0

5+1 ερωτήματα για τον νέο σέντερ του Παναθηναϊκού.

1) Τι διαφορετικό μπορεί να δώσει ο Γκουντάιτις στον Παναθηναϊκό σε σύγκριση με τον Γιώργο Παπαγιάννη;

Το πρώτο πράγμα που ακούσαμε ήταν ένα: «Το δίδυμο Γκουντάιτις – Παπαγιάννης είναι πολύ καλό και οι προπονητές του Παναθηναϊκού γνωρίζουν πώς θα το χρησιμοποιήσουν. Είναι ένα δίδυμο ψηλών που έχει και την εμπειρία και τη φιλοδοξία». Με δεδομένη τη βελτίωση του «Big Papa» στα πόδια και την ταχύτητα, την οποία θα… συναντήσουμε και πιο κάτω, ο άλλοτε παίκτης της Ζαλγκίρις αναμένεται να δώσει δύναμη και physical game στο ζωγραφιστό. Να σημειώσουμε πως την προηγούμενη σεζόν είχε 6,7 πόντους και 4,2 ριμπάουντ ανά ματς (17 παιχνίδια, 19′ μ.ό.) μέχρι την αποβολή των ρωσικών ομάδων από την Euroleague, ενώ στην πρώτη του χρονιά στην Αγία Πετρούπολη μέτρησε 9,7 πόντους και 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο (31 συμμετοχές, 20′ ανά αγώνα).

Εδώ μπορείτε να δείτε τους all time μέσους όρους του στην Euroleague:

2) Τι «λέει» για τον Λιθουανό σέντερ το βαρύ βιογραφικό του και κυρίως το γεγονός πως έχει συνεργαστεί με τον Ετόρε Μεσίνα και τον Τσάβι Πασκουάλ;

Ο Γκουντάιτις την τελευταία τριετία έχει συνεργαστεί με δύο από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης: τον Ετόρε Μεσίνα και τον Τσάβι Πασκουάλ. Προφανώς, αυτό από μόνο του… λέει πολλά. «Τα προγράμματα που έχει συμμετάσχει κάθε παίκτης είναι σημαντικά στοιχεία για την αξιολόγηση και τις εκτιμήσεις που κάνει ο κάθε προπονητής. Μιλάμε για δύο τεχνικούς εγνωσμένης αξίας, με αρχές σε άμυνα και επίθεση. Αυτό σημαίνει ότι τακτικά μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θα υπάρξουν», ανέφερε μία πηγή από τη Ρωσία που γνωρίζει καλά τα δεδομένα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

3) Στην επίθεση σε τι βαθμό εξαρτάται από τις δημιουργίες του πλέι μέικερ; Επίσης, υπάρχουν σημεία έξω από το ζωγραφιστό από τα οποία μπορεί να εκτελέσει;

Σε όποιο scouting report και αν ψάξεις, αυτό που θα βρεις είναι το ίδιο. Ο «Γκούντα» επιθετικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δημιούργιες των γκαρντ. Με άλλα λόγια, η απόδοσή του θα επηρεαστεί από το πόσο καλά θα τον «ταΐζουν» ο Νέιτ Ουόλτερς και ο Πάρις Λι ή ακόμα και ο Άντριου Άντριους και ο Μάριους Γκριγκόνις, που ενδέχεται να «τρέχει» ορισμένα pick ‘n rolls. Από εκεί και πέρα, ο νέος σέντερ του Παναθηναϊκού μπορεί να βρει πόντους και ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ, ενώ το mid range παιχνίδι του δεν αποτελεί «ατού» στο επιθετικό ρεπερτόριό του.

