Όλα απαντήθηκαν από τον Παναγιώτη Μαλακατέ και τον Δημήτρη Βρανόπουλο
Για το αν οι κινήσεις Κοβάρ – Ερνάντεζ πλέον θέτουν ως στόχο την κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου:
Παναγιώτης Μαλακατές:«Ο Παναθηναϊκός θεωρώ ότι πλέον έχει μπει σε μια τροχιά ευρωπαϊκής καταξίωσης. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε από φέτος να πάρουμε το ευρωπαϊκό καθώς είναι κάτι δύσκολο. Σαφώς όμως είναι στόχος είναι να φτάσουμε στον τελικό και αν είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλό μας να το κατακτήσουμε. Η ευρωπαϊκή καταξίωση είναι κάτι που προσβλέπουμε. Φυσικά όλα αυτά βήμα – βήμα. To να πάρουμε έναν τίτλο και μετά να εξαφανιστούμε δεν λέει κάτι. Σημασία έχει χρόνο με τον χρόνο οι ομάδες να είναι καλύτερες, πιο αποδοτικές και να φτάσουμε στο τέλος να διεκδικούμε συνέχεια ευρωπαϊκούς τίτλους και όχι μόνο στο Challenge, αλλά στη συνέχεια και στο CEVCup και στο Champions League. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό το όνειρό μας. Ελπίζω να το καταφέρουμε κάποια στιγμή».
Για το αν ο Παναθηναϊκός «αντέχει» οικονομικά την αύξηση του μπάτζετ:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Πιστεύω ότι και τα δύο χρόνια που ήμασταν διοίκηση με μια συντηρητική και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική τα έχουμε καταφέρει καλά. Μπορέσαμε να συνεχίσουμε το έργο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι οι κακοί δαίμονες πέρασαν και μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι υπεύθυνος και σωστός αναφορικά με τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αθλητές και όχι μόνο. Αυτό δεν θα αλλάξει. Εφόσον βγούμε διοίκηση την Κυριακή που μας έρχεται, η λογική θα είναι ίδια. Θα προχωρήσουμε συνετά, με βήματα συντηρητικά. Βεβαίως τον πήχη τον έχουμε ψηλώσει. Αυτό γίνεται με βάση κάποιες προϋποθέσεις συγκεκριμένες. Όλο αυτό θέλει δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρομαι ακόμα και στο κομμάτι των μελών. Ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει ότι ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε άλλη τροχιά. Σε μια τροχιά καινούργια. Άρα θέλουμε την στήριξη από όλους. Και από το απλό μέλος, και από τον μικρό χορηγό και από τον μεγάλο χορηγό».
Για το αν ευελπιστούν να αυξηθεί ο αριθμός των μελών:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Σαφέστατα. Είναι κάτι που είναι στις προτεραιότητές μας, μιας και θεωρούμε ότι σαν διοίκηση πρέπει να παίξουμε ρόλο. Δεν είναι δηλαδή ότι αυτόματα ο κόσμος θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα πει θέλω να γίνω μέλος. Πρέπει και εμείς να βγούμε, να εξηγήσουμε τους λόγους και εν πάση περιπτώσει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Ακόμα και η συνεισφορά των 50 ευρώ το χρόνο, που δεν είναι μικρή, είναι κάτι πολύ ουσιαστικό. Όταν καταφέρουμε τα 5.000, σιγά σιγά να τα κάνουμε 15.000, θα είναι σημαντικό. Αυτά τα νούμερα είναι απόλυτα εφικτά αν σκεφτεί κανείς τι κόσμο έχει πίσω του ο Παναθηναϊκός. Και πάντα βγάζοντας εκτός ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν αυτό το 50ευρω. Υπάρχουν και πολλοί που μπορούν να το διαθέσουν και γι΄ αυτό εμείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους πείσουμε να τα δώσουν. Έτσι θα φτιάξουμε την πορεία που θέλουμε ο σύλλογος να έχει στο μέλλον».
Για τις μεταγραφές των Ερνάντεζ – Κόβαρ:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Κατ΄ αρχάς από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η υπόθεση του Ερνάντεζ τον θέλαμε όσο τον ήθελε όσο και ο κόσμος. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Το συμβόλαιό του αντιστοιχούσε με όλο τον προϋπολογισμό του τμήματος κάποτε. Μιλάμε για ένα συμβόλαιο παραπάνω από 150.000 ευρώ. Πρέπει να πούμε ότι η προσπάθεια του κόσμου σε όλο αυτό ήταν συγκινητική. Όλοι αυτοί που ήρθαν στην φιέστα. Ο Σωτήρης Πανταλέων και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος είχαν πει ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από κει θα δοθούν προκειμένου να ενισχυθεί το τμήμα. Ήμασταν υποχρεωμένοι λοιπόν και να τηρήσουμε αυτό που ειπώθηκε και να ανταποδώσουμε έμπρακτα την αγάπη του κόσμου φέρνοντας έναν αθλητή, που τον ήθελε ο κόσμος, εμείς, αλλά και ο προπονητής μας, προκειμένου να φτιάξουμε μια ομάδα αξιόλογη για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Κατά κύριο λόγο στο ελληνικό πρωτάθλημα και κατά δεύτερο λόγο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όσο αναφορά την δεύτερη μεταγραφή, ήταν ότι θέλαμε να πάρουμε έναν αθλητή από το πάνω ράφι, προκειμένου να φτάσουμε πιο ψηλά από τους «4» που φτάσαμε πέρυσι. Είχαμε την στήριξη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός την οποία και ευχαριστούμε».
Για τα 180.000 ευρώ που έδωσε για την μεταγραφή του Κόβαρ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αν σκεφτεί κάποιος ότι το περσινό μπάτζετ του τμήματος βόλεϊ ανδρών ήταν 570.000 ευρώ:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Έχουν ανέβει γενικώς τα μπάτζετ, όχι μόνο στο βόλεϊ των Ανδρών αλλά και στα άλλα τμήματα. Εμείς θέλουμε βήμα – βήμα να μεγαλώνουμε τον προϋπολογισμό και να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά. Θέλουμε λοιπόν και τίτλους να παίρνουμε μέχρι να φτάσουμε στο Βοτανικό και όταν πάμε εκεί να έχουν δρομολογηθεί οι κορμοί των ομάδων, ώστε να είναι έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν».
