0

Σεζόν 2011-2012. Ήταν η τελευταία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού, όπου παρέμεινε για 13 χρόνια

Ένα διάστημα στο οποίο, όχι απλώς κατέκτησε τα πάντα, αλλά ο Παναθηναϊκός μαζί του έγινε η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πλέον, με τη σεζόν 2021-2022 να μας έχει αποχαιρετήσει λίγες μέρες πριν, έχουμε φτάσει τις 10 χρονιές, όπου το Τριφύλλι δεν είχε τον “Μίδα” στον πάγκο του. Τον κορυφαίο προπονητή όλων των εποχών. Ο Παναθηναϊκός όμως είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Και αυτά τα 10 χρόνια το απέδειξε περίτρανα. Διότι ακόμα και χωρίς αυτόν, κατάφερε να έχει επιτυχίες και να παραμείνει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ.

Ο υπογράφων, ως λάτρης της “σπυριάρας”, θέλησε να “χτίσει” την καλύτερη δυνατή ομάδα του Παναθηναϊκού, αυτών των 10 σεζόν δίχως τον Σέρβο στον “πράσινο” πάγκο. Δηλαδή από τη σεζόν 2012-2013 μέχρι και εκείνη του 2021-2022.

Δέκα χρόνια στα οποία είδαμε πολλούς προπονητές και ακόμα περισσότερους παίκτες στο Τριφύλλι. Ποιοι ήταν εκείνοι όμως που ξεχώρισαν; Πριν μπω στην διαδικασία να σας παρουσιάσω το δικό μου ρόστερ, να αναφέρω πως ο καθένας έχει την άποψη του, η οποία φυσικά είναι απόλυτα σεβαστή. Πολλοί από εσάς μπορεί να μην συμφωνείτε και να διαλέγατε κάτι διαφορετικό από μένα.

Και αυτό είναι το υπέροχο με αυτά τα “διλήμματα”. Ότι ο καθένας έχει την δική του άποψη. Και επειδή όλα αυτά είναι 100% υποθετικά, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Είναι απλά τι πιστεύει ο καθένας. Έχοντας αναφέρει αυτά που ήθελα, πάμε στην παρουσίαση των δεκαπέντε (τρεις σε κάθε θέση δηλαδή) παικτών που επέλεξα και στην συνέχεια θα ολοκληρώσουμε με την επιλογή του προπονητή αυτής της δεκαετίας. Οι επιλογές θα είναι 15 και όχι 12 γιατί θα φτιάξουμε μια ολόκληρη ομάδα για μια απαιτητική σεζόν και όχι ένα σύνολο για να παίξει έναν αγώνα. Την δύσκολη επιλογή για το ποιους τρεις θα κόβει σε κάθε παιχνίδι, ας την αναβάλει ο…προπονητής.

Pg. Διαμαντίδης, Καλάθης, Τζέιμς
Sg. Νέντοβιτς, Ούκιτς, Ρίβερς
Sf. Ματσιούλις, Παπαπέτρου, Χεζόνια
Pf. Φώτσης, Σίνγκλετον, Μήτογλου
C. Λάσμε, Γκιστ, Παπαγιάννης

Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ

Μια ομάδα, στην οποία αναφέρω ξανά πως κάποιος μπορεί να διαφωνεί σε πολλά πράγματα. Προσωπικά δίνω τα “κλειδιά” στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία της Euroleague κατά την ταπεινή μου άποψη. Δίπλα του ο κορυφαίος πασέρ που είδε ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Νικ Καλάθης. Μαζί στην θέση του point guard και ο “killer” Μάικ Τζέιμς.

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς με το “πλούσιο” ταλέντο βρίσκεται στις επιλογές του shooting guard, μαζί με τον “sniper” KC Rivers που μπορεί να μεταφερθεί και στο “3”, αλλά και τον Ρόκο Λένι Ούκιτς που μπορεί να αγωνιστεί και ως playmaker και για δύο χρόνια (2012-2014) ήταν το “δίδυμο” του Διαμαντίδη στα guard.

