Αφήνοντας οριστικά πίσω τον ρόλο του χεντ κόουτς στην ΤΣΣΚΑ μετά από 8 επιτυχημένα χρόνια και φορώντας πλέον τον μανδύα του ομοσπονδιακού προπονητή, ο Δημήτρης Ιτούδης ξεδιπλώνει τη δική του μπασκετική (και όχι μόνο) κοσμοθεωρία.
Στους δώδεκα αυτούς μήνες ο Δημήτρης Ιτούδης δεν άλλαξε. Κάθε άλλο. Ο ίδιος άνθρωπος επέστρεψε από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Ευγενικός, μα κι ευθύς. Καλοπροαίρετος, μα και κατασταλαγμένος. Πρόσχαρος μα και ανυπόκριτος. Έχασε μεν κάποια κιλά, διότι έθεσε ως στόχο (και τον πέτυχε) να βρεθεί στο σωματικό βάρος των φοιτητικών χρόνων του, όπως ομολόγησε τη στιγμή της εγκάρδιας χειραψίας που ανταλλάξαμε, αλλά την ίδια ώρα δεν πείραξε το “μέσα” του. Εξακολουθεί να αναζητά τον εαυτό του με μέθοδο που του εξασφαλίζει μια βελτιωμένη έκδοση του, λιγότερο ή περισσότερο, και να θέτει διαρκώς προκλήσεις στο “είναι” του, χωρίς να υποκρίνεται κάποιον τρίτο.
Μόνο που πλέον, στα 50 προς 51 του, δεν είναι πια -όπως είχαμε συνηθίσει- ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ, από την οποία αποχώρησε ύστερα από μια οκταετή θητεία πλημμυρισμένη από τη χρυσόσκονη των τροπαίων και τη λάμψη των ατομικών επιτευγμάτων. Είναι πλέον, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ο νέος εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας. Ο “chosen one” της ΕΟΚ για ένα άφθαρτο ξεκίνημα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με το ξόρκισμα του πρόσφατου παρελθόντος.
Θα μπορούσε, δίχως ενοχές και τύχεις, να καθίσει ένα καλοκαίρι άπραγος. Θα ήταν δικαιολογημένος, αν διάβαζε ακόμη ένα βιβλίο όπως το “Think like a Monk” του Τζέι Σέτι που τέλειωσε πρόσφατα. Ή αν σκεφτόταν το περιεχόμενο ενός δικού του κειμένου που θα συνδέει άρρηκτα την προπονητική με τη ζωή και τα βιώματά του, διότι “είναι αυτό που -νομίζω εγώ ότι- ενδιαφέρει περισσότερο τον κόσμο αυτήν τη στιγμή“. Έχει άλλωστε προτάσεις για μια εξιστόρηση αποσταγμάτων από προσωπικές εμπειρίες.
Comments