0

Λουτσέσκου Vs Γιοβάνοβιτς, η ανάλυση

Το βράδυ του Σαββάτου μονομαχούν στο ΟΑΚΑ δύο εκ των πιο επιτυχημένων προπονητών της φετινής σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι πολύ εύκολο να σκεφτείς ποιος εκ των δύο πέτυχε μέχρι εδώ μεγαλύτερη υπέρβαση, δεδομένου ότι υπερβάσεις πέτυχαν και οι δύο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξανάδωσε στον Παναθηναϊκό ευρωπαϊκό εισιτήριο, και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έφτασε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τον ΠΑΟΚ σε ανοιξιάτικη παρουσία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και για τους δυο όμως το αποτέλεσμα του τελικού ορίζει το ύψος της υπέρβασης, όσο άδικο και αν είναι το να κρίνεται το έργο ενός προπονητή με κριτήριο το αποτέλεσμα της μιας βραδιάς. Ο Κυπελλούχος Γιοβάνοβιτς θα έχει επιτύχει τον ορισμό της υπέρβασης, δίνοντας τίτλο στον Παναθηναϊκό μετά από 8 χρόνια. Ο Κυπελλούχος Λουτσέσκου θα καυχιέται ότι μαζί του ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε μια από τις πιο επιτυχημένες σεζόν στην Ιστορία του, δεδομένου ότι θα έχει συνδυάσει την πορεία μέχρι την φάση των 8 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την κατάκτηση ενός τίτλου.

Ποιος έκανε μέχρι εδώ την καλύτερη δουλειά;

Στο τακτικό κομμάτι η βελτίωση του Παναθηναϊκού στα χέρια του Γιοβάνοβιτς ήταν θεαματική, αν κανείς αναλογιστεί ότι άλλαξε εντελώς την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας σε σχέση με αυτή που βρήκε. Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το παιχνίδι της υπομονής και των άμεσων επιθέσεων στο παιχνίδι κατοχής και στο ποδόσφαιρο τοποθέτησης. Παρουσίασε με συνέπεια αρκετά πρότυπα ανάπτυξης επιθέσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων βασίζονταν στην αρχή της μεγάλης κατοχής της μπάλας και της υψηλής ακρίβειας στις μεταβιβάσεις. Ανέδειξε τους εξτρέμ του σε πρωταγωνιστές του παιχνιδιού του, βάσισε το παιχνίδι του στην ιδέα της εκμετάλλευσης των θετικών στοιχείων του Παλάσιος και του Αϊτόρ, δημιούργησε εκπλήξεις στον αντίπαλο με την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών του. Κατέληξε σχετικά σύντομα στον κατάλληλο σχηματισμό (4-2-3-1 43%, 4-3-3 15%, 4-4-2 14%, 4-1-4-1 10%) για τα αναδείB ξει τα ατομικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών που είχε, επένδυσε στις άμεσες μεταβάσεις από την φάση άμυνας στην φάση επίθεσης για να επιτεθεί σε κενούς χώρους και να βρει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα. Έδειξε μεγάλη ποικιλία στην ανάπτυξη των επιθέσεων. Και για όλα αυτά μπορεί κανείς με άνεση να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη πρόοδο στο τακτικό κομμάτι.

O Iβάν Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ο Λουτσέσκου πέτυχε να επαναφέρει τον ΠΑΟΚ στις δικές του ρυθμίσεις κατά την εξέλιξη του χρόνου, και ειδικά στο διάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Ο δικός του ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ χωρίς την μπάλα, οδηγώντας τον αντίπαλο στις παγίδες που του έστηνε. Επένδυσε πολύ στις μεταβάσεις από την φάση άμυνας στη φάση της επίθεσης. Βρήκε γρήγορα τον ταιριαστό σχηματισμό και επένδυσε κυρίως σε δύο διατάξεις (4-2-3-1 60%, 4-4-2 20%, 4-4-1-1 14%). Βάσισε το παιχνίδι στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που βρίσκονταν σε φόρμα – άλλοτε στον Ζίβκοβιτς, άλλοτε στον Μπίσεσβαρ, άλλοτε στον Σβιντέρσκι, άλλοτε στον Ακπομ, και για μεγάλο διάστημα στον Κούρτιτς. Από τον Δεκέμβριο άρχισε να βάζει ένταση στην αγωνιστική συμπεριφορά του, και όταν τη βρήκε κατάφερε να την κρατήσει για ένα σημαντικό διάστημα της σεζόν και χάρη σε αυτή να πετύχει τον στόχο της ευρωπαϊκής πορείας μέχρι τους 8 του Conference League και τον στόχο της εξασφάλισης της 2ης θέσης. Μολονότι έκανε μεγάλη κατοχή στην πλειονότητα των αγώνων του, ο ΠΑΟΚ δεν ανέβαζε συχνά σε υψηλό ρυθμό την ανάπτυξη των επιθέσεων, άλλοτε επειδή τον εμπόδιζε η φυσική κατάσταση της ομάδας του και άλλοτε επειδή ήταν στρατηγική επιλογή η συντηρητική ανάπτυξη των επιθέσεων. Στο καλό του διάστημα στη σεζόν όμως, και για περίπου 4 μήνες, ο ΠΑΟΚ βελτίωσε πολύ την επιθετική λειτουργία του και έφτασε να παρουσιάσει αρκετά ψυχαγωγικά παιχνίδια με όρους επιθετικής ανάπτυξης.