4) Αμυντικά κόντρα σε ποιους ψηλούς τα πηγαίνει καλύτερα; Ποια είναι τα δυνατά του στοιχεία και ποιες οι αδυναμίες του στην άμυνα;

Όπως αναφέραμε και στην αρχή της ανάλυσης, η δουλειά του Γιώργου Παπαγιάννη στα πόδια είναι σπουδαία και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην μπασκετική Ευρώπη. Έτσι, το «alter ego» του στον Παναθηναϊκό έπρεπε να έχει διαφορετικά στοιχεία στην άμυνα. «Ο Γκουντάιτις τα πηγαίνει πιο καλά κόντρα σε μεγαλόσωμους ψηλούς, όχι τόσο γρήγορους. Έχει καλές τοποθετήσεις στην ομαδική άμυνα και θυσιάζεται για την ομάδα», τόνισε στο sdna.gr ένας άνθρωπος που τον έζησε στη Ρωσία και συμπλήρωσε: «Στα αρνητικά του θα έλεγα πως δεν είναι το ίδιο αποδοτικός σε γρήγορες και εναλλασσόμενες καταστάσεις».

5) Μπορεί να παίξει άμυνα με αλλαγές; Τον χρησιμοποιούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης;

Αν ρωτήσει κανείς έναν άνθρωπο από τη Ζενίτ για το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού του Γκουντάιτις θα μάθει πως ο Λιθουανός έχει βελτιωθεί σε αυτό το σκέλος. Υπό τις οδηγίες του κόουτς Πασκουάλ έκανε ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την άμυνα αλλαγών, την οποία ο Καταλανός επιλέγει μέσα στα παιχνίδια του. Ωστόσο, ο Πασκουάλ χρησιμοποιούσε πιο αθλητικούς ψηλούς σε αυτές τις καταστάσεις, όπως ο Τζόρνταν Μίκι και ο Άλεξ Πόιθρες. Άλλωστε, όπως λένε και οι προπονητές: «Η άμυνα αποτελείται από πέντε παίκτες και όχι από έναν. Ό,τι επιλογή και αν κάνεις αμυντικά, θα πρέπει όλοι να παίξουν τον ρόλο τους και να δώσουν τις σωστές βοήθειες, ανάλογα με τη φιλοσοφία της κάθε ομάδας».

6) Τέλος, μπορεί να «σπρώξει» στην άμυνα τον Μουσταφά Φαλ ο Λιθουανός; Πώς τον αντιμετώπιζε στην Euroleague ως αντίπαλό του στα ματς με τη Βιλερμπάν και τον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός μπαίνει από διαφορετική αφετηρία σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό στη φετινή σεζόν και είναι λογικό πως οι «πράσινοι» σκέφτονται -και- τα ματσαρίσματα με τους «ερυθρόλευκους» στον σχεδιασμό του ρόστερ. «Μπορεί, λοιπόν, ο Αρτούρας Γκουντάιτις να αντιμετωπίσει τον Μουσταφά Φαλ;», ρωτήσαμε την πηγή μας από την VTB League και η απάντηση που πήραμε ήταν ξεκάθαρη: «Ναι, μπορεί να ματσάρει με τον Φαλ. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που μπορεί να παίξει εναντίον του, καθώς υπάρχει και ο Παπαγιάννης που μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Πάντα έχει σημασία το πώς λειτουργούν και οι υπόλοιποι τέσσερις που βρίσκονται πάνω στο παρκέ. Οι προπονητές ξέρουν πώς και γιατί θα επιλέξουν την οποιαδήποτε τακτική στην άμυνα ή ένα ματσάρισμα». Η Ζενίτ είχε τη δική της τακτική κόντρα στον Γάλλο «πύργο» του Ολυμπιακού, γνωρίζοντας πως ο Λιθουανός σέντερ μπορεί να τα βάλει με… βαριά κορμιά. Για την ιστορία, ο Φαλ είχε 9 πόντους (με 10/18 δίποντα συνολικά) και 5,3 ριμπάουντ ανά ματς σε τρεις αγώνες απέναντι στη ρωσική ομάδα των Πασκουάλ – Γκουντάιτις.

Συγκινητικό μήνυμα Γκουντάιτις για τις φωτιές: «Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου όλα να πάνε καλά»

Previous article

Κινητικότητα για ενίσχυση στον Παναθηναϊκό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.