Για τις μεταγραφές στο βόλεϊ Ανδρών και τι διαφορές θα έχει η ομάδα τη νέα χρονιά:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η περσινή ομάδα ήταν ποιοτική και ανταγωνιστική. Αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος: Πήραμε δύο κούπες και στην Ευρώπη πήγαμε πολύ καλά. Από κει και πέρα θεωρούμε ότι η ομάδα που φτιάχνουμε τώρα στην πλήρη της εξέλιξη θα είναι καλύτερη από την περσινή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η περσινή δεν ήταν καλή. Απλά θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική».
Για το αν τους προβληματίζει το γεγονός ότι πρώτη εξάδα αποτελείται από πιο έμπειρους παίκτες και οι αναπληρωματικοί θα είναι πιο νέα παιδιά:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Εγώ θα έλεγα το ανάποδο. Όλο το προπονητικό τιμ ξεκινώντας από τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο έχει την ικανότητα να φτιάχνει ένα σύνολο. Γι΄ αυτό και ο κόουτς έλεγε πάντα ότι η ομάδα δεν αποτελείται από 6 παίκτες, αλλά από 14. Οπότε δεν με ανησυχεί καθόλου αυτό καθώς το προπονητικό τιμ είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Απεναντίας θεωρώ ότι τα νέα παιδιά έχοντας τόσο βαριά ονόματα μαζί τους θα αναδειχθούν και θα γίνουν ακόμα καλύτερα. Όλο αυτό θα τους δώσει παραπάνω κίνητρο να δώσουν και το κάτι παραπάνω για να ανταπεξέλθουν».
Για το πόσο θα αυξηθεί το μπάτζετ της ομάδας βόλεϊ των Ανδρών:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Νομίζω ότι είναι 20-30 %. Μπορούμε να πούμε ότι θα αγγίξει τις 800.000 περίπου. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αγάπη και την στήριξη από τον κόσμο. Αυτοί μας στήριξαν και εμείς έπρεπε να το μεταφράσουμε σε μια πιο ανταγωνιστική ομάδα. Από κει και πέρα η αρχική επιλογή ήταν να κρατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των παικτών που κατέκτησε το double. Τα παιδιά που αποχώρησαν και είναι μέλη της Παναθηναϊκής οικογένειας, τα οποία θεωρώ ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή διότι η πόρτα του Παναθηναϊκού θα είναι πάντα ανοιχτή, μιας και τίμησαν την φανέλα του συλλόγου, επέλεξαν έναν άλλο δρόμο τον οποίο σεβαστήκαμε. Αναφέρομαι στους τρεις ακραίους (σ.σ. Πρωτοψάλτης, Ράπτης και Ανδρεόπουλος). Τους ευχηθήκαμε καλή επιτυχία, αλλά ουδείς αναντικατάστατος. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος, είναι πάνω απ΄ όλους. Είναι ιδέα και αξίες. Μπήκαμε σε μια άλλη τροχιά για να σκεφτούμε κάποια άλλα πράγματα, αξιοποιώντας πλέον τις συνθήκες που παρουσιάστηκαν , με σκοπό να έχουμε μια καλύτερη ομάδα. Δεν είναι μόνο το μπάζτετ αλλά και η ποιότητα».
Για το αν ισχύει η πληροφορία ότι στον Πρωταψάλτη έγινε πρόταση 75.000 ευρώ ετησίως, ένα ποσό που δεν έχει προσφερθεί ξανά σε Έλληνα βολεϊμπολίστα:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Ναι ήταν περίπου τόσο. Η πρόθεσή μας ήταν να τον κρατήσουμε κοντά μας, αλλά έκανε άλλες επιλογές που είναι σεβαστές. Εγώ πιστεύω ότι σύντομα θα τον έχουμε ξανά κοντά μας».
Για το αν έχουν στο μυαλό τους να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το ΟΑΚΑ τη νέα χρονιά:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Κοιτάξτε αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Σίγουρα το ΟΑΚΑ θα το χρησιμοποιήσουμε για κάποιους αγώνες ευρωπαϊκούς. Και πέρυσι το χρησιμοποιήσαμε σε συγκεκριμένα ματς. Πιθανώς να το χρησιμοποιήσουμε λίγο παραπάνω τη νέα σεζόν. Τώρα μιλάμε περισσότερο για τα δύο τμήματα βόλεϊ. Όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα έχουμε από τον κόσμο. Αν δούμε δηλαδή ότι υπάρχει μεγάλο ρεύμα, καθώς και το ΟΑΚΑ έχει κάποιο κόστος. Πρέπει να δούμε ότι τα νούμερα είναι ικανοποιητικά. Μακάρι να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε παραπάνω το ΟΑΚΑ. Το ευχόμαστε. Στην Ευρώπη είναι σχεδόν δεδομένο και ίσως κάποια ντέρμπι».
Για το αν θα υπάρξει οικονομική βοήθεια από τον κ. Αραγιάννη φέτος:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Θεωρώ πως δεν θα υπάρχει, αλλά δεν είναι κάτι που αποκλείω».
Για ποιον λόγο θα γίνει αυτό:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αραγιάννη, όπως τον έχω ευχαριστήσει και κατ΄ ιδίαν για την χρηματική συνεισφορά του αυτά τα δύο χρόνια κυρίως στο βόλεϊ Γυναικών. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ταιριάζουν και αυτό αφορά το μεταξύ μας. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά σκέψεων και πράγματα για τα οποία δεν συμφωνούμε μεταξύ μας. Οπότε χωρίς να θέλω να μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης, θέλω να αναφέρω απλά ότι θεωρήσαμε πως δεν μας ενώνουν κάποια πράγματα προκειμένου να υπάρχει σύμπνοια. Δεν θα έχουμε συνέχεια λοιπόν σε αυτή τη συνεργασία, έτσι νομίζω. Τον ευχαριστώ πραγματικά και προχωράμε».