Στους small forward διάλεξα τον τωρινό αρχηγό των Πράσινων, Ιωάννη Παπαπέτρου που είναι ένας εκ των καλύτερων παικτών αυτή την στιγμή στην θέση του, σε ολόκληρη την Euroleague. Ο “ταύρος” Γιόνας Ματσιούλις που βοήθησε τα μέγιστα ώστε να έρθουν τα δύο συνεχόμενα double το 2013 και το 2014, δεν γινόταν να λείπει. Ούτε και ο Μάριο Χεζόνια όμως, γινόταν να μην βρίσκεται στις επιλογές μου. Το ταλέντο του “μιλάει” από μόνο του. Μπορεί να αγωνίστηκε μόλις λίγους μήνες, όμως ήταν μια μεγάλη μεταγραφή κατευθείαν από το NBA, σε δύσκολες οικονομικά εποχές για το τμήμα.

Ένας άνθρωπος που δεν σταματάει να “φωνάζει” ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, πολύ πριν φορέσει την φανέλα της ομάδας. Μπορεί να μην ήρθε σε ιδανικές εποχές για την ομάδα, ώστε να ζήσει με τον σύλλογο αυτά που ονειρεύεται, αλλά ποιος ξέρει. Ποτέ δεν είναι αργά.

Στην θέση του “4” έχω τους Αντώνη Φώτση, Κρις Σίνγκλετον και Ντίνο Μήτογλου. Τρεις παίκτες που όλοι αποτελούν “απειλή” από τα 6.75. Εξαιρετικοί ριμπάουντερ και πολύ δυναμικοί στο παιχνίδι τους. Τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα. Δεν θα διστάσουν στα σκριν και να βγουν στην περιφέρεια να παίξουν άμυνα σε κάποιο guard, ούτε όμως και να παίξουν ένας εναντίον ενός με ένα βαρύ center.

Και τέλος στο “5” θα πάω με τον Στεφάν Λάσμε (για όσα είδαμε από εκείνον στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό). Τον Γκιστ που παίζει στο “4” και στο “5” και στην πορεία έγινε ένας από τους μακροβιότερους ξένους στην ιστορία του Εξάστερου. Ήταν πολύ σημαντικός αυτά τα χρόνια στο Τριφύλλι. Αλλά φυσικά και τον καλύτερο center της Euroleague για το 2021-2022, τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ένα μπασκετικό πρότζεκτ, Έλληνα παίκτη, που όμοιο του ίσως να μην υπάρχει, αν δεν σε λένε Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τρεις παίκτες που θα μπορούν να παίξουν σε κάθε φάση pick and roll με τους Διαμαντίδη και Καλάθη, οι οποίοι θα τους πετάνε την μία alley oop μετά την άλλη. Και κάθε φορά, η πάσα σίγουρα θα είναι εκεί που πρέπει.

Όσον αφορά τον προπονητή, ήταν μια δύσκολη επιλογή. Οι άνθρωποι που σκέφτηκα ήταν τρεις. Ο Τσάβι Πασκουάλ, ο hall of famer, Ρικ Πιτίνο και ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Όσον αφορά τον Αμερικανό, του οποίου η αξία παγκόσμιο μπάσκετ δεν μπορεί αμφισβητηθεί από κανέναν, στον Παναθηναϊκό δεν “έχτισε” ποτέ δική του ομάδα. Δύο φορές ήρθε μέσα στη σεζόν μετά από απόλυση του προπονητή που είχαν οι Πράσινοι μέχρι τότε. Ενώ, δεν προλάβαμε να τον δούμε και σε τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό, χωρίς να φταίει φυσικά εκείνος, μιας και οι Ερυθρόλευκοι είχαν επιλέξει τον “δρόμο” της Α2. Αλλά και το 2020, λόγω κορωνοϊού δεν τον είδαμε να ολοκληρώνει την χρονιά στο γήπεδο όπως περιμέναμε, πάλι δίχως δική του ευθύνη.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης σε αυτά τα 10 χρόνια είχε τρεις θητείες στον “πράσινο” πάγκο. Οι δύο τελευταίες ολοκληρώθηκαν πολύ πρόωρα λόγω κάποιων κακών αποτελεσμάτων. Όμως ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρώτη; Όταν ο τωρινός τεχνικός διευθυντής του Εξάστερου, ως προπονητής, με μια ολοκαίνουρια ομάδα, κρατώντας μόνο τους Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή από τον “κορμό” του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που μόλις είχε αποχωρήσει μετά από 13 χρόνια παρουσίας, κατέκτησε το double στην Ελλάδα, νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά και “σκουπίζοντας”, πάλι τον “αιώνιο” αντίπαλο στους τελικούς του πρωταθλήματος, με μειονέκτημα έδρας μάλιστα. Και όλα αυτά, ενώ λίγες βδομάδες πριν οι Ερυθρόλευκοι είχαν σηκώσει την δεύτερη συνεχόμενη κούπα τους στην Euroleague. Πραγματικά εντυπωσιακό και άξιο συγχαρητηρίων.

