0

Η καλύτερη εκδοχή του 26χρονου γκαρντ είναι αυτή που μπορεί να επιφέρει την απαιτούμενη ισορροπία στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού

Στα 23’53” που έμεινε στο παρκέ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντάριλ Μέικον πρόλαβε να δείξει το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπό του. Ή, αν προτιμάτε, να συμπυκνώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το σύνολο της φετινής εικόνας του. Ο 27χρονος γκαρντ είχε 0/4 σουτ και 1 ασίστ μέχρι το φινάλε της τρίτης περιόδου, αποτελώντας μέρος του προβλήματος για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ως εκείνο το σημείο. Στην τελευταία περίοδο όμως, παρουσίασε την καλύτερη πτυχή του εαυτού του.

Οι αριθμοί εξηγούν το παραπάνω, δεδομένου ότι από τα χέρια του προήλθαν οι 15 από τους 28 πόντους των πρασίνων στο δεκάλεπτο. Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς στα χρονικά πλαίσια, πρόκειται για 15/19 πόντους σημείωσε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από την στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης πλησίασε στο -5 (61-56 στα 9’20”) μέχρι το σημείο που προέκυψε το +11 (80-69 στα 2’56”).

Κοινώς, είτε άμεσα (9 πόντοι) είτε έμμεσα (6 πόντοι από ασίστ) προήλθαν -από δικές του αποφάσεις- οι πόντοι που κράτησαν όρθιο τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ κι έδωσαν μια έξτρα ώθηση ώστε να προκύψει η πρώτη νίκη επί της “Βασίλισσας” μετά από μια τετραετία, στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι για την EuroLeague της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Το τίμημα της rookie season

Οι έντονες αυξομειώσεις στην απόδοση (ακόμη κι εντός σαρανταλέπτου) δεν είναι βέβαια πρωτοφανές φαινόμενο για τον Ντάριλ Μέικον, ο οποίος πληρώνει το γεγονός πως διανύνει την πρώτη σεζόν της καριέρας του, ως παίκτης της EuroLeague. Μοιραία λοιπόν, κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα. Όχι μόνο γι αυτόν, αλλά για κάθε παίκτη που περνάει το κατώφλι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, προδοκώντας να εξελιχθεί σε μόνιμο συστατικό στοιχείο αυτής.

Τα παραδείγματα του (πρόσφατου) παρελθόντος στην EuroLeague είναι αρκετά και καταδεικνύουν πως το μείζον -σε τέτοιες περιπτώσεις- είναι η υπομονή στο κομμάτι της αξιολόγησης για τις ικανότητες και τις “αντοχές” (εντός κι εκτός εισαγωγικών) κάθε παίκτη. Ενδεχομένως τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού να είναι ο Γουέιντ Μπάλντουιν και ο Τζόρνταν Λόιντ, οι οποίοι έζησαν ως rookies σε Ολυμπιακό και Βαλένθια, δίχως να τύχουν μεγάλης εκτίμησης.

Πλέον όμως, το status που έχουν στη διοργάνωση είναι ξεκάθαρο και συνηγορεί στο γεγονός πως οι βιαστικές κρίσεις μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες -για όλους.

Ο tweener μιας ταλαιπωρημένης περιφέρειας

Συν τοις άλλοις, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς πως ο Ντάριλ Μέικον κλήθηκε να μπει σε “καλούπι” με έναν ενδεχομένως πιο βίαιο τρόπο (sic) από αυτόν που υπολόγιζε ο Δημήτρης Πρίφτης. Το καθυστερημένο -για περίπου ένα μήνα- φορμάρισμα του Νεμάνια Νέντοβιτς και η αδυναμία του Κέντρικ Πέρι να λειτουργήσει ως ο κουμανταδόρος που ήλπιζε ο 53χρονος τεχνικός, έφεραν τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ σε μια κατάσταση να μοιράζεται τον χρόνο ανάμεσα στο “1” και το “2” προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Με την υποχρέωση να κουβαλήσει την ομάδα, πότε ως ο βασικός δημιουργός της και πότε ως ο βασικός εκτελεστής της. Κι αντίστοιχα, την επακόλουθη υποχρέωση για απόδοση υψηλού επιπέδου, προκειμένου το καράβι να μην χάσει τον δρόμο του πριν καν βγει το 1/3 της σεζόν. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, έδειξε ότι έχει θέση στην EuroLeague και αξίζει βασικό ρόλο στο rotation του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Η αλήθεια είναι πως βάσει χαρακτηριστικών πρόκειται για παίκτη με την ταμπέλα του “tweener” αφού παίζει σχεδόν εξ ημισείας ως point guard και ως shooting guard. Με το αντίστοιχο ρίσκο και τις συνέπειες για έναν παίκτη που μέχρι πέρσι λειτουργούσε σχεδόν αποκλειστικά με το ένστικτο και την ψυχολογία της στιγμής.

Μη λησμονούμε όμως το εξής: ο Ντάριλ Μέικον βαδίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή ως ο κορυφαίος κοντός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε ασίστ/λάθη (με 1.76) στην EuroLeague, πάνω από τον Χάουαρντ Σαντ Ρος (1.59) και τον Νεμάνια Νέντοβιτς (1.52). Όπως αντίστοιχα, είναι αυτός -ξανά μεταξύ των κοντών- με το καλύτερο True Shooting Percentage με 64.8% στη διοργάνωση.

Η λύση βρίσκεται μέσα στο ΟΑΚΑ

Για μια ομάδα λοιπόν, που έχει “πονέσει” πολύ την τελευταία διετία στο κομμάτι των κοντών, η δική του ισορροπία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ειδικά από την στιγμή που ο Στέφαν Γιόβιτς παραμένει στα “πιτς” εδώ κι ενάμιση μήνα, από την ημέρα που παρουσιάστηκε η θλάση στους προσαγωγούς. Το πράσινο πορτοφόλι άλλωστε, δεν είναι γεμάτο ούτε ικανό να προσελκύσει στο ΟΑΚΑ έναν παίκτη που θα κάνει άμεσα τη διαφορά. Κάπως έτσι, ο Δημήτρης Πρίφτης γνωρίζει καλά πως όσοι βρίσκονται στα αποδυτήρια αυτή την στιγμή, είναι οι μόνοι στους οποίους μπορεί να αποταθεί και να επενδύσει για το καλύτερο δυνατό φινάλε.

Κοινώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από την αρχή της σεζόν βρίσκεται στα ενδότερά του. Με τον Ντάριλ Μέικον να είναι βασικό κομμάτι της αλλαγής που χρειάζεται για να επιστρέψει η ευφορία εντός του τριφυλλιού. Η λαμπερή πλευρά του 26χρονου γκαρντ, όπως αυτή εμφανίστηκε στην τελευταία περίοδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μπορεί να δημιουργήσει απαιτούμενη ισορροπία στην περιφέρεια και να αυξήσει τις πηγές κινδύνου/προβληματισμού για τον αντίπαλο.

Εν προκειμένω, για τον Ολυμπιακό, που αποτελεί τον διεκδικητή των σκήπτρων του πρωταθλητή στη Stoiximan Basket League.

 

Oριστικό: Η ημερομηνία που καταργούνται όλα τα μέτρα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Previous article

Το «τρολάρισμα» του Χουανκάρ στον Μπρινιόλι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.