Η σπάνια επαφή με το καλάθι, η ικανότητα να παίζει με και χωρίς την μπάλα στα χέρια, η βελτίωση στον τομέα της δημιουργίας και το δυνατό πάνω μέρος του σώματος.
Ο Άντριου Άντριους (29 χρονών, 1.88 μέτρα) ανήκει πλέον στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Σε μία απόφαση που έχει το δικό της ενδιαφέρον, οι “πράσινοι” πρόσθεσαν στο ρόστερ τους τέταρτο ξένο που αγωνίζεται στην περιφέρεια μετά τους Πάρις Λι, Νέιτ Γουόλτερς και Μάριους Γκριγκόνις, δείχνοντας το σκεπτικό τους.
Ο Άντριους είναι ένας παίκτης που έψαχνε χρόνια το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Από το 2016 που ήρθε στην Ευρώπη – και με εξαίρεση ένα διάλειμμα την σεζόν 2017/18 που αγωνίστηκε στην G-League – ο Αμερικανός γκαρντ ανέβηκε σκαλί-σκαλί επίπεδο. Μέχρι που πέρυσι αγωνίστηκε στην Μπούρσασπορ, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του EuroCup, κάτι που τον έβαλε στα μπλοκάκια ομάδων της EuroLeague, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει την υπογραφή του.
Ένας combo γκαρντ που έμαθε να παίζει (και) πόιντ γκαρντ
Από την εποχή που αγωνιζόταν στο Κολέγιο της Ουάσινγκτον ο Άντριους ήταν γνωστός ως ένας combo γκαρντ με εξαιρετική επαφή με το καλάθι. Για την ακρίβεια βέβαια ήταν σούτινγκ γκαρντ, απλώς επειδή έχει ύψος 1.88 μέτρα “βαφτίστηκε” combo γκαρντ προκειμένου να γίνει σαφές ότι δεν ήταν αρκετά ψηλός για αυτή την θέση και έπρεπε σταδιακά να περάσει σε αυτή του πόιντ γκαρντ.
Ο Άντριους έκανε βήματα μπροστά στην Ευρώπη, περνώντας αρκετό χρόνο σε θέση πόιντ γκαρντ. Αυτό ήταν που τον βοήθησε να βελτιωθεί σημαντικά στον τομέα της δημιουργίας, αφού στα πρώτα του βήματα είχε – ξεκάθαρα – περισσότερο το σουτ από την πάσα στο μυαλό του. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε πάντως στην Μπουρσασπόρ αγωνίστηκε πολύ συχνά ως σούτινγκ γκαρντ.
Όντας στην ίδια ομάδα με τον βραχύσωμο Ντέρεκ Νίνταμ (1.80 μέτρα), ο Άντριους πέρασε πάρα πολύ ώρα σε θέση σούτινγκ γκαρντ, έχοντας περισσότερο ρόλο δεύτερου δημιουργού. Συχνά δε, η τουρκική ομάδα έριχνε στο παρκέ τρεις γκαρντ, αφού δίπλα στους Νίνταμ και Άντριους υπήρχε – μέχρι να αποχωρήσει για την ΤΣΣΚΑ – ο (ύψους 1.90 μέτρων) Αλέρικ Φρίμαν, σε μία εξαιρετικά κοντή περιφέρεια, που αρχικά δημιούργησε πρόβλημα στον νυν παίκτη του Παναθηναϊκού. Η αποχώρηση του Φρίμαν ωστόσο και η προσθήκη του Τζον Χόλαντ, ενός παίκτη με 3-and-D χαρακτηριστικά, έμελλε να απελευθερώσει τον Άντριους και να εκτοξεύσει την Μπρουσασπόρ.