Όμως η επιλογή δεν θα είναι αυτός. Θα είναι ο Τσάβι Πασκουάλ. Ένας προπονητής που είχε αποδείξει τις ικανότητες του στο κορυφαίο επίπεδο. Είχε ήδη στο “βιογραφικό” του μια Euroleague με την Μπαρτσελόνα, αλλά και πολλούς εγχώριους τίτλους, σε ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνστικό όπως είναι αυτό της Ισπανίας. Στους Μπλαουγκράνα ήταν head coach για πολλά χρόνια. Το 2017, μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη, ήρθε στον Παναθηναϊκό, την δεύτερη ομάδα του στην Euroleague και πρώτη μακριά από την χώρα του.

Νίκησε τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος και στον τελικό της διοργάνωσης τον Άρη μέσα στο Nick Galis Hall. Ένα πανάξιο τρόπαιο που κατακτήθηκε μέσα στις έδρες των αντιπάλων του. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ στο 5ο παιχνίδι των τελικών του πρωταθλήματος το 2017; Με την σειρά στο 2-2, τον Ολυμπιακό να έχει παίξει λίγες βδομάδες πριν στον τελικό της Euroleague και να έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο του, λίγοι ήταν αυτοί που έδιναν πιθανότητες στο Τριφύλλι για κούπα, ειδικά με μειονέκτημα έδρας.

Και όμως. Το έκανε ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ…όπως το 99. Μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού στο πέμπτο και καθοριστικό παιχνίδι της σειράς. Με κυριαρχικό μπάσκετ, “παίρνοντας την ταυτότητα” του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατά την διάρκεια των τελικών.

Ενώ το 2018, ξανά με Ολυμπιακό, ξανά σε πέμπτο παιχνίδι, αλλά με πλεονέκτημα έδρας αυτή την φορά και μέσα στο ΟΑΚΑ, κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, το οποίο δεν γινόταν να χαθεί, διότι έπρεπε να αφιερωθεί στον τεράστιο Παύλο Γιαννακόπουλο, που ανήμερα του τρίτου τελικού του πρωταθλήματος, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ενώ στην Euroleague, στις πρώτες χρονιές του νέου format, που είναι πολύ πιο ανταγωνστικό και δύσκολο, η ομάδα πήρε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs και αποκλείστηκε από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης. Και ενδεχομένως να έπρεπε να είναι σε τουλάχιστον ένα από αυτά τα δύο final-4, μα αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, αποφάσισα να επιλέξω τον Τσάβι Πασκουάλ. Αυτές είναι οι δικές μου επιλογές. Σίγουρα πολλοί από εσάς που τις διαβάζετε, θα έχετε διαφορετικές, οι οποίες θα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Ξέρω όμως πως θα συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα. Μακάρι τα επόμενα δέκα χρόνια να είναι ακόμα πιο πετυχημένα. Και τα επόμενα δέκα από αυτά ακόμα περισσότερο και να πηγαίνει έτσι πάντοτε ώστε ο σύλλογος που λέγεται Παναθηναϊκός, να “μεγαλώνει” μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο δεκαετία με την δεκαετία. Γιατί όσο ψηλά και να δούμε τον Παναθηναϊκό, ποτέ και τίποτα δεν θα είναι αρκετό!!!

 

 

πηγή: paopantou.gr

Φέτος δεν μπορεί ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού να έρθει 31 Αυγούστου

Previous article

Και επίσημα στον Παναθηναϊκό το «πολυβόλο» Αρίκα Κάρτερ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.