεντρικούς αμυντικούς (φετινή μεταγραφή ο Βραζιλιάνος ύψους 1.96 εκ. Εντουάρντο Σάντος) για να κερδίσει τις εναέριες μονομαχίες.
3. Με την άμυνά της να είναι αρκετά agressive και να πιέζει αρκετά ψηλά, “αφήνει” κενούς χώρους που οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν αν καταφέρουν και “φύγουν” στην κόντρα.
Επιθετικά:
Στο επιθετικό κομμάτι κάνουν συνδυαστικά κάποια πραγματάκια: Χρησιμοποιούν και τις μακρινές μπαλιές αλλά και το ήρεμο παιχνίδι χαμηλού ρυθμού, κάνοντάς την απρόβλεπτη.
1. Συνηθίζουν να προσπαθούν να δημιουργήσουν χώρο για τον αριστερό τους εξτρέμ Ολαγίνκα, απομονώνοντάς τον στην πλευρά. Ο Νιγηριανός είναι εκρηκτικός ποδοσφαιριστής, εξαιρετικός στο ένας με έναν και ο Τρπισόφσκι του δίνει το “ελεύθερο” να ντριμπλάρει αρκετά μέχρι να δημιουργήσει ανισορροπία στον αντίπαλο και να αποκτήσουν αριθμητικό πλεονέκτημα.
2. Στο δεξί άκρο της επίθεσης, ανάλογα με το ποιος αγωνίζεται (συνήθως ο Σχρανζ) “εκτελούν” συγκεκριμένο μοτίβο. Υπερφόρτωση της αριστερής πλευράς για να “αδειάσουν” το γήπεδο, ο σέντερ φορ (Γιουρέτσκα η Σορ) κατεβαίνει χαμηλά και δημιουργεί κενό με σκοπό ο δεξιός εξτρέμ να βρει χώρο για βαθιά μπαλιά και να γίνει απειλητικός.
3. Υπερφόρτωση της δεξιάς πλευράς με δύο παίκτες και πάσα από το αριστερό half space. Ο ένας παίκτης από τα δεξιά (εξτρέμ) κάνει κίνηση με σκοπό να παρασύρει τον αριστερό αμυντικό και αν αυτό συμβεί ο πολύ επιθετικός δεξιός μπακ της Σλαβια Ντούντερα “βγαίνει” στην πλάτη της άμυνας ξεμαρκάριστος και γυρίζει την μπάλα στο πέναλτι η τελειώνοντας τη φάση.
Στημένες φάσεις
Υπερφόρτωση πρώτου δοκαριού και εκτέλεση στο δεύτερο είναι μια από τις πιο συνηθισμένες κομπίνες στις εκτελέσεις κόρνερ.
Την ίδια κομπίνα χρησιμοποιούν και στα πλάγια άουτ με σκοπό την άμεση δημιουργία κάθετης επίθεσης.
Γενικά, η Σλάβια Πράγας είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα. Είναι δύσκολο να παίξεις ποδόσφαιρο κατοχής απέναντί τους ενώ για να αμυνθείς σωστά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή τα άκρα τους. Η επιθετικότητά της την κάνει εξαιρετικά επικίνδυνη στα εκτός έδρας ματς που οι γηπεδούχοι προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο κατοχής και για αυτό όπως είδαμε πιο πάνω, έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα μακριά από την έδρα τους.
Έχοντας αναλύσει τους Τσέχους θεωρούμε ότι ο Παναθηναϊκός θα διαφοροποιήσει το mentality του στο συγκεκριμένο ματς. Θα προσπαθήσει να είναι “συμπαγής” αμυντικά, να δώσει την κατοχή στην ομάδα του Τρπισόφσκι και να “χτυπήσει” στα άκρα της άμυνας των Τσέχων με τον Παλάσιος κατά κύριο λόγο και τον Αιτόρ.
πηγή: paopantou.gr
Comments