Tο αγωνιστικό προφίλ του Κρίστιαν Γκάνεα που αποτελεί την δεύτερη φετινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού.
O Παναθηναϊκός μετά τον Γιούρι Λοντίγκιν, συνέχισε τα ποδοσφαιρικά του «ψώνια» από την ελληνική αγορά και προσθέτει στο έμψυχο δυναμικό του, τον Κριστιάν Γκάνεα που μετά από δύο χρόνια στον Άρη μένει ελεύθερος. Ένα πρώτο σχόλιο για την απόκτηση του Ρουμάνου μπακ κάναμε το πρωί της Κυριακής και σήμερα με την βοήθεια του Wyscout θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το αγωνιστικό προφίλ του 30χρονου ποδοσφαιριστή.
Πριν από αυτό, όμως, αξίζει να αναφερθούμε στο μεταγραφικό μοτίβο του «τριφυλλιού», το οποίο συναντάμε στην εποχή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Όπως ο Λοντίγκιν έτσι και ο Γκάνεα είναι παίκτες που βρίσκονται σε σταθερή ή ανοδική πορεία στην καριέρα τους, είναι περιπτώσεις με «γεμάτες» σεζόν και πρωταγωνιστές, βασικοί στις ομάδες τους πριν υπογράψουν με το «τριφύλλι».
Ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό του με ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και όχι με αθλητές που ψάχνουν restart και ήταν κατά βάση ανενεργοί τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στις μεταγραφικές του επιλογές. Όπως και με την συμβατότητα των χαρακτηριστικών των επιλογών με το αγωνιστικό σχέδιο και πλάνο του προπονητή.
Πάμε, τώρα, στη περίπτωση του Γκάνεα, έχοντας λάβει εξετάσει επιμέρους βίντεο, ολόκληρα παιχνίδια αλλά και στατιστικά στοιχεία μέσα από την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου.
Η θέση και τα χαρακτηριστικά
Ο 30χρονος αριστεροπόδαρος αμυντικός είναι ο ορισμός του fullback. Παίζει σε όλη την πλευρά με ισορροπία ανάμεσα σε επιθετικά και αμυντικά χαρίσματα, ανεβοκατεβαίνει την πτέρυγα, όπως γίνεται σαφές και από το heatmap της παρουσίας του στον Άρη.
Ο Γκάνεα είναι ένας αρκετά ταχύς ποδοσφαιριστής και αυτό είναι το κύριο γνώρισμά του, το μεγάλο του «ατού». Η ταχύτητα αλλά και τα αθλητικά του προσόντα σε επίπεδο τρεξιμάτων και αντοχών που τον βοηθούν να παίζει με αυτό τον τρόπο την θέση. Δεν χωρά αμφιβολία πως το ποδοσφαιρικό του «πακέτο» με τα θετικά του και τα αρνητικά του ταιριάζει στο αγωνιστικό μοντέλο που έχει ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του Γιοβάνοβιτς.
Οι κινήσεις στο χώρο
Ο διεθνής μπακ είναι ένας ποδοσφαιριστής που διαβάζει και αναγνωρίζει άμεσα τους χώρους στην αντίπαλη πτέρυγα, με στόχο να βγει στη πλάτη ή να δημιουργήσει υπεραριθμίες ή να βγει στο 1vs1. Η ταχυτητά του αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον αντίπαλο πλάγιο αμυντικό. Η σκέψη του είναι απόλυτα επιθετική, 100%. Ψάχνει το «1-2» είτε με τον εσωτερικό χαφ, είτε με τον εξτρέμ της πλευράς του.
Ο τρόπος παιχνιδιού στο επιθετικό κομμάτι θυμίζει αρκετά τον Χουάνκαρ. Ο τρόπος που παίζουν οι «πράσινοι» και επί της ουσίας σε φάση επίθεσης έχουν τον αριστερό μπακ σε ρόλο εξτρέμ, δίνει την ευκαιρία στον Γκάνεα να εκμεταλλευθεί τα προτερήματά του, όσον αφορά την δημιουργία ρηγμάτων στο επιθετικό τρίτο, τόσο σε οργανωμένη επίθεση όσο και στο επιθετικό τρανζίσιον.