Για το αν θα αποχωρήσει η Εύα Χαντάβα:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Θέλω πω πρώτα απ΄ όλα ότι η Εύα Χαντάβα αποτελεί ένα κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό, είναι μια αθλήτρια που τιμάει εδώ και δύο χρόνια την φανέλα του συλλόγου. Έδωσε και την ψυχή της για να πετύχουμε τον στόχος μας. Θέλω να πω και κάτι που ο κόσμος δεν το ξέρει. Πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε μια προσφορά από ομάδα του εξωτερικού και μάλιστα με καλό συμβόλαιο, αλλά προτίμησε να μείνει στον Παναθηναϊκό σε μια περίοδο που ήταν αβέβαιο αν οι ομάδες θα επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση. Δεν είναι κάτι απλό αυτό. Η Εύα έβαζε πάντα το εγώ της κάτω από τον Παναθηναϊκό. Και εγώ και ο κ. Βρανόπουλος έχουμε μια εξαιρετική σχέση μαζί της. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα διάλλειμα. Είναι κοινή απόφαση και των δύο πλευρών, αλλά θεωρώ ότι στο μέλλον θα επιστρέψει. Θέλω να πω επίσης πως όταν τελειώσει την καριέρα, έχουμε σκοπό να τις δώσουμε μια θέση στην ομάδα, όπως έχουμε κάνει με πολλούς αθλητές που θεωρούμε ότι τίμησαν την φανέλα».
Για το αν θα στραφεί προς ξένες ακραίες ο Παναθηναϊκός μετά την αποχώρηση της Χαντάβα:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Έχουμε μια ξένη ακραία, θα πάρουμε άλλη μία. Επίσης έχουμε αποκτήσει και την Νικολογιάννη. Οπότε θα στραφούμε σε αυτό το μοντέλο».
Για τις σχέσεις με την ομοσπονδία και την λίγκα:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Οι σχέσεις μας με όλες τις ομοσπονδίες θέλουμε να είναι καλές. Με την ΕΟΠΕ είχαμε πάντα μια εξαιρετική σχέση. Δεν είχαμε κάποια διαφωνία, καθώς βλέπαμε τα πράγματα με την ίδια σκοπιά. Με την ΕΣΑΠ είχαμε κάποιες διαφωνίες κατά καιρός, αλλά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο. Κυρίως σε διαδικαστικά θέματα, σε θέματα λειτουργίας και θεσμών, σε σχέση και με την τηλεόραση και σε σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος διαφωνούσαμε. Γενικά η τάση μας είναι να έχουμε καλή σχέση με τις ομοσπονδίες και στις περισσότερες φορές τις έχουμε».
Για το αν είναι θεωρεί ότι έπραξε σωστά δύο χρόνια πριν που ανέλαβε την διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Νομίζω ότι έπραξα πάρα πολύ καλά. Ακόμα και τα αποτελέσματα να μην ήταν αυτά που ήρθαν, πάλι θα έλεγα το ίδιο. Τότε θεώρησα ότι ήταν χρέος μου προς τον Παναθηναϊκό να μην τον αφήσω να πάει στο Πρωτοδικείο και να μην έχει δυσμενή εξέλιξη η όλη εξυγίανση που πέτυχε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πορεία ήταν ακόμα καλύτερη από αυτή που περιμέναμε».
Για τους τίτλους που πήρε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αυτά τα δύο χρόνια:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Πάνω από 47, κοντά στους 50. Έτσι και αλλιώς δεν θα το μετάνιωνα, όπως και να ήταν τα αποτελέσματα. Με την έννοια ότι αν δεν είχαμε αναλάβει τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσκολότερα».
Για το αν βρήκαν μια κατάσταση απολύτως τακτοποιημένη οικονομικά όταν ανέλαβαν:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Είχε μείνει ένα υπόλοιπο, το οποίο ήταν διακανονισμένο. Ξέραμε δηλαδή ότι πρέπει να δίνουμε ένα συγκεκριμένο ποσό για τα επόμενα τρία χρόνια. Έχουμε κάνει τα 2/3 από αυτό. Κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι κάθε τόσο έρχονται κάποια… φαντάσματα από το παρελθόν. Δηλαδή κάποιος αθλητής, κάποιος προμηθευτής. Βγαίνουν πράγματα που δεν τα υπολογίζει κανείς. Αλλά πορεύεσαι με αυτή την κατάσταση. Πιστεύω όμως ότι όποια… φαντάσματα ήταν να βγουν από την τελευταία δεκαετία βγήκαν».
Για το πόσο σημαντικό ήταν ότι βρήκαν μια στρωμένη κατάσταση από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και εκεί πάνω πάτησαν:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Ισχύει αυτό. Αυτό ήταν μια μεγάλη βοήθεια στο ξεκίνημα. Η ουσία είναι ότι αν δεν υπήρχε ο Τάκης Μαλακατές και θλίβομαι που το λέω, αλλά θα ήταν στο Πρωτοδικείο. Θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Καταφέραμε με σωστή οργάνωση, μικρά βήματα και με μία πολύ καλή υποδομή. Είμαστε ευτυχής γιατί έχουμε άτομα που αγαπούν αυτό που κάνουν. Ακόμα και οι μισθωτοί, τα χρήματα που παίρνουν δεν αντιστοιχούν σε αυτά που κάνουν. Διότι στους αθλητικούς συλλόγους οι μισθοί είναι κάπως μαζεμένοι. Αυτό έχει βοηθήσει πολύ. Με το κατάλληλο ανθρώπινο υλικό «έδεσε» το γλυκό για να καταφέρουμε όσα θέλουμε».
Για το ποιο ήταν το μπάτζετ του Ερασιτέχνη τη σεζόν που ανέλαβε και ποιο θα είναι τη νέα σεζόν:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Το συνολικό μπάτζετ την πρώτη χρονιά ήταν γύρω στα 2 εκατ., την επόμενη χρονιά πήγε στα 3, του χρόνου πήγε στα 3,5 και θα σταθεροποιηθεί. Είναι ένα σημαντικό ποσό. Δεν κοιτάμε μόνο τα τμήματα που είναι η βιτρίνα, αλλά και τα υπόλοιπα. Ο κ. Βρανόπουλος ειδικά λατρεύει τα λιγότερη δημοφιλή τμήματα. Είναι ο στίβος, ο οποίος που πάντα ήταν για τον σύλλογο ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το ίδιο και η κολύμβηση. Αυτή τη στιγμή το πινγκ – πονγκ διαπρέπει, το σκάκι ανεβαίνει και το ποδόσφαιρο Γυναικών θα πάει ακόμα καλύτερα. Θέλω να σας πω δεν είναι μόνο το βόλεϊ και το μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός έχει 21 τμήματα και 17 ΑΜΕΑ. Η δική μας διοίκηση έχει στρέψει το βλέμμα της προς αυτά. Θα υπάρξουν και εκεί διακρίσεις. Στην προ – Βοτανικού εποχή θα φτάσουμε στα 3.700.000 περίπου».
