0

Ο τρόπος που λειτουργεί ο Παναθηναϊκός στις μεταγραφές.

Στον Παναθηναϊκό γίνεται ξανά επίκαιρη η συζήτηση σχετικά με τις μεταγραφές, και γίνεται πάλι, όπως και πέρσι, για τους λάθος λόγους, δηλαδή μόνο λόγω των εντυπώσεων. Στην περσινή γκρίνια επειδή καθυστερούσαν οι θερινές μεταγραφές έρχεται να προστεθεί η φετινή γκρίνια επειδή ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάνει ακόμη πολλές μεταγραφές και – κυρίως – επειδή φαίνεται ότι αφαιρούνται τρεις βασικοί ποδοσφαιριστές της περασμένης σεζόν: ο Βέλεθ, για τον οποίο πράγματι ο Παναθηναϊκός πρέπει να αναρωτηθεί γιατί έφερε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση διαπραγματευτικά, και οι Γκατσίνοβιτς και Βιγιαφάνιες, με τους οποίους αποφάσισε να μη συνεχίσει με τους οικονομικούς όρους που έπρεπε να αποδεχθεί.

Η περσινή ιστορία, όπως και ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης ιστορίας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει πολύ καλά που αντιμετωπίζει τον προπονητή του σαν αγγλικού τύπου μάνατζερ και αφήνει πάνω του την ευθύνη της επιλογής των ποδοσφαιριστών, βάζοντάς τον συμμέτοχο στην διαχείριση του διαθέσιμου μπάτζετ. Μόνο που δεν τον υποστηρίζει με τον σωστό τρόπο. Είτε αποκτούσε είτε όχι τεχνικό διευθυντή, ο Παναθηναϊκός θα αύξανε τις πιθανότητες να κάνει τις καλύτερες επιλογές αν είχε φροντίσει να δημιουργήσει διεύθυνση μεταγραφών και την είχε επανδρώσει με καταρτισμένους επαγγελματίες. Ένα σύγχρονο τμήμα μεταγραφών θα έκανε αδιανόητα ευκολότερη τη ζωή του υπεύθυνου για τις επιλογές, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση του Γιοβάνοβιτς. Διότι θα του έδινε πολύ περισσότερες επιλογές ανά θέση, τις οποίες θα είχε αξιολογήσει και αναλύσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια χάρη τόσο στο technical scouting όσο και χάρη στην δυνατότητα που θα είχε, λόγω διαθέσιμων πόρων, για να ερευνήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε μεγαλύτερο βάθος κάθε μια από τις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ώστε να σχηματίσει ένα όσο το δυνατόν πιο εμπλουτισμένο προφίλ για κάθε ποδοσφαιριστή.

Η διεύθυνση μεταγραφών όμως δεν λειτουργεί αποτελεσματικότερα μόνο στην πτυχή του scouting. Φροντίζει και για την διαχείριση όλων των εσωτερικών ζητημάτων που αφορούν τους ποδοσφαιριστές. Αφαιρεί δηλαδή ένα μεγάλο μέρος ευθυνών, στο εκτελεστικό κομμάτι, από τον προπονητή και του επιτρέπει να συγκεντρώνεται στα κρίσιμα κομμάτια: τη στρατηγική και τις αποφάσεις.

Με ένα τέτοιο τμήμα ενεργό, ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε φτάσει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του Βέλεθ μέχρι να αποφασίσει αν θα του προτείνει ή όχι νέο συμβόλαιο. Θα το είχε αντιμετωπίσει νωρίτερα αυτό το ζήτημα. Και φυσικά αυτό το τμήμα θα αφαιρούσε από το κεφάλι του προπονητή όλο τον εκνευρισμό σχετικά με την διαχείριση των ποδοσφαιριστών που έχουν συμβόλαιο αλλά εκείνος δεν υπολογίζει.

Ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που ψάχνει σε μεγάλο βάθος κάθε περίπτωση ποδοσφαιριστή προτού εισηγηθεί την απόκτησή σου. Όσο δουλεύει περίπου μόνος, το χρονικό διάστημα δεν θα μειώνεται, δεδομένου ότι ο προπονητής έχει να φροντίσει και όλες τις άλλες πτυχές της δουλειάς του. Ο Παναθηναϊκός κάνει πολύ καλά που εμπιστεύεται τον προπονητή που έπεσε “μέσα” στην συντριπτική πλειονότητα των επιλογών που έκανε στο πρώτο έτος της συνεργασίας τους, αλλά δεν κάνει καλά που δεν φροντίζει να αναπτύξει ένα τμήμα που θα τον υποστηρίξει στη δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση – μπορεί μόνο να εύχεται να καταφέρει ο Γιοβάνοβιτς να εμφανίσει μια αρκετά ώριμη και επαρκώς ποιοτική ομάδα στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Τον στόχο της δημιουργίας μιας διεύθυνσης μεταγραφών όμως πρέπει να τον βάλει και να ξεκινήσει άμεσα να εργάζεται για να λειτουργήσει με αυτό το μοντέλο. Διαφορετικά θα χάνει. Και χρόνο, αλλά και ευκαιρίες ποδοσφαιριστών που μπορεί να “έκαναν” στον προπονητή του και να ήταν “προσιτοί” αλλά ο Παναθηναϊκός δεν τους εντοπίζει.

Ακούω συχνά ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν θέλει τεχνικό διευθυντή και επιθυμεί να κρατά τον τελευταίο λόγο στην επιλογή ποδοσφαιριστών. Καλά κάνει, αν αυτός είναι ο τρόπος του. Καλά κάνει και ο Παναθηναϊκός που το αποδέχεται αυτό. Η διεύθυνση μεταγραφών δεν δημιουργείται σε ένα κλαμπ για να επιβάλει στον προπονητή μεταγραφές, ανανεώσεις ή αποδεσμεύσεις. Δημιουργείται και λειτουργεί για να του λύνει τα χέρια, να τον διευκολύνει, και να τον βοηθά να διαλέγει από μια μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη δεξαμενή ποδοσφαιριστών.

πηγή: gazzeta.gr

Ο Σεπφ ρώτησε για τον Παναθηναϊκό!

Previous article

Συμβόλαιο δύο ετών με τον Ράντονιτς

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.