Ένας προικισμένος σκόρερ που βελτιώθηκε ως δημιουργός
Υπάρχει ένα πράγμα που είναι σαφές στην περίπτωση του Άντριους: Είναι σκόρερ. Την τελευταία τριετία για την ακρίβεια ήταν ένας από τους καλύτερους σκόρερ εκτός EuroLeague, αφήνοντας τα διαπιστευτήριά του στο τουρκικό πρωτάθλημα. Το βασικό χάρισμα του Άντριους είναι ότι είναι εξίσου καλός με και χωρίς την μπάλα στα χέρια και αυτό φάνηκε (και) την περσινή σεζόν, όπου είχε την πιο ώριμη χρονιά της καριέρας του, αριθμώντας 14.4 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο με 50.4% στα σουτ, 45.3% στα τρίποντα και 86.6% στις βολές στο τουρκικό πρωτάθλημα και 14.1 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ μέσο όρο με 44.8% στα σουτ, 39.8% στα τρίποντα και 84.2% στις βολές στο EuroCup. Ιδού και το Shot Chart του από την περσινή σεζόν:
Σύμφωνα με το InStat Scout, την σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Άντριους εκδήλωνε το 29.6% των επιθέσεών του σε κατάσταση Pick and Roll όπου πήρε προσπάθεια δίνοντας 1.13 πόντους ανά κατοχή (πολύ καλό νούμερο), το 14% των επιθέσεών του σε καταστάσεις Isolation (0.98 πόντοι ανά κατοχή σε ένα πολύ καλό νούμερο), το 12.5% των κατοχών του σε καταστάσεις Spot Up (1.39 πόντοι ανά κατοχή σε ένα σπουδαίο νούμερο) και 8.8% των κατοχών του σε Off screen καταστάσεις (1.26 πόντοι ανά κατοχή, σε ένα πολύ καλό νούμερο). Αυτό που δείχνουν – και – οι αριθμοί είναι αυτό που αναφέρθηκε εξ αρχής:
Ο Άντριους είναι εξίσου απειλητικός με και χωρίς την μπάλα στα χέρια, κάτι που του δίνει την δυνατότητα να αγωνιστεί στο πλευρό οποιουδήποτε παίκτη στην περιφερειακή γραμμή μίας ομάδας. Ο λόγος είναι ότι μπορεί είτε να είναι αυτός ο χειριστής της μπάλας, είτε να κινείται μακριά από αυτή και να αναλάβει μετά πρωτοβουλίες.
Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχει και ο τομέας της δημιουργίας. Ένας τομέας στον οποίο ο Άντριους έχει κάνει πράγματι άλματα, αν και παραμένει ένας γκαρντ που ψάχνει πρώτα το δικό του σουτ. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι πλέον ένας καλός (όχι ελίτ) δημιουργός. Διαβάζει το παιχνίδι καλύτερα, πασάρει σε πιο σωστό χρόνο. Μπορεί να παίξει το Pick and Roll, αλλά αισθάνεται πιο εύκολα να πασάρει στην περιφέρεια από ότι στον ψηλό που ρολάρει. Είναι καλός στις λεγόμενες “pocket passes” – όπου έπειτα από drive ή βγαίνοντας από σκριν πασάρει με σκαστή πάσα σε παίκτη που κόβει προς το καλάθι – έχει no look passes στο ρεπερτόριό του αλλά ενίοτε το παρακάνει λίγο.
Ο δυνατός κορμός, οι καλές και οι κακές στιγμές στην άμυνα
Τις πρώτες χρονιές του στην Ευρώπη ο Άντριους έπαιζε άμυνα μόνο… όταν χρειαζόταν, αφού συνήθως ήταν η πρώτη επιλογή της ομάδας του στο σκοράρισμα. Σταδιακά ωστόσο είναι αλήθεια ότι βελτιώθηκε δείχνοντας καλύτερη διάθεση, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία που φόρεσε τις φανέλες της Νταρουσάφακα και της Μπούρσασπορ.
Ο Άντριους είναι ένα παιδί με πολύ δυνατό πάνω μέρος του σώματος, κάτι που τον βοηθάει όταν καλείται να μαρκάρει ψηλότερους παίκτες στο Post, αφού δεν φοβάται την επαφή. Κάπως έτσι, την τελευταία τριετία δεχόταν μόλις 0.63 πόντους ανά κατοχή σε Post Up καταστάσεις στην άμυνα (0.72 φέτος), σε ένα πολύ καλό νούμερο για περιφερειακό. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αυτό έχει επίσης την δική του σημασία για τον Ντέγιαν Ράντονιτς, έναν τεχνικό που θέλει οι παίκτες του να κυνηγούν την επαφή στην άμυνα.
Ο Άντριους πάντως είναι αλήθεια πως είναι περισσότερο δυναμικός παρά αθλητικός/εκρηκτικός, κάτι που του δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα κόντρα σε εκρηκτικούς γκαρντ. Όταν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος είναι ανταγωνιστικός στην άμυνα, ωστόσο ακόμα κι έτσι την περασμένη σεζόν δεχόταν 0.91 πόντους ανά κατοχή στο Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας, σε ένα μέτριο νούμερο.
Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Άντριους δείχνει να είναι το πώς αμύνεται μακριά από την μπάλα. Ο λόγος είναι πως δείχνει μία αστάθεια στον συγκεκριμένο τομέα, αφού μπορεί είτε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, είτε να αφαιρεθεί λίγο. Αποτέλεσμα είναι την περασμένη σεζόν να δέχεται 1.13 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up (μέτριο νούμερο) και 0.92 πόντους ανά κατοχή σε off screen καταστάσεις (μέτριο νούμερο).
Στην πραγματικότητα ο Άντριους δεν είναι κακός αμυντικός. Είναι όμως ασταθής, έχοντας καλές και κακές στιγμές. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι πώς θα μπορέσει να συνυπάρξει στην ίδια πεντάδα με τον (εξαιρετικό αμυντικό, αλλά ύψους 1.83 μέτρων) Πάρις Λι, αλλά και με τον (ύψους 1.93 μέτρων, αλλά μέτριο αμυντικό) Νέιτ Γουόλτερς, ειδικά στην EuroLeague, όπου κάθε ομάδα ψάχνει κάθε δυνατό μις-ματς.
Ένας παίκτης που ψάχνει το επόμενο βήμα
Ο Παναθηναϊκός έχει επιλέξει φέτος σε μεγάλο βαθμό να κάνει μεταγραφές παικτών με εμπειρία σε επίπεδο EuroLeague (Λι, Γκριγκόνις, Γουόλτερς, Γουίλιαμς). Στην περίπτωση του Άντριους έκανε μία εξαίρεση, αποκτώντας έναν παίκτη που βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του. Το δε γεγονός ότι του προσφέρθηκε διετές συμβόλαιο δείχνει ότι οι “πράσινοι” σκοπεύουν να του δώσουν το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής.
Η απόφαση του Παναθηναϊκού να προσθέσει στην μηχανή του έναν combo γκαρντ ο οποίος – στα χαρτιά τουλάχιστον – μπορεί να συνυπάρξει με όλα τα γκαρντ της ομάδας και να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα σίγουρα δείχνει αρκετά. Οι “πράσινοι” είχαν ξεκάθαρο έλειμμα δημιουργίας την περσινή σεζόν και φέτος ξεκίνησαν τον σχεδιασμό τους προχωρώντας στην απόκτηση παικτών που μπορούν με την ίδια άνεση να εκτελέσουν αλλά και – σε έναν βαθμό – να δημιουργήσουν. Το θέμα πλέον είναι πώς θα ταιριάξουν όλοι μαζί.
Στο τέλος της ημέρας, ο Άντριους είναι ακόμα ένα κομμάτι του παζλ που έχει στο μυαλό του ο Ντέγιαν Ράντονιτς ενόψει της νέας σεζόν. Είναι ένας παίκτης που έψαχνε την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του και ο Παναθηναϊκός του την έδωσε. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.
Comments