Για τους χρηματοδότες όλης αυτή της προσπάθειας:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Είναι πάρα πολλά τα ονόματα. Ο κόσμος ξέρει ποιοι είναι. Εμείς σαν διοίκηση προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τους πολλούς. Προτιμούμε να έχουμε πάρα πολλούς που θα δίνουν ότι μπορεί ο καθένας, από το να αποταχθούμε σε έναν που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Η υγεία ενός συνόλου είναι τα μέλη του. Είναι οι κάρτες διαρκείας και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στο σύλλογο. Όλοι μαζί αυτοί μπορούν να κάνουν τον Παναθηναϊκό ικανό να μεγαλουργεί».
Για το αν είναι ικανοποιημένος από την βοήθεια των επώνυμων Παναθηναϊκών:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Στη ζωή μου πάντα θα θέλω το περισσότερο, αλλά είναι σημαντικό να πούμε ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα είχαμε κάνει τα βήματα που κάναμε. Γιατί ο Παναθηναϊκός πλέον είναι σε επίπεδο υψηλό. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
Για την σχέση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αν ήταν η αφορμή ο Βοτανικός για να δημιουργηθεί αυτή η ενότητα:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Γενικά ο Βοτανικός θεωρώ ότι έχει δώσει ένα κλίμα ευφορίας στον Παναθηναϊκός. Ήταν ότι καλύτερο πέτυχε η διοίκησή μας. Ακόμα περισσότερο και από τους τίτλους. Υπάρχει ένα όραμα που ενώνει δυνάμεις για το καλύτερο του Παναθηναϊκού. Δεν είναι μόνο ο Βοτανικός είναι και το ΟΑΚΑ που παραχωρήθηκε για 49 χρόνια στην ΚΑΕ. Όλο αυτό θα μετουσιωθεί σε άλλες κινήσεις, όχι μόνο από την ΠΑΕ αλλά και από άλλους».
Για το αν περίμεναν αυτή την κίνηση από πλευράς Αλαφούζου:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Θεωρώ ότι τα πάντα είναι τάιμινγκ. Επί μία διετία υπήρχε μια συχνή συναλλαγή με τους ανθρώπους της ΠΑΕ, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αίσιο τέλος. Και το ποδόσφαιρο είναι σε καλό φεγγάρι. Πάντα είναι μια ευχάριστη έκπληξη κάτι τέτοιο και θεωρώ ότι θα έχει μια διάρκεια χρονική. Εμείς σαν Ερασιτέχνης έχουμε μια μεγάλη εξάρτηση από την κάθε ΠΑΕ. Είτε είναι του κ. Αλαφούζου είτε οποιουδήποτε άλλου. Εμείς και σαν φίλαθλοι θέλουμε να πάει το ποδόσφαιρο καλά, αλλά και σαν διοίκηση. Σαν διοίκηση για έναν λόγο παραπάνω. Θέλουμε να είναι υγιές το ποδόσφαιρο, προκειμένου να παίρνουμε και όσα μας αναλογούν».
Για το αν υπάρχουν επαφές με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει αποσυρθεί από τα κοινά του Παναθηναϊκού, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος επικοινωνίας. Με την ΚΑΕ είμαστε σε επικοινωνία και τηρούνται τα νόμιμα που πρέπει να παίρνουμε. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είμαστε σε μια καλή κατάσταση».
Για το αν υπάρχουν τμήματα όπως το πόλο που θέλουν να τα ενισχύσουν παραπάνω τη νέα σεζόν, προκειμένου να μπουν σε τροχιά πρωταθλητισμού:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Το πόλο θα ανέβει επίπεδο σιγά σιγά. Δεν είναι εύκολο ξαφνικά να πας από εδώ – εκεί. Γιατί και αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να το πας, αλλά ακόμα και αν το πας σε παραπάνω επίπεδο, θα πρέπει την αμέσως επόμενη σεζόν να κάνεις ένα βήμα παραπάνω. Όταν εμείς σχεδιάζουμε την τρέχουσα χρονιά έχουμε στο μυαλό μας την αμέσως επόμενη. Οπότε τα βήματα θα πρέπει να είναι λελογισμένα. Σίγουρα θα υπάρχει ανάπτυξη. Πέρυσι ανέβηκε το τμήμα και είχαμε βάλει σαν στόχο να μην υποβιβαστεί και το καταφέραμε. Με κόπο μεν, αλλά το πετύχαμε. Θεωρώ του χρόνου ότι δεν θα μπούμε στην διαδικασία να σκεφτόμαστε τον υποβιβασμό. Θα είμαστε μια ομάδα αρκετά καλύτερη και τον επόμενο χρόνο ακόμα καλύτερα».
Για το τμήμα μπάσκετ των Γυναικών και αν θα γίνουν οι κινήσεις για να ανέβει επίπεδο:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Νομίζω ότι έχουμε κάνει καλές κινήσεις και ήδη έχουμε ολοκληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του ρόστερ. Θεωρώ ότι αυτό που θα παρουσιάσουμε θα είναι καλύτερο από την περσινή σεζόν. Τώρα το τι θα κάνει ο ανταγωνισμός δεν το ξέρω. Πάντα κάνουμε πράγματα προκειμένου να ανέβουμε, αλλά δεν θα πρέπει να ξεφεύγουμε στο οικονομικό κομμάτι».
Για το τι είναι αυτό που θεωρεί ότι τον χρεώνει ο κ. Συνοδινός και κατεβαίνει ξεχωριστά στις επικείμενες εκλογές:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Αυτό νομίζω αφορά τον. κ. Συνοδινό. Ο κ. Συνοδινός ήταν στο Διοικητικό μου Συμβούλιο αυτή τη διετία, εγώ κάποια στιγμή έκανα τις επιλογές μου, επέλεξα τους ανθρώπους με τους οποίους επέλεξα να είναι υποψήφιοι, την αποδέχτηκαν. Στον κ. Συνοδινό και σε άλλα μέλη από την προηγούμενη διοίκηση δεν τους έκανα. Από εκεί και πέρα οι κύριοι αυτοί και ο κ. Συνοδινός αποφάσισαν να κατέβουν είτε ως πρόεδροι, είτε ως μέλη του Δ.Σ., είναι απολύτως δικαίωμά τους, από εκεί και πέρα θα κριθούμε όλοι την Κυριακή με την ψήφο των μελών του Παναθηναϊκού και είναι σεβαστή η άποψη των μελών του Παναθηναϊκού για το τι θέλουν, όποιον θέλουν και το αποτέλεσμα που θα αποφασίσουν».
