0

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένα τεχνικός που τυγχάνει καθολικής αποδοχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν όχι για τις προπονητικές ικανότητές του, σίγουρα για το λόγο του και τις μεστές δηλώσεις του. Αποφεύγει τις μεγαλοστομίες, να φανατίζει, να θριαμβολογεί ή να μεμψιμοιρεί.

Μετά το φιλικό (28/7) του Παναθηναϊκού με την Φόλενταμ, πιάστηκε από μία ερώτηση του ρεπόρτερ της CosmoteTV και άνοιξε κουβέντα για τα ράφια και τις μεταγραφές στην Ελλάδα:

«Ξεκινάτε από τα ράφια. Αυτό το πράγμα μόνο στην Ελλάδα (γίνεται). Πάνω ράφι, κάτω ράφι, χωρίς ράφι. Δεν μου αρέσει αυτό με τα ράφια.

Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν έπαιρνε καλούς ποδοσφαιριστές. Δεν παίζει ρόλο σε πιο ράφι είναι.

Πολλές φορές τα καλά προϊόντα βρίσκονται και στα χαμηλά ράφια. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι (πάντα) ψηλά και να μην μπορεί να τα φτάσει κανένας».

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε ουσιαστικά να πει: «Μην κρίνεται τους παίκτες από το όνομα που κουβαλάνε. Όλα κρίνονται στο γήπεδο».

Οι ελληνικές ομάδες δεν φτάνουν στο πάνω ράφι ούτε με… σκάλα

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν «ράφια», τότε σίγουρα οι ομάδες της Super League δεν μπορούν να ψωνίσουν από εκεί. Αν τύχει και ένας παίκτης τους εξελιχθεί τόσο ώστε να έχει αξία παίκτη «πάνω ραφιού», τότε πωλείται πάραυτα, στην πρώτη καλή πρόταση.

Επομένως, ξεκινάμε με δεδομένο ότι παίκτης από το πάνω ράφι δεν μπορεί να αποκτηθεί από ελληνική ομάδα. Ένας βετεράνος ποιότητας που αποφασίζει για τους Χ λόγους να έρθει στην Ελλάδα δεν θεωρείται πια παίκτης από το πάνω ράφι.

Το καλό σκάουτινγκ η μόνη λύση

Οι διαφορές των ισχυρών ομάδων των μεγάλων πρωταθλημάτων με τα μικρομεσαία της Ευρώπης είναι πια τόσο μεγάλες, ώστε παραδοσιακές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα ο Άγιαξ, η Πόρτο, η Μαρσέιγ ή η Λεβερκούζεν δεν έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν από το πάνω ράφι. Γι’ αυτό οι «έξυπνοι» και οργανωμένοι σύλλογοι έχουν αναπτύξει δίκτυο σκάουτινγκ, για να μπορούν να εντοπίζουν παίκτες που έχουν τις δυνατότητες και την προοπτική να πουληθούν σε τιμή υψηλού ραφιού. Δεν βασίζονται, δηλαδή αποκλειστικά στις υποδείξεις ενός-δυο μάνατζερ.

Αυτό υπονοούσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λέγοντας «Πολλές φορές τα καλά προϊόντα βρίσκονται και στα χαμηλά ράφια». Αυτό οφείλουν να πράξουν οι ελληνικές ομάδες για να επιβιώσουν του ανταγωνισμού, για να μην αποκλείονται μήνα Αύγουστο από ομάδες που μέχρι πρότινος τις είχαν του χεριού τους.

Οι εποχές με τις μεταγραφές αεροδρομίου (Τουρέ στην επιστροφή του, Εσιέν, Γκούντγιονσεν, Μπερμπάτοφ, Μάρσιο Αμορόζο) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί γιατί στην πλειοψηφία τους, οι βετεράνοι πρώην all-star δεν μπορούν να σου προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ένα προσωρινό καλοκαιρινό ενθουσιασμό, δυο-τρεις μαγικές ενέργειες στο χορτάρι και τα έσοδα από κάποιες φανέλες.

Πηγή: sportday

 

Βέρμπιτς: Από τη φρίκη του πολέμου…στη Λεωφόρο των ονείρων!

Previous article

Βιγιαφάνιες: «Πάντα έπαιζα ως φίλαθλος του Παναθηναϊκού»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.