Σένκεφελντ, Κουρμπέλης, Μαουρίσιο, Γκατσίνοβιτς, οι μόνοι με συμμετοχή σε τελικούς κυπέλλου
Ο καθένας μπορεί να βρει διπλή ανάγνωση στο γεγονός πως λίγοι παίκτες του Παναθηναϊκού έχει εμπειρία από τελικούς κυπέλλου. Προφανώς αυτό δείχνει απειρία από τέτοιας κρισιμότητας αγώνες, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει τη «δίψα» και τη θέληση για επιτυχία.
Τι απ’ τα δύο θα επικρατήσει, θα το ξέρουμε το βράδυ του Σαββάτου (21/5) όταν ο κυπελλούχος θα σηκώνει το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ. Οι Πράσινοι προφανώς και θέλουν να είναι οι ίδιοι αυτοί που θα ολοκληρώσουν τη σεζόν με έναν τίτλο που τόσο τους λείπει και ταυτόχρονα θα επιβραβεύσει τους κόπους και την ποδοσφαιρική προσπάθειά τους όλη τη σεζόν.
Από το σύνολο του ρόστερ του Τριφυλλιού, τέσσερις είναι οι παίκτες που έχουν εμπειρία τέτοιων αγώνων. Έχοντας αγωνιστεί τουλάχιστον σε έναν τελικό κυπέλλου, ανεξάρτητα απ’ την έκβασή του.
Πρώτος και καλύτερος ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ο Σέρβος κουβαλά στην «πλάτη» του τεράστια εμπειρία αναλογικά με την ηλικία του. O 27χρονος μέσος έχει αγωνιστεί σε τρεις τελικούς μέχρι τώρα και σίγουρα όχι τυχαίους.
Η αρχή έγινε στην πατρίδα του, όταν ήταν παίκτης της Βοϊβοντίνα. Μαζί της πήγε στους τελικούς του 2012-13 και του 2013-14. Σε αμφότερους αντίπαλος ήταν η Γιαγκόντινα. Στην πρώτη περίπτωση ήταν εκτός αποστολής και είδε την ομάδα του να χάνει 1-0. Στη δεύτερη πέρασε ως αλλαγή στο 60ο λεπτό και πανηγύρισε το τρόπαιο που κατέκτησε η ομάδα του, επικρατώντας με 2-0.
Τα πιο σημαντικά ήρθαν λίγα χρόνια μετά, επίσης με δύο διαδοχικούς τελικούς. Αυτή τη φορά στη Γερμανία με τα χρώματα της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Το 2016-17 ήταν βασικός στην ήττα απ’ την Ντόρτμουντ με 2-1, έχοντας και την ασίστ για το γκολ της ομάδας του (σκόρερ ο Άντε Ρέμπιτς).
Ένα χρόνο μετά (2017-18) πέρασε ως αλλαγή στο 60’ στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου. Κι έγινε αυτός που «σφράγισε» το θρίαμβο της ομάδας του, σκοράροντας το τρίτο γκολ της στις καθυστερήσεις για το τελικό 3-1.
Μετά τον Σέρβο, ο πιο… περπατημένος σε τελικούς είναι ο Μαουρίσιο. Ο Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί σε δύο αγώνες που έκριναν τον κυπελλούχο. Πρώτα απ’ όλα στη Ρωσία. Ήταν βασικός με τη φανέλα της Ζενίτ στον τελικό του 2015-16, όταν η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης συνέτριψε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 4-1.
Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν με τα χρώματα της ομάδας που θα βρει απέναντί του στο ΟΑΚΑ. Ως παίκτης του ΠΑΟΚ το 2017-18 κατέκτησε το τρόπαιο στο Στάδιο, επικρατώντας 2-0 της ΑΕΚ. Μάλιστα σε εκείνο το ματς είχε αποβληθεί στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης. Παίκτης του ΠΑΟΚ ήταν και το 2018-19, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει στον τελικό με την ΑΕΚ και πάλι στο ΟΑΚΑ (1-0 οι Θεσσαλονικείς) λόγω της επέμβασης που είχε υποβληθεί στους χιαστούς. Ο λατινοαμερικάνος πάντως, έχει την τύχη μέχρι τώρα να μην ηττηθεί ομάδα του σε τελικό κυπέλλου.
Μία χρονιά κατάφερε να αγωνιστεί σε τελικό κυπέλλου ο Μπαρτ Σένκεφελντ. Περίεργη σεζόν, καθώς είχε διεξαχθεί στην Ολλανδία διπλός αγώνας για να κριθεί το κύπελλο. Τη σεζόν 2009-10, όταν ο στόπερ των Πράσινων ήταν στη Φέγενορντ. Εκτάκτως είχε αποφασιστεί να γίνει διπλός αγώνας, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης φίλων του Άγιαξ στο Ρότερνταμ, όπου και αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο τελικός.
Έτσι για να μην υπάρχει θέμα αδικίας του «Αίαντα», έγινε από ένας αγώνας στην έδρα των δύο αντιπάλων. Με τον Άγιαξ να είναι σαφώς καλύτερος νικώντας και τα δύο ματς (2-0 στο Άμστερνταμ, 4-1 στο Ρότερνταμ). Στο πρώτο παιχνίδι ο Σένκεφελντ είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Φλάαρ, ενώ στο δεύτερο είχε συμβεί το ίδιο, αντικαθιστώντας αυτή τη φορά τον Ντε Φράι.
Ο τέταρτος της μικρής… παρέας όσων έχουν εμπειρία από τελικούς, είναι ο Δημήτρης Κουρμπέλης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν βασικός στη μοναδική συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης το 2012-13. Με την ομάδα της Αρκαδίας αγωνίστηκε 67’ (τον αντικατέστησε ο Μπαρτολίνι) κόντρα στον Ολυμπιακό, στον περιβόητο αγώνα που σημαδεύτηκε απ’ το χέρι-πέναλτι του Μανιάτη που δε σφυρίχτηκε. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 3-1 στην παράταση.
Άλλοι τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν σε ομάδες που μετείχαν σε τελικούς κυπέλλου, με τους ίδιους όμως να είναι εκτός αποστολής στους μεγάλους αγώνες. Το 2014-15 ο Σωκράτης Διούδης είδε την Κλαμπ Μπριζ να νικά 2-1 την Άντερλεχτ στο Βέλγιο, πήρε μετάλλιο κυπελλούχου, αλλά δεν ήταν στην αποστολή. Το ίδιο κι ο Αχιλλέας Πούγγουρας στο τρόπαιο που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ το 2016-17 στο Βόλο, με το 2-1 κόντρα στην ΑΕΚ.
Τέλος, ο Φεντερίκο Μακέντα δεν ήταν ούτε στον πάγκο της Στουτγάρδης όταν ηττήθηκε 2-1 απ’ την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του 2012-13. Όπως δε θα είναι ούτε φέτος, λόγω της αποβολής του στο ματς της Τούμπας.
Comments