Για το αν υπήρχε η απαραίτητη «ομόνοια» στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού αυτά τα δύο χρόνια:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα αυτούς τους ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και κοινές θέσεις, για να μπορέσουμε να πάμε τον σύλλογο μπροστά με «ομόνοια» για τα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία είναι άκρως σημαντικά. Δεν είναι μία θητεία ευκαιριακή, δεν είναι μία θητεία Πρωτοδικείου, είναι μία θητεία που ο Παναθηναϊκός πρέπει να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, γιατί ξέρετε κάτι; Το πυροτέχνημα γίνεται εύκολα. Πετάγεσαι, παίρνεις έναν τίτλο και μετά ψάχνεσαι. Άρα, λοιπόν, ενόψει του Βοτανικού και της μετάβασης στον Βοτανικό που είναι η επόμενη μέρα, υπάρχει μία τριετία, ανάλογα πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα, στην οποία εμείς σαν σύλλογος πρέπει να έχουν αυτή τη σταθερότητα και τις ανταγωνιστικές ομάδες, την ίδια οικονομική συγκυρία, να είμαστε οικονομικά φερέγγυοι απέναντι στο προσωπικό, στους αθλητές και σε όλους τους προμηθευτές για να μπορεί να είναι σε θέση ο σύλλογος να φτάσει εκεί που πρέπει, για να έχει μετά μία άλλη προοπτική. Άρα είναι πολύ σημαντικά για να μην έχουμε μέσα σε ένα Δ.Σ. φαγωμάρες και οτιδήποτε».
Για το αν έχει δει στον… ύπνο του να κόβει την κορδέλα του Βοτανικού:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Όχι. Δεν είναι κάτι για μένα που είναι σημαντικό. Ας την κόψει την κορδέλα όποιος θέλει. Για μένα σημαντικό είναι ότι στη δική μου διοίκηση πετύχαμε κάτι το οποίο ήταν όνειρο για 30 χρόνια, να γίνει αυτό το έργο για τον Παναθηναϊκό. Νομίζω ότι το συζητούσαν εδώ και δεκαετίες, δεν τα καταφέρναμε ποτέ, πλησιάσαμε αρκετές φορές. Για μένα είναι σημαντικό ότι υπεγράφησαν οι συμφωνίες και προχωράνε. Και αυτό είναι το θετικό. Το ποιος κόβει την κορδέλα δεν με απασχολεί».
Για το τι μπορούν να υποσχεθούν στον κόσμο ότι θα κάνουν μετά την Κυριακή των εκλογών:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε εδώ και δύο χρόνια. Τον πήχη εκ των πραγμάτων και αυτό φαίνεται τον έχουμε σηκώσει. Σκοπεύουμε όπως είπε και ο πρόεδρος κάθε χρόνο, και είναι αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε, πάντα παίρνοντας υπόψιν και τα οικονομικά, πως θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερες ομάδες, καλύτερες ακαδημίες. Να φέρουμε παραπάνω κόσμο μέσα στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, είτε αυτό λέγεται νέος, είτε το παιδί ενός γονιού που αυτή την στιγμή τον έχουμε εκτός και θέλουμε να φέρουμε περισσότερη νεολαία στις ακαδημίες μας. Δηλαδή είναι μία διαδικασία, μία συνέχεια της διετίας, που θεωρούμε ότι θα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική, γιατί και εμείς κατά κάποιο τρόπο βρήκαμε και τα πατήματά μας. Η πρώτη διετία, κακά τα ψέματα όταν ξεκινάς και μιλάω και για τις δικές μου παραστάσεις, από μηδενική βάση και το φέρνω ως παράδειγμα, βρίσκεις πλέον κάποιες διαδικασίες, κάποια θέματα που έχουν μπει σε ένα ρυάκι, το νερό έχει μπει στο κανάλι του, μετά μπορείς να φύγει από την εικόνα, να αφήσει το micro management και να δεις τη μεγάλη εικόνα, που εμείς αυτό θέλουμε. Φτάνοντας, δηλαδή, στην είσοδο του Βοτανικού να έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να κάνουμε την εκτίναξη, πηγαίνοντας τον Βοτανικό».
Για το αν οι πορείες πρωταθλητισμού στα τμήματα του Ερασιτέχνη συνετέλεσαν στο να έρθουν χορηγοί:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Θεωρώ ότι εκεί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουμε. Δηλαδή έχει δημιουργηθεί ενδιαφέρον, ακόμα δεν έχουμε δει το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος. Και όλα παίζουν τον ρόλο τους. Όταν είσαι σε μία κατάσταση ευημερίας, χωρίς πολέμους χωρίς αμφιβολίες, προφανώς είναι πιο εύκολο. Από εκεί και πέρα εμείς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως είναι και να βγάλουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τα δεδομένα που έχουμε. Και τα δεδομένα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Μπορούμε όμως στα πλαίσια του συλλόγου να τον αλλάξουμε και να τον κάνουμε πιο δυνατό».
Για το πόσο δύσκολη και ψυχοφθόρα ήταν όλη η διαδικασία μέχρι να πάρουν το 68% και ανάψει ο κόσμος το πράσινο φως για τον Βοτανικό:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Νομίζω καταρχάς ότι για να φτάσουμε σε εκείνο το 68% αυτό που είχε σημασία, είναι ότι επί δύο χρόνια διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά. Θα θυμίσω ότι πολλές φορές φτάναμε σε αδιέξοδο, επί μήνες μπορεί να σταματούσαν οι διαπραγματεύσεις γιατί δεν είχαμε κοινό σημείο επαφής. Και εμείς δεν θα θέλαμε να φέρουμε στη Γ.Σ. μία πρόταση που δεν θα ήταν εξόχως καλή για τον Παναθηναϊκό».
Για το αν υπήρξαν στιγμές που απογοητεύτηκαν:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Σαφώς. Υπήρξαν πολλές στιγμές που είπαμε δεν προχωράει, υπήρξαν στιγμές που είπαμε ωραία όλα καλά. Υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα».
Για το αν η προσωρινή απογοήτευση ερχόταν από την στάση του κόσμου ή από το κράτος, τον Δήμο, από την ΠΑΕ, από οτιδήποτε:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Ο κόσμος θα αποφάσιζε στο τέλος. Αυτός ήταν ο κυρίαρχος που θα αποφάσιζε. Εμείς δεν επηρεαζόμαστε από την κουβέντα, εμείς επηρεαζόμαστε και διαπραγματευόμαστε με τους φορείς, με την ΠΑΕ, με τον Δήμο, με τις τράπεζες. Αυτοί ήταν εντός εισαγωγικών οι αντίπαλοι μας. Απογοητευτήκαμε από την πορεία των διαπραγματεύσεων, γιατί κάποτε φτάναμε και ζητούσαμε κάποια πράγματα που τα θεωρούσαμε αναγκαία και δεν τα παίρναμε και ήμασταν πάρα πολύ καλά και με την ΠΑΕ είχαμε διαφωνίες, μέχρι να φτάσουμε να “κλειδώσουμε” κάποιες συμφωνίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα δύο χρόνια με όλη αυτή τη διαδικασία ήταν το καθοριστικό για να πάμε σε αυτή τη Γ.Σ. και να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτή η συμφωνία που φέρνουμε είναι προς το συμφέρον του Παναθηναϊκού».
Για τον ρόλο που έχει παίξει ο Κώστας Μπακογιάννης στο νέο γήπεδο στον Βοτανικό:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Πολύ σημαντικό. Καταρχάς από την αρχή όλα τα μέρη θέλαμε να καταλήξουμε στο επιθυμητό. Από κει και πέρα όταν διαπραγματεύεσαι λογικό είναι ο καθένας να θέλει να πάρει το κομμάτι που του αναλογεί προς το συμφέρον του. Νομίζω ότι στο τέλος όπως είπαν είναι “win-win” για όλους. Τελικά πετύχαμε αυτά που θέλαμε να πετύχουμε, σαφώς και πάντα υπάρχει το καλύτερο, σαφώς υπάρχει το τι θα μπορούσα να πάρω περισσότερο, αλλά και στην πορεία και στη φάση που έχουμε μπει της υλοποίησης υπάρχει ακόμα βήμα να πετύχουμε κι άλλα πράγματα. Και θεωρώ ότι θα τα πετύχουμε κι αυτά στην πορεία».
Για το τι παραπάνω μπορούν να πάρουν στον Βοτανικό:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Θα μάθετε στην πορεία. Υπάρχει το θέμα του στίβου, υπάρχει θέμα των χρήσεων, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν, να κλείσουμε την πισίνα, αλλά όλα αυτά την ώρα τους και με μία διοίκηση που έχει δείξει ότι ξέρει να μάχεται, να διεκδικεί και να πετυχαίνει».
Για το αν η σχέση με τις τράπεζες είναι καλές:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Με κανέναν δεν είχαμε από την αρχή και πάντα κοινά. Πάντα έπρεπε να διαπραγματευτούμε και να διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε. Πάντα υπήρχαν διαφωνίες, πάντα κλείναμε τα βιβλία και φεύγαμε για να διαπραγματευτούμε όλοι εμείς οι 4 άνθρωποι κυρίως που ήμασταν συντονιστική επιτροπή. Τα προβλήματα, μας έπιανε απογοήτευση, σηκωνόμασταν, πέφταμε, είχε δρόμο. Νομίζω όμως ότι όταν φτάσαμε στη Γ.Σ. είχαμε όλοι μία πεποίθηση πρώτον ότι κάναμε το καθήκον μας απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ανεξάρτητα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν υπέρ, μπορεί να ήταν κατά. Εμείς όμως θεωρήσαμε και η συνείδησή μας ήταν τέτοια, ότι φέραμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και τα βράδια θα κοιμόμασταν ήσυχοι όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα. Και είμαι ευχαριστημένος που ο κόσμος μας πίστεψε, έδωσε αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό, γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλο ποσοστό και δρομολογήθηκε ο Βοτανικός».
Για όσα θέλουν να πουν στο 32% που ψήφισε αρνητικά για τον Βοτανικό:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Να πω αυτό που είχαμε πει εξ αρχής, ότι ο Παναθηναϊκός είναι γνωστό ότι έχει πολυγνωμία και είναι θεμιτό. Από κει και πέρα αυτό που είχα εκτιμήσει και το είχα πει και στον πρόεδρο ήταν μη ανέβει κανένα πανό στο γήπεδο την επόμενη Κυριακή και μιλάω για το ποδοσφαρικό γήπεδο. Ότι μας πουλήσατε, πουλήσατε την αγάπη μας, τη Λεωφόρο κλπ. Δεν έγινε τίποτα, δεν άνοιξε μύτη. Τον πρώτο αγώνα στη Λεωφορό, νομίζω με τον ΠΑΟΚ, δεν ακούστηκε τίποτα. Αυτό νομίζει ότι δείχνει ότι σαν λαός έχουμε και σοφία και γνώση. Ο κόσμος αποφάσισε, αυτό το 32% είχε μία θέση, η πλειοψηφία, συντριπτική όταν μιλάμε για 68%, θέλει Βοτανικό, θα πάμε κι εμείς στον Βοτανικό και θα κριθούμε και πάλι όταν έρθει αυτή σημαντική ώρα που θα πάρουμε τα κλειδιά του Βοτανικού και θα μπούμε εκεί και σαν Ερασιτέχνης και σαν ποδόσφαιρο. Που εκεί νομίζω θα είναι η απόλυτη δικαίωση, για όσα λέγοντας για το που θα βρεθούν τα λεφτά και πλέον θα έχουμε μία κοινή γραμμή».
Για αν φοβήθηκε από την αγωγή των «59»:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Όχι. Την αγωγή δεν την περίμενα, περίμενα την παρέμβαση. Ή περίμενα ότι μπορεί να εμφανιστούν κάποιοι. Από την στιγμή όμως που νομικά ήταν τεκμηριωμένο πως ότι έγινε ήταν σωστό και νομίζω ότι τηρήσαμε τις διαδικασία και υπέρ το δέον και περισσότερο από όσα έπρεπε τυπικά, για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση, γιατί ήταν πολύ επίφοβο κάποια στιγμή αν δεν τηρούσαμε τις διαδικασίες όπως έπρεπε, όχι μόνο το 32% αλλά και πολλοί άλλοι να μας κατέκριναν για τον τρόπο που πήγαμε προς τη Γ.Σ. ή για τον τρόπο που χειριστήκαμε τα πράγματα και να υπήρχε ένα εμφύλιος και δεν το θέλαμε αυτό το πράγμα».
Για τον σκοπό αυτής της κίνησης των «59»:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Ο στόχος τους ενώ δεν είχαν νομικό επιχείρημα και αν πραγματικά είχαν ως στόχο ότι κάναμε κάτι λάθος και να πάμε να το διορθώσουμε, θα καθόντουσαν στην εκδίκαση της υπόθεσης με την παρέμβαση τη δική τους και θα αποφάσιζε το δικαστήριο είτε ότι έχουν δίκιο εκείνοι, είτε ότι έχουμε άδικο, είτε το αντίστροφο. Αλλά το επειδή ήξεραν ότι έχουν άδικο, θεωρώ ότι ο μόνος λόγος που έκαναν την αγωγή ήταν για να τρενάρουν τη διαδικασία μέχρι το Φλεβάρη, για να χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν θα περιμένει τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει το πρότζεκτ».
Για το αν οι «59» λειττούργησαν αυτοβούλως ή με την παρακίνηση κάποιου:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Δεν το γνωρίζω. Και δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να πω πράγματα τα οποία αγνοώ. Θεωρώ όμως ότι ήταν λάθος, με την έννοια ότι κατά κάποιο τρόπο δεν σεβάστηκαν την πλειοψηφία, την ισχυρή πλειοψηφία, γιατί θέλαμε τα 2/3 το 66,7% και φανταστείτε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν 66% υπέρ και 34% κατά. Εμείς αυτό που είχαμε πει είναι ότι ως διοίκηση θα υποβάλλαμε πάλι και θα περιμέναμε τις εκλογές της Κυριακής, αλλά φανταστείτε ότι το 34%, ένα ποσοστό μικρό σε σχέση με το 66%, θα αποφάσιζε ότι δεν θα γίνει η Ανάπάση. Εμείς αυτό θα το σεβόμασταν, το δικαίωμα της μειοψηφίας. Γιατί η μειοψηφία δεν σεβάστηκε την πλειοψηφία; Το θέμα έχει κλείσει».
Για το βήμα που έγινε με τις υπογραφές για τον Βοτανικό:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Από τις 30 Μαρτίου έχω πει ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Από την συντριπτική απόφαση των μελών του Παναθηναϊκού. Εκείνη ήταν η ιστορική μέρα που δρομολόγησε όλες τις εξελίξεις για να αποκτήσει αυτό που γενιές ολόκληρες ονειρευόμασταν».
Για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Πρώτα από όλα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το δικό μας κομμάτι του Ερασιτέχνη των 7.500 τετραγωνικών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2024. Άρα αν το πάμε ανάποδα, έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες είναι ιδιωτικές οπότε όλες οι διαδικασίες είναι πιο σύντομες και γρήγορες, μπορεί να κάνουν και απευθείας ανάθεση αφού ολοκληρωθεί και η προμελέτη και η τελική μελέτη, νομίζω σε επίπεδο μελετών μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει τελειώσει. Να γίνει η ανάθεση και η κατασκευή είναι της τάξεως των 12 μηνών, οπότε είναι πιθανόν μέχρι τέλος του χρόνου να δούμε μπουλντόζες. Το ευτυχές εδώ είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες μεριές έχουν κίνητρο να γίνει γρήγορα και αυτό πάει ενάντια στη λογική των ελληνικών πεπραγμένων, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το δημόσιο που σέρνονται τα πράγματα. Εδώ υπάρχει μία συγκυρία που βοήθησε να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά όλα αυτά που χρειάζονταν για να ολοκληρωθεί ο Βοτανικός. Άρα εκεί θα κινηθούμε γρήγορα».
Για το πότε ξεκινήσουν να συζητούν τα περισσότερα που ανέφεραν νωρίτερα:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Κάθε πράγμα στο καιρό του. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει».
Για το ποιο θα είναι το μπάτζετ όταν μπει ο Ερασιτέχνης στον Βοτανικό:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα και δεν θα πάω στο συνολικό μπάτζετ γιατί όταν μίλησαν για εκτόξευση, όταν το μπάτζετ φέτος ήταν γύρω στο 1.700.000 ευρώ, μαζί με την Ευρώπη και του χρόνου θα είναι πάνω από 2.000.000 ευρώ, έχω πει ότι όταν πάμε στον Βοτανικό θα είναι 3 με 4 εκατ. και μιλάω μόνο για τα αγωνιστικά τμήματα, γιατί όλα τα άλλα έσοδα από ακαδημίες κλπ. καλύπτουν όλα τα άλλα, οπότε καταλαβαίνετε τι δυνατότητες θα υπάρχουν».
Για το αν μια μεταγραφή τύπου Ερνάντεζ θα είναι φυσιολογική τότε και όχι υπέρβαση:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Ναι, αυτό προσπαθούμε».
Για το αν είναι εξασφαλισμένος οικονομικά ο Βοτανικός:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Προσωπικά ναι. Δηλαδή θεωρώ ότι το πολιτικό κόστος στη φάση αυτή όταν έχουν δεσμευτεί όλες οι μεριές, υπουργεία, κυβερνήσεις, δήμοι, περιφέρειες είναι αδύνατο ακόμα στην Ελλάδα στη φάση αυτή να μην είναι 101% εξασφαλισμένο».
Παναγιώτης Μαλακατές: «Εγώ θα πω ότι ποτέ δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση σε όλα αυτά τα δύο χρόνια ότι είχαμε να ασχοληθούμε με τα χρήματα. Τα χρήματα εξ αρχής ήταν εξασφαλισμένα. Το νομικό πλαίσιο ήταν εξασφαλισμένο. Αν χαλούσε η υπόθεση, θα χαλούσε γιατί δεν θα συμφωνούσαμε στις συμβάσεις. Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και θα αποδειχθεί άμεσα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον μήνα που τρέχουμε θα αποδειχθεί και από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ήδη στα λόγια συμφωνημένο, οι τράπεζες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και τα ποσά τα άλλα είναι δεσμευμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι και βούληση όχι μόνο της κυβερνητικής πλευράς, αλλά και μέσα στη Βουλή, άρα δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο να μην υπάρχουν τα χρήματα».
Για το αν είναι ο Βοτανικός αυτός που θα χτίσει μία και καλή την «ομόνοια» και θα διώξει τη διχόνοια από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Θα χαλάσουμε το DNA μας; Εμείς πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, καθένας θεωρώντας πως η γνώμη του είναι και η σωστή. Δεν ξέρω τις να σας πω. Αυτό που θέλω εγώ πάντως και προσδοκώ είναι να έχουμε ομόνοια και ενότητα γιατί μόνο έτσι ο σύλλογος μεγαλώνει και θέλω να το πετύχουμε».
Για τους λόγους που αποχώρησε ο Παναθηναϊκός από την κεντρική διαχείρηση και ποια είναι τα κέρδη της συνεργασίας με το SDNA:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Ξεκίνησε βασικά από μία προσβολή σε θέματα αρχής στον Παναθηναϊκό, το οποίο εγώ προσωπικά και η διοίκησή μου δεν το ανεχόμαστε. Όταν υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανήκουν στο σωματείο και ανήκουν στο σωματείο γιατί προφανώς ο νομοθέτης θέλει να του δώσει το κίνητρο να αποκτήσει έσοδα, δεν μπορεί να έρχεται μία Αρχή και να σου λέει ότι τα δικαιώματα μου ανήκουν και θα τα κάνω ότι θέλω κι αν δεν το υπογράψεις στην προκήρυξη του πρωταθλήματος θα μηδενιστείς, θα σου αφαιρεθούν βαθμοί, θα σε αποβάλλουμε κλπ. Το πρώτο, λοιπόν, είναι να βρούμε το νομικό που κατοχύρωνε τις δικές μας θέσεις και όχι των ομοσπονδιών, το εντοπίσαμε πολύ εύκολα και γρήγορα γιατί έχουμε και πολύ καλούς νομικούς. Και πήγαμε στην ομοσπονδία και είπαμε ότι βάσει αυτού τα δικαιώματα δεν σας ανήκουν, μας ανήκουν και θα τα πράξουμε όπως εμείς κρίνουμε. Σε γενική αρχή, και το έχω πει και στις ομοσπονδίες, εγώ είμαι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Η κεντρική διαχείριση όμως να είναι αυτή που δίνει στα σωματεία αυτό που ζητούν.
Η κεντρική διαχείριση λέει ότι για παράδειγμα υπάρχουν 10 ομάδες, αυτές είναι οι πιο ισχυρές, αυτές οι λιγότερο, πάμε εμείς λίγο κάτω για να ανέβετε εσείς λίγο και να κερδίσουμε και να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους το προϊόν. Αυτό προϋποθέτει όμως να έχει απέναντι από τη μία πλευρά μία ομοσπονδία που να τα διεκδικεί και από την άλλη τα κανάλια, που να θέλουν να δώσουν. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δηλαδή η ομοσπονδία διαπραγματεύεται και δεν παίρνουμε εμείς τίποτα πίσω και τα κανάλια δεν θέλουν να πληρώσουν. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια, ότι ειδικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν ενδιαφέρονται. Και όταν το κάνουν είναι αποσπασματικά για να κοντράρουν και όχι για το δείξουν και τα οφέλη που δίνουν δεν είναι αυτά που ουσιαστικά κάνουν κάτι. Και έρχομαι στο ζητούμενο, εμείς ως Παναθηναϊκός με 6 ομαδικά αθλήματα, 5 πέρσι, έχουμε γύρω στις 100 μεταδόσεις, το κόστος για εμάς είναι τεράστιο αν πρέπει να πληρώσουμε τις παραγωγές. Όταν από την άλλη θα είναι να μας δείξει το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και το Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, δηλαδή 5 παιχνίδια τον χρόνο ή 6 ή 7, ποιος ο λόγος να δώσουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Θα τα διαχειριστούμε εμείς».
Για το αν φωτογραφίζει με την απάντησή του αυτή την επόμενη κίνηση:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Δεν φωτογραφίζω, λέω πως είναι η κατάσταση».
Για το αν θα ξαναμπούν σε συζητήσεις με τα κανάλια και την Ομοσπονδία:
Παναγιώτης Μαλακατές: «Να σας πω κάτι, θεωρώ πως προς το παρόν βαδίζουμε όλοι από το να φύγουμε από την κεντρική διαχείριση. Όταν για παράδειγμα έρχεται η ΕΡΤ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ γυναικών και σου λέει πλήρωσε μου για να στα δείξω, τι να συζητήσουμε».
Για το ποια είναι τα κέρδη από τη συνεργασία με το SDNA;
Παναγιώτης Μαλακατές: «Καταρχάς ο κόσμος είδε 50-60 παιχνίδια και είναι πολύ σημαντικό. Και ευχαριστούμε το SDNA γιατί ο σύλλογος δεν πλήρωσε τίποτα. Υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωνε 20, 30 ή 40 χιλιάδες για τις παραγωγές, κάτι που απορροφήθηκε από το SDNA και το ευχαριστούμε. Ήταν ο χορηγός μας σε όλο αυτό. Το τι θα γίνει του χρόνου, υπάρχουν σκέψεις. Σίγουρα δεν θα πάμε με τις ομοσπονδίες. Θα ακολουθήσουμε αυτό το μοτίβο γιατί αυτό έχουν κάνει κι άλλες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, με τα μη δημοφιλή παιχνίδια. Θα υπάρχει Παναθηναϊκός TV. Θα είναι μέσω από πλατφόρμα, τώρα το πως θα λειτουργήσει, αν θα είναι δωρεάν προς τα μέλη του, αν θα έχει έκπτωση προς τα μέλη του, αν θα έχει, γιατί σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια πράγματα, υπάρχει σκέψη να υπάρχει δωρεάν ή έκπτωση προς τα μέλη, για να είναι και κίνητρο και η ομάδα χρειάζεται έσοδα και όπως ο κόσμος έρχεται και πληρώνει εισιτήριο για να δει το παιχνίδι, ίσως αύριο το κάνουν από το σπίτι».
Για το αν είναι συνεπείς με την ιστορία του Παναθηναϊκού:
Δημήτρης Βρανόπουλος: «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και σημαντική την διετία. Και το κερασάκι ήταν ο Βοτανικός, αλλά είναι κάτι που θα το κρίνει η ιστορία. Η ιστορία θα μας δικαιώσει όταν τελικά μπούμε στον Βοτανικό και ο Παναθηναϊκός ξεφύγει, αλλά εγώ είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος όλου αυτού».
Παναγιώτης Μαλακατές: «Το να συμμετέχεις στα κοινά του Παναθηναϊκού είναι τιμή. Σημαίνει αγάπη. Να έχει την έννοια του Παναθηναϊκού 24 ώρες. Δίνουμε και την ψυχή μας για να είναι ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει. Δεν είμαστε μεγάλοι, ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος».
Comments