Στο κομμάτι της νοοτροπίας ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν αυτός που έδειξε το πιο αξιόλογο έργο στη σεζόν. Μετέδωσε ξανά στον ΠΑΟΚ την νοοτροπία νικητή, έπεισε τους ποδοσφαιριστές του να ζητούν τη νίκη υπό οποιαδήποτε συνθήκη παιχνιδιού, οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε μεγάλες ανατροπές, τον έκανε ξανά μια πολύ ανθεκτική ομάδα που κατάφερνε να ανασυγκροτηθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις παιχνιδιού. Αν κανείς λάβει υπόψη και τη συλλογική κουλτούρα και το ομαδικό πνεύμα του συνόλου των ποδοσφαιριστών – δηλαδή το γεγονός ότι παίκτες του πάγκου και της κερκίδας έμπαιναν στο τερέν και έδιναν πολλά στο παιχνίδι της ομάδας, βάζοντας το “εμείς” πάνω από τα “εγώ”. Αυτό, το κομμάτι της νοοτροπίας είναι το βασικό πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ και στον τελικό. Μια ομάδα με νοοτροπία νικητή, ισχυρό χαρακτήρα, μεγάλη ανθεκτικότητα και μεγάλη εμπειρία σε τελικούς, απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που έχουν νικήσει σε τελικούς και έχουν κατακτήσει τίτλους.

O Ραζβάν Λουτσέσκου δίνει οδηγίες από τον πάγκο

Αυτό το κομμάτι αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση για τον Παναθηναϊκό. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ένας προπονητής μαθημένος σε κατάκτηση τίτλων, κατάφερε να δημιουργήσει μέταλλο νικητή στην ομάδα του, όπως καταλάβαμε ειδικά στην διάρκεια των playoffs της Superleague. Αυτό το κομμάτι, της ψυχοπνευματικής προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών του για να να καταφέρουν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες, για τους περισσότερους, καταστάσεις σαν αυτές που θα συναντήσουν στον τελικό αποτελούν το τελευταίο πεδίο κρίσης για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων του Γιοβάνοβιτς. Αν ο Παναθηναϊκός εμφανιστεί έτοιμος και αποδώσει, ακόμη και αν δεν κατακτήσει το τρόπαιο θα έχει κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα για να ξαναβρεί το ιστορικό αγωνιστικό μέγεθός του. Μια ομάδα που έκανε πολύ σημαντικά βήματα προόδου και εξελίχθηκε στη διάρκεια της σεζόν στο κομμάτι της διαχείρισης των καταστάσεων του παιχνιδιού, θα “μεγαλώσει” πολύ αν καταφέρει να διαχειριστεί καλά και έναν τελικό.

Με όσα μας έχουν δείξει κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά και σε κάποια από τα μεταξύ τους παιχνίδια, ο Γιοβάνοβιτς και ο Λουτσέσκου μας δημιουργούν την αίσθηση ότι από τα χέρια τους μπορούμε να περιμένουμε δύο ισχυρές διεκδικήτριες του τροπαίου.

Πέρασαν από ντόπινγκ κοντρόλ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ

Previous article

Οι οδηγίες της αστυνομίας για τη μετάβαση των οπαδών στο ΟΑΚΑ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.