Τα φιλικά πρωτίστως χρησιμεύουν στους προπονητές για να βλέπουν ποιες από τις ιδέες τους δουλεύουν. Το ισόπαλο 0-0 του Παναθηναϊκού με τον ΝΠΣ Βόλο στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έκανε αυτό ακριβώς, αφού φανέρωσε όλη την αλήθεια στον Γιοβάνοβιτς εν όψει της Πράγας!
Τα φιλικά παιχνίδια εύκολα μπορούν να παραπλανήσουν, όμως από την άλλη μερικά συμπεράσματα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Και είναι ηλίου φαεινότερο, ότι από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να έχει ενισχύσεις στην ενδεκάδα του στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς με τη Σλάβια Πράγας στις 4 Αυγούστου, πως το χορτάρι δείχνει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ποια είναι η πιο λειτουργική ενδεκάδα και με ποιο σύστημα. Για την ακρίβεια, το ισόπαλο 0-0 στο φιλικό με τον ΝΠΣ Βόλο στο «Απόστολος Νικολα»
Ο Σέρβος δικαιούται να δοκιμάσει ότι του φαίνεται καλή ιδέα. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός της προετοιμασίας και των φιλικών: να βλέπει ο προπονητής αυτά που σκέφτεται και να καταλήγει σε αυτά που δουλεύουν και σε αυτά που δεν πετυχαίνουν. Ακόμα και στα πιο… ακραία πειράματα. Όμως, με τις επίσημες υποχρεώσεις του Τριφυλλιού να πλησιάζουν, το τερέν έδωσε τις απαντήσεις που αναζητά ο Γιοβάνοβιτς, προκειμένου να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην πρόκριση στα Play Off του Conference League.
Γιατί η απόδοση και η συνεισφορά του Τσέριν σε όλους τους τομείς, δεν συγκρίνεται με του Καρλίτος, αυτή την εποχή. Δεν είναι μομφή για τον Ισπανό, ίσως σε τρεις-τέσσερις μήνες να κάνουμε άλλη κουβέντα, αν τελικά μείνει στο «Γεώργιος Καλαφάτης». Όμως, τώρα και με τον Παναθηναϊκό να μην έχει την πολυτέλεια του χρόνου, ο Τσέριν είναι η πιο ορθολογική.
Ο αιφνιδιασμός με τον Καρλίτος
Η αλήθεια είναι ότι η ενδεκάδα που επέλεξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αιφνιδίασε. Ο Σέρβος προπονητής έμοιαζε να έχει καταλήξει στο 4-3-3, με αμυντικό χαφ και δύο «box-to-box». Ο λόγος ήταν περισσότερο πρακτικός, αφού ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει (ακόμα) επιτελικό μέσο στο ρόστερ και ο Καρλίτος που ταιριάζει κάπως στον ρόλο, δεν διανύει περίοδο φόρμας.
Παρόλα αυτά, ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να δοκιμάσει ξανά το 4-2-3-1, με τον Ισπανό επιθετικό πίσω από τον Φώτη Ιωαννίδη. Ίσως ο Ιβάν να τσεκάρει τις εναλλακτικές που έχει για το ματς της Πράγας στις 4 Αυγούστου, πιθανώς να προσπάθησε να μπερδέψει τον “κατάσκοπο” της Σλάβια που παρακολούθησε το φιλικό. Όπως και να έχει, ο Ιβάν κατέδειξε πως ναι μεν η ευελιξία που έχει για την τακτική είναι μικρή, αλλά εκείνος σκοπεύει να την αξιοποιήσει στο έπακρο.
Κατά τ’ άλλα, στα μετόπισθεν ο Γιοβάνοβιτς ποντάρει στην ομοιογένια και στη συνοχή. Με μόνο νέο πρόσωπο τον Μάγκνουσον, ο οποίος αντικατέστησε τον Βέλεθ, με παρτενέρ τον Σένκεφελντ, δεξιό μπακ τον Κώτσιρα και αριστερό μπακ τον Χουάνκαρ και τον Μπρινιόλι στην εστία. O Ρούμπεν και ο Αλεξανδρόπουλος συνέθεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ και στην επιθετική τριάδα έπαιξαν οι Παλάσιος, Αϊτόρ και Ιωαννίδης.
Η λογική επικράτησε με τον Τσέριν
Εκ των υστέρων, η δοκιμή του Ιβάν (για άλλη μία φορά) δεν απέδωσε. Ο Καρλίτος παρότι έδειξε ελαφρώς πιο fit από την Αυστρία, εντούτοις σε έναν ρόλο που χρειάζεται ενέργεια και σπριντ, αδυνατεί να ανταποκριθεί. Ο χώρος που κινούταν ο Ισπανός ήταν άδειος, ο Ιωαννίδης δεν πήρε βοήθειες και απέμεινε ο Αλεξανδρόπουλος να προσπαθεί να ανεβάσει τη μπάλα. Είναι σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι σε αυτό το τάιμινγκ, το… πείραμα με το «δεκάρι» Καρλίτος, δεν έχει αποτέλεσμα.
Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκόςήταν ακίνδυνος επιθετικά, χειρότερος στην ανάπτυξη από τα προηγούμενα φιλικά του. Επιπλέον, απώλεσε και το πλεονέκτημα που είχε: τη συμπαγή ανασταλτική λειτουργία. Ο ΝΠΣ Βόλος μέσα σε ένα τέταρτο, δημιούργησε τόσες κλασικές ευκαιρίες, όσες είχε δεχτεί το Τριφύλλι σε τρία ματς στην Αυστρία, με πιο ισχυρούς αντιπάλους. Για αυτό, το «μηδέν» στο ημίχρονο κρατήθηκε χάρη στις ικανότητες του Αλμπέρτο Μπρινιόλι.
Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιοβάνοβιτς έκανε το προφανές: αντικατέστησε τον Καρλίτος με τον Τσέριν και μετέτρεψε το σύστημα του σε 4-3-3. Ο Σλοβένος μέσος δεν ανέλαβε εξεζητημένες πρωτοβουλίες, όμως έδωσε ένταση, ενέργεια, φρεσκάδα στη μεσάια γραμμή και έχει την ικανότητα να περνάει κάθετες πάσες.
Με κανονική ποδοσφαιρική λειτουργία, ξεχώρισε και ο Ιωαννίδης, μπήκε στο ματς και ο Αϊτόρ, γενικά όλα δούλεψαν καλύτερα. Σαφώς, από το 67′ και μετά, όταν άλλαξε όλη η σύνθεση, το ματς δεν αντέχει σε κριτική. Ωστόσο, και απόψε, φάνηκαν όσα έπρεπε να φανούν.
Comments