Οι σέντρες και τα σουτ
Στο κομμάτι της δημιουργίας, τώρα. Ο Γκάνεα μπορεί με την ταχύτητά του να δημιουργεί ρήγματα, μπορεί ψάχνει το 1vs1 και να είναι αποτελεσματικός, ωστόσο, οι επιλογές του στο επιθετικό τρίτο θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες. Ειδικά στο κομμάτι του crossing, ο 30χρονος άσος υστερεί και αρκετές φορές «χαλάει» ό,τι ο ίδιος μπορεί να έχει «χτίσει». Στη σεζόν που πέρασε ολοκλήρωσε τα παιχνίδια του με 31.7% στις σέντρες αλλά για να βγάλεις ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να δεις όλες τις επιλογές του.
Όπως κι έγινε. Πολλές φορές λειτουργεί πρόχειρα, με αποτέλεσμα οι μεταβιβάσεις του να είναι εντελώς άστοχες και η μπάλα να μην πλησιάζει στους συμπαίκτες του. Τα συρτά του γυρίσματα ενός περιοχής είναι καλύτερα από αυτά που γίνονται από τις πίσω ζώνες και πρέπει η μπάλα να σηκωθεί στον αέρα για να βρει κεφάλι. Αν μπορέσεις να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και ποιότητα σε αυτό το κομμάτι, θα είναι ευχής έργον τόσο για τον ίδιο όσο για την ομάδα του.
Από κει και πέρα, είναι δεδομένο πως «ψάχνει» αρκετά το μακρινό σουτ. Έχει 0.87 σουτ ανά παιχνίδι όταν για παράδειγμα ο Χουάνκαρ είναι μόλις στο 0.31. Οι αριθμοί δείχνουν την διάθεση. Ο Ρουμάνος το δοκιμάζει το πόδι του αλλά οι περισσότερες προσπάθειες είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά, από πολύ μεγάλη απόσταση και άστοχες. Στη διετία του στον Άρη δεν του βγήκαν αυτές οι ενέργειες, όπως προκύπτει και από τον παρακάτω «χάρτη» των σουτ που επιχείρησε.
Στο κομμάτι των κοντινών μεταβιβάσεων είναι σε γενικές γραμμές και δεν θα έχει πρόβλημα να ενσωματωθεί στο εξαιρετικό passing game του «τριφυλλιού».
Η ανασταλτική συμπεριφορά
Στο αμυντικό κομμάτι με 66.7% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, σωστή τακτική συμπεριφορά όσον αφορά τις επιστροφές και τις διαγώνιες καλύψεις, επιθετικότητα στο μαρκάρισμα και το πρέσινγκ και 8.96 επανακτήσεις ανά παιχνίδι, το πρόσημο του ποδοσφαιριστή όσον αφορά την ανασταλτική του συμπεριφορά προφανώς και είναι θετικό.
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, ο Γκάνεα διαθέτει την πολυπόθητη ισορροπία, ώστε τα δυναμικά του ανεβάσματα και η συμμετοχή του στο επιθετικό κομμάτι να μην συνοδεύονται από μία κακή ή προβληματική ανασταλτική συμπεριφορά.
Το συμπέρασμα
Από την στιγμή που ο Χουάνκαρ αποτελεί το αδιαμφισβήτητο νούμερο1 για το αριστερό άκρο της άμυνας τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν(πολλά μπορεί να αλλάξουν κατά την διάρκεια μίας ποδοσφαιρικής χρονιάς), η επιλογή του Γκάνεα ως δεύτερη λύση πίσω από τον Ισπανό, έχει γίνει με ξεκάθαρα αγωνιστική κριτήρια, τα οποία καλύπτει ο έμπειρος άσος. Ταχύτητα, επιθετική σκέψη, ισορροπία.
Το αν θα καταφέρει να «χτυπήσει» την πόρτα της ενδεκάδας σε μόνιμη βάση, θα κριθεί από την ουσία που θα έχει στη δημιουργία, εκεί όπου του λείπει η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τον Ίβηρα «ανταγωνιστή» του.
Comments