Στιγμές, δηλώσεις, stats και «εικόνες» από την τετραετή πορεία του Ιωάννη Παπαπέτρου στον Παναθηναϊκό
«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Ιωάννη Παπαπέτρου για τα τρία επόμενα χρόνια». Με αυτή την πρόταση στις 10 Ιουλίου του 2018 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε το μεγάλο deal με τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος έκλεινε το «κεφάλαιο Ολυμπιακός» για να έρθει στην ομάδα την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πατέρας του, Αργύρης και να αποτελέσει μέλος μιας προσπάθειας με υψηλές βλέψεις. Ο Τσάβι Πασκουάλ «κέρδιζε» τότε τον Ντέιβιντ Μπλατ και ο «Παπ» έπαιρνε το δρομολόγιο από το ΣΕΦ για το ΟΑΚΑ εν μέσω «πράσινων» χειροκροτημάτων και «ερυθρόλευκων» αποδοκιμασιών.
«Έκανα μια συνειδητή επιλογή, ήξερα που ερχόμουν», δήλωνε ο ίδιος μετά την… αλλαγή στρατοπέδου. Πράγματι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο «Παπ» από την πρώτη ημέρα «έβγαζε» ωριμότητα τόσο μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, όσο και έξω από αυτές.
Στο «τριφύλλι» βρήκε τον ρόλο που ήθελε -σχεδόν- από την πρώτη μέρα με τον Τσάβι Πασκουάλ, εξελίχθηκε σε ένα βασικό μέλος της ομάδας και σιγά – σιγά έγινε και ο «franchise player». Ο ηγέτης, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού. «Can you imagine?», που έλεγε και ο αξεπέραστος Ζέλικο Ομπράντοβιτς…
Ο Παπαπέτρου μπορούσε να… imagine και να «νιώσει» τι σημαίνει Παναθηναϊκός. «Σημασία έχουν οι νίκες και όχι οι καλές εμφανίσεις», είχε δηλώσει ανύποπτο χρόνο στο πλαίσιο της πρώτης σεζόν του στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Δεν του άρεσε να χάνει φορώντας την «πράσινη» φανέλα. Ήθελε να βγαίνει μπροστά, να παίρνει το τελευταίο σουτ ή να παίζει την πιο κρίσιμη άμυνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Καθοδηγούσε τους νεότερους παίκτες στα αποδυτήρια και ήταν vocal ακόμα και όταν ο ρόλος του αρχηγού βρισκόταν στα χέρια του Νικ Καλάθη. Αν ρωτήσει κάποιος τον Γιώργο Παπαγιάννη, τον Ντίνο Μήτογλου ή ακόμα και τον πιο νέο στην ομάδα, Λευτέρη Μαντζούκα, θα το επιβεβαιώσει. Δεν το έκανε για να «παρακάμψει» τον διεθνή πόιντ γκαρντ, αλλά γιατί το ένιωθε, το επιθυμούσε. Ήθελε να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορούσε.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην στατιστική του πορεία στην Euroleague μέσα σε αυτή την τετραετία του στα «πράσινα»:
- 2018-2019: 9π. (61% 2π., 33% 3π., 67% β.), 4,2ρ., 1,1ασ. σε 25′ ανά παιχνίδι.
- 2019-2020: 10,9π. (69% 2π., 36,7% 3π., 60% β.), 4,1ρ., 0,8ασ. σε 28′ ανά παιχνίδι.
- 2020-2021: 12,1π. (43% 2π., 36% 3π., 73% β.), 4,1ρ., 2,4ασ. σε 30′ ανά παιχνίδι.
- 2021-2022: 12π. (53% 2π., 25% 3π., 80% β.), 3,2ρ., 2,5ασ. σε 29′ ανά παιχνίδι.
Ο ύψους 2,06μ. φόργουορντ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας, δύο Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ. Και τώρα ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα στατιστικά και το παλμαρέ, που λίγο – πολύ τα γνωρίζουν όλοι.
Υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο ο Παπαπέτρου εξελίχθηκε σε έναν… πράσινο Superman, που τα έκανε όλα στο παρκέ. Έπαιζε για 30+ λεπτά, ήταν «βράχος» στην άμυνα, όπως θα έλεγαν σε ένα ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ και πάντα έβαζε το κορμί του στη… φωτιά. Τα ηγετικά του στοιχεία δεν μπορούσε να τα αμφισβητήσει κανείς.
Το πιο σημαντικό; Ο Ιωάννης κέρδισε την αγάπη της εξέδρας με όσα έκανε πάνω στο παρκέ και με τον επαγγελματισμό του. Ούτε με «τσιτάτα», που απλά θα έκαναν «γκελ» στο ευρύ κοινό, ούτε με… Παναθηναϊκόμετρο. Με μια συζήτηση μαζί του καταλαβαίνεις πως είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, που γνωρίζει πώς να αποτυπώσει με λόγια τις σκέψεις του. Βλέποντάς το στον παρκέ αντιλαμβάνεσαι ότι θα τα δώσει όλα για την ομάδα που αγωνίζεται. Αυτοί που τον έχουν ζήσει σε αποστολές έχουν να πουν για έναν παίκτη που δεν υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα, ήταν συνεπής και μπορεί να έκανε διατάσεις για να προσέχει το κορμί του ακόμα και την ώρα της χαλάρωσης.
Μιας και αναφερθήκαμε στις δηλώσεις, τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δύο συνεντεύξεις του που έγιναν viral. H πρώτη, που αφορούσε την επιστροφή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ και η δεύτερη, που «καταδίκαζε» όσα έγιναν στο κλειστό της Λάρισας. Και στις δύο περιπτώσεις ο Παπαπέτρου βγήκε μπροστά ως αρχηγός, είπε αυτά που ένιωθε και δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Ο κόσμος έσπευσε ή να τον αποθεώσει ή να τον… σταυρώσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Τι σημασία είχε; Ο «Παπ» ήταν ο αρχηγός των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ομάδας και ένας βασικός πυλώνας του Παναθηναϊκού. Γιατί να ενδιαφερθεί για… αντιρρήσεις των social media;
Παρένθεση, που είναι άκρως χρήσιμη για την νοοτροπία του…
«Είναι χαρακτηριστικό του λαού μας αυτό. Δυστυχώς, όταν δεν παίζεις καλά είσαι ο χειρότερος και όταν παίζεις καλά είσαι ο καλύτερος. Είναι λίγο λάθος, αλλά μετρά και το πώς παίρνεις κάθε πληροφορίες. Δεν πρέπει ούτε να πέφτεις τόσο χαμηλά, ούτε να καβαλάς το καλάμι. Καλώς ή κακώς τα social media είναι σε έξαρση. Καλό είναι να λέγονται σωστά πράγματα από ανθρώπους του χώρου, που ξέρουν το άθλημα, γιατί έτσι καταλαβαίνει και ο κόσμος το άθλημα καλύτερα Πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Ο καθένας έχει δικά του κουμπιά και κάποιος μπορεί να πατήσει το δικό σου. Καλό είναι να μην δίνεις ιδιαίτερη βάση, όταν ξέρεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς. Εγώ ως Ιωάννης έχω κρατήσει low profile, δεν μου αρέσει να προβάλλω τον εαυτό μου. Νιώθω πολύ τυχερός που βγαίνω στο παρκέ και παίζω. Το πιο σημαντικό είναι να κερδίζει η ομάδα, να κάνω χαρούμενη την οικογένειά μου και τον κόσμο της ομάδας. Δεν διαβάζω άρθρα, είμαι φιλόδοξος για το επάγγελμά μου. Κάθομαι και μιλάω με τις ώρες με τον αδερφό μου, την κοπέλα μου, δυο-τρεις φίλους μου. Αυτό με κρατά ήρεμο», είχε δηλώσει περιγράφοντας μέσα σε λίγες σειρές όλο το mindset του. Και κάπου εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση περί δηλώσεων, κλίματος και… υπερβολής.
Το καλοκαίρι του 2020 μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Παπαπέτρου έμεινε στο ΟΑΚΑ, πήρε το… περιβραχιόνιο και παράλληλα δέχτηκε την πρόκληση να ηγηθεί της ομάδας σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Το 2021 ανανέωσε εκ νέου το συμβόλαιό του, αυτή τη φορά για δύο χρόνια, όμως από τους όρους που έβαλε ήταν φανερό πως στο μυαλό του είχε μπει και η προοπτική της αποχώρησης από την Αθήνα.
Τον περσινό Ιούλιο ο «Παπ» έμεινε στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων χωρίς… παζάρια. Σε πρώτη φάση, αυτό που ζήτησε ήταν ένα NBA Out για εκείνο το καλοκαίρι και ο Παναθηναϊκός -δικαίως- το δέχτηκε. Άλλωστε το ΝΒΑ είχε μπει για τα καλά στο μυαλό του από τη «διαστημική» εμφάνιση που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2019 (39 πόντοι), η οποία είχε αναγκάσει πολλές ομάδες της κορυφαίας λίγκας να καλέσουν τον ατζέντη του και να ρωτήσουν το status του.
Παράλληλα, ζήτησε και ένα Euroleague Out, για να μπορεί να πάει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα το καλοκαίρι του 2022, αν οι «πράσινοι» δεν βρίσκονταν σε θέση να καλύψουν τα «θέλω» του αγωνιστικά. Ο Παναθηναϊκός των «εσόδων – εξόδων» δεν μπορούσε να του πει «όχι». Σκληρή αλήθεια; Ενδεχομένως… Βέβαια, η σχετική option -μάλλον- μικρή σημασία είχε στις τελικές συζητήσεις που έγιναν το φετινό καλοκαίρι, αλλά θα φτάσουμε και εκεί.
Έγιναν λάθη από την μεριά του στην τετραετία του στο ΟΑΚΑ; Σίγουρα έγιναν. Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι… ρόδινη σε απόλυτο βαθμό για τέσσερα χρόνια σερί. Το γεγονός πως ο «Παπ» περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή την προθεσμία για μια ευκαιρία στον «μαγικό κόσμο» πέρυσι δεν λογίζεται ως λάθος. Απλώς, αποτυπώνει τις φιλοδοξίες του.
Τελικά, ο Παπαπέτρου της σεζόν 2021-2022 ήταν «ο «franchise player» του Παναθηναϊκού, ο ηγέτης, ο καλύτερος του ρόστερ, ο παίκτης που έπαιρνε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα»; Ή ήταν «ο φόργουορντ του 25% στα τρίποντα στην Euroleague, των κακών τελικών με τον Ολυμπιακό, ο παίκτης που χειρουργήθηκε στις 31/1 με στόχο να είναι έτοιμος στον τελικό του Κυπέλλου τρεις εβδομάδες αργότερα, αλλά γύρισε στη δράση σχεδόν δύο μήνες μετά»; Η αλήθεια πάντα κρύβεται κάπου στην μέση…
Ο Παναθηναϊκός δεν βοήθησε τον Παπαπέτρου τη χρονιά που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό και το αντίστροφο. Ο 28χρονος πια παίκτης δεν μπόρεσε να πάρει από το… χέρι τους «πράσινους» και το «τριφύλλι» δεν κατάφερε να του δώσει την ευκαιρία να ξεχωρίσει μέσα από τη διαδικασία της ομάδας. Ναι, πολλές φορές η αλήθεια κρύβεται στην μέση, για αυτό και δεν υπάρχει λόγος να παθιαζόμαστε με την μία ή με την άλλη άποψη/ θέση, όσο κι αν περιέχει μέσα της μια μικρή ή μεγάλη δόση αλήθειας. Το μόνο σίγουρο είναι πως έγιναν λάθη…
Το «διαζύγιο» με το «τριφύλλι» ακουγόταν ολοένα και περισσότερο στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Ο παίκτης είχε αποφασίσει πως θέλει να γυρίσει σελίδα και ο Ντέγιαν Ράντονιτς με τον Αργύρη Πεδουλάκη επιθυμούσαν να κινηθούν με διαφορετικό πλάνο στην κατάρτιση του ρόστερ. Fair enough. Γι’ αυτό και στην πράξη, στο παρκέ μπορούν να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές. Ο μεν Παναθηναϊκός ακούγοντας τα «θέλω» του Μαυροβούνιου προπονητή, ο δε Παπαπέτρου -πιθανότατα- υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο Βελιγράδι.
Ο Παπαπέτρου δεδομένα αγάπησε τον οργανισμό του «τριφυλλιού» και οι «πράσινοι», από τον κόσμο μέχρι τη διοίκηση, αναμφισβήτητα ύψωσαν ασπίδα γύρω του και τον «αγκάλιασαν» θερμά. Κάποιες φορές και τα «διαζύγια» μπορούν να είναι συναινετικά, φιλικά και να αφήνουν όμορφες αναμνήσεις, μεγάλες βραδιές και ωραία λόγια από τις δύο πλευρές. Όχι τα λάθη και τις… αναποδιές.
Και κάπως έτσι από τις 10 Ιουλίου του 2018 φτάνουμε στις 15 Ιουλίου του 2022 και το: «Ιωάννη σε ευχαριστούμε για αυτά τα τέσσερα χρόνια προσφοράς και αφοσίωσης στην ομάδα μας. Καλή συνέχεια στη ζωή και την καριέρα σου. Θα είσαι για πάντα ένας από εμάς. Εις το επανιδείν», της «πράσινης» ΚΑΕ.
Και αν κάτι θα μπορούσε να κάνει την περίληψη όλων των παραπάνω, αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο post του Παπαπέτρου στο Instagram.
«Μόνο ευχαριστώ! Σε όλους του συμπαίχτες μου, τους προπονητές και στελέχη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα τέσσερα χρόνια στα οποία μοιραστήκαμε μαζί χαρές αλλά και λύπες! Απεριόριστη εκτίμηση αλλά και αγάπη για τους φιλάθλους της ομάδας μας, που με αγκάλιασαν και με έκαναν από την πρώτη στιγμή να νιώσω τον Παναθηναϊκό σαν οικογένεια μου. Στον Ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που με έφερε στην ομάδα και με στήριξε έως και την τελευταία ημέρα που ήμουν μέλος της, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς.
Είμαι ευγνώμων για αυτά τα τέσσερα όμορφα χρόνια που περάσαμε μαζί. Ο Παναθηναϊκός θα έχει για πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Εύχομαι ολόψυχα στον σπουδαίο αυτό σύλλογο την καλύτερη δυνατή επιτυχία στο μέλλον!
Εις το επανιδείν».
Pap out…
πηγή: sdna.